2008. július 28., hétfő




Berlin: a Vivantes kórházkonszern a jelenleg fennálló hat ambuláns egészségügyi ellátóközpontja mellett két további központ létrehozását tervezi


Joachim Bovelet a Vivantes nem rég kinevezett vezetőjének véleménye szerint a közeljövőben a konszernek a szolgáltatások piacán az ambuláns szektorban kell szolgáltatásait bővítenie, hiszen ezen a téren jelentős a Vivantes lemaradása az egyházi és a magán kórházüzemeltetők mögött. Az ambuláns szolgáltatási piac térbővítéséhez Bovelet új egészségügyi ellátóközpontok létrehozását és az integrált ellátás kiépítését tartja elsőrendűnek. Az említett célok megvalósítása érdekében a Vivantes a jelenleg üzemelő hat egészségügyi ellátóközpontja mellett például két további központ létrehozását tervezi, valamint a szorosabb kooperáció megteremtését az urológia területén tevékenykedő letelepedett orvosokkal kötött integrált ellátási szerződések révén. Az ambuláns ellátás térbővítésének tervei a következőkkel támaszthatók alá: a Vivantes által múlt évben végzett ambuláns betegellátások száma 6,4%-kal nőtt, ami 265 000 esetet jelent. Ezzel szemben a fekvőbeteg-ellátás területén tapasztalt 1,7%-os növekedés – 190 000 eset – minimálisnak tekinthető és mindemellett a kórházban töltött idő a 2006-os 7,01 napról 2007-ben 6,89 napra csökkent, habár a megbetegedések súlyossága a betegek körében átlalánosságban fokozódott.

A konszern elképzelése szerint május végére készül el az új berlini kórházak és a tizenkét ápolási otthon 2015-ig tartó átszervezésének fő terve. A tervekből jelenleg csupán az ismert, hogy bizonyosan megtörténik a Prenzlauer Berg Klinika ambuláns egészségügyi ellátóközponttá történő átalakítása és a fekvőbeteg-ellátás onnan a szomszédos Friedrichshainban található Vivantes Klinikába helyeződik át. Bovelet állítása szerint már jelenleg is igen nagy az érdeklődés azon letelepedett orvosok körében, akik a későbbiekben kooperálni kívánnak az új Vivantes centrummal. A májusban elkészülő fő tervével a fent említetteken kívül a Vivantes a térkihasználást is optimalizálni igyekszik. A konszern vezetőjének elmondása szerint a Vivantesnek betegenként, ágyanként és esetenként 130 m2 terület áll jelenleg rendelkezésre, ami mintegy kétszerese a kórházak átlagának, ráadásul a Vivantes területének 80%-a még műemlékvédelem alatt is áll. Mindez gazdaságtalan működést eredményez: túl hosszúak a megtett utak és magasak a személyi költségek. A Vivantes tavaly a beruházásait 26%-kal 43 millió euróra növelte, aminek fele saját pénzforrásból került finanszírozásra. A konszern vezetőjének véleménye szerint azonban még további beruházásokra van szükség, amihez a szükséges forrásokat vagy meg kell teremteni vagy a keretfeltételeket kell oly módon megváltoztatni, hogy elegendő nyereség legyen kitermelhető.

A Vivantes rövid bemutatása

A Vivantes Kft. a maga 9 kórházával és 12 ápolási otthonával Berlinben a legnagyobb kommunális kórházüzemeltető társaság Németországban. A konszern 2001-ben a Berlinben található egykori városi klinikákból jött létre. Akkoriban mintegy 12500 főállású dolgozója volt a cégnek, ami 2007 végére 10000-re csökkent. A munkatársak bérezése 2004-től egy rendkívüli kollektív szerződés alapján, valamint pozitív éves mérleg esetén egy egyszeri kifizetés révén történik. A konszern nyeresége 2007-ben 2,1 millió euró volt, ez azonban 5 millió euróval maradt el a 2006-os eredmény mögött, aminek legfőbb oka a betegpénztáraknak fizetett hozzájárulás. 2007-ben a kórházkonszern forgalma a 2006-os 718 millió euróról 727 millió euróra nőtt.(VN)

Forrás:
Vivantes: http://www.vivantes.de/
Ärztezeitung: http://www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/klinikmanagement/?sid=493534


Nincsenek megjegyzések: