2011. október 8., szombat



Méregtelenités

A szervezet nehézfém-mentesítése (higany- és a levegőszennyezésből származó ólom, kadmium) viszonylag hosszú folyamat, 3 - 7 hónap. Ez alatt az idő alatt nemcsak a gyógyszerek rendszeres szedése, hanem a táplálkozás átalakítása is fontos. A szervezetben (bélnyálkahártya, nyirokszövet, kötőszövet, kiválasztó rendszer, csontok, ízületek, idegszövet stb.) lévő lerakódások, évek, évtizedek alatt történtek, ezek mobilizálásához és eltávolításához, kiválasztásához is időre van szükség. A mobilizálás és kiválasztás folyamatát nevezzük kivezetésnek.

Általános méregtelenítési eljárások

Célszerű a nehézfém-mentesítést, kivezetést, általános méregtelenítési eljárásokkal kiegészíteni:

Kolon-hidroterápia, vastagbélátmosás, hashajtás, szauna (5. 11.). Diéták (5. 10.). Böjt (5. 11.), a méregtelenítés megkezdésekor, majd a kezelés alatt is, heti egy léböjtnap; csak friss gyümölcslevek, gyógyteák, préselt zöldséglevek fogyasztása, az egyhetes böjtkúrát 1-2 napos léböjt vezeti be, majd 3-4 napos magkúra követi; napi egyszeri tengeri sós vízben főtt, enyhén fűszerezett, kásaszerű árpa, köles, hajdina vagy barna rizs (Jang-típusú gabonák). A magkúra alatt folyamatosan, gyümölcs-, zöldséglevek, gyógyteák fogyasztása.

A böjt utáni étkezés általános szempontjai: az egyhetes böjt után fokozatosan térjünk át a nehezebb ételek fogyasztására, a főtt zöldségre, szója-, olíva-, tökmagolajon vagy egyéb hidegen sajtolt olajon, serpenyőben enyhén megpirított, párolt zöldségekre (így nincs tápértékveszteség).

Alapjavaslatok:

a zsíros ételek, vörös húsok és sertéshús kerülése,
hal, tengeri hal legalább hetente egyszer,
sütés helyett párolás,
sok gyümölcs, zöldség,
teljes őrlésű kenyér,
hidegen sajtolt olajok a salátákhoz is,
főtt paradicsomos ételek (nem ketchup), szójatermékek, sárgarépa, spárga,
tengeri só használata, a fehér cukor és a túl erős fűszerek kerülése,
napi egy pohár vörösbor vagy sör,
rendszeres mozgás, heti egyszeri kiránduló vagy sétanap, az ideális testsúly beállítása,
a dohányzás kerülése.

A gyógyszeres kezelés általános szempontjai

Alkotócsoportok:

Nyomelemek - szelén, cink, kalcium, magnézium, mangán, réz, vas.
Vitaminok - A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-, B12-, folsav.
Antioxidánsok - koenzim Q10, C-, E-vitamin, ß-karotin (A-vitamin), flavonidok (növények által szintetizált antioxidánsok) resveratrol (piros szőlő, vörösbor), zöld tea, licopin (a paradicsom piros színét adó anyag, főtt állapotban).
Homeopátiás és homeopátiás jellegű készítmények (4. ábra)
monokomponensű szerek - az amalgámtömés komponenseinek megfelelően az ún. ?gyógyszerképi hasonlóság alapján?; Mercurius solubilis, Mercurius corrosivus, Argentum nitricum, Argentum metallicum, Zincum metallicum, Cuprum metallicum jön szóba (lásd: Magyar Fogorvos 2002/1.).
Komplex szerek - pl. Lymphomyosot/Heel, spagyrikus szerek: a Phönix-csoport tagjai.
Nosodák - pl. Silberamalgam.
Kelátkötők - két hatásos kelátkötő ágenst ismerünk, a 2,3-dimercaptosuccinil-savat (DMSA) és a 2,3-dimercapto-1-propionsulphon-savat (DMPS). A DMSA többnyire orálisan alkalmazható 10?30 mg/testsúlykg dózisban öt napon át, a DMPS szedhető orálisan 2?10 mg/testsúlykg napi dózisban, öt napon át vagy injekciós formában. Mivel a kelátkötők más fémeket is megkötnek - elsősorban a cinket -, és kiürítik azokat a szervezetből, gondos dozírozás szükséges. A terápia időtartama alatt ajánlott a glutathionpótlás. A DMSA-terápia alatt hasznos a Na- és K-citrát alkalmazása, mivel ezek segítik a nehézfém-kelátok vesén át történő kiürülését.

Egyéb készítmények - fokhagyma, galagonya, fagyöngy, yucca, aloe vera, szójalecitin.
Egyéb speciális készítmények - lactobacilus ? acidophilus készítmények, macskakarom, a candida-eltávolítás szerei, glutathion (150?900 mg/nap), methionin (600?1500 mg/nap), aminosav komplex készítmények, Derivation-H, Mercuval, Selenase, Dimaval stb.

Folyadékbevitel - léböjt, higított zöldség-, gyümölcslevek, szénsavmentes, lúgos ásványvizek, higított gyógyvizek, a szükséges folyadékbevitel napi 1,5?2 liter.

Gyógyteák - zöld tea, csalán, borsmenta (a borsmentatea homeopátiás gyógyszerek alkalmazása során időlegesen kerülendő), hibiszkusz, kamilla, egyéb méregtelenítő teakombinációk, pl. aranyvesszőfű, diólevél, bodzavirág, nyírfalevél és egyéb gyári teakombinációk, a teákat ne cukorral ízesítsük, hanem ha szükséges, barna cukorral vagy jó minőségű mézzel. A cukorfogyasztás az egész méregtelenítés alatt kerülendő.


Nehézfém-mentesítés protokoll

A MOBOT által 1998 óta javasolt gyógyszerelési program:

Az alkalmazott terápiát a terheléses tünetek súlyossága határozza meg. Gyakran a páciensek az összes amalgámtömés cseréjét kérik, ilyenkor gyógyszeres kiegészítő terápia nélkül kialakulhat az ún. toxicalis decompensatio tünetcsoportja, mely a túl rövid idő alatt, nagy számban kicserélt tömések következménye lehet. Tünetei: émelygés, hányinger, emésztési zavarok, haspuffadás, idegesség, a bőr foltszerű kipirosodása, szédülés, vérnyomás-ingadozás.

1. Alap I. (egy hónapig) az összes fémtömés eltávolítása alatt elkezdve és a befejezés után is folytatva
Se 150 - 200 mg/nap
Zn 20 mg/nap
A-vitamin 50.000 NE (100 mg)
C-vitamin 200 - 500 mg/nap
E-vitamin 100 - 200 mg/nap
Folsav 1 - 3 mg/nap
Folyadékbevitel 1.5 - 2 liter/nap

2. Alap II. (három hónapig) az 1. pontban említettek, plusz: Coenzym-Q 10 10 - 30 mg/nap, Phönix-szerek (Phönohepan, Solidago, Antitox, Lymphophön) 45 napig, előírás szerint.

3. Specifikus, (5 - 8 hónapig) az 1. és 2. pontban említettek plusz: B6-vitamin (50 mg/nap egy hónapig), magnézium (100 mg/nap egy hónapig), B1-vitamin (50 mg/nap egy hónapig), B12-vitamin (15?-25 mg/nap egy hónapig), kalciumpótlás két hónapig, homeopatikumok: Merc. sol., Zinc. met., Arg. nitr., Arg. met., Arnica, D 4? - D 12 potenciálban.

4. Terhesség és szoptatás alatt csak vitaminkészítmények adhatók!

5. Gyerekeknek 14 éves korig homeopátiás komplexeket célszerű csak adni.

Gyógyszerezési előírások

A vitamin- és nyomelem-készítményeket étkezés előtt, alatt és után is bevehetjük, ha csak naponta egyszeri az előírás, azt legjobb reggel 7 és 9 óra között megtenni, a hatásosabb felszívódás miatt. Az egyéb táplálék-kiegészítőket is - kivéve, ha más az előírás - reggel célszerű bevenni.

A szelén-nyomelem központi szerepe

A szerves kötésben lévő szelén az egyik legfontosabb, a nehézfémeket és a szabad gyököket hatástalanítani képes vegyület. A szabad gyököket a tumorgenezisben és az öregedés folyamatában játszott szerepük miatt egyre intenzívebben vizsgálják. (A nehézfémek a sejtmembrán glutationperoxidáz Se-szintjét (0, 34%) csökkentik, a S-H-kémiai kötéshez való nagyobb affinitásuk miatt). Mivel Közép-Európa szelénben is szegény terület (Magyarországon a talaj és a felszíni vizek szelénkoncentrációja a világon az egyik legalacsonyabb), az itt élő populáció a táplálékkal nem jut elegendő szelénhez. Ez nehézfém-mérgezéseket és más, szelénhiány következtében kialakuló betegséget okozhat. A fogorvosok - a svéd biztosító orvosszakértői csoportja által lefolytatott vizsgálatok alapján (1987) - a különösen veszélyeztetettek kategóriájába tartoznak. Agykérgük és agyalapi mirigyük 7?9-szer magasabb koncentrációban tartalmazza a higanyt, mint az átlag lakosságé. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az amalgámkeverőkből felszálló higany és a tömések cseréjekor a páciens szájából spray-hatás formájában kikerülő amalgámreszelék és amalgámgőz folyamatosan telíti a rendelőben szétterülő nehézfémfelhőt, nagyságrendekkel túllépve a megengedhető küszöbértéket. A belélegzés ellen a szájmaszkok is csak 12?25%-os védelmet jelentenek. Célszerű lenne minden fogorvosnak évente kétszer 1-1 hónapos szelénkúrát tartania (200 ěg/nap).
5.17.1 A szelén nyomelem hatásai

A WHO felkérésére 13 országban lefolytatott vizsgálatok alapján:

az öregedési folyamatokat lassítja,
a sejtkárosodásokat csökkenti,
a rákos betegségek iránti hajlandóságot csökkenti,
véd a rákkeltő anyagokkal, környezeti mérgekkel, radioaktív sugarakkal szemben,
közömbösíti a sejtmérgeket,
méregtelenít a nehézfémektől (higany, kadmium, ólom),
csökkenti a civilizációs betegségek káros hatásait,
csökkenti a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát,
gátolja a zsírsavak oxidatív szétesését,
segít elhárítani a szabadgyökök támadását (dohányzás, élelmiszeripari konzerváló és adalékanyagok, gyógyszerlebomlás),
védi a fehérjéket az oxidációtól,
fokozza a vitamin-transzportot a sejtfalon keresztül,
csökkenti a helytelen táplálkozás okozta terhelést,
erősíti és védi a májat,
reuma és ízületi degeneratív betegségek kezelésében nélkülözhetetlen,
immunstimuláló hatása van,
támogatja az immunrendszeri antitestképződést,
csökkenti az allergizáló hatást.

A medvehagyma, a fokhagyma és a vöröshagyma, a gyermekláncfű-kivonat, DHA zsírsavak, DOCA, kékalga (klamath algák) és zöldalgák (chlorella algák) és más gyógynövények segítségével lehet a higanykiválasztást természetes módon előmozdítani.


A hagymák fellazítják a depókban a higanyt, a fokhagyma a kén- és ciszteintartalmánál fogva a nehézfémek kiváló kelátképzője. Ha a higany a szövetekben, a vérben és a bélben található, akkor az algák jelentik a legjobb természetes kivezető szereket.

A higany és a szelén egymás antagonistái, ezért javasolt amalgámterhelés esetén a szelén szedése.

Megelőzés a gyerekek számára A terhesség alatt és a szoptatás alatt

cink és klamath alga segítségével gátolható, hogy a méhlepényen keresztül higany vándoroljon és elősegíthető a vérben keringő higany elfogása és kiválasztása. Ha a vérben csökken a higany mennyisége, akkor a depókból is el kell távolítani

  • hagymák
  • koriander
  • és nagy adag klamath alga segítségével.

A cink mellett szükséges lehet még:

  • a az E-vitamin,
  • a a C-vitamin és más ásványi anyagok használata is.
  • a A kék- és a zöldalgák összetétele kiváló keveréke az élethez szükséges anyagoknak. (Ezek az élőlények olyan ellenállóak, hogy akár egy atomháborút minden baj nélkül túlélnének. 100-szor magasabb rádioaktív sugárzást képesek elviselni károsodás nélkül, mint az ember.)
  • Mindkét algatípus gazdag
  • a ásványi anyagokban
  • a folsavban
  • a metil-kobalaminban (a B12-vitamin előanyaga)
  • a és a klorofill egy speciális alkotójában
  • a sok omega-3-zsírsavat tartalmaznak, amely fontos szerepet játszik az agyi anyagcsere normális fenntartásában. Az újszülött agyi fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az anyatej is gazdag legyen omega-3-zsírsavakban. Mindenesetre idősebb (már nem szopó) gyermekeknek tanácsos algát adni.

Az algák a felnőttek esetében is fontos szerepet játszanak.

Fontos tudni, hogy az emésztőrendszerbe kivezetett higany a vénákon és nyirokutakon keresztül visszakerülhet a májba.

A szájüreg speciális szervdiétája

Mivel a szájüreg a gyomor - lép - hasnyálmirigy funkciós körhöz tartozik, ennek a szervrendszernek a diétája nemcsak a méregtelenítést és a nehézfém-kivezetést segíti, hanem jótékony hatással van a szájüregben lezajló folyamatokra is

Nincsenek megjegyzések: