2011. október 9., vasárnap

11-10-09 - írta Giulio

"Steve Jobs nyilvánvalóan rendkívüli ember volt. Ugyanakkor attól félünk, nem vitte volna ilyen sokra Magyarországon. Az ő sikere ugyanis nagyszerű példa arra, hogy mi is olyan különleges a nyugati civilizációban, az egyetlen kultúrában, ahol a „kreatív rombolás” erkölcsileg és anyagilag is kifizetődik. Máshol ugyanez már az első fázisokban elbukik a párttitkár, az oligarcha, a mullah vagy az állami tisztviselő nemtetszésén. A még kiforratlan, de nagyszerű ötletre nem lehetne pénzt szerezni, túl sokat kellene a várható haszonból „leadni”, betiltanák vagy egyszerűen ellopnák.

Mindenhol vannak sikeres és gazdag emberek. De csak a nyugati civilizációban fordulhat elő, hogy az igazán sikeresek, az igazán jómódúak ne járadékvadászatból (járadékvadászat: a piaci verseny mesterséges, rendszerint politika alapú torzításából nyert haszon, a valódi értékteremtés ellenpontja) jutottak volna a csúcsra.

...Steve Jobs halálakor az is szomorúvá tesz minket, hogy a jelenkori Magyarországról mennyire hiányoznak a hasonló példaképek. Nem mintha ne lennének nagyszerű tehetségeink, elszánt és kitartó vállalkozóink. Csak éppen mifelénk ők nem juthatnak igazán messzire. Ez az ország ugyanis a járadékvadászok felségterülete. És az is marad, ameddig a kormány egyetlen tollvonással felülírhat magánjogi szerződéseket, ameddig az önkormányzat bevétel alapú (!) adót szedhet, ameddig a polgármesternek van a legdrágább autója, és ameddig akkor jó egy könyvelő, ha ismeri az adóellenőrt.

...Azt szokták mondani, hogy minden temetésen egy kicsit magunkat is siratjuk. Steve Jobs halála kapcsán különösen így vagyunk ezzel."




Nincsenek megjegyzések: