2010. július 17., szombat




A kiegészítő biztosítás megkötésének támogatása Franciaországban


A jövő évben, Franciaországban előreláthatólag intézkedések születnek a kiegészítő egészségbiztosítás megkötéséhez nyújtott támogatás (ACS) növelésére. A segélyre való jogosultsághoz előírt jövedelemküszöb 5%-os emelése becslések szerint 45 millió EUR-os szubvenciót jelent.

Az ACS-t 2005-ben vezették be az Átfogó Egészségügyi Támogatásban (CMU) nem részesülő, de viszonylag alacsony jövedelmű állampolgárok számára annak érdekében, hogy könnyebben köthessenek az állam által garantált fedezetet kiegészítő biztosítást. Jelenleg azok jogosultak ACS-re, akiknek a jövedelme mindössze 20%-kal haladja meg a CMU-re jogosító jövedelemküszöböt, ez az összeg havi 761 EUR egyedül élő állampolgár esetében.

A Társadalombiztosítás Finanszírozására vonatkozó Törvénytervezet (LFSS) értelmében, a jövedelemküszöb túlhaladása a továbbiakban elérheti a 25%-ot is. Az intézkedés meghozatala annak figyelembe vételével történik, hogy a fogyatékossággal élők járadékainak és a minimális nyugdíjnak az utóbbi időben történt növelése meghaladhatja az ACS-re való jogosultság küszöbértékét.

Az intézkedés révén az ACS-re jogosultak száma előreláthatólag növekedni fog. Jelenleg 493 419-en rendelkeznek a különböző kiegészítő biztosítási formák megkötéséhez segítséget nyújtó egészségügyi csekk-kel, bár ez alig 20%-át jelenti azoknak, akik erre igényt tarthatnának.

A segély az igénylő életkorától függ, és a 16 évesnél fiatalabb gyermekek esetén nyújtott100 EUR-tól 500 EUR-ig terjed a 60 éven felüliek esetében. Még ha ez az összeg átlagosan a biztosítási szerződés költségének 50%-át teszi is ki, a kiegészítő biztosítás éves díja továbbra is komoly terhet ró ezekre a lakossági csoportokra.

A kiegészítő biztosítás átlagos éves díja 764 EUR, ez a 16-24 évesek esetén 285 EUR, illetve 913 EUR a 80 évnél idősebbek számára.

Az 50%-os támogatás mellett, 389 EUR továbbra is a háztartásokra hárul, ami éves jövedelmük átlag 4%-át teszi ki. (ZLL)

Forrás:

http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Vers-une-amelioration-de-l-aide-a-la-complementaire


Nincsenek megjegyzések: