2010. július 25., vasárnap

Ewa Kopacz: mint miniszter asszony is úgy cselekedtem, mint egy felelősségteljes orvosnő


Lengyelország az egyetlen európai ország, amelyben a kormány nem hagyta magát megfertőzni a sertésinfluenza miatti izgalomtól, ellenállt a WHO és a gyógyszeripar nyomásának és sem oltóanyagokat nem rendelt a konszernektől, sem nem híva fel a lakosságot a tömeges oltásban való részvételre. A varsói kormány álláspontja abban a beszédben lett világos, amelyet a lengyel egészségügyi miniszter asszony Ewa Kopacz tartott a Parlamentnek egy ülésén, politikusok és szakértők előtt.

„Gyakorlati munkám 20 évében, mint orvosnőnek, mindig az volt a legfőbb prioritásom, hogy soha nem okozni kárt. Ezt a szabályt hivatalomban, mint egészségügyi miniszter asszony is magammal hoztam. Ha mint orvosnő, valakinek gyógyszert rendeltem, először mindig megkérdeztem magam: adnám-e ezt a gyógyszert öreg édes anyámnak vagy a gyermekemnek? És épp ez a gondolat tesz engem nagyon óvatossá.” Ezért óvatosság és egészséges szkepszis határozták meg azt a vonalat, amit a lengyel kormány ebben a kérdésben követ.

Lengyelország, mint más államok is tárgyalt ugyan oltóanyag-ellátókkal, de a szerződést nem írta alá, mert neki legalább 20 pont kétesnek tűnt. Az ő érvelése: az ő kötelessége olyan szerződéseket aláírni, amelyek megfelelnek a lengyel nép érdekeinek, nem olyanokat, amelyek „a legjobbak a gyógyszeripar érdekeinek.”

Az ő fő kritikai pontjai: elégtelen kutatás, biztonság és aggálymentesség, legrosszabb esetben halálos mellékhatások és az ipar hiányzó készsége, hogy ezt átláthatóvá tegye és felelősséget vállaljon a termékekért; nem kiérlelt és eléggé tesztelt oltóanyagok; betegségi és halálozási esetek kevés száma és a H1N1 viszonylagos jelentéktelensége a szezonális influenzához képest.

Lengyelország csak akkor fog cselekedni, ha a H1N1 akut és reális fenyegetésnek mutatkozik, és kiérlelt oltóanyagok lesznek. Végül a miniszter asszony azt mondta, hogy „a lengyel nép nagyobb bölcs. Pontosan meg tudja különböztetni az igazságot a hazugságtól. Azt is fel tudja ismerni, hogy mi egy objektív helyzet és mi csak egy játék.”



Nincsenek megjegyzések: