2009. december 20., vasárnap


Információk a fluorokinolon antibiotikum, a levofloxacin hatóanyagú TAVANIC®–ról

A Scrip 2000 márciusi számában jelent meg a hír, hogy Magyarországon 2000-ben forgalomba került az Aventis Pharma új, levofloxacin hatóanyagú készítménye, a Tavanic®. A világ számos országában már eddig is elérhetõ volt ez a harmadik generációs fluorokinolon antibiotikum. A fluorokinolonokat fõleg antibakteriális spektrumuk alapján sorolják a különbözõ generációkba. A második generációs kinolonokra a jó Gram-negatív ellenes aktivitás a jellemzõ, ugyanakkor Gram- pozitív kórokozók ellen nem kielégítõ a hatékonyságuk. A harmadik generációs kinolonok a Gram-pozitív ellenes hatékonyság terén jelentettek tehát elõrelépést, megtartották kiváló Gram negatív ellenes hatékonyságukat, a második generációba tartozó szerekhez képest pedig az atípusos kórokozók (Mycoplasma spp., Chlamydia spp., Legionella pneumophila) ellen is hatékonyabbak. A levofloxacin olyan bioekvivalens orális és intravénás formában is kapható antibiotikum, amely a Gram-pozitív, a Gram-negatív és az atípusos baktériumok ellen is hatékony.


A levofloxacin hatóanyagú gyógyszert 6-8 órás felezési idejének köszönhetõen naponta egyszer kell bevenni, ami a betegek számára kiemelkedõen jó compliance-t biztosít. A közösségben szerzett pneumonia leggyakoribb kórokozója, a Streptococcus pneumoniae, melynek hatékony ellenszere levofloxacin.

Ez azért lényeges, mert Magyarországon a Streptococcus pneumoniae törzsek 34-47 százaléka penicillin rezisztens, és a penicillin rezisztencia gyakran együtt jár a makrolid, a tetracyclin és a sulphonamid szerkezetu antibiotikumok elleni rezisztenciával is.

A pneumococcus nem rezisztens levofloxacinra. Széles spektrumának köszönhetõen költséges béta-laktám + makrolid gyógyszerkombinációt vált ki, ezáltal empirikus monoterápiát tesz lehetõvé az alsólégúti fertõzésekben, ahol több baktérium kóroki szerepe is felmerülhet. A rizikófaktorral rendelkezõ betegek (pl. kardiovaszkuláris betegségek, COPD, diabetes mellitus, alkoholizmus, daganatos megbetegedések, immunszuppresszív terápia, stb.) alsó légúti infekcióinak kezelésében elsõ választandó szer. Pneumoniában naponta 1x500 mg dózisban, krónikus bronchitis akut exacerbációjában 1x250 vagy 1x500 mg dózisban kell adagolni a kórkép súlyosságától függõen. Magyarországon a levofloxacin hatóanyagú gyógyszert légúti fertõzések - mint acut sinusitis, chronikus bronchitis acut exacerbatiója, - közösségben szerzett pneumonia, továbbá szövõdményes húgyúti infekciók (beleértve a pyelonephritist is), valamint bõr- és lágyrészfertõzések indikációkban törzskönyvezték.

A gyógyszer mind intravénás (infúzió), mind orális (tabletta) formában alkalmazható. A két gyógyszerforma egyenértéku, tehát szekvenciális terápiában, a parenterálisról az orális formára való áttéréskor – a tabletta kiváló felszívódásának köszönhetõen - nincs szükség dózismódosításra. Ezáltal a beteget hamarabb hazaengedhetik a kórházból, ami jelentõs költségmegtakarítást tesz lehetõvé. A gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát alátámasztja az az adat, hogy forgalomba kerülése óta világszerte több, mint 150 millió beteget kezeltek már a szerrel. A Tavanic infúzió (500 mg) formában csak kórházban elérhetõ, tabletta (250 mg 5x és 500 mg 5x) a járóbetegellátásban is használható. Jelenleg nincs társadalombiztosítási támogatása, de elõreláthatólag júliusban a támogatott gyógyszerek között fog megjelenni.

Antimicrobal Agents and Chemotherapy

Az "Antimicrobal Agents and Chemotherapy" című lapban bemutatott randomizált, kettős vak, "noninferiority" vizsgálatot azzal a céllal tervezték, hogy bizonyítsák, hogy felnőttkori, területen szerzett, enyhe és közepesen súlyos tüdőgyulladásban (Fine I., II és III. stádium) az új, elnyújtott hatóanyag-leadású azithromycin granulátum egyszeri 2.0 g-os dózisa legalább olyan hatékony, mint egy hétnapos levofloxacin- (500 mg/nap) kúra.

A tanulmányban összesen 427, ambulánsan kezelt beteg randomizáció után 1x2,0 g azithromycin granulátumot (n=213) vagy hét napon keresztül levofloxacint kapott (n=214). Kiinduláskor a 423-ból 219 (51.8%) kezelt beteg esetében mutattak ki tenyésztéssel, PCR-el vagy szerológiai vizsgálattal legalább egy kórokozót. A tanulmány elsődleges végpontja a klinikai válasz (gyógyulás vagy terápiás kudarc) volt a "klinikai per protokol" csoportban a kontroll vizsgálat során (13.-24. nap között).

Az eredmények szerint a klinikai gyógyulási arány az azithromycin granulátummal kezelt csoportban 89.7% (174-ből 156), míg a levofloxacincsoportban 93.7% (189-ből 177) volt (kezelési különbség -4.0%, 95%CI -9.7%, 1.7%). A bakteriológiai válasz (eradikáció) aránya a "bakteriológiai per protokol" csoportban azithromycin granulátum-kezelés mellett 90.7% (107-ből 97), míg a levofloxacinkezelés mellett 92.3% (130-ból 120) volt (kezelési különbség -1.7%, 95%CI -8.8%, 5.5%).

A betegek mindkét kezelési rezsimet jól tolerálták, a kezelésekkel összefüggő mellékhatások incidenciája 19.9% és 12.3% volt az azithromycin granulátum és a levofloxacinkezelés mellett. A bemutatott tanulmány eredményei szerint felnőttkori, területen szerzett, enyhe és közepesen súlyos tüdőgyulladásban az egyszer 2.0 g dózisban adott azithromycin granulátum legalább olyan hatékony, mint a hét napig folytatott levofloxacinkezelés. (Antimicrobal Agents and Chemotherapy 2005;(49)10:4035-41)



Nincsenek megjegyzések: