2011. november 13., vasárnap


A német egészségügyi ellátórendszer
szerkezetének átalakítását célzó
törvénytervezet


Az egészségügy szerkezeti átalakítását célzó törvény a jelenlegi menetrendet követve várhatóan 2012. január elsején lép majd életbe Németországban. A témát a mai napig heves viták övezik. A tervezetet az egészségügyi miniszter a Bundestag előtt október 23-án mutatta be.

A kormányjavaslat egyik központi témája az orvoshiány kérdésének rendezése. Elsősorban az alulellátottsággal küzdő régiókban kívánják az orvosokat praxisalapításra vagy a megüresedett praxisok átvételére sarkalni. A vidéki területeken munkát vállaló orvosoknak az ott jelentkező ellátási gondok leküzdése érdekében a kormány magasabb jövedelmet helyezett kilátásban, ami az előzetes becslések szerint mintegy 200 millió euró többletköltséget jelent majd a kötelező betegbiztosítás számára. Ehhez társul még 2013-ban a tervek szerint egy 120 millió eurós szerződéses fogorvosok díjazásának javítását célzó keretösszeg.

A tervezett változtatások között szerepel az elsősorban nagyvárosokra, agglomerációs területekre jellemző túlzott egészségügyi ellátás csökkentése. E célból bővíteni kívánják a pénztári orvosok egyesületének lehetőségét, a szerződéses orvosi engedélyről való önkéntes lemondás támogatására. Lehetőséget kapnak tovább a pénztári orvosok egyesületei a megüresedett orvosi praxisok felvásárlására is azzal a céllal, hogy azok ily módon kivonhatóvá váljanak a rendszerből. Ennek kapcsán az egyesületek számár elővásárlási jogot kívánnak biztosítani, amennyiben egy túlzott kínálattal rendelkező területen adott orvosi praxis utódlásának lehetősége felmerül.

A kormány egy további célja a család és a foglalkozás összeegyeztethetőségének javítása. Ebből a célból a szerződéses orvosnők számára a jelenlegi fél év helyett, egy éves helyettesítés igénybe vételének lehetőségét kívánják biztosítani a szülést követő időszakban.

A kormány tervezi ezen kívül egy ún. „speciális orvosi ellátás” bevezetését is, aminek keretében bővíteni kívánják a kórházak és multimorbid betegek (rák, AIDS, multiple sklerose) ambuláns ellátásának lehetőségeit.

Tovább kívánják fejleszteni a szükséglettervezést. A tervezés során a jövőben régiónként kívánják figyelembe venni a lakosság korösszetételét, valamint az egyes tervezési területek nem automatikusan lennének a városoknak és járásoknak megfeleltetve, hanem azok a szükségleteknek megfelelően kerülnének meghatározásra.

Az új ellátási törvénnyel a kormány igyekszik a biztosítottak jogainak további erősítésére annak érdekében, hogy egy esetleges pénztárcsődöt követően a biztosítottak valóban szabadon választhassanak új pénztárat (ne ismétlődhessen meg a májusban történt botrányos City BKK eset). Amennyiben az új tagság jogellenesen kerül elutasításra, a felügyeleti szerv haladéktalanul kötelezhetné a pénztárat a helyzet orvoslására, ennek nyomatékosítására pedig egy esetenkénti 50000 eurós pénzbüntetés bevezetése is a tervek között szerepel.

A további tervek között szerepel egy hatékonyabb, átfogóbb és szektorokon átívelő szükséglettervezés a lakóhely közeli egészségügyi ellátás megteremtéséhez. Az ellátástervezés során követelmény lenne a szükséglet elemzéséhez, tervezéséhez és a tervek végrehajtásához a morbiditás, mobilitás, fogyatékosság, nemek megoszlása, illetve a biztosítottak és szolgáltatók korösszetételének figyelembe vétele, valamint a regionális infrastruktúra és szociális változások integrálása. (VN)

Forrás:

Bundesministerium für Gesundheit: http://www.bmg.bund.de/fileadmin/dateien/Downloads/Gesetze_und_Verordnungen/Laufende_Verfahren/G/GKV-VStg/Gesetzentwurf_GKV-VStG.pdf
Letöltés dátuma: 2011.október 29.

Bundesministerium für Gesundheit: http://www.bmg.bund.de/krankenversicherung/gkv-versorgungsstrukturgesetz.html
Letöltés dátuma: 2011.október 29.



2011-11-03 12:40:54

Nincsenek megjegyzések: