2011. szeptember 13., kedd


Az autizmus születés körüli és újszülött kori rizikótényezői




USA szerzők szisztematikus vizsgálatot folytattak az autizmus rizikója és a születés körüli, illetve újszülöttkori tényezők esetleges összefüggésével kapcsolatban. Áttekintették a PubMed, Embase, Psicinfo adatbázisokat olyan kutatásokért, amelyek ezzel a témával foglalkoznak.

A vizsgált anyagokból 40 volt alkalmas meta-analízisre. Véletlenszerű modelleket használtak a hatás vizsgálatára.

60 születés körüli és újszülöttkori faktort vizsgáltak meta analízissel. Az autizmus rizikófaktorai közé a következők tartoznak: a magzat abnormális megjelenése, köldökzsinór szövődmények, magzati distress, születés alatti trauma vagy sérülés, anyai haemorrhagia, nyári szülés, alacsony születési súly, kis méret a gesztációs korhoz képest, veleszületett malformáció, alacsony Apgar score, táplálási nehézségek, meconium nyelés, újszülött kori vérszegénység, ABO vagy Rh inkompatibilitás és hyperbilirubinaemia.

Tényezők, amelyek nem függnek össze az autizmus rizikójával: fájdalomcsillapítás, asszisztált hüvelyi szülés (vákuum, fogó), túlhordás, nagy születési súly és a fej körfogata.

A szerzők összegező véleménye szerint nincs olyan faktor, amely önmagában felelőssé tehető az autizmus rizikójáért. Ugyanakkor nagyon széles skálája van azoknak a tényezőknek, amelyek együtthatása fokozhatja az autizmus rizikóját.

Forrás: WONCA
Pediatrics 128(2): 344-355, August 2011
http://www.globalfamilydoctor.com/search/GFDSearch.asp?itemNum=12994

Nincsenek megjegyzések: