2011. augusztus 24., szerda

11-08-24 - írta Giulio

"A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége (MKRSZ) szerint az alábbiak jellemzik a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét:

Fáradt, alulfizetett, öregedő félben lévő háziorvosi rendszer, sok betöltetlen álláshellyel, erejét, munkabíró képességét nagymértékben meghaladó feladatokkal. Sok a „befejezetlen kezelés", ezért sok a továbbutalt beteg. Jelentős a beteg irányítási tevékenység a szakrendelők, s a fekvő gyógyintézetek irányába – a helyszínen történő gyógyításra nincsen elegendő idő. Prevenciós tevékenység – pedig szó szerint létfontosságú lenne – alig folyik.

A szakrendelőkben sokszor másod-, harmad-állásban dolgozó kórházi orvosok. Munka utáni munka, küzdenek a megélhetésért. Anyagi, morális és munkajogi szempontból egyaránt folyamatosan romló életkörülmények. Akik ebbe belefáradnak, távoznak az országból. Évente ma már ezer főt is meghaladja a számuk. Többen mennek el, mint ahányat az orvostudományi egyetemek képezni képesek. Sok szakmában a frissen végzettek itthon már rezidensnek sem jelentkeznek. Ez az itthon maradottak terhelését még fokozza: növekednek a várólisták.

A kórházi rendszerből bő egyhavi finanszírozás hiányzik: éves szinten mintegy 45-50 milliárd forint. Ezért – még ha lenne is a szükséges beavatkozásokra kapacitás – azt nem végzik el, mert a biztosító árán nem fizeti ki. Pedig az esetszám növekszik, mert az alapellátás „önti" a betegeket a drága „hotel-szolgáltatással" működő rendszerbe. Az erősebb, nagyobb, jobb kapcsolatokkal rendelkező intézmények az így kialakult válságos helyzetet a „koncentráció" és a „hatékonyság" jelszavával a kisebbek, gyengébbek kárára próbálják túlélni."

Nincsenek megjegyzések: