2010. január 31., vasárnap


EU-jelentés a nők egészségéről


Az Adatok és Információk a Nők Egészségi Állapotáról az Európai Unióban című, 2010 januárjában publikált tanulmány áttekintést ad az EU-ban élő nők egészségi állapotáról. A jelentés a 15 év fölötti nőkre fókuszál az EU 27 tagállamában, valamint az Európai Gazdasági Térség államaiban: Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben, valamint esetenként Svájcban.

A jelentés 6 fejezetből áll. Az első fejezet tartalmazza a bevezetőt, a jelentés célkitűzéseit és metodológiáját. A 2. fejezet azokkal a változó demográfiai és társadalmi-gazdasági trendekkel foglalkozik, amelyek a nők egészségére hatást gyakorolnak. A 3. fejezet áttekintést nyújt a nők egészségi állapotával kapcsolatos főbb kérdésekről, és leírja a különböző trendeket, rizikófaktorokat és az egészséget meghatározó tényezőket. Ezt az információt kiegészítve, a 4. fejezet a betegségek főbb, életmóddal kapcsolatos tényezőire koncentrál, mint pl. a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Az 5. fejezet áttekinti a nők egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését, a nők számára nyújtott egészségügyi ellátás minőségét, valamint a különböző egészségügyi rendszerek nők igényeire való fogékonyságát. Végül a 6. fejezet levonja a következtetéseket azáltal, hogy összegzi a jelentésben bemutatott kulcsinformációkat, valamint ajánlásokat tesz a politikai döntéshozók és érdekeltek számára a nők egészségének fejlesztése céljából.

Demográfiai és társadalmi-gazdasági trendek

Összességében véve, kicsivel több férfi, mint nő él Európában, az idősebb korcsoportokban a nők magasabb arányával. 2005-ben hozzávetőlegesen 15%-kal több nő volt, mint férfi a 65-69 év közöttiek körében, és majdnem kétszer annyi volt a nők száma a 80 év fölötti korcsoportban, mint a férfiaké, ami azt jelenti, hogy összesen 43%-kal több a nők száma a 65 év fölötti korosztályban a férfiakénál.

Az összes európai országban a várható élettartam a nők esetében magasabb, mint a férfiak esetében. A nemek közötti különbség Litvániában a legnagyobb (11,7 év), Izlandon pedig a legkisebb (3,4 év) (2006-os adatokat tekintve). Az Eurostat előrejelzései szerint 2010-ben a várható élettartam a nők körében 76,5-84,5 év lesz, és 2050-ben 82-ről 89,1 évre fog nőni.

Az átlagos európai nők magasabb iskolázottsági szintet érnek el, mint a férfiak. Ugyanakkor a nők nagyobb valószínűséggel keresnek kevesebbet: 2006-ban az EU-27 országokban a nők átlagosan 15%-kal kerestek kevesebbet, mint a férfiak. A nők gyakrabban töltik idejüket nem fizetett munkával, mint a férfiak (a nők általában 278 percet végeznek naponta fizetetlen házimunkát, míg a férfiak kevesebb, mint feleennyit).

Egészségügyi problémák

A mellrák a leggyakoribb előfordulási formája a daganatos megbetegedéseknek, valamint EU-szerte vezető oka a rák okozta halálozásoknak a 0-74 éves nők körében. A nők tüdőrák miatti halálozása lényegesen alacsonyabb, mint a mellráké, és a férfiakénál is alacsonyabb, de folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Az EU, ill. Európai Gazdasági Térség országaiban a férfiak nagyobb mértékben érintettek a HIV-vírus által, mint a nők, a fertőzöttség aránya 2:1-hez. Nők esetében a HIV leggyakoribb terjedési módja a heteroszexuális kontaktus, valamint az injektív droghasználat.
Az egyéb szexuális úton terjedő betegségek vonatkozásában számos európai országban az utóbbi években növekedést mutat a Chlamydia. Ez különösen a nőkre érvényes, mivel a nők körében sokkal gyakrabban diagnosztizálnak Chlamydiát, mint a férfiak körében.

A termelékenységi arány az EU-tagországokban nagyon alacsony, 1960-ban még 2,6 volt, ami 1995-2006 között 1,4-re csökkent. Időközben a várandós nők átlagéletkora legalább 2 évvel emelkedett 1995-2006 között, ami azt jelenti, hogy a nők később szülnek és kevesebb gyermekük van. A dél-európai országokban a legmagasabb az alacsony súllyal született gyermekek aránya (Spanyolország, Portugália, Görögország), miközben az északi országokban a legalacsonyabb ez az arány. Továbbra is magas a 20 év alatti serdülők és fiatal nők körében az abortuszok aránya, amely az 1995-2005 közötti időszakban megnövekedett.

A diabétesz egyre súlyosbodó problémát képez, és úgy becsülik, hogy 2007 és 2025 között Németországban, Olaszországban és Franciaországban fog nőni a legnagyobb arányban a diabetes mellitus-ban szenvedő 20-79 év közötti nők részaránya. A nők esetében a diabetes mellitus okozta átlagos halálozási arány 12,8 volt, az egyes tagállamokat tekintve a legmagasabb arányokat Cipruson (35,5), Portugáliában (25,3), Ausztriában (23,4) és Máltán (19,2) mérték.

A demencia és az Alzheimer-kór prevalenciája az idősebb nők körében magasabb, mint az idősebb férfiak körében. A nemek közötti eltérés az Alzheimer-kór incidenciájában különösen 85 éves kor fölött volt szignifikáns.

A depresszió sokkal általánosabb jelenség a nők, mint a férfiak körében (egész életen át tartó depresszió prevalenciája 9,4%, 12-hónapos prevalencia 2,8%). Kutatások azt is feltárták, hogy az öngyilkossági kísérletek prevalenciája kétszer olyan magas a nők, mint a férfiak esetében.

Életmód

A dohányzás prevalenciája alacsonyabb a nők, mint a férfiak körében. Ugyanakkor ez a különbség csökkent az utóbbi években, mivel bizonyos országokban csökkent a dohányzó férfiak száma, és növekedett a dohányzó nők száma. Ezen felül, a dohányzással kapcsolatos halálozások száma a nők körében továbbra is növekedést mutat néhány kelet-európai országban. A fiatal lányok nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a fiúk, különösen az észak- és nyugat-európai országokban.

A droghasználat összességében véve egész Európában a férfiak körében elterjedtebb, mint a nők körében, de a nyugtatók fogyasztása a legtöbb tagállamban sokkal általánosabb a fiatal lányok, mint a fiúk körében.

A túlsúly és elhízás prevalenciája mindkét nem esetében gyorsan növekszik számos európai országban. Az elhízással küzdő nők aránya Ausztriában, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban volt a legmagasabb.

A speciális táplálkozási rendellenességekről, mint pl. a bulimia nervosa, hiányosak az információk. Mindazonáltal, a bulimia nervosa általánosan elfogadott prevalenciája 1% a fiatal nők körében.

Egészségügyi ellátás

Korlátozottan állnak rendelkezésre az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos megbízható és összehasonlítható adatok az EU-27 országokban. A legátfogóbb adatok a 2007-es Eurobarométer Kutatásból (Egészségügy és Ápolás) állnak rendelkezésre az Európai Unióban, amely egy közvélemény-kutatás és csak arra elegendő, hogy a potenciális trendeket sugalmazza. A meginterjúvolt nők válaszai alapján, az európai nők többsége könnyen hozzá tud férni az egészségügyi ellátáshoz. A nők mintegy 88%-a érezte úgy, hogy könnyen hozzá tud férni a háziorvosi vagy családorvosi ellátáshoz. Ugyanakkor a kérdőív azt sugallja, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jelentős változásokat mutat Európán belül.

Az egészségügyi ellátás igénybevételére vonatkozó jelenlegi adatok általában nem tesznek különbséget a nemek között. Hiányoznak az egészségügyi kiadásokra vonatkozó, nemek szerinti adatok, a nők egészségügyi kiadásaira és egészségbiztosítási lefedettségére vonatkozó adatok pedig gyengék.

A szűrővizsgálatok volumenére és az egészségfejlesztési programokban való részvételre vonatkozó összehasonlító adatok korlátozottak. 2007-ben az EU-27 országok közül csak 11 országban volt elérhető lakossági szinten a mellrákszűrés.

Következtetések és ajánlások

Ismétlődő bizonyíték van arra nézve, hogy a nemek közötti különbségek nemcsak a reproduktív kérdések szempontjából relevánsak, hanem az egyes betegségek és kockázati tényezők prevalenciájának tekintetében is. Fontos elismerni, hogy a nők és férfiak egészségi állapotában rejlő különbségek a környezeti, magatartási, valamint biológiai tényezők kölcsönhatásaiból fakadnak. Lényeges megjegyezni, hogy a jelentésnek nem az volt a célja, hogy a nők egészségi állapotának minden aspektusát felfedjék. A vizsgálatot azokra a területekre korlátozták, amelyek a nők egészsége szempontjából relevánsak, valamint azokra, amelyekről megbízható adatok állnak rendelkezésre az EU és az Európai Gazdasági Térség összes országára vonatkozóan, illetve azokra, amelyekkel kapcsolatban az adatok nem-specifikus formátumban is elérhetők (amely sok területre nem jellemző). Ennek fényében a jelentés fő ajánlása, hogy standardizált, nemek szerint bontott formában gyűjtsék az adatokat, valamint fejlesszék az adatminőséget olyan területeken, ahol jelenleg vagy nem állnak rendelkezésre adatok vagy az adatok nem nem-központúak, beleértve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, az egészségügyi kiadásokat, a speciális táplálkozási zavarokat, a fájdalmat és migrént, az alkoholfogyasztást, a dohányzási szokásokat, valamint a törvényes gyógyszerekkel való visszaélést és azok helytelen használatát.(AZS)

Forrás: Data and Information on Women’s Health in the European Union. DG SANCO, 2009. http://ec.europa.eu/health/population_groups/docs/women_report_en.pdf

Nincsenek megjegyzések: