2010. január 13., szerda


Az egészségbiztosítási piac szerepe az amerikai egészségügyi reformban


A Commonwealth Fund egészségpolitikai kutatóintézet megvizsgálta az egészségbiztosítási piac közvetítő központjainak (health insurance exchange, HIE) lehetséges szerepét az amerikai egészségügyi reformban. A kongresszusi döntés előtt álló két egészségügyi törvényjavaslat* igen eltérő módon értelmezi a HIE lényegét és szerepét. A nézeteltérések feloldásának módja meghatározza majd, hogy milyen mértékben lesznek képesek a központok elérni céljaikat. Maga a HIE fogalma kevésbé vitás és mind a szenátusi, mind a képviselőházi törvényjavaslat támogatását élvezi. Nincs azonban konszenzus a HIE intézményi rendszerét és működését illetően.

A „health insurance exchange” lényegében egy szervezett piacot jelent az egészségbiztosítás vásárlására, és számos szerepe lehet az egészségügyi reformban:

1. Várhatóan az egészségbiztosítók közötti irányított verseny színhelye lesz. A versenytől azt remélik, hogy megfizethetőbbé és ezáltal elérhetőbbé teszi az egészségbiztosítást.

2. A HIE egy széles kockázatközösséget hoz létre, amely lehetővé teszi a biztosítási kockázat hatékonyabb menedzselését és a negatív szelekció csökkentését.

3. Lecsökkenti az adminisztratív költségeket a marketing egyszerűsítésével és a kockázat alapú biztosításkötés kiküszöbölésével.

4. Átláthatóbbá teszi az egészségbiztosítási piacokat és kiszélesíti a fogyasztói választást a biztosítási opciókat érintő jobb információk révén.

5. Szabályozási funkció is betölthet a biztosítók felelősségre vonhatóságával. Fórumként szolgálhat a biztosítók közötti kockázatmegosztásra és annak garantálására, hogy a biztosítók átfogó fedezetet nyújtanak, a biztosításásukat fair módon árulják, megfelelően reagálnak a fogyasztók igényire és panaszaira.

6. Szerepet játszik az egészségügyi reformmal kapcsolatos törvényhozás más aspektusainak előmozdításában (díjhitel fizetés, kötelezettségek kivetése).

A Commonwealth Fund a következő szakpolitikai kérdéseket veszi számba a HIE-k létrehozásával kapcsolatban:

• Szövetségi vagy állami szinten hozzák-e létre
• A biztosítás hogyan védhető meg a negatív szelekcióval szemben
• A HIE-k hogyan járulhatnak hozzá a standardizáláshoz és az átláthatósághoz
• Hogyan csökkenthetik az adminisztratív költségeket
• Milyen úton nyújtsanak lehetőséget a fellebbezésre és bírósági felülvizsgálatra
• Hogyan tudják ellenőrizni a költségeket

Az elkövetkezendő napokban és hetekben a Kongresszus valószínűleg véglegesíti a törvényt, amely jelentősen megváltoztatja majd az egészségügy finanszírozásának módját az Egyesült Államokban. A HIE koncepciója bizonyosan szerepet fog játszani a reformban és ígéretes eszköz lesz a megfizethető és átfogó egészségbiztosítási fedezet céljainak előmozdításában. (SZL)

Forrás:
Health Insurance Exchanges in Health Care Reform: Legal and Policy Issues
http://www.commonwealthfund.org/~/media/Files/Publications/Fund%20Report/2009/Dec/1364_Jost_hlt_ins_exchanges.pdf





2010-01-06 15:25:15

Nincsenek megjegyzések: