2010. január 23., szombat


írta: Giulio

Dr. Benoist György, Országos Etikai Tanács tagja szerint a miniszter az új jogszabály kihirdetésével törvényt is sértett, mivel azt minősített többséggel az Országos Etikai Tanácsnak kellett volna elfogadnia. A tárca sajtóosztálya viszont azt közölte, hogy az etikai tanács hónapok óta nem készül el a saját működési rendjével, illetve az etikai eljárási renddel, így nem várhattak tovább. "

2007-07-07 08:41
Forrás: Népszabadság

"Az Országos Etikai Tanács lapzártánk után, június 4-én tartja következô ülését;ezen második alkalommal vesz részt a teljes testület.

Szabó Sándor szerint ugyanis „a munkát kezdetben rendkívül rosszul szervezte az ÁNTSZ. A helyzet válságos, júniustól ugyanis a rendtartás alapján kellene etikai ügyekben eljárni, és egyes hírek szerint a rendtartás már nyomdában van – anélkül, hogy az Országos Etikai Tanács elfogadta volna. "

MEDICAL TRIBUNE 2007. JÚNIUS 7.

Köbli Anikó írása


*****

A fenti írásokból, és egyéb, több helyen is olvasható jogi/etikai sajtó-elemzésből, sőt a minisztérium jogászainak megnyilvánulásaiból is következik, hogy

már 2007-ben nyilvánvaló volt az OET megalakulásának, a Rendtartás megalkotásának, és a 30/2007-es EüM. rendelet kihirdetésének a jogellenes volta, de odáig senki nem jutott el, hogy ezt a törvénytelenséget megszüntesse.

Nyilván mindenki szeretett volna már fizetést kapni a munkáért, ezért "elfeledkeztek" azokról az apróságokról, amik azért elég súlyosak ahhoz, hogy akár a Rendtartás közjogi érvénytelenségét is eredményezhessék. Az OET, a MOK-kal ellentétben nem tagdíjakból végzi tevékenységét, hanem évi 50 millió forintos költségvetésből gazdálkodhat. Tehát nem ingyen kefélik el a kollégáikat.:-)

Az általam most kezdeményezett eljárásban valamennyi, az ügyben keletkezett hivatalos iratot meg fogjuk vizsgáltatni az ügyészséggel, mert véleményem szerint az OET jogszerűen soha nem is létezett, az elmúlt másfél év alatt végzett munkája semmis, a jogalkotás egész folyamata a minisztérium részéről is súlyosan jogsértő volt. Remélem a sok bába, akik között elveszett a gyerek, nem vetemedik még arra is, hogy visszamenőlegesen okiratokat hamisítsanak, bár ezt is el tudom képzelni bárkiről ilyen előzmények után. Érthetetlen, hogy a sok "etikus" résztvevő hogyan vehetett részt egy ennyire nyilvánvalóan törvénysértő tevékenységben, és mindezek után hogyan volt merszük etikai kérdésekben eljárni, mintha maga a törvénytelen szerv, és a törvénytelen létrehozás összeegyeztethető lenne az etikával.

Törvénysértő etikusok.:-) ....Szép kis társaság. Végül egy rövid részlet egy hivatalos levélből:

Ez a legszebb az egészben, hiszen a levélből kiderül, hogy a május végén megalakult OET tájékoztatta a minisztert arról, hogy a NÉLKÜLÜK elfogadott Rendtartással nem értenek egyet, holott ennek a szövegét nekik kellett volna megalkotni, és ezek után a miniszternek azt kihirdetni. A levélből egyértelműen kiderül, hogy nem ez történt, hanem jogsértő módon a miniszter egy saját gányolt Rendtartást hirdetett ki, lábbal tiporva ezzel egyidőben a törvényt is és az etikát is, ami egy orvos egészségügyi minisztertől mindenképpen tiszteletre méltó aljasság.:-)

Ezek alapján jelenleg is olyan Rendtartás alapján folyik az OET meglehetősen kétséges etikájú tevékenysége, ami jogsértések sorozatán át került kihirdetésre, sosem lett elfogadva, és tartalmilag is egy baromság.:-)

Nos hát, ezért kell az eddig elmaradt vizsgálatokat megkezdeni, és a meggyalázott etikát és jogot legalább megkísérelni rehabilitálni. Vajon mennyire tekinthető legitimnek etikai és jogi szempontból egy olyan társaság, ami ilyen előzmények után 200 ezer egészségügyi dolgozó tevékenységének törvényességét és etikus voltát vizsgálja, és ítéli meg, miközben maguk azok, amik. Vajon ők etikusan dolgoznak egy törvénytelen jogszabály alapján?

Etikátlanok és törvénytelenek. Mindezt saját magukról el is mondják, csak nem veszik észre. Vagy nem zavarja őket. Etikus etikus, jogkövető polgár ilyen körülmények között el sem vállalja a megbízatást, vagy időben feláll és elköszön.

Az OET akár teljes története folytatólagos jogtiprásnak, és etikai vétségnek bizonyulhat. A dolog annyira groteszk, hogy szinte érthetetlen, hogy eddig húzták egyáltalán kényelmetlen kérdések nélkül. Most majd kérdezgetünk.

Nincsenek megjegyzések: