2010. január 26., kedd


SAJÁT MAMELUK KATEGÓRIA

Itt is köszönetet kell mondjak az OTH-nak, hogy teljesen érthetetlen és indokolatlan etikai eljárásának kezdeményezésével ráirányította a figyelmemet erre a trágyadombra, ami messziről bűzlik ugyan, de már annyira megszokta mindenki, aki régebben kapirgál rajta, hogy fel sem tűnt nekik az alapvető ellentmondások tömkelege, és szaga.:-)

Végezetül egy eléggé meglepő időutazás a fentiek ismeretében, egyenesen az EüM. honlapjáról.:-)

Tervezet április 13.

Az egészségügyi miniszter

........................../2007. (.......) EüM rendelete

az egészségügyi dolgozók rendtartásáról


Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény ( a továbbiakban: Eütv.) 247. §-a (2) bekezdésének l) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, továbbá az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII.28.) Korm. rendelet 1. §-ának b) pontjában megállapított feladatkörömben eljárva – figyelemmel az Eütv. 140/A. §-ának (5) bekezdésében foglaltakra – a következőket rendelem el:

1. §

Az egészségügyi dolgozók rendtartására vonatkozó szabályokat jóváhagyom és a rendelet melléklete szerinti tartalommal közzéteszem.

2. §

Ez a rendelet 2007. május..........-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg az egészségügyi dolgozók rendtartásáról szóló 11/1972. (VI. 30. ) EüM rendelet, továbbá annak módosításáról szóló 14/2003. (IV.9.) ESzCsM rendelet hatályát veszti.

Indoklás

A tervezet az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény ( Eütv.) 247. §-a (2) bekezdésének l) pontjában foglalt felhatalmazás alapján készült, mely szerint az egészségügyi dolgozók rendtartására vonatkozó részletes szabályokat az egészségügyi miniszter rendeletben állapítja meg.

Az egészségügyi dolgozókra kiterjedő szakmai-etikai szabályzatot (Rendtartás) az Országos Etikai Tanács határozza meg és minősített többséggel fogadja el.Az egészségügyi miniszter jóváhagyási jogosultsággal rendelkezik. [ Eütv. 140/A. § (5) bek.]


A tervezet melléklete tartalmazza azokat az etikai szabályokat, amelynek vétkes megszegése esetén az Eütv.-ben meghatározott szervek ( MET, OET, egészségügyben működő szakmai kamarák etikai szervei) eljárnak. A normaszöveg csak a jóváhagyásról és a rendelet közzétételéről rendelkezik, továbbá hatályon kívül helyezi az 1972-ben alkotott, e tárgyban elavult szabályozást tartalmazó 11/1972. (VI. 30. ) EüM rendeletet.

A tervezetet szakmai szempontból egyeztettük az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal, az MTA Orvosi Tudományok Osztályával, és a MOTESZ Orvosi Etikai és Társadalmi Bizottságával. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium álláspontjához igazodva az Eütv. készülő módosításában jelennek majd meg azok a rendelkezések, amelyek az etikai eljárás pontosítására szolgálnak.

Érdemes felfigyelni arra a tényre, hogy a felsorolt egyeztető szerveknek szinte semmi gyakorlati ismeretük nincs a mindennapi orvosi munka etikai vonatkozásairól, viszont anyagilag, vagy szakmai felügyeleti vonatkozásban kormányzati függőségben vannak.

A saját mameluk kategória.

http://giulio.freeblog.hu/

Nincsenek megjegyzések: