2012. január 19., csütörtök


Vigyázzatok az orvosaitokra!

2011. november 03.


A több mint 20 évvel ezelőtti rendszerváltozás mintaországának oda az úgy remélt gazdaságpolitikai stabilitása, és ez nem tesz jót a lakosságnak, nem tesz jót az egészségügynek. Az elvonások hatásait, a megdrágult gyógyszereket tudomásul veszik, a média napokig legfeljebb csak botrány vagy szenzáció szintjén foglalkozik velünk.


Miközben minden felelős szakmai szervezet próbálja megjeleníteni a gondokat. Veszélyesen kevés az ápolók száma, hiány van szakorvosból számos területen, a háziorvosi praxisok kb. 10 százaléka tartósan üres, nagy nehézségekkel, helyettesítésekkel látják el itt a betegeket.


A kórházak anyagi helyzete siralmas, adósságok halmozódnak fel, és remélem, hogy már senki nem hiszi azt, hogy ilyen helyzetben változatlan körülmények között és színvonalon folyik a betegellátás.

Civil szakértői csoportok az egészségügy gazdasági szerepét vizsgálják. Az a véleményük, hogy az egészségügynek sokkal nagyobb szerepe van a gazdaságban, mint azt a hivatásos makroközgazdászok ma gondolják. Olyan értékek vannak a hazai egészségügyben dolgozók körében, vagy a gyógyszeriparban, amelyek értékes segítséget adhatnak az ország gazdasági válságból való kilábaláshoz.


A sokak által nem kedvelt egészségipar fogalmát érdemes lesz alaposabban megvizsgálnunk, mert nálunk szerencsésebb országok ennek sokkal nagyobb szerepet szánnak a jövő építésében, mint pl. az autóiparnak.


És beszélgetnünk kell az emberi kapcsolatokról, a nyilvános és privát élet hangneméről, a válságba került emberek, családok, közösségek kommunikációjáról, a segélykiáltásokról, és a lehetséges válaszokról. Erre azért is van szükség, mivel az orvos a legkorábban észleli a krízishelyzetet, az emberi válságok gyakran jelentkeznek betegségi tünetek formájában, és a gyógyítás nem csak pirulával történik.


Az orvos-gyógyszer legalább ilyen fontos, a megnyugtató bölcs szavak, a megbízható támogatás betegnek, családtagnak egyaránt. Hogyan mondjam, hogy meghallják, megértsék: emberek, politikusok, vezetők - vigyázzatok az orvosaitokra!


Dr. Szepesi András


Forrás: Magyar Orvos

Nincsenek megjegyzések: