2012. január 24., kedd


2012-től Svájc megnyitotta határait
a szakorvosok előtt is


Svájcban 2002-ben vezette be a Szövetségi Tanács a külföldi orvosok számára kiadható működési engedélyek tilalmát, aminek legfőbb oka az egészségügyi költségek féken tartása, illetve az Európai Unióból Svájcba igyekvő orvosok letelepedésének megakadályozása volt. 2010-ben a tiltás alól kikerültek a háziorvosok, 2012-től a tiltás a szakorvosokra sem vonatkozik.

Svájc ismét több külföldi orvost szándékozik beengedni területére. 2012-től feloldották ugyanis a szakorvosi engedélyek kiadásának tilalmát, ami jó lehetőségeket kínál a német orvosok számára a svájci letelepedésre.

2002-ben került bevezetésre a Szövetségi Tanács részéről az engedélyezési tilalom külföldi orvosok részére, aminek legfőbb oka az egészségügyi költségek féken tartása, illetve az Európai Unióból ide igyekvő orvosok letelepedésének megakadályozása volt.

Svájc a tiltáson 2010-ben enyhített első ízben, amikor a tiltás alól kikerültek a háziorvosok, majd az idei évtől a korlátozást a szakorvosokra nézve is feloldotta. Korábban az engedély kiadására szinte csak egy már meglévő praxis átvétele vagy egy alulellátott régióban létrehozott új praxis esetén lehetett számítani. A jelenlegi egyszerűsített procedúra célja egyértelműen külföldi orvosok Svájcba csábítása. Az ide érkező külföldi orvosoknak diplomájukat és a továbbképzésükkel kapcsolatos dokumentumaikat a MEBEKO-nál (Medizinalberufekomission) Bernben kell elfogadtatniuk és ezt követően a foglalkozás gyakorlására vonatkozó engedélyt az adott kantonnál kérvényezniük. Amennyiben megkapják az engedélyt, illetve regisztráltatják magukat a Santésuisse Betegpénztári Egyesületnél letelepedhetnek és a kötelező betegbiztosítók felé elszámolhatják a nyújtott szolgáltatásokat.

Január elseje óta elsősorban Baselben, Genfben és Tessinben növekedett meg az ilyen irányú engedélyezések iránti kérelmek száma.

Mivel Svájc igen kedvelt célország az orvosok körében az egész Európai Unióból, így sokan tartanak a külföldi konkurenciától. Az idei változtatást követően például a Zürichi Kórházi Orvosok Szövetsége felszólította tagjait, hogy azok maguk is igényeljenek ilyen engedélyt, amíg az még egyáltalán lehetséges.

A legtöbbeket elsősorban a magas életminőség és az alacsony adók csábítják Svájcba. Tavaly a MEBEKO statisztikái szerint csaknem 2000 külföldi orvos kérte diplomájának elismerését, ami 30 százalékos növekedésnek felel meg 2010-hez viszonyítva. Sok ezek között a kérelmezők között a svájci klinikákon dolgozó német származású szakorvos. A Santésuisse Betegpénztári Egyesület az engedélyezés tiltásának feloldását követően szintén a szabadon praktizáló külföldi szakorvosok számának növekedésével számol.

A háziorvosi pálya azonban Svájcban sem tartozik – se a svájci, se pedig a külföldi orvosok körében – a közkedvelt foglalkozások körébe, habár itt is igen nagy szükség lenne rájuk. A Baseli Egyetem egyik tanulmánya szerint várhatóan 2016-ig a jelenleg praktizáló háziorvosok fele nyugdíjba fog menni. Az utánpótlás itt is elsősorban a vidéki területekről hiányzik, Bern kanton egyes régióiban például már jelenleg is várólisták alakultak ki a háziorvosi ellátás területén. A fiatal háziorvosokat tömörítő szervezet (JHas) a háziorvos pálya esetén a következőket panaszolja: túl hosszú munkaidő, rengeteg ügyelet, alacsony fizetések, elégtelen képzési és továbbképzési feltételek, illetve kevés családdal tölthető idő. Egy háziorvosokat tömörítő másik szervezet a "Ja zur Hausarztmedizin" pedig azt hangsúlyozza: amíg egy szakorvos kétszer annyit keres, mint egy háziorvos, addig kevés hallgatónak lesz kedve a háziorvosi pályát választani. (VN)


Források
News.ch: Zulassungsstopp für Ärzte läuft definitiv aus
http://www.news.ch/Zulassungsstopp+fuer+Aerzte+laeuft+definitiv+aus/509003/detail.htm
Letöltés dátuma: 2012.01.19.

Ärztezeitung: Schweiz öffnet Grenzen für Fachärzte
http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/gesundheitspolitik_international/article/801203/schweiz-oeffnet-grenzen-fachaerzte.html?sh=6&h=1513610875
Letöltés dátuma: 2012.01.19.


Nincsenek megjegyzések: