2012. június 22., péntek

Az orvosok nem válogathatnak..

2012. június 13.

Az orvosok nem válogathatnak a betegek között, mindenkit el kell látniuk. De egy kis (nem tudományos kritériumok szerinti..) közvélemény-kutatás eredményeképpen sikerült összeállítani egy listát arról, mit kifogásolnak a doktorok leggyakrabban a pácienseiknél.

  • Türelmetlenség - Sajnos kevés az orvos, és a gyógyítás nemes feladata mellett nagyon sok az adminisztratív teendőjük. Nekik sem jó érzés látni a rengeteg beteget a váróteremben, de nem tehetik meg, hogy gyorsítanak. A pontos és alapos vizsgálathoz idő kell, és gyakran a szavak többet érnek a felírt gyógyszereknél. Az orvos szidalmazása nem gyorsít a folyamaton - mégis sok beteg ezzel "veri el" a várakozási időt.

  • Elhallgatott információk - Nem szeretik az orvosok, ha a beteg elhallgat valami fontos információt, legyen az akár panasz, akár másik orvos véleménye, diagnózisa. Előbbi a helyes diagnózis felállításához elengedhetetlen, utóbbival pedig sok időt takaríthatunk meg (például ha elvisszük a korábbi leleteket). A legjobb mindent őszintén elmondani az orvosnak, még akkor is, ha esetleg szégyelljük vagy apróságnak tartjuk az információt!

  • Öndiagnózis - Az orvosok rettegnek azoktól, akik - még a vizsgálat előtt - "pontosan tudják", mi bajuk. Úgy tesznek, mintha a doktor csak megerősítésnek kellene, és nagyon nehéz őket meggyőzni, ha tévednek.

  • Öngyógyítás - A remek öndiagnoszták mellett sokan vannak, akik kezelik is vélt betegségüket. Még mindig túl sokan használják fel a házastársuknak, barátaiknak felírt gyógyszereket, "neki is pont ezek voltak a tünetei!" felkiáltással.

  • Okoskodás, tudálékosság - A betegek kis részét teszik ki ugyan, de azért szép számmal akad olyan, aki szereti megkérdőjelezni a doktor által felírt gyógyszerek, az előírt kezelési módok hatásosságát, és nagyon szeretné, ha a reklámokban hallott, interneten olvasott szerrel gyógyítanák meg. És bár nincs baj a sámánokkal és a különböző csodatevőkkel, de a beteg ne erőltesse a témát, ha tudja, az orvosa nem nyitott az ilyenfajta "kezelésekre".

Szabó Enikő, Palágyi Edit,

Szabadföld

Nincsenek megjegyzések: