2012. május 10., csütörtök

Matolcsyék gyerekvállalási

forradalmat robbantanának ki

2012. május 10.

Szocpol támogatás a lakás mellett már autóra is, kisgyermekes utalvány, részmunkaidő elterjesztése, a gyerekvállalás figyelembe vétele a nyugdíjban - többek között ezeket javasolja a gyerekvállalás elősegítésére a népesedési kerekasztal abban a népesedési stratégiáról szóló vitaanyagban, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) működő Családbarát Magyarországért Munkacsoport tett közzé szerdán.

Magyarországon jóval több gyermeket vállalnának a fiatalok, mint amennyi ténylegesen megszületik - írja az Új baby boom, a középosztály gyermekvallási forradalma című vitaanyagot bemutató közleményében az NGM.

A tárcánál felidézték, hogy három éve dolgozik a népesedési kerekasztal, melynek megállapításai és javaslatai jelentik a témáról kezdeményezett párbeszéd kiindulópontját. Az NGM közleménye szerint várják a további, a gyermekvállasát gátló tényezők azonosítására és ezek feloldására vonatkozó javaslatokat is.

A most közzétett dokumentum célja, hogy "megkezdődjön egy párbeszéd partnerségben az érintett intézményekkel és ez alapján elkészülhessen az a stratégiai program, amely meghatározza a szükséges kormányzati intézkedéseket, ezek ütemezését, különös tekintettel a következő fejlesztéspolitikai időszakra" - tette hozzá az NGM.

A vitaanyag a népesedési kerekasztal javaslatai mellett egyébként egy demográfiai helyzetképet és külföldi példákat is tartalmaz, illetve bemutatja a nők foglalkoztatásának trendjeit.

Bevezetnék a szocpolt autóra is

A 123 oldalas anyagban a tárca összefoglalja a kormány által a gyermekvállalás támogatására eddig hozott döntéseket, a népesedési kerekasztal pedig javaslatokat is megfogalmaz. Alapelvként tüntetik fel, hogy "a gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik! A gyermekvállalás és a gyermek stabil családi környezetben való felnevelése mentálisan és mérleg szerint is megtérül a társadalom számára".

A vitaanyag szerint többek között meg kell valósítani a lakásvásárlási szocpoltámogatást és gépkocsivásárlásra is szocpolt kell bevezetni a kisgyermekes családok számára.

Egy másik javaslat szerint lehetővé kéne tenni, hogy a munkáltatók béren kívüli juttatásként, közterhektől mentesen olyan utalványt adhassanak kisgyermekes dolgozóiknak, amelyet a gyermek ellátását, valamint a háztartási munkát segítő szolgáltatások térítéséhez lehetne csak felhasználni.

Elő kell segíteni az anyák fokozatos (részmunkaidős) munkába állását a gyermek egyéves kora után. Például ha az anya 4 órás munkaidőben dolgozik, akkor 50 százalékos gyesre, gyedre legyen jogosult, de az ellátások folyósítási ideje arányosan hosszabbodjon meg - teszi hozzá az anyag, amely szerint fontos lenne, hogy az anya ne veszítse el a gyermek után járó támogatásokra való jogosultságát, ha a gyermek gondozása mellett kisebb munkákat vállal.

Beszámítanák a gyerekeket a nyugdíjba

Adókedvezménnyel, az uniós támogatások elérhetővé tételével ösztönözni kellene a munkáltatókat munkahelyi családi napközik, bölcsődék, integrált bölcsődék-óvodák létesítésére - írja a dokumentum. "Javasoljuk, hogy a kiemelten magas fizetésű családoknak legyen módja arra, hogy a családi pótlékukat felajánlják a többi gyermekes család támogatására" - teszik hozzá.

"A nők teljes öregségi nyugdíjba menetelének korhatár előtti kedvezményét elsősorban a járulékot is fizető és több gyermeket is megszült, felnevelt anyáknak indokolt nyújtani" - fogalmaz a szöveg, amely szerint az alapvetően az egyéni befizetéseken alapuló nyugdíjrendszert "módosítani kell a családok (szülőpárok) által vállalt és kitaníttatott gyermekek után járó differenciált pontokkal, elismerve ezzel a szülőknek a járulékfizetés melletti költségként jelentkező, a humántőkébe eszközölt befektetéseit".

HVG

Nincsenek megjegyzések: