2012. május 12., szombat

Ilyen is csak nálunk lehet:

csökken az orvosok fizetése

a béremeléssel

2012. május 12.

Szemfényvesztés az orvosi béremelés – állítják az érintettek, akik rövid számolgatás után rájöttek: nyártól nemhogy nőne, csökken a jövedelmük. Amit a bérpótlékkal megkapnak, azt az ügyeleti díjak csökkentésével elvennék tőlük.

Hosszú ideje orvosi béremelésről beszél a kormány, az érintettek mégis azt mondják: szemfényvesztés zajlik. Az április 27-én benyújtott egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint azoknak az orvosoknak, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, bruttó 65 ezer 820 forint bérpótlék jár. Bérpótlék, vagyis nem alapbéremelés. Ebben pedig ők csak azt látják: valami, ami visszavonható, és ami az ügyeleti pótlékba nem számít bele.

– Amit egy kézzel adnak, azt két kézzel veszik vissza – foglalta össze a véleményét Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének docense.

Mint azt konkrét számokkal levezette: egy tanársegéd alapbére jelenleg 174 ezer forint, így bruttó ezer forintos órabérért dolgozik. Mivel ez alapján számítódik az ügyeleti pótlék, egyórányi ügyeletért 700 forintot kap – kiemelt pótlék esetében 1100-at. Ha az alapbért emelnék, magasabb összegű lenne az ügyeleti juttatás is. De nem ez a legnagyobb probléma. – A törvénytervezet rögzíti, hogy az ügyeleti díj az alapbér 60, 70 vagy 80 százaléka lehet – függően attól, hogy munkanapról, munkaszüneti napról vagy ünnepnapról van szó. A jelenlegi törvény 70–90 százalékban maximálja ezt, vagyis már itt is elvesznek. Ugyanakkor a hiányszakmákban most alapbérük 110–130 százalékát viszik haza az orvosok az ügyeletért. Az ő zsebükből tehát különösen nagy összeget húz ki az új tervezet. Maradva az eredeti példánál, az említett tanársegéd augusztustól 1100 forint helyett már csak 600 forintos órabért kapna. Ez még szórólapozásért is kevés lenne.

A törvénytervezetben szerepel az is, hogy a behívható ügyeletet készenléti órabérrel akarják honorálni – ez szintén bércsökkenést eredményez. Pető Zoltán számításai szerint összességében lesznek, akiknek a „béremeléssel" nemhogy nőne, de csökken majd a jövedelmük.

Ennél már az is egyenesebb lett volna, ha azt mondják: nem kapunk bérrendezést. Ez a törvénytervezet semmiképpen nem alkalmas arra, hogy békét teremtsen az egészségügyben, sőt: további elvándorlásokat generál majd. Ráadásul ellehetetleníti a rezidensszövetséget is, hiszen azzal, hogy akciójukkal ezt sikerült elérniük, a jövőben képtelenek lesznek újabb összefogást kezdeményezni.

– Mindenképpen jelentős lépés, hogy januárig visszamenőleg megemelik az orvosok juttatását, ennek mértéke akár 20–40 százalék is lehet – fogalmazta meg véleményét Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – Ugyanakkor az ügyeleti díj jelenleg is igen alacsony, annak további csökkentése nem elfogadható. Sokszor már most is nehéz kiállítani a teamet: ennyi pénzért nem szívesen vállalnak az orvosok pluszmunkát.

Szerző: Tímár Kriszta

Délmagyarország

Nincsenek megjegyzések: