2012. október 12., péntek

 
FELHÍVÁS :




Megismétlem a felhívásomat, kérlek Benneteket, hogy szenteljetek rá figyelmet. Ezt, amit most olvastok, megkapta a FAKOOSZ, Dr. Komáromi Zoltán, Dr. Huszár András, a Kasszaorvosi szövetség, a Rezidens szövetség, emberjogi képviselők, újságírók, ügyvédek és közvetlenül érintett orvosok. Kamill egyetértett velem, és továbbítja felfelé. Kérek mindenkit, hogy a háziorvosi vagyonkészlet megőrzése érdekében mindenki figyelmesen olvassa el, és ha egyetért, össze kell fognunk!

Felhívás országos szinten az új önkormányzati szerződések bojkottálására, indoklással!

Az ÖNÁLLÓ orvos, törvényi utasítás alapján területi ellátásra kötelezett a tulajdonolt praxisában. Az önkormányzat ugyanúgy törvényi kötelezett, hogy vele és CSAK vele tehet eleget az egészségügyi alapellátási kötelezettségének! Miért? Azért, mert az alapellátást folyamatosan területi ellátással kell biztosítania, aminek a személyi feltétele az ÖNÁLLÓ orvos, aki törvényi utasításra: Öotv. 2.§.(2), Vhr. 3.§.(1), önálló orvosi tevékenységet végez. Ami azonos a folyamatos tulajdonjog gyakorlással.

Ebből érthetően következik az, ha kormányrendeleti jogkörben visszavonják a jogtulajdonos szolgáltatójának a működési engedélyét, az ellentétes a magasabb szintű törvényi utasítással, tehát KÖZJOGILAG SEMMIS . Ennek a gyakorlati útja az szokott lenni, hogy az önkormányzat kirúgja az orvost, az ÁNTSZ pedig visszavonja a szolgáltató működési engedélyt, miközben a törvényi kötelezettséget meghatározó praxis-jog és praxisengedélye változatlan. Tehát az önkormányzati szerződésbontás indukál egy kormányrendeleti szintű törvénysértést.

Erről az oldalról megközelítve is: NINCS SZÜKSÉG a törvényi kötelezettség folyamatos nyújtásához önkormányzati szerződésre. De MEG SEM KÖTHETŐ, mert minden szerződés felbontható. Törvényi kötelezettségre viszont NEM szerződhetnek az érintett jogalanyok.

Javaslatom! Egységesen MINDENKI tagadja meg az új (szintén törvénysértő) szerződések aláírását az önkormányzatával 2013-tól, mert ez által a tulajdonjogát kockáztatja. Ami viszont alkotmányosan (Alaptörvény szinten) védett. Így a jelenlegi Praxistörvény önkormányzati szerződés része közjogilag érvénytelen, hiszen a legmagasabb jogforrással ellentétes.

Ha nem tagadják a jelenleg praktizáló ÖNÁLLÓ orvosok most ezt meg egységesen, akkor meredeken tovább csökken a praxiseladási esély, mert a fiatal orvosok nem olyan eszetlenek, hogy megvásároljanak önkormányzat által szerződésbontással meg-semmisíthető tulajdont!

Mi sem vásárolnánk így praxist, tehát a feladat ránk vár, valamennyi ÖNÁLLÓ orvosra. Ha egységesen lépünk fel, és egyszerre, kíváncsi lennék rá, hogy visszavonná-e az ország összes ÖNÁLLÓ orvosának szolgáltatójától az ÁNTSZ (egyébként is törvénytelenül) a működési engedélyét, és hány napig tarthatna az alapellátás ÁNTSZ általi beszüntetése?



Dr. Ugrai Tamás

2012. szeptember 29.

Nincsenek megjegyzések: