Cukorbetegség és paleo
Egy bolond százat csinál, száz bolond viszont
már hülyíthet egy országot. Ebben summázhatjuk azt a híráradatot, amely
papagájként visszhangozza egy diabetológus tévedésektől hemzsegő
vaskalapos nyilatkozatát, amely a Semmelweis Egyetem nevű egyetemi
lapban jelent meg. A média totális felelőtlenségét jellemzi, hogy
gondolkodás nélkül minden előemésztett hírt továbbközöl, még véletlenül
sincs egy értelmes ember a szerkesztőségben, aki azokat az elveket
vallaná, hogy az ember neve előtt a „Dr” nem szinonimája a
„mindentudónak”, na meg, hogy „hallgassuk meg a másik felet is”.
Dr. Körner Annának nyilatkozata alapján felróható
föl, hogy nemhogy a paleo irodalmat nem ismeri, de a szakmájába vágó
szakirodalmat sem. A paleo általam képviselt irányzatában minden
abszolút tudományosan alá van támasztva, így, amikor az 1-es vagy a 2-es
típusú cukorbetegségről írok, a legújabb témába vágó szakirodalom
alapján állítom, amit állítok. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy Dr.
Körner Anna „csodadiétának” nevezi azt, amit a szakirodalom alapján
neki magának is ajánlania kéne betegeinek. A tudatlanság fényében én
vagyok a csodadoktor, aki sosem hallott új igéket hirdet. Csakhogy ezek
az új igék a szakirodalomban olvashatók, s csak annak tűnnek népbutító
divatoknak, aki leragadt a diabetológia őskorában.
Az egyszerűség kedvéért csak a könyvemből idézek egy-két részletet (Szendi, 2011).
Eric Westman és munkatársai szerint azt az étrendet
tekinthetjük lowcarbnak, amely 50-150 gramm szénhidrátban maximálja a
szénhidrátfelvételt (Westman és mtsi., 2007). Szóhasználat kérdése, de a
lowcarb étrendek, ha nem viszik túlzásba a fehérjefogyasztást, hanem a
zsírra helyezik a hangsúlyt, tulajdonképpen ketogén étrendek. Egyre
több, különböző irányból érkező kutató ismeri fel, hogy az emberi
szervezet számára sokkal természetesebb étrend a lowcarb vagy ketogén
étrend, mint a szénhidrátalapú nyugati táplálkozás. Ezt korábban már
részletesen kifejtettem a Paleolit és Ketogén táplálkozás fejezetben. A
diabétesz kapcsán azért terelődött több kutatóorvos figyelme erre a
táplálkozásra, mert tapasztalták, hogy ennek az étrendnek minimális az
inzulinigénye.
Westmanék összehasonlították a szokásos nyugati
étrendet (60% szénhidrát, 30% zsír, 10% fehérje) a lowcarb étrenddel (5%
szénhidrát, 60% zsír, 35% fehérje), s azt találták, hogy az egész napi
inzulinszükséglet 50%-al kevesebb volt.
Jørgen Vesti Nielsen és munkatársai 2005-ben
publikálták vizsgálatukat, amelyben napi 70-90 grammban korlátozva a
szénhidrátbevitelt alkalmaztak 24 páciensen 12 hónapon át (Nielsen és
mtsi., 2005). A betegek átlagosan 18 éve szenvedtek 1TC-ben. A táplálék
összetétele a következő volt: 20% szénhidrát, 30% fehérje, és 50 % zsír.
Minden gyorsan felszívódó szénhidrát tiltva volt.
A bevezetett étrendi változások szinte azonnal drámai pozitív hatással voltak a vércukor ingadozásra:
(forrás: Nielsen és mtsi., 2005)
Az átlagos inzulinszükséglet 21.1 + 6.7 egységről a 12. hónap végére lecsökkent 12.4 +
2 egységre. A HbA1c (glikohemoglobin ) mutatóból arra lehet
következtetni, mennyi volt az utóbbi 30-60 napban az átlagos
vércukorszint. Egészséges embereknél ez a mai normák szerint 5.4% alatt
van. Jelen vizsgálatban a 7.5%-ról 6.4%-ra csökkent 12 hónap alatt, ami
annak felel meg, hogy az átlagos 9 mmol/l vércukorszint 7 mmol/l szintre
csökkent le. Az átlagos heti 3 hipoglikémiás rosszullét havi 2-re
csökkent.
Tovább csökkentve a szénhidrátbevitelt, valószínűleg tovább csökkent volna az inzulinszükséglet is, az átlagos vércukorszint is.
A lowcarb sok tekintetben azonos a paleolit
táplálkozással, annyi lényeges különbséggel, hogy a makrotápanyagok
megválasztásánál nem vesz figyelembe evolúciós szempontokat. De a
makrotápanyagok arányaiban lényegében a paleonak felel meg.
Az ilyen kirohanásoknak tehát, amiket Dr. Körner
Anna is intézett, elsősorban indulati oka van, tudományosan nem
megalapozott, sőt! Egy orvos részéről súlyos felelőtlenség
előítéletektől csöpögve nyilatkozni valamiről, amiről gőze sincs. Sajnos
nyilatkozata más tévedéseket is tartalmaz.
Az egyik az, hogy a paleo kapcsán senki nem beszél
arról, hogy az 1-es típusú cukorbetegség meggyógyítható. Azt viszont
ugyancsak a vaskos szakirodalom alapján tudományosan megalapozottan
állítom, hogy a gluténmentes táplálkozással az autoimmun folyamat
lelassítható, esetleg megállítható. Vajon Dr. Körner Anna hallott már
erről életében valaha is? Vajon ajánlja betegeinek, hogy az 1-es típusú
cukorbetegség etiológiájában meghatározó szerepet játszó glutént
távolítsák el az étrendjükből? Vagy ez is „csodadiétának” számít a
szemében? Amit tehát az 1-es típusban megalapozottan állíthatunk, az az,
hogy a glutén elhagyása, a D-vitamin bevitel növelése pozitív hatással
van az autoimmun folyamatokra, ami kisgyerekek esetében –mivel még nem
ment végbe a bétasejtek teljes pusztulása- nem elhanyagolható szempont,
továbbá azt is állíthatjuk, hogy a paleo étrendre áttérve jelentősen
csökkenthető az inzulinpótlás mennyisége és kiegyenlítettebbé válik a
vércukorszint.
Ismeretes, hogy a vércukorszint nagy kilengései,
ami az inzulinterápia sajnálatos következménye, a későbbi szövődmények
alapja. Amikor viszont a diabetológia fegyvertárával (inzulin,
inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszerek) próbálták a Diabétesz
Kontroll és Szövődmények Vizsgálatban (Diabetes Control and Complication
Trial) a vércukorszintet beszabályozni, háromszorosára nőtt a
hipoglikémiás rohamok száma (DDTC, 1993).
Sajnálatos dolog, hogy a gyermekükön segíteni akaró
anyukák, félreértve a paleo 1-es típusú cukorbetegségben alkalmazandó
elveit, olykor hipo- vagy hiperglikémiás kómát idéznek elő gyermekükben,
ezt azonban felróni a paleónak, éppoly badarság, mint mondjuk az imént
idézett vizsgálatban az inzulint hibáztatni a megnövekedett számú
hipoglikémiás rohamokért.
A 2-es viszont igenis meggyógyítható, hiszen ez az
az anyagcserezavar, amit Dr. Körner Anna és más diabetológusok szépen
krónikussá tesznek azzal, hogy pl. nem ajánlják betegeiknek a lowcarb
vagy paleolit étrendet, hanem etetik velük tovább a nyugati étrendet, és
inzulinpótlással tartják egyensúlyban a betegek vércukorszintjét.
Nyilván mindent rendeltetésszerűen kell használni, és akkor lehet csak garantálni a sikert.
Amikor az orvosi establishment egy-egy ilyen
sajnálatos esetet felfújva farkast kiált, akkor –attól tartok -
valójában sokkal kevésbé a betegekért és sokkal inkább csökkenő
tekintélyükért aggódnak. A tekintélyt azonban a tudás és nem a beosztás
vagy az egyetemi végzettség nyújtja.
És ha már itt tartunk, a lowcarbnak hatalmas
irodalma van, a paleolit táplálkozást pedig évmilliókig folytatta az
ember, és hiány állapotokról nem tudunk. A gabona elhagyása az étrendből
hiánybetegséget nem okoz, sőt, hiánybetegségeket szüntet meg.
Közismert, hogy pl. a vashiányt a gabonában található fitátok, lektinek
és a glutén okozza.
Dr. Körner Anna megismétli azt a középkorból
ittragadt téves nézetet is, hogy a köszvényt a húsfogyasztás okozná.
Olvasná el végre könyvem vonatkozó passzusát (Szendi, 2010), vagy új
Paleolit szakácskönyvünk vonatkozó fejezetét (Szendi és Mezei, 2011), s
abból megtudhatja a tudomány mai álláspontját ebben a kérdésben. Amúgy
sem ártana végigolvasnia betegségről-betegségre a paleolit táplálkozás
és korunk betegségeit, vagy még inkább a paleolit szakácskönyv II.-öt,
mert valószínűleg sok hasznos dolgot tudhatna meg a kedves doktornő, ami
csak növelné betegei szemében a tekintélyét.
A szülőket ostorozni, Körner Anna, milyen dolog az?
Nem azzal van baj, hogy a szülők annyira jót akarnak a gyermekeiknek,
hanem azzal van a baj, hogy ha mondjuk egy anyuka egy diabetológushoz
fordulna azzal a kérdéssel, nem lehetne-e csökkenteni a
szénhidrátbevitelt, vagy, hogy mi a helyzet a gluténnal, az orvos
valószínűleg olyan szemekkel nézne rá, mint borjú az új kapura. Jól
ismert orvosattitűd, hogy az okoskodó beteget vagy hozzátartozót a
kezelés ellenlábasaként kell kezelni és minél gyorsabban el kell
hallgattatni. Amiért anyukák kétségbeesett és olykor meggondolatlan
lépésekre szánják el magukat, az pontosan azért van, mert az orvosok nem
partnerek az új ismeretek alkalmazásában. Dr. Körnernek és
orvostársainak fel kéne már ébredni. A tudomány ma napról-napra elavul,
ami tegnap még igaznak tűnt, az mára csak elavult nézet. Tessék szóba
állni az anyukákkal, lehet, hogy tőlük is tanulhatnak egyet-mást.
A cukorbeteg kisgyermekek szüleinek pedig azt
szeretném üzenni, hogy igenis lehet javítani gyermekük állapotán, de nem
hübelebalázs módjára, hanem körültekintően. Alaposan elolvasva, mit
írok én, s keresve a paleo elveket ismerő orvost, és akkor nem lesz
semmi baj.
- DDTC (The Diabetes Control and Complications Trial Research Group): The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. N Eng J Med, 1993, 329:977–998.
- Szendi G: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei. Jaffa, 2011.
- Szendi G: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa. 2010.
- Szendi G-Mezei E: Paleolit szakácskönyv II. Jaffa 2011.
- Nielsen, JV; Jönsson, E; Ivarsson, A: A low carbohydrate diet in type 1 diabetes: clinical experience – a brief report. Ups J Med Sci, 2005, 110(3):267–273.
- Westman, EC; Feinman, RD; Mavropoulos, JC; Vernon, MC; Volek, JS; Wortman, JA; Yancy, WS; Phinney, SD: Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr, 2007, 86(2):276–284.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése