2011. február 18., péntek

11-02-18 - írta Giulio

A végzős orvosoknak csak nagyon kicsi része marad itthon
2011. február 17. 20:30

MNO - LR
Felerősödhet a hazai orvoselvándorlás a németországi és az ausztriai munkaerőpiac megnyitása után – vélik a szakemberek. Májustól ugyanis könnyebb lesz a hozzátartozók számára is az elhelyezkedés ebben a két országban. Egy uniós felmérés szerint az elkövetkezendő 5-10 évben mintegy ötmillió egészségügyi dolgozóra lesz szükség a tagországokban.

A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint bérfejlesztés nélkül aligha lehet megfékezni az elvándorlást. „Sajnos a jelenlegi finanszírozási rendszerünk a mostani orvos béreket teszi lehetővé. Ez legfeljebb Afrika szegényebb országaiból jelent elhúzó erőt a diplomás orvosok számára, de már a környezetünkben sem jelent jelentős elszívó erőt, sem Romániából, sem a Vajdaságból, sem Felvidékről, de még Ukrajnából sem” – közölte Begya László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. 2006-ban még csak 520-an kértek külföldi munkavállaláshoz igazolást, idén viszont már ezer felett lesz az elvándorló orvosok száma, és a kamara szerint az is elgondolkodtató, hogy a nyolcszáz végzős orvostanhallgató közül mindössze 150 jelentkezett Magyarországon szakorvosi vizsgára.

-------------------------------------------------------------

Egy rövid komment Svédországból:

Az otthon maradok javithatatlanul optimistak, vagy egyszeruen hulyek. Svedorszagban mar a szigorlok is kapnak fizetest, a hatodevesek kb. 2200 euronak megfelelö bruttyot.

Nincsenek megjegyzések: