2011. február 26., szombat


Súlyos fokú, 2009-es H1N1-influenza-megbetegedések várandós és post partum asszonyoknál

2010. október 28.


A korábbi epidémiákhoz és pandémiákhoz hasonlóan a várandós és post partum nők körében a 2009-es H1N1-influenza is nagyobb valószínűséggel okozott súlyos lefolyású megbetegedéseket. A Kaliforniai Népegészségtani Intézet (CDPH) adatai szerint a 2009. április 23. és augusztus 11. között új típusú H1N1-influenza miatt kórházba került vagy meghalt 1088 beteg.

A meghaltak 10%-a várandós asszony volt. A CDPH 2009-ben az egész államra kiterjedő survaillance szolgálatot indított a H1N1-influenza miatt kórházba került vagy meghalt betegek követésére.

A The New England Journal of Medicine című lapban bemutatott tanulmányban dr. Janice K. Louie és kollégái a pandémia első négy hónapjában kórházba került vagy meghalt terhes-, illetve post partum nők adatait hasonlították össze hasonló korú fogamazóképes nőbetegek adataival, akik szintén megbetegedtek influenzában. Elemezték a demográfiát és a betegség klinikai lefolyását, kimenetelét.

A CDPH adatbankja szerint és 137 fogamzóképes, de nem terhes nőt hospitalizáltak új típusú H1N1-influenza miatt a vizsgált időszakban. 94 várandós kismamát, nyolc post partum nőtA gyors antigénteszt az esetek 38%-ában, 153-ból 58 esetben álnegatív eredményt adott.

Az állapotos kismamák 94%-a (89), a második, illetve a harmadik trimeszterben volt, amikor megfertőződött a H1N1 vírussal. A megbetegedettek egyharmada (34 %, 32 kismama) rizikócsoportba tartozott.

Azokban az esetekben amikor az antivirális kezelést a tünetek jelentkezésétől számítva sikerült 48 órán belül megkezdeni, ritkábban vált szükségessé az intenzív osztályos kezelés és kevesebb haláleset fordult elő. Tizennyolc várandós, 8 post partum szülő nő esetében volt szükség intenzív osztályon történő elhelyezésre (22%), közülük 8 nő halt meg ( 8% ). Hat szülésre az intenzív osztályon került sor, ebből négy esetben sürgős császármetszésre volt szükség.

Kaliforniában az anyák 2009-es H1N1-influenza-specifikus mortalitási aránya 4,3 (4,3 haláleset/100.000 élve születés) volt. A 2009-es új típusú H1N1-influenza a várandós és post partum nők körében az átlaglakossághoz képest gyakrabban okozott súlyos és halállal végződő megbetegedéseket. A post partum esetek lefolyása arra utal, hogy a szülés után bizonyos ideig még fennmarad a terhességgel összefüggő fokozott kockázat.

Terhesség során az influenza tüneteinek a felismerése és a diagnózisa is nehezebb, mivel a kismama és az orvos bizonyos tüneteket és panaszokat (izomfájdalom, enyhe légszomj stb.) gyakran inkább a terhesség és nem az influenza következményének tart. A tünetek jelentkezésekor negatív gyorsteszt esetében is javasolt az antivirális kezelés mielőbbi megkezdése.

Az aktuális szakmai ajánlások felhívják a kezelőorvosok figyelmet arra, hogy a kockázati csoportba tartozó várandós és post partum nőket tájékoztatni kell az influenza elleni védőoltások fontosságáról (Janice K.Louie et at N Engl J Med 2010;362:27-35).

Az angol nyelvű cikk eléréshez klikk ide!



NOTA BENE : TAMIFLU tabletta mielöbbi szedése javasolt ha influenzára van gyanú ( blogger komment )

Nincsenek megjegyzések: