2011. február 6., vasárnap


Így várjuk vissza a hazatérni vágyó orvosainkat!


Bár sírni csak a győzteseknek szabad, ma én is elpityeredtem. Ugyanis korábban már írtam róla, hogy mivel Magyarországon nem csináltuk meg az itteni kötelező tanfolyamokat, így kikerültünk a nyilvántartásból. Ez azt jelenti, hogy amíg össze nem szedem a kötelező pontokat csak FELÜGYELETTEL dolgozhatom. Ezt a rendszert már kiutazásunk után hozták be. A külföldi akkreditált tanfolyamokból, és kurzusokból simán meglenne a szükséges pontszám, de azt nem úgy veszik figyelembe. Ez egy nevetséges dolog, de hiába. Az első megkeresett munkahely azt mondta, hogy nem dolgozhatok nála. Svédországban igen, Spanyolországban igen, Norvégiában igen, de Magyarországon nem!!!!!

Így viszont igen nehéz lesz az elvárt gyakorlatot is megszerezni. Nevetséges, szomorú, és nevetséges. Wellcome back to Hungary! Nem baj, innen szép a győzelem.

http://www.fuloprita.com/2010/09/igy-varjuk-vissza-hazaterni-vagyo.html

Külföldön elismert szakemberek, Magyarországon viszont nem kaphat munkát egy hazatérő magyar orvos házaspár. A radiológusok 8 éve mentek külföldre dolgozni, mire visszaköltöztek, az itthoni engedélyüket bevonták, és a külföldön megszerzett, az európai unióban mindenhol érvényes továbbképzéseiket nem fogadják el. Pedig egyre több magyar orvos megy külföldre dolgozni, haza azonban csak kevesen jönnek - számolt be az RTL Híradó.


Heti egyetlen munkanapja után érkezett haza Fülöp Rita radiológus orvos. Rögtön bele is kezd a második műszakba. Az egyik finn kórháznak elemzi a röntgenfelvételeit. Még mindig nekik dolgozik, pedig már egy éve Magyarországon él. De itthon nem kap munkát.

A magyar kórházakban egyre kevesebb az orvos, az egyik állásportál is tele van orvosoknak szóló hirdetésekkel. A legtöbben külföldre mennek, tavaly minden eddiginél többen, 1111 orvos kért igazolást külföldi munkához.

Fülöpék pedig épp egy éve költöztek haza. Radiológusok, amiből hiány van Magyarországon. Dolgoztak Spanyolországban, Svédországban, Dániában és Nagy-Britanniában. De hiába a 10 éves külföldi munkatapasztalat, a nyelvtudás, mivel 3 évnél tovább dolgoztak külföldön, itthon nem kaphatnak munkát.

„Töröltek a nyilvántartásból, ami annyit jelent, hogy nincs működési engedélyünk, a szakmán belül önálló tevékenységet nem végezhetünk, csak felügyelet mellett dolgozhatnánk, önállóan még leletet sem adhatunk ki” – mondta Dr. Fülöp Rita radiológus.

Mint minden uniós országban, Magyarországon is szakmai továbbképzésekhez kötik azt, hogy egy orvos dolgozhasson. Ezek drága tanfolyamok, amiket az orvosoknak kell kifizetniük.

Fülöpék külföldön elvégezték a szükséges továbbképzéseket, de ezeket Magyarországon nem fogadják el, csak a magyar képzéseket, amik viszont külföldön nem érnek semmit. Így a hazatérő gyakorlott radiológus házaspár nem dolgozhat, míg a szabályok szerint egy külföldi orvos, aki gyakorlat nélkül jön Magyarországra dolgozni, könnyen vállalhat munkát.

„Hogyha a külföldi orvos szeretne itt dolgozni, és még nem szerepel a nyilvántartásban, 5 éves periódus alatt kell a szükséges pontokat összegyűjteni.
- De akkor ő dolgozhat?
- Igen dogozhat” – mondta Dr. Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke.

Az RTL Híradó az egyik egyetemet, ahol az orvosok továbbképzési pontjaival foglalkoznak, szerették volna megtudni, hogy Magyarországon miért nem fogadják el az unióban használt továbbképzéseket, de nem tudtak válaszolni a kérdéseikre.

Felügyelet alá kerülünk

Tegnap kaptunk egy levelet a Semmelwies Egyetem Szakmai Tanácsadó Testülettől, hogy a joghatályos 52/2003. (VIII.22) ESzCsM rendelet előírja a szakképesítésnek megfelelő kötelező szinten tartó tanfolyamon történő részvételt, és ilyen tanfolyamon 50 pont megszerzését.

Január 18 és 28 között rendezik. A tanfolyam elvégzése a radiológia szakképesítés meghosszabbítását jelenti. A tanfolyam részvételi díja 42 000 HUF.

Idézem a rendeletet:

Az 52/2003. (VIII.22) ESzCsM rendeletben 5 évre meghatározott 250 pontos továbbképzési kötelezettség 2204.01.01-től a szakirányú gyakorlati és elméleti pontok teljesítéséből tevődik össze. Amennyiben Ön nem végzi el a szakképesítéséhez kötelezően választható szinten tartó tanfolyamot, úgy a szakképesítéshez kötött munkakörben önállóan nem dolgozhat mindaddig, míg azt nem pótolja.

Telefonon érdeklődve az illetékestől, hogy a nemzetközileg (a világon mindenhol) elfogadott ún. CME pontjaink, amelyeket a különböző hitelesített nemzetközi továbbképző kurzusokon szereztünk beválthatjuk-e, nemleges választ kaptam. Szóval mindaz, ami az EU-nak, USA-nak megfelel, az kishazánknak nem elég. Ergo, ha netalán haza szeretnénk költözni, és otthon dolgozni, akkor azt csak felügyelettel tehetjük majd meg, mert nem leszünk tovább magyar szakorvosok (jelenleg mindketten 5 EU országban rendelkezünk érvényes szakképesítéssel Magyarországon kívül). Közben meg visszavárjuk a külföldre került diplomásokat.

Nincsenek megjegyzések: