2011. február 2., szerda

Az orvosok premizálása nem javít

a

betegellátáson

2011. január 27.

Az orvosok premizálási rendszerét kérdőjelezte meg az az amerikai-brit-kanadai tanulmány, amelynek szerzői kimutatták, hogy az ilyen rendszerek nem javítanak a betegellátás színvonalán a magas vérnyomással kezeltek esetében.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kormányok és az egészségbiztosítók világszerte dollármilliárdokat vesztegetnek el az ilyen ösztönző rendszerekre a betegellátásban - hangoztatják a British Medical Journal szerdai számában megjelent tanulmány készítői.

Brit, amerikai és kanadai kutatók 470 ezer magas vérnyomással kezelt beteg esetében vizsgálták meg ezt a kérdést, és arra a következtetésre jutottak, hogy a premizálás nincs hatással a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség vagy az elhalálozás mértékére. "Akárhogy néztük is a számokat, a bizonyosság egyértelmű: a teljesítményért való fizetés semmi esetre sem segíti elő a magas vérnyomásos betegek kezelését" - mondta Brian Seruma, a Nottinghami Egyetem kutatója.

Nagy-Britanniában a háziorvosokat 2004 óta premizálják egy teljesítményrendszer keretében, fizetésüknek akár egyharmadát is elérheti a bónusz, ha teljesítenek bizonyos meghatározott kezelési célokat. Ám a rendszer ellentmondásosnak bizonyult, mivel a háziorvosok átlagbérét "feltornázta" évi százezer font (30 millió forint) fölé - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Az egészségügy kiadások növekedése nagy terhet jelent valamennyi kormány számára. Az Egyesült Államokban hétfőn tették közzé azt a jelentést, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek költségei 2030-ra megtriplázódnak, és meghaladják az évi 800 milliárd dollárt, és ennek a legdrágább része a magas vérnyomás kezelése lesz - ez 2030-ben az előrejelzés szerint 389 milliárd dollárra rúg majd.

HVG

KOMMENT :


A szív és érrendszeri betegségek költségei valóban meredeken nőnek Ennek elsősorban Nyugaton sem a premizálás emelkedése az oka hanem a táplálkozási szokások(junk food...) változása, mozgásszegénység, elhízás következményei. Nem mindig a nagy fehér doktortól kell várni a csodát. Mellesleg premizálás nélkül is jól megfizetik Őket......
.






Az amerikai-brit-kanadai területeken legelőször is /valóban/ nem kell az orvosokat premizálni. Ugyanis a cikkből az vélelmezhető, hogy pl. 1 angol HO kb. 23 millát keres évente, amennyiben a premizált adatot visszafejtjük.


Namost, ha én ennyit keresnék, akkor engem sem kellene premizálni, meg a kollegák zömét sem kellene premizálni. Sajnos nagyon úgy néz ki , hogy hazánkban pezsgő brainstorming folyik folyamatosan kormányzati részről, évtizedek óta. Bérviszony alacsonyan tartása érdekében... meglehetősen hatékonyan. Én meg nem érthetem,mi nem érthető abban, hogy nem zöldkereszt kell ide, hanem más kereszt, meg az angol HO premiuma körüli éves fizetés, ami ugye legalább 7-8 milla évente, ha jól számolok... De igen, valóban elég veszélyes egy olyan rendszerbe nyúlni, ami jelenleg is működik, mert még a végén porszem kerül a gépezetbe, és megakad...


Majd megmagyarázzák a szagértők , hogy nem kell a béreket emelni mert nem nő az ellátás színvonala!! Ez rögzül majd a népben.

Mint az egyszeri lánynak mondták-

"Azért puha hogy ne fájjon !!!"

Nincsenek megjegyzések: