2011. február 19., szombat



Hány éves korig lehet szülni?

Az idősebb nők hajlamosak elhinni, hogy bizonyos kor alatt nem eshetnek teherbe.” – állítják a szakértők. A meddőség és a kor kapcsolatának üzenete túl hangsúlyos. – véli a brit Családtervezési Egyesület.

Bár a termékenység csökken, a nők még mindig képesek teherbe esni 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben is. Az abortusz arány a 40-44 év közötti nők esetében megegyezik a 16 éven aluliak beavatkozási arányával Angliában és Walesben. 2008-ban 1000 nőből négynek volt abortusza, az imént említett korosztályokban.

Számos oka van annak, hogy miért választják a nők az abortuszt, beleértve a születési rendellenességeket is, amelyek sokkal gyakoribbak az idősebb kismamák esetében. „Bizonyíték van arra, hogy az abortuszok nagy részét azért kérik a páciensek, mert azt gondolják, idősebb korban már nem eshetnek teherbe.” – állítja az Egyesület.

A Családtervezési Egyesület „Elképzelhető” címet viselő kampánya óvatosságra inti a 35 év feletti nőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy ha nem szeretnének teherbe esni, szedjenek fogamzásgátlót addig, amíg nem klimaxolnak.


„Az üzenet, amely szerint a kor növekedésével a termékenység csökken, fontos, de gyakran eltúlozzák. Aránytalanul sokat hallani a tinédzserkori terhességekről.” – mondta el Julie Bentley, az Egyesület ügyvezető igazgatója. „Ez téves üzenetet közvetít a nők és a társadalom felé, mely szerint a kor előrehaladtával a termékenység is csökken, így fiatalabb korban nagyobb az esély a terhességre.” Hozzátette továbbá, „a nők nincsenek tisztában azzal, hogy egy védekezés nélküli éjszaka is nem kívánt terhességhez vezethet 30, 40 vagy akár 50 éven túl is. A segélyvonalakon számos hívást kapunk olyan nőktől, akik döbbenten állnak a történtek előtt. Azt hitték, a kor megvédi őket a terhességtől.” Általában minden fogamzásgátló módszer alkalmazható 35 év felett is.

Legmagasabb a termékenységi rátája a 30-34 év közötti nőknek, 1000 nőből 113-nak születik egészséges babája. A 40 és annál idősebb nőknél ez az arány megkétszereződött 1988 óta. 2008-ban 26 ezer gyermeket hoztak világra ebben a korcsoportban, a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján.

„Sok idős nő megdöbbenten áll a nem kívánt terhessége előtt. Azt feltételezik, hogy a tünetek és a szabálytalan időszakok a klimax miatt vannak, és megdöbbennek, mikor kiderül, hogy valójában terhesek.” – mondta el Emily James, a brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat munkatársa. Hozzátette továbbá, „rendkívül fontos, hogy a nőket minden életkorban tájékoztassák, támogassák és a megfelelő tanácsadással lássák el, hogy eldönthessék megszakítják-e a terhességet.”

Forrás:Medipress.hu

Nagy-Britanniában az utóbbi húsz évben összesen 71 százalékkal nőtt a szülés előtt vagy az azt követően diagnosztizált Down-kóros esetek száma, a Down-szindrómával születő csecsemők aránya viszont egy százalékos csökkenést mutat. Ez utóbbi egyértelműen a terhesség alatti szűrőmódszereknek és a pozitív teszteredményt követő terhességmegszakításoknak köszönhető: ha nem terjedtek volna el a szűrővizsgálatok, a Down-kóros csecsemők aránya körülbelül 48 százalékkal növekedett volna ugyanebben az időszakban - írják egy széleskörű angliai adatbázis elemzésén alapuló tanulmány szerzői.

Ma már jó eséllyel időben felismerhető a Down-kór

A British Medical Journal legújabb számában közölt tanulmány szerzői a brit National Down Syndrome Cytogenetic Register adatbázisát elemezték, amelyben 1989 januárja óta regisztrálják a magzati életkorban vagy a születés után diagnosztizált Down-kóros eseteket. Az adatbázisban jelenleg 26 000 ilyen feljegyzés szerepel: ez az Angliában és Walesben felismert esetek körülbelül 93 százalékát foglalja magában. Joan Morris (Wolfson Institute of Preventive Medicine) és munkatársai azt találták, hogy a magzati életkorban, illetve a születést követően felismert Down-kóros esetek száma ebben az időszakban csaknem a háromnegyedével nőtt: a szerzők szerint ez főleg annak a következménye, hogy az utóbbi években egyre több nő vállal babát harmincöt és negyven év felett (erről részletesebben is olvashat korábbi cikkünkben: Terhesség 35 felett: egészséges anyák, egészséges gyermekek).


Mindamellett 1 százalékkal - évi ezer szülésből 752-ről 743-ra - csökkent azoknak a babáknak az aránya, akiknél csak a születést követően derül ki a rendellenesség. Ez elsőre ugyan nem tűnik soknak, de ha a Down-kóros esetszám meredek emelkedését tekintjük, akkor mégis értékelhető eredményt kapunk: a magzati szűrővizsgálatok hiányában ugyanebben az időszakban évente 959-ről 1422-re nőtt volna a Down-szindrómás csecsemők aránya, ami 48 százalékos emelkedést jelentett volna az egy százalékos csökkenés helyett - olvasható a tanulmány kivonatában.

A 37 évesnél idősebb korosztálynál az esetek 70 százalékában mutatták ki sikeresen - még a magzati korban - a betegséget, az ennél fiatalabb nőknél pedig 3-ról 43 százalékra nőtt azoknak az aránya, akiknél szintén még a méhen belüli időszakban sikerült fényt deríteni a problémára. Akiknél még a magzati életkorban sikerült felismerni a betegséget, azok közül tízből kilencen a terhesség megszakítását választották: ez az arány semmit sem változott az utóbbi húsz évben. A sikeres szűrési arányok említett javulásai egyértelműen a Down-kór kimutatására szolgáló szűrőtesztek precízebbé válásának és szélesebb elterjedésének köszönhetőek - hangsúlyozzák a kutatók.

Az idősebb nők kevésbé vállalták a szűrést

A tanulmány azt is kimutatta, hogy míg a fiatalabb angol kismamák között jelentősen nőtt a Down-kór szűréseken részvevő nők aránya, addig az idősebbeknél ez sajnos korántsem volt így. A 37 év feletti korosztályban - annak ellenére, hogy a Down-kór szempontjából éppen az ő magzataik a veszélyeztetettebbek - továbbra sem emelkedett a szűrővizsgálatokra ellátogatók száma: az idősebb nők több mint egynegyede furcsa módon nem élt a lehetőséggel.

A tanulmány vezető szerzője, Joan Morris szerint elsősorban annak kellene utánajárni, hogy a 35 vagy 40 év feletti nők között miért ilyen magas még mindig azoknak az aránya, akik az ismert veszélyek ellenére sem végeztetik el a szűrővizsgálatokat (ismert, hogy a Down-szindróma kialakulásának esélye 40 év felett csaknem a tizenhatszorosára nő a 25 évesen vállalt terhességekéhez képest, bővebben lásd keretes anyagunkat).

"További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy az idősebb kismamák körülbelül egynegyede miért nem tesz semmit a Down-kór megelőzése érdekében. Lehetséges, hogy ez egy tudatos döntés eredménye, ha viszont nem így van, akkor sürgősen tennünk kell valamit a mostaninál hatékonyabb tájékoztatás érdekében" - mondta Morris.

Az elmúlt években sokat változtak a szűrési módszerek

A Down-kór és a többi kromoszóma-rendellenesség szűrése sokat változott az elmúlt években: korábban csak az életkor alapján történő szűrés gyakorlata volt általános, mára viszont minden kismama számára elérhetővé váltak az együttes, ultrahangos és biokémiai vizsgálatok.

Az ultrahangvizsgálatoknál elengedhetetlen, hogy a szakorvos megfelelő felkészültséggel rendelkezzen: a méréseket nem végezheti olyan orvos, aki csak általános orvosi vizsgával rendelkezik. A módszer megbízhatósága kizárólag akkor biztosított, ha az orvos speciális elméleti és gyakorlati vizsgával tudja igazolni, hogy valóban jártas a magzati rendellenességek ultrahanggal történő felismerésében.

A labortesztek közül a legelterjedtebb az úgynevezett kombinált teszt, amely az ultrahang- és a vérvizsgálat azonos időpontban történő elvégzését jelenti: a kombinált-teszttel a Down-kóros magzatok körülbelül 95-97 százaléka szűrhető ki.

A vérvizsgálat során két magzati biokémiai jelzőanyag koncentrációját mérik az anyai vérben, és ha a teszt negatív, a vizsgálatot tizenöt-tizennyolc hetesen követi egy AFP (alfa-fetoprotein) mérés, tizennyolc-húsz hetesen pedig a genetikai ultrahangvizsgálat. Fontos megjegyezni, hogy pusztán az AFP értékei alapján nem becsülhető meg biztonsággal a Down-kór kockázata!

Ha a kombinált teszt köztes kockázati értéket ad (1:150 - 1:1000), lehetőség van a négyes teszt elvégzésére is a tizennegyedik hét után. A négyes teszt ugyan kevésbé ad pontos adatokat, a sima AFP-mérésnél azonban jóval hatékonyabb, így ellenőrizhető vele a kombinált teszt eredménye. Az említett teszteken kívül elvégezhető még a két vérvételből álló intergrált teszt is, amely 90-95 százalékos pontossággal ad becslést a Down-kór jelenlétére.

A biokémiai laborvizsgálatokat a tizedik és a tizenkettedik hét között, az ultrahangos vizsgálatokat pedig a tizenkettedik és a tizenharmadik hét között ajánlott elvégezni. Mivel a kétféle vizsgálat időpontja nagyjából megegyezik, az eredményeket egyszerre is ki lehet értékelni.

Ha probléma adódik, a kismamának javasolható a magzatvízből vagy a magzatboholyból történő további mintavétel: ezeket annak érdekében ajánlott elvégezni, hogy biztonsággal kizárják az ultrahangos és a laborvizsgálatok során felmerülő esetleges tévedéseket.

Bővebben: A Down-kór és a kromoszóma-rendellenességek modern szűrése


Ajánló



Magzati diagnosztika

Korábban a Down-kórról:

Terhesség 35 felett: egészséges anyák, egészséges gyermekek

Nemcsak a férfiak határozzák meg a születendő gyermek nemét

Kitolódó gyermekvállalás: szűréssel elkerülhetőek a veszélyek

A Down-kór és a kromoszóma-rendellenességek modern szűrése

Terhesség negyvenéves kor felett: vélt és valós veszélyek

Magzati rendellenesség-szűrés

Nincsenek megjegyzések: