2011. február 6., vasárnap

A személyes orvosi dokumentáció már elérhető a szakemberek számára Franciaországban


A francia lakosság személyes orvosi dokumentációja (DMP) hosszú várakozás után immár elérhető a szakemberek számára.

Január 5. óta, Franciaországban minden egészségügyi szakember számára lehetőség nyílik arra, hogy betegeik adatairól - kérésükre – számítógépes orvosi dokumentációt nyissanak. Ily módon egy speciális site révén „on line” elérhetővé válnak a lekérdezett adatok az illetékesek számára.

A DMP gyakorlatának elfogadása nem tehető kötelezővé a betegek részére. Adataik ily módon történő tárolása kizárólag önkéntes felhatalmazásukon alapulhat.

A DMP alkalmazásának következő szakasza előreláthatólag áprilisban valósul meg, mivel ekkor az interneten már a betegek is hozzá fognak férni dokumentációjukhoz.

A DMP bevezetése és első szakasza kedvező fogadtatásra számíthat az országban, de az orvosi dokumentáció számítógépes kezelésével kapcsolatos célkitűzések megvalósítása még valószínűleg hosszú időbe fog telni, minthogy a DMP előkészítése is igen hosszú ideig – éveken át – tartott.

A DMP-ről az első közlemény 2004-ben jelent meg. Bevezetése, melyet eredetileg 2007-re terveztek, 2006-ban még kísérleti szakaszban volt. A terv megvalósítását számos tényező késleltette, majd 2009-ben a projektet újra indították, és kísérleti bevezetésére ekkor került sor bizonyos régiókban.

Az elektronikus dokumentáció révén minden egyes beteg összes egészségügyi adatának egységbe foglalása, és ezzel a szolgáltatások jobb koordinálása és nyomon követése váltható valóra. A DMP lakosságra kiterjedő alkalmazásával – ha a várakozások teljesülnek - 3,5 milliárd EUR megtakarítás lenne elérhető évente. (ZLL)

Forrás:
Maudet,Elsa: Le dossier médical personnel désormais accessible aux professionnels de santé. Viva Presse, 2011.01.06.
http://www.viva.presse.fr/Le-dossier-medical-personnel,14729_14729.html
(letöltés dátuma: 2011.01.11.)


Nincsenek megjegyzések: