2012. február 25., szombat

12-02-25 19:15:43 - írta Giulio történésze

Terv az orvosok kivándorlása ellen

2002. július 08. , hétfő

Kezdőknek hatszázezres, professzoroknak másfél milliós fizetést javasol a kamara


A kezdő orvosoknak 600 ezer, a professzoroknak pedig mintegy másfél millió forintos fizetést javasol a Magyar Orvosi Kamara két-három éven belül — természetesen ezekhez az arányokhoz alkalmazkodnának a szakdolgozói bérek is. A testület szerint a most elkészült életpályamodell megvalósítása az egyetlen eszköz arra, hogy itthon tartsák a magyar orvosokat. Az uniós csatlakozás után ugyanis teljesen korlátlanul, viszont az itteninél 10-12-szeres fizetésekért mehetnek külföldre a magyar egészségügyi dolgozók.

Két-három éven belül az orvosi béreknek el kell érniük az európai uniós átlag legalább 50 százalékát szemben a mostani 10-15 százalékkal — ahhoz, hogy maradjon orvos az itthoni betegellátásban — állítja a Magyar Orvosi Kamara.

A testületben most elkészült orvosi életpályamodell alapján 3500 forintos óradíjat kapnának az orvosok, így a szakképzettségtől, a gyakorlattól és beosztástól függően bruttó 600 ezer forinttól akár másfél millió forintig is nőhetnek majd a keresetek. A szakdolgozói, ápolói fizetések pedig szintén ezekhez a bérekhez igazodnának.

A kamara szerint ez lehet az egyetlen módja, hogy a két év múlva tervezett uniós csatlakozással ne hagyják el tömegesen az egészségügy dolgozói az országot, s ily módon kritikus helyzetbe kerüljön a betegellátás.— Az egészségügyi dolgozókból szinte minden fejlett országban óriási a hiány, annak ellenére, hogy ott az itteni fizetések átlagosan 10-12-szeresét keresik.

Amint tagok leszünk, nem lesz olyan hely, ahová gond lenne kijutni, bárhol korlátlanul vállalhatnak majd az orvosok, s velük együtt a szakdolgozók munkát állítják a kamara vezetői. Norvégia és Svédország mellett sorra érkeznek meghívások a németektől és a franciáktól is, de már Angliában is 30 százalékos az egészségügyben a munkaerőhiány. Már most is azokra a területekre kérik és várják a szakembereinket, amelyeken itthon is sok a betöltetlen állás, ráadásul elsősorban éppen a fiatal és középkorú orvosokra számítanak, akik itthon is az utánpótlást jelentik.

A MOK elnöksége a modell kidolgozása mellett ígéretet is tett: amennyiben a kormány a kidolgozott program első lépését megteszi, azonnal hivatalos harcot hirdetnek a paraszolvencia ellen. A tervek szerint adminisztratív eszközökkel, rendkívül szigorúan lépnének fel a hálapénzt elfogadó orvosokkal szemben. A következmény etikai vizsgálat, a kamarából történő kizárás, illetve a szakmától való eltiltás is lehet.

Szerző: Kun J. Viktória

Forrás: Népszava

----------------------------------------------------------------------------------------

Olvashassuk tehát, hogy egy dolog az életpályamodell, más dolog a politikai prioritások világa, és az 5000 elveszett orvos nem marad egyedül az emigrációban, mert a tempó gyorsul.

A 2002-es Kupcsulik-féle bérelképzelések mára szánalmas rezidens-könyörgéssé fajultak, és kuncsorognak 200 ezer forintért.

Ez a magyar virtus, és ez a kamara hatékonysága. Érdemes néha visszapillantani.
Süllyedünk...





Nincsenek megjegyzések: