2012. február 7., kedd

Mi lesz veled, Geréb Ágnes?

Mi lesz veled, otthonszülés?

c2012.02.07. Felicitasz
Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz.
Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelmes szakasznak, nem a vége - erre tőlem telhetően igyekeztem is mindenkit figyelmeztetni -; és Geréb Ágnes ügyét, hiába szeretnénk, nem lehet teljesen távol tartani a magyarországi kórházon kívüli szülészeti ellátásról folytatott eszmecseréktől - erről is sokszor és sok helyen írogattam, hogy a vitát a szakmán kívül az úgynevezett "közvélemény" is a magáénak érzi, és mindenkinek lesz elképzelése arról, hogy "kinek van igaza".
Ugyanakkor, épp mivel a fenti két sarkalatos kérdésben nem voltak illúzióim, nagyon nehezen nyelem le, hogy illúzió volt arra számítani, hogy az igazságszolgáltatás majd igazságot tesz. Még mindig úgy gondolom - de ha tévedek, és van itt jogász, tegyen helyre -, hogy a Geréb Ágnes perében eljáró hatóság feladata az (lett?) volna, hogy a lehető legtöbb tényt összegyűjtse, ezeket a lehető legtöbb szempontból megvizsgáltassa, értékeltesse, átrágja, a szándékokat és tetteket a hatályos törvényekkel összevesse, és a végén ebből majd kijön valami, amit éppen azért lehet "ítéletnek" elfogadni, mert addigra már sokan és sokat agyaltak azon, hogy "mi az igazság"; mi az, amit a köz javára és az egyén okulására büntetni kell, és hogyan lesz aztán ebből előrelépés. Hát elnézést a naivitásért - valószínűleg nem véletlen, hogy apám, aki tényleg a legjobbat akarta nekem, nem tudott arra rávenni, hogy jogot végezzek.
Véleményeztem egyszer egy közvéleménykutató kérdőívet, amelyben három opció közül kellett választani, Geréb Ágnes ügyét 1. elítélem, 2. támogatom 3. nincs véleményem. A kérdőív készítőjének azonnal megírtam, hogy ez a kérdés rosszul van feltéve, én magam e három opció közül nem tudok választani. Bizonyos vonatkozásokban elítélem, más vonatkozásokban támogatom, és nagyonis van véleményem.
Ha akarnék sem tudnék például Geréb Ágnestől "elhatárolódni". Amikor szervezett, biztonságos, normális, elérhető kórházon kívüli szülészeti ellátást akarunk Magyarországnak, akkor ő meg én ugyanazt akarjuk. Lehet, hogy egy sor részkérdésről mást gondolunk, de a célunk közös, tehát a részkérdések vitája már ennek a célnak van alárendelve - na, többek között ezért sem lehet az otthonszülés magyarországi vitájából Geréb Ágnest és az eddigi tevékenységét kiiktatni. A konkrétumok kapcsán felhasználható (felhasználandó) eseti példák igen nagy részét az ő praxisa szolgáltatja, és az érvelés során elkerülhetetlen, hogy e példákra hivatkozzunk, akár pro, akár kontra.
Emellett azért sem tudnék Geréb Ágnestől "elhatárolódni", mert 1. semmi kétségem a jószándéka felől, 2. semmi kétségem a hozzáértése felől, 3. mert maga az ügy fontos, és sokáig ő volt az egyetlen, aki Magyarországon orvosi diplomával elvállalt kórházon kívüli szüléseket, és kell ilyen ember. Ővele magával sohasem találkoztam vagy beszéltem, de rengeteg páciensével igen - azért is használom itt a "páciens" szót, mert sokan egyáltalán nem terhesgondozás-szülés miatt keresték meg őt, hanem valami nőgyógyászati, illetve szexuális problémával, makacs fertőzésekkel stb., és a beszámolóikban visszatérő elem, hogy "x éve jártam már orvostól orvosig, és ő volt az első, aki tényleg kikérdezett a tüneteimről és végig is hallgatott". Jószándék, hozzáértés és odaadással elvégzett munka nélkül senkinek nem lesz több mint tízezer elégedett páciense; nyilván Ranschburg Jenő se a levegőbe beszélt (a Geréb Ágnes igazsága c. írásában), amikor arra hivatkozott, hogy gyerekkora óta ismeri Geréb Ágnest és kevés nála felelősségtudóbb emberrel találkozott; nyilván Feldmár András se véletlenül írt az azóta már alternatív Nobel-díjas Ina May Gaskinnek, hogy a rangos kitüntetés publicitását kihasználva emeljen szót Geréb Ágnes és általában a magyar szülészeti reform előmozdítása érdekében.
Ezzel együtt, én nem kampányoltam Geréb Ágnes felmentéséért, több okból. Eddigi olvasmányaimból az derült ki, hogy Magyarországon sosem volt önszabályozó (bábai) szakmai szervezet, még illegalitásban sem - és ezt részben az ő felelősségének tartom. A saját praxisaikban sokan követték az általa mutatott példát, de az ő végzettsége és szakmai tapasztalata nélkül, felügyeletet gyakorló, figyelmeztetni vagy szankcionálni képes háttértestület nélkül. Azért sem tudtam volna hitelesen küzdeni Geréb Ágnes felmentéséért, mert műhibának tartom az átjárhatatlan légutak miatt megfulladó kisbaba halálát (de a vállelakadásos baba halálát nem), és úgy gondolom, hogy megengedhetetlen, hogy ilyesmi megtörténjen egy olyan szülés során, ahol egészségügyi végzettségű segítő volt jelen. Jogosnak tartottam az ezért kiszabott eltiltást, és erősen kérdésesnek az ezután (szülésznői diplomával) folytatott praxist, a kórházon kívülre elvállalt ikerszülést. Emellett pedig a saját kanadai tapasztalatom tanulságain okulva felelőtlenségnek tartom az összes olyen esetet, ahol egyedül volt jelen mint segítségnyújtó, alaposan leszervezett "mit-csinálunk-ha-baj-lesz" B-terv nélkül.
Vagyis ne, ne mentsék fel csak úgy, mert ahol emberek meghaltak, ott igenis jól meg kell nézni, hogy valaki valóban előre látta-e a tettei lehetséges következményeit, és könnyelműen bízott-e e következmények elmaradásában (ez a gondatlanság egyik definíciója, de továbbra se vagyok jogász, ezért is reménykedtem annyira, hogy akik viszont értenek hozzá, azok komolyan veszik a dolgukat). Ellenben végképp nem tudok mit kezdeni azzal, hogy Geréb Ágnes védőinek érvelését meg se hallgatják. Az igazságszolgáltatástól azt vártam (volna?), hogy korrekt eljárásban kapjunk egy korrekt ítéletet. Ha ehhez másodfokon újra kell értelmezni az eljárást, akkor tegyék azt. De ami végülis történik, az az én számomra teljesen érthetetlen.
Azzal tisztában vagyok, hogy a bíróságnak nem kötelessége orvosi kérdésekben kiműveltnek lenni - de éppen ezért lenne kötelessége alaposan tájékozódni. Ehhez képest az elsőfokú eljárás során beadott orvosszakértői vélemények egy része úgy készült, hogy a szakértő nem kapta meg a teljes dokumentációt, amelyről a véleményét kérték, a szakértői mondatok némelyike pedig művelt laikusként olvasva is kritikán aluli. Úgy gondolom, hogy ha már egyszer Geréb Ágnes vitatott eseteinek idején nem volt ezekre az esetekre vonatkozóan semmilyen magyar szabályozás, akkor az igazságszolgáltatás igenis nézze át a vonatkozó nemzetközi gyakorlatot, és azt a (valós, legális, világszerte elismert, de legalábbis tudomásul vett) szakmai hivatkozási alapot, amelyen keresztül a vádlott a saját praxisa működését is értelmezte.
Lehet persze, hogy aztán ahhoz képest is rá lehetne mutatni rossz döntésekre vagy műhibákra, csak akkor már legalább tudnánk, hogy miről beszélünk, "ikerszülésről"-e vagy "kórházon kívüli ikerszülésről" például - az utóbbi nem illegális, vannak hozzá tartozó szakmai irányelvek, és egy ezek betartásáról vagy be nem tartásáról összeállított szakértői véleménynek az volna a legnagyobb előnye, hogy volna érdemi köze ahhoz, ami a cselekmény során történt, és amivel kapcsolatban most meg kell állapítani, hogy történt-e veszélyeztetés.
A "Free Geréb Ágnes" transzparenseket némileg elnagyolt (ám az eljárási hibák halmozódásával, a saját törvényeinket is semmibe vevő ügymenet előrehaladtával egyre inkább érthetővé váló) követelésnek tartom, ugyanakkor ennek a petíciónak már minden szavával egyetértek; én is igazságot szeretnék, annak szükséges előfeltételéül pedig hosszas töprengést azon, hogy mi történt, miért, minek kellett volna történnie, és aki hibázott, mikor és miben hibázott.
Sokan hivatkoznak arra, hogy Geréb Ágnes azért nem büntethető (nem büntetendő), mert ezzel az erővel egy csomó kórházi orvost is le lehetne csukni, és ha őket nem, akkor Geréb Ágnest se. Én úgy gondolom, hogy a kettős mércét a másik irányba kellene megszüntetni, vagyis, azt nem tartom megoldásnak, hogy ha tulajdonképpen mindenki áthágja itt-ott a szakmai protokollt és mindenki szabályt szeg így vagy úgy, akkor tulajdonképpen csak vélelmezzünk jószándékot, és ne büntessük sehol a szabályszegést. De igen, büntessük. Viszont akkor mindenhol.
Ennek az irányváltásnak már vannak jelei, egyébként, vagyis a folyamat elkezdődött, de hogy mennyire aránytalanul más léptékben, és mennyire későn, azt jól mutatja egyfelől az a felháborodás, amellyel a közvélemény az egykori MÁV-kórházas Herczeg Szabolcs részben már jogerős felmentését fogadta, másfelől pedig az az összekacsintó, megjátszott csodálkozás, amellyel ugyanazon kórház tizenegy orvosának és két szülésznőjének vesztegetési ügyére reagáltunk. Pénzt kértek szülésekért? Hát ez aztán tényleg hallatlan! (A metaforikus kérdést a Dívány-Poronty vonatkozó posztjának egyik kommentelője tette fel, aki nem érti, hogy "és ebben mi a hír". Hát itt tartunk, igen.)
A kórházon kívül szülni akarók száma továbbra is marginális. Ez a legtöbb fejlett államban így van (Kanadában is), de az efféle kis társaságok fontosságát nem egyszerűen a létszámuk jelenti, hanem az általuk megfogalmazott törekvések kihatása a közjóra, legyen szó akár alternatív oktatásról, akár az egyházi esküvői szertartások állami elismertetéséről, akár a homoszexuálisok polgári házasságkötéséről, akár az ökofalvakról, és még sorolhatnám. A legtöbb fejlett állam az ilyen marginális csoportoknak nem "befogni akarja a száját", hanem felhasználja a társadalomjobbító üzeneteiket - nem kell otthon szülni, de ha van rá lehetőség, hogy otthon szüljünk, akkor ez rátereli a figyelmet arra a kérdésre is, hogy miért nem akar kórházba menni aki nem akar, és mit kéne változtatni a kórházi szülészeti modellen ahhoz, hogy lehetőleg senki ne akarjon kórházon kívül szülni. Orvosi szempontból tényleg kockázatosabb, hát eleve ezért van hozzá annyiféle kritérium, hogy ki legyen az a szerencsés kivétel, akinek a számára ez szakmailag is védhető opció. Ugyanakkor ha ez senkinek nem valós opció, akkor nincs a kérdés sem, hogy csakugyan annyira jó-e a jelenlegi kórházi modellünk, hogy nincs mit rajta javítani vagy változtatni.
Már majdnem egy éve hatályba lépett Magyarországon a kórházon kívüli ellátásra vonatkozó szabályozás, de egyelőre még nincs olyan magyarországi bába, aki már kapott volna működési engedélyt. Egyfelől az ismert magyar hivatali jelenetek játszódnak le velük, adja be ezt, hozza be azt, amabból az eredeti kell, nem másolat; már továbbküldtük a felügyeletnek, hogy érti azt, hogy a felügyeletnél még nem kapták meg; hát adja be újra - minket ez nem érdekel, hogy már beadta az eredetit, adjon be belőle még egy eredetit. Elég nehéz így. Másfelől pedig a működési engedély egy anyagi kérdés is: a magyar szabályozás nagyon szigorú, amivel én igazából egyetértek (a transzferfeltételek és a kórházi, biztosítási háttérhálózat teljes hiánya miatt), ugyanakkor el lehet képzelni, mennyibe kerül egy ctg, mennyi fogalma van arról egy magyar biztosítónak, hogy egy bába esetében mekkora összegre érdemes felelősségbiztosítást kötni stb. A valódi, gyakorlati nehézségek sora csak most kezdődik, ezért is írtam egy évvel ezelőtt, hogy a kormányrendelet még nem eredmény; a kormányrendelet egy alapkő, és majd most kell rá a házat felépíteni, ha egyáltalán fel lehet.
Kanadának (Ontario tartománynak) ez húsz évig tartott. Az ottani reformfolyamatokat megelőző-katalizáló bábaper (Gloria Lemay és társa, egy 1985 júliusában meghalt kisbaba miatt; halált okozó veszélyeztetés, az anyának maradandó sérülést okozó veszélyeztetés, és négyrendbeli, engedély nélkül gyakorolt gyógyászati tevékenység vádjával) hat éven át zajlott, és a Kanadai Legfelsőbb Bíróságon ért véget (felmentéssel). Kanadában azóta nem állt bába büntetőbíróság előtt, és a reformok nyomán átalakult szülészeti ellátás miatt már igen jó eséllyel nem is fog.
Geréb Ágnes ügyében pár napon belül (a hírek szerint február 10-én) lesz másodfokú (jogerős) ítélet.

Forrás : http://felicitasz.blog.hu/

Egy komment felicitasz blogjáról:

Egy komment : " A tegnapi napon beszélgettem az egyik szülővel az óvodából. Kiderült, hogy részt vett Dr. Geréb Ágnes által szervezett otthonszülési tanfolyamon. A következő információkat mondta el:

1. Tanfolyamon kell részt venni! (Amit Dr. Geréb Ágnes tart 30 valahány ezer forintért) (5 évvel ezelőtti adat) A férjet (barátot, leendő apukát) is magaddal kell vinni, 2 hét intenzív tanfolyam (agymosás) mindjárt az elején, ahol videókat néznek, hogy könnyű vagy nehéz szülés volt e ill. meghívott vendég elmondja, hogy neki milyen fantasztikus volt, hogy otthon szült és milyen szeretet vette körül stb.

2. A tanfolyam elvégzése alatt folyamatosan mondják, hogy milyen rossz a kórházban, nem maradt még benn gyerek, nagyon sok szteroidot nyomnak beléd, nem törődnek veled, ott is halnak meg gyerekek. Stb.
3. A szülés közeledtével előre illik pénzt adni Dr. Geréb Ágnesnek.
4. Több tucat (nem egy-két db.) nyilatkozatot íratnak alá, hogy minden felelősség a szülőt illeti.
5. Azt táplálják a leendő szülőkbe, hogy ha probléma merül fel szülés közben akkor az pszichés eredetű és valamilyen lelki okra vezethető vissza az anya és a társa (férje, barátja) között.

Hogy miért írom le mind ezt nektek: azért mert Dr. Geréb Ágnes tanult szakember és szándékosan anyagi haszon szerzése céljából megtéveszti azokat az embereket, akik hozzá fordulnak segítségért. Gátlástalan mocskos bűnözőről van szó. Kihasználja, hogy tudatlan és kiszolgáltatott emberektől pénzt tud kiszedni, pénz tud kicsikarni.

Az információt átadó nővel a következőket tette: Mikor telefonáltak neki, hogy beindult a szülés jöjjön akkor a következőket mondta: „Most teli hold van, nagyon sok a szülés. Nem tud jönni.”

A gyermek feje beszorult a szülő csatornába. 24 óra vajúdás után kétségbeesésükben mentőt hívtak, végül is sikerült az orvosoknak megmenteni a gyermeket újraélesztés után. De ki kellett kaparni az anyukát, vagyis a méhét el kellett távolítani. Így soha többet nem tud szülni, ill. saját gyermeke ebben az életében már nem, lesz több. ..."

Egy szülészorvosnő véleménye :

40 év óta vagyok szülész orvos(nő). 40 évvel ezelőtt 100 újszülöttből 4 meghalt szülés alatt és az utána következő 7 napban Magyarországon (perinatális mortalitás). Ma 100 újszülöttből 1 hal meg. (Pedig a "spontán abortusz" felső határa 28 hétről 24 hétre csökkent, tehát nagyobb százaléka van az esendő újszülötteknek!)

Vagyis a kötelező kórházi születés negyedére csökkentette az újszülött halottakat. Ennek nyilván több oka van, de jelentős tényező a gyakorlat! Hogy tud dönteni egy anya, vagy család arról, hogy mi jó a magzatnak, aki első gyermekét akarja világra hozni? Csak a DIVAT befolyásolja döntését, meg a Gerő és őt támogatók általi agymosás! Nem tud számolni a gyermekét és őt magát fenyegető veszélyekkel. Még ha hallott vagy olvasott is róla, általános emberi tulajdonság: "ugyan miért érne engem?"

De az a szülész orvos, aki éveket töltött a szülőszobán, emlékezetéből azonnal felidézi a fenyegető veszélyeket is, és a császáros műtőtől rendszerint egy ajtó választja el, nem minimum 10 kilométerek, mentőre várakozás és csúcsforgalom!

Gács főorvos felsorolt egy csomó azonnal kialakuló veszélyhelyzetet. Ezt még azok a kollégák se tudják úgy elképzelni, akik nem éltek a szülőszobán, mint mi, akik életünk nagyobb részét ott töltöttük! Hogy tudná elképzelni egy laikus 18 vagy 28 éves fiatal hölgy, akinek csak a "jogait" emlegetik? Hogy tud ő e kérdésben objektíven, felelősen "dönteni"? Sehogy.

Emlékszem kezdő orvos koromból egy nőre, akit a mentők terminusban, közepes vérzéssel, fájásokkal hoztak be. Amíg az ügyeletes fiatal szakorvos megvizsgálta, én, a gyakornok elkezdtem kérdezni az anamnézisét. A mondat közepén elhallgatott, odanéztem, és láttam, hogy karvastagságban dől a vér belőle, elvesztette eszméletét. Placenta praevia volt, az ügyeletvezető kolléga, aki maga se rendelkezett csak 5 éves gyakorlattal, ujjait belemélyesztette vizsgálat közben az elől fekvő lepénybe. Dupla kesztyűs császármetszés az anya életét megmentette, a 3 és fél kilós magzat viszont olyan kivérzett állapotba került, hogy nem élt, mire kivettük és nem lehetett feléleszteni se a 3 és fél kg-os újszülöttet! Ha ezt ott hon észleli egy bába: mi lett volna a vége? (Mikor később én találkoztam egy placenta praeviával, előzetes transzfúzió előszészítése, infúzió bekötése után végeztem a nagyon óvatos vizsgálatot, és szövődmény nélkül tudtuk megoperálni az anyát, világra segíteni magzatát. Ez az emlék, a gyakorlat hatása!)

Másik emlékezetes eset. Terminusban megemelte magát az anya. Ultrahang még nem volt, viharos, hypertóniás fájástevékenységgel hozta be a mentő. Egy darabig még megfigyeltük, próbáltuk gyógyszeresen csökkenteni a fájás intenzitását, nem sikerült, végül császármetszéssel kiemeltük a halott magzatot : teljes lepényleválás volt. Otthon obszerválgatva bekövetkezhetett volna a méhrepedés!

Emlékezetes az a szülés is, akinek kb 10 liter vért transzfundáltam egész éjszaka, 4 vénájába, közvetlenül a szülés után, és sikerült megmenteni a méhét a súlyos atónia ellenére.

Az unokahúgom második gyermeke faros volt, burokrepedéskor előesett a köldökzsinór. Négykézláb helyzetben rohantak vele a műtőbe, miközben az ügyeletes orvos eltartotta a fart a medence bemenettől, hogy a műtő előkészüléséig meg ne fulladjon a baba.

Lehet, hogy ritkák e szövődmények, de azon anyák számára 100%, akik ebbe a helyzetbe kerültek!!!

A szülés maga nem betegség, de e kóros állapotok betegségek, és a múlt század első felében legtöbb gyermek otthon született, és az anyák jelentős része bele is halt!!! Ez hiányzik a mai nőknek? Fiatal korom szörnyű emlékei azok a filmek, ahol a szülést úgy ábrázolták, hogy egy ajtó mögött sikoltozott egy nő, aztán felsírt a gyermek, majd belépve a szobába, az ágyon feküdt a halott anya! Akkoriban rettegtem a szüléstől, mert azt hittem, első szülésemben, 20 éves koromban meg fogok halni! A kórházban töltött évek alatt jöttem rá, hogy nem így kell lennie!

Nemcsak orvos vagyok, hanem anya is! 37 és 40 évesen szültem gyermekeimet. Az első szülésem életem egyik legszebb perce volt: azt mondtam utána: minden nap megszülnék egy gyereket, hogy megmutassam: hogyan kell szülni! A második gyermekem koraszülött volt, bár elég jó súllyal, de vagy meghalt volna, vagy szellemi károsodott lenne, ha nem a kórházban jön világra, ahol azonnal éleszteni kellett.

Nem igaz, hogy szülés közben az szükséges, hogy otthoni csend és nyugalom vegye körül az anyát és újszülöttet! Az élet biztonsága a legfontosabb! Geréb Ágnest én egy lelkiismeretlen kalandornak tartom, aki "harcával" veszélyezteti emberek életét, egészségét! És az se igaz, hogy ezt ingyen teszi: nekem mondták nők, hogy hány százezer forintot kér ezért a "humánus" cselekedetéért! Ha az egészségügyi kormányzat lazít az eddigi állásponton, akkor részt vállal ebben a lelkiismeretlenségben!!!

Elég idióta lehetett, aki ezt a "Gyöngéd születést" írta! Szegény újszülött, aki a gyengéd ringatózásból, amit a kihordás 9 hónapja alatt érzett, "brutális préselődés után kikerül a világba"! Hát ebben a brutalitásban a Jó Isten is vétkes, hiszen Ő rendelte el, hogy azon a szűk csatornán olyan brutálisan préselődjön ki szegény, mivel általában a fejének is meg kell nyúlnia, hogy kiférjen (ezért hosszú a feje a születés után, ellentétben a császáros babákkal).

Aztán azért is sajnálni kell szegény újszülöttet, mert ha nem vesz lélegzetet, bőringerekkel kényszerítjük rá mi, gonosz nőgyógyászok, hogy ne szenvedjen oxigén hiányban agyi károsodást! Aztán ha a gyengéd születés után megáll a szíve is, mégis csak ráfanyalodnak Geréb Ágnes és követői, hogy a mentőorvos beavatkozását kérjék! ... Majd az idő dönti el, hogy az a késedelem, amit addig átélt a baba, milyen agyi károsodáshoz vezetett nála!... De ő boldog, kisimult arccal mehetett volna a sírba, (ha éppen nem tud leinteni egy mentőt az apukája,) mert nem kórházban kellett megszületnie, hála anyukájának és GÁ-nek !

Még annyit, hogy az én kis unokám, aki a Női Klinikán született, 120 perces kitolási szakot követően, 15 perccel világra jötte után milyen békés, kisimult arccal nézett a világba - ezt rendelőm falán bárki megszemlélheti!

Szóval sok hülyeséggel sikerül elérni a tapasztalatlan nők agymosását!

Egy szülészorvos véleménye :

Máté Nóra kérésére közzéteszem a tegnapi hozzászólásomra írt válaszát:

"Tisztelt Dr. Gács Ernő!

Először is néhány pontosítást tennék a tények tisztázása végett, megkérem, hogy tegye fel ezt oda ahol ezt az üzenetet közzétette, vagy küldje el a linket, hol lehet hozzászólni, mert nekem most nincs kapacitásom ezután nyomozni.

1. Nem Geréb Ágnes pártfogóinak csapata vagyunk, hanem a Mindenszülésért Mozgalom, tehát a kórházi és a kórházon kívüli szülészeti ellátás jobbá tételéért tevékenykedünk. Véleményünk szerint nagyon fontos a két rendszer, a kórházi és a kórházon kívüli ellátórendszer közötti átjárhatóság biztosítása. A kórházon kívüli szülészeti ellátás szabályozásával egyidejűleg a kórházi szülészet átalakítására is szükség van, ezt az álláspontot képviseltük 2008-2009-ben a Medgyaszai Melinda akkori egészségügyi szakállamtitkár vezette otthonszülés jogi szabályozásáról folytatott egyeztetéseken. A beadott koncepciónk és a tárgyalási folyamat összefoglalója megtalálható honlapunkon:
http://www.mindenszules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50%3Ajogi-koncepcio&catid=47%3Abeszamolok&Itemid=71

2. A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen programsorozatot nem csak mi szervezzük, ez nemzetközi rendezvény, amelyet világszerte nov. 25. és dec. 10. között rendeznek meg minden évben. Magyarországon 9 éve rendezik ezt meg. A programsorozat honlapja: http://16akcionap.org/ itt olvasható a szervezők listája.

3. Természetesen az otthonszüléshez kapcsolódó tájékoztatók és nyilatkozatok is nyilvánosak kell, hogy legyenek, amint legálissá válik a bábák működése. Jelenleg nem az, korábban is hatósági attrocitásoknak voltak kitéve, most börtönbe vetik őket. Ilyen feltételek mellett nem elvárható, hogy bárki nyilvánosan felvállalja ezirányú tevékenységét, a nyilatkozatok közzététele pedig ezzel járna együtt.

4. A baba-barát szülészetekkel kapcsolatban teljesen igaza van, nem töltöttük fel tartalommal, csak a honlap tervezésekor felvettünk egy ilyen menüpontot. Most leszedtem, majd ha megtöltjük tartalommal, visszatesszük.
Az anya-bababarát kezdeményezés egy másik szervezethez kapcsolódik:
https://sites.google.com/site/anyaesbaba/

Tisztelettel:
Máté Nóra"

Dr. Gács Ernő válasza :
2010. nov. 30.

Elnézést kérek mindenkitől, akinek elege van a témából, de úgy gondolom, történt valami olyasmi amit nem hagyhatok szó nélkül, ha már annyit foglalkoztunk az otthonszüléssel, illetve ennek eszement, Geréb féle verziójával.

Konkrétan arról van szó, hogy Geréb Ágnes pártfogói Máté Nóra vezetésével (www.mindenszules.hu) meghirdettek egy akciósorozatot, amelynek címe: "16 akciónap a nők elleni erőszak ellen". Ezen akciónapok keretén belül vannak meghirdetve programok, amelyek a jelenlegi magyar szülészeti ellátásról szólnak. Ezzel egyértelművé tették álláspontjukat, miszerint a jelenlegi magyarországi intézeti szülészeti ellátás nem más, mint a nők elleni erőszak egyik megnyilvánulása.

Ez az állásfoglalás akár a rosszindulatú rágalmazás fogalmát is kimerítheti, de nem szeretnék messzire menni, pusztán a magam részéről szeretném kifejezni mélységes felháborodásomat a becsületesen dolgozó, a várandósok és újszülöttjeik érdekében igen komoly áldozatokat hozó szülészorvosok, szülésznők, védőnők, gyéb egészségügyi dolgozók érdekében, védelmében.

Máté Nóra ombudsmani állásfoglalás kíséretében egy hónapja erőszakosan ostromolja a szülészeti intézményeket, hogy a szülészeti ellátással kapcsolatos dokumentumaikat küldjék meg számára és/vagy hozzák nyilvánosságra intézetük honlapján, mivel azok közérdekű dokumentumoknak vélelmeztettek az ombudsman által.

A már említett honlapon (www.mindenszules.hu) létrehoztak egy listát, amelyen 79 szülészeti intézmény szerepel és itt lehet elvileg megtekinteni a szóban forgó tájékoztatókat, nyilatkozatokat. Idáig persze nem érdekes a dolog, érdekessé onnantól válik, hogy észrevesszük, miszerint a napvilág születésház nem szerepel a listán, így a szerintük nők elleni erőszaktól mentes szüléssel kapcsolatos dokumentumok elérését nem tartották szükségesnek. De ne legyünk kicsinyesek, keressük meg a napvilág születésház honlapját és csodák-csodája itt sem találunk ilyetén dokumentumokat. Vannak ugyan hivatkozások ilyesmire, de ha rákattintunk, viszakerülünk az eredeti oldalra mindenféle tájékoztató és nyilatkozat tanulságos olvashatósága helyett.

Van még egy érdekes dolog a már említett honlapon: céljaik között említik az anya-baba barát szemlélettel működő szülészeti ellátást. Hivatalosan anya-barát kórházak még nincsenek Magyarországon, de baba-barát intézmények már hivatalosan is vannak. A baba-barát kórházaknak nagyon komoly feltételeknek kell megfelelniük, ezek jó része olyan, ami "a nők elleni erőszak ellen" van. Érdekes módon a honlapon, habár menüpont erre vonatkozóan létezik, de erre kattintva üres oldalra bukkanunk, amely egyrészt igen sértő az ekként működő intézmények számára, másrészt és ez a fontosabb(!) hamisan tájékoztatja a honlap látogatóit - azt sugallva, hogy Magyarországon nem is léteznek ilyen szülészeti intézmények.

Végezetül ismételten és hangsúlyozottan szeretném kifejezni azon véleményemet, hogy aki a jelenlegi magyarországi szülészeti ellátást (minden hibája ellenére) a nők elleni erőszaknak vélelmezi, az olyan fokban elfogult, hogy érdemi tárgyalásra képtelen.
Magam egy városi kórház szülészeti osztályának vezetője vagyok, tehát egy kis ember az ország vezető szülészei között, így vártam, hogy valamelyik nagy emberünk megszólal a kérdésben. Nem tették, legalábbis a Webdoki ezen kérdéssel foglakozó fórumain nem. Lehet, hogy nem olvassák (nagyon rosszul teszik), lehet, hogy érdektelenségből (ha így van azt még rosszabbul teszik). Tekintettel arra, hogy már több címmel is felkerült a kérdés ide, szeretnék néhány gondolatot megosztani az itteni fórumokat olvasókkal. Nézzük a legfontosabb momentumokat:

1. „A várandósság nem betegség, hanem a női élet egyik legboldogabb élettani állapota.”

Valóban igaz, szerencsére az esetek legnagyobb részében. (Ha ez valóban így lenne minden esetben, akkor nem halna meg annyi magzat és annyi anya a világ minden részén). Tudni kell azonban, hogy a várandósság egy kicsit alattomos állapot. A legnagyobb másállapoti jólétben percek alatt kialakulhat életveszélyes állapot, esetenként csak a magzat, csak az anya, vagy mindkettő állapotát életveszélybe hozva. Csak példák a várandósság különböző időszakából (amelyeket nem igazán, nem mindíg lehet előzményi adatok alapján előre látni, és a legcsodálatosabb felkészítő tanfolyamokkal is csak részben megelőzhetők):
vetélés igen erős vérzéssel, akár véralvadási zavarral;
méhen belüli fertőzés (akár órák alatt kialakuló anyai vérmérgezéses állapottal);
köldökzsinór-előesés (perceken belül műtéti megoldást igényel);
idő előtti lepényleválás (perceken belül műtéti megoldást igényel);
terhességi görcsroham (intenzív osztályos ellátást igényelhet);
terhességben hirtelen kialakuló súlyos véralvadási és/vagy májműködési zavarok (intenzív osztályos ellátást igényelhet);
szülés során meghúzódó valódi köldökzsinór-csomó, vagy szorosan (egyszer vagy többszörösen) a magzatra tekeredő köldökzsinór, amely a fájások hatására megszorul (perceken belül műtéti megoldást igényel);
a hüvelyi szülést lehetetlenné tevő, a magzat életét veszélyeztető, a szülés során (akár az utolsó percekben) kialakult magzati tartási, beilleszkedési rendellenesség (perceken belül műtéti megoldást igényelhet);
…és mindezek a teljesség igénye nélkül.

2. „Kórházban is előfordulnak szövődmények, illetve ott is előfordul magzati halálozás.”

Igen, valóban így van, de nem azon esetekben amelyek egyébként egy szigorú válogatási kritérium alapján „otthonszülésre” alkalmasak lennének. Ha ilyen esetben is előfordul, akkor az adott kórházi ellátás súlyos szakmai mulasztásának eredménye és nem azt jelenti, hogy a két lehetőség egyenlő esélyeket ad. Nem lehet összehasonlítani a halálozási mutatókat a két ellátási forma között.

3. „Mindenkinek joga meghatározni, hogy milyen körülmények között, hol kíván szülni.”

Valóban így van, alapvetően joga mindezt meghatározni. Kérdés, hogy bizonyos jogokkal milyen körülmények között lehet, illetve érdemes élni, milyen információk birtokában várható el valakitől, hogy érdemben, felelősséggel éljen alapvető jogaival. A legfontosabb a kérdésben, hogy milyen jogai vannak a döntéshozó családnak születendő gyermekével kapcsolatban, joguk van-e elvenni újszülöttjüktől a legrosszabb esetben is 20-30 percre elérhető műtőt, az inkubátort, az időben rendelkezésre álló lélegeztető gépet, gyógyszereket, stb. Az „otthonszülést” preferálók igazi felelőssége nem is elsősorban a szülés konkrét idejében, hanem az előzetes felvilágosításban, az oda vezető úton rejlik. Akkor lehetne elfogadni az „otthonszülés” választását, ha a várandós minimum fél évet eltöltene egy szülészeti intézményben és tapasztalná, hogy néhány perc alatt mekkora baj lehet az elvileg – és bármilyen kritérium alapján kiválasztott – problémamentes esetekben is.

Minden lelkiismeretes szülész, szülésznő számára – a világ legtermészetesebbnek és szövődmény-mentesebbnek induló, zajló szülése egy olyan stressz-helyzet, amelyben tudjuk, hogy bármelyik pillanatban kialakulhat olyan veszélyállapot, amelyben akár 1-2 percben kell dönteni és intézkedni, hogy anya és magzata egészségesen kerüljön ki mindebből.

Mindezt a szülészeti orvosi ellátás túllihegése nélkül állítom, tudomásul véve, hogy a szülések legalább 75-80 %-a orvosi beavatkozás nélkül is szövődménymentesen lezajlana, de ki mondja meg, hogy ki kerül a másik csoportba?

Dr. Gács Ernő
Dombóvári Baba-barát kórház
osztályvezető főorvosa




Egy laikus kommentje :

Évek óta olvasom a blogodat:-) csak nem szoktam irkálni. Én mondtam, hogy kíváncsi leszek ezek után arra, hogy mi lesz a halálos hibát vétő orvosok ítélete:-)

Amikor még terhes voltam, nagyon sok otthonszülés történetet olvastam.(minden eddig belinkelt oldalt már elolvasgattam,és mivel nagyon sok idő telt el a két gyerek között, kíváncsi voltam rá, hogy mo-on hogy áll a dolog, és öreg asszonyok milyen kondícióval vannak kiszolgálva ha otthon, vagy egy idegen szobában akarják a kitolást végezni.Összevetve az intézményi alternatív lehetőségekkel és szülész-babai gyakorlat változással;nagyon nem biztonságos kép jött le a magasztos ovációkon kívül.Ezzel az erővel bepattanok a kádba aztán hajrá.(Mint írtam a nagyim a háborúban /a II.vh/ - elég sok szülést vezetett közép mo-i tanyasi régiókban,meg falvakban így van egy ilyen fajta információtömegem,és hallomásból szerzett tapasztalatom, ami az elsőnél is elég magabiztossá tett, és a szülészeti bábák, és dokik elismerő büszkeségét váltotta ki. Nem piszkáltak két napig, csak beszélgettek, simogattak.De nagyon jó volt most öregen a szülőszobában azt hallani a vezető szülésznőtől, hogy jöjjek már vissza jövőre is, mert nagyon nagy élmény olyan nővel szülni aki arra figyel amire kell.Az élénk sokk; még így sok évvel a dolog után, hogy pl a nagyim mindig egy bizonyos oldalán ment végig a temetőnek.Sokára tudtam meg,hogy a temetőárokban vannak eltemetve azok a babák akik a keresztelőjük előtt haltak meg.A keresztelőt 6 hónapos korban tartották,és ezután kerülhetett valaki a temető felszentelt részébe.Tehát a nagyanyám minden alkalommal a szívében megemlékezett a halott csecsemőkre.Hiszen a bábák dolga volt a halott csecsemő temetése.Ezt végig gondolni azért egészen sokkoló- nemde?A világ nagy részén a 6 hónapos korig tartó átmeneti állapot a mai napig állandó és természetes része a születésnek.Ezért és még számos okból minden országban utánakérdezek, és kutatok az után, hogy ott mi a szülész-bába dolga.Csak mert nagyon az elevenem, és borzasztóan érdekel is.)Bocsánat a kitérőért.

Az otthonszülés leírások az érzelmi húrok pengetéséről szólnak, és dramatizálják az intézményi szülészeti szüléseket. Ez szűrődött le. Pedig minden szülő nő a hormon robbanások miatt a világ teremtését éli meg. Aztán van aki így színezi, van aki meg amúgy. Én is két napig sírdogáltam a gyönyörűségtől amikor megszülettek a lányaim.

A szakmai képzésről: folyamatos általánosságok hangoznak el. Az hogy mennyire megdöbbentően szép dolgokat lehet megtudni. Ezt (szerintem) részben az okozza, hogy a nagyim vallási, rituális tételeit látom visszaköszönni a szokásokban, és a különböző országok szokásai pont annyira eltérőek mint a térség vallási és rituális különbözősége.

A mo-szülésznőképzés - 4 éves felsőfokú képzés.Ezen a vonalon lehet tovább is menni, és szülész-orvossá válni. Úgy tudom Geréb is ezen az orvostudományi vonalon indult.Tehát az alaptudást a mindenkire nézve azonos képzési formában szerezte.(Hogy azután a praxison kívüli praxisban milyen hagyomány és rituálé van beleszőve , az tesz sajátossá a dolgot.)

Alapos anatómia, és orvosi segítség, meg egyéb a jelenlegi orvostudományi tudást felölelő képzés a szülészbába képzés. De nincs benne rituális, vallás és történelem tudományi attitűd.Vagyis csak érintőleges. De valószínű, hogy azért nincs több, mert a rituális tevékenységet már túlnőtte a tapasztalati tény, és az orvostudomány által elérhető megoldások. Erre építeni egy születésházat, sokkal könnyebb és a tudatlan embereknek is nagy biztonság érzet.

Aztán az alap anatómiát bármivel ki lehet színezni. Illóolajjak, sámán dobbal, masszírozással meg méhlepény evéssel is. Ez nem fontos. Az a fontos, hogy aki felügyeli a lehető legtöbb anatómiai dologgal tisztában legyen, és mivel nem neki van hormonbombája, így ő határozottan, és higgadtan ismerje fel, hogy ha segítség kell akkor biztos kézzel húzza elő az opciókból az orvost a mentőt, vagy a szikét.(pl Dél-Kelet Ázsiában a bábák akár császármetszést is csinálnak, ha nincs más mód.Ezt kb 1600 éve csinálják, csak akkor még az anya biztosan meghalt, ma már nem,mert hívnak gyorsan orvost.)

Szval. lényeg a lényeg: Az utcáról jövő érdeklődőből legyen szülésznő, az elérhető legtöbb tudással(ez, és erre való törekvés van mindenhol a világon)aztán lehet visszalépni, és ha már mindet tud, akkor lehet hagymázas rituálékkal színesíteni.Nagyon szép és jó.

De ha beiratkoznék a Geréb bábaképzőbe akkor belőlem nem lenne más mint egy lelkes,naiv laikus akinek nem lenne soha módja arra, hogy ténylegesen megmentsen egy nőt, vagy gyerekét, és ha egyébként egy normális vajúdás kitolást végignéznék simogatással, meg dúdolgatással akkor nem vindikálnám magamnak a jogot, hogy ezt én szülesztettem. Mert lássuk be a bébik java részt maguk megszületnek -ez a világ normális működése. Csak míg pl 100 éve mo-on kb 20%os volt az anya és a baba halálozási aránya, mára ez a szám 0.06 vagy valami hasonló. És épp ugyan úgy fognak áldozatok képződni az otthonszülésben, mint lesznek tragédiák a szülészeteken is.

Úgyhogy a most kitalált szabályozások alapján remélem hamarosan lesznek gyönyörű születésházak, és nagyon precíz szülész-bábák.De legyen benne kiscsengő, meg kiskutya, meg gyertyafényes akármi - a lényeg nem ez, de akinek ez a fontos, horgoljon bele takarót akár.

Tényleg csak egy felvetés, és nem akarok erről újabb vitát, de megkérdezném: a természetes szülés folyamatába,hogy kerül egy oxitocin? egyáltalán??? Nekem már itt érthetetlen?. Ha természetes szülés; akkor az tart ameddig tart, annak megvannak a testhelyzetei, olajai, és mozgásformái,meg a szavakban gesztusokban tett biztató módjai ... honnan szerezték ezt a nem természetes szert? hogy merték beadni? Csak nem a régi orvosképzőben tanult elmélet alapján és informálisan követett technikákat szerették volna alkalmazni?(mert pl 25 éve nem volt ilyen szer, nem is kellett) Csakhogy annak pontos alkalmazási formái vannak.

Nekem erről az jut eszembe: van az inzulin. Ha rohamon lenne, talán beadnám magamnak(mert hallottam már ezt kell, így meg így)aztán vagy jól sül el, vagy kampec.De ha orvos ellenőrzi és pontosan megtanít akkor biztosan tudom, hogy mi a teendő.De érvelhetünk felnőtt védőoltásokkal is, azzal is hasonló lehet az élmény.

Úgyhogy nekem semmi gondom az otthonszüléssel, de ne mondja nekem senki, hogy a Geréb klán olyanokat tud a születésről amit senki, és csak ők tanítják, mert JHV-tól, vagy Brahma-tól szerzett tudásuk van rá. Egyszerűen butaság, és önsorsrontó.

Nem viszi előre az ügyet az sem, ha azon meg a harc, hogy ki az első a születésházak dolgában. Na most nem egy vicc ezen agonizálni, miközben más országokban szépen megfér minden lehetőség egymás mellett?

49 megjegyzés:

Döme írta...

Látom, doktor úr, sikerült a kommentek közül kiválasztani azt, amiről utóbb többen leírták, hogy nettó hazugságok özöne.

Egyszer érdemes volna egy komoly pszichológiai tanulmányt írni arról, hogy honnan van magukban – kórházi szülészekben, tisztelet a kivételnek – ez a mérhetetlen sötét, démoni gyűlölet ez ellen az asszony ellen, hogy a legaljasabb rágalmak terjesztésétől sem riadnak vissza, ha róla van szó.

Valamiért, úgy látszik, ennek így kell lennie. Ma az évi több tízezer magzat törvényesített legyilkolását végző hóhérbrigád mint a születés, az élet védelmezője jelenhet meg egy Geréb Ágnessel szemben. És ezt sokan el is hiszik.

Pénteken a szabad és független magyar bíróság kimondja majd a szabad és független Magyarország első koncepciós perének ítéletét. Megnyugodhatnak, Geréb Ágnest le fogják csukni. Ott lesz majd megint háromszáz, vagy ezer ember a bíróság előtt, és megkönnyezi, ahogy elviszik. Ott lesz háromszáz vagy ezer ember, akik pontosan tudják, hogy a Felicitász blogon Tavaszi Gábor néven publikáló arctalan gazember Ön által lelkesen továbbterjesztett hozzászólása szemenszedett hazugság. Ők pontosan tudják, hogy Geréb Ágnes kicsoda. Meg azt is tudják, hogy maguk kicsodák. De ne aggódjanak, Geréb Ágnest pénteken elviszik. Most már igazán nem kell több energiát fordítaniuk a lejáratására. Már nem veszélyezteti a kis borítékjaikat.

De tudja, Doktor Úr, egyszer mindnyájan ott fogunk állni majd egy Magasabb Bíró előtt. Egyszer mindnyájunkat elvisznek majd, kit ide, kit oda. És nem tudjuk majd magunkkal vinni a borítékjainkat. Csak azt, ami a szívünkben van.

Kellemes pezsgőzést kívánok Önöknek péntekre.

lamantine írta...

Tisztelt doktor úr! Csak hogy az ön által kiemelt (érdekes, hogy ezt az egy hozzászólást tartja fontosnak, persze mindenki azt látja meg, amit meg akar látni...)komment ellenkezője is álljon itt. A tanfolyami díj 50 ezer forint plusz ÁFA, számlát kapunk róla. Szociális helyzet alapján lehet kevesebbet is fizetni. (Mi ezt tettük). Szülés előtt, szülés alatt és szülés után egy árva garast sem adtunk. És nem éreztük emiatt azt, hogy nem megfelelően lettünk volna ellátva.

Önnél mennyi a tarifa? (Ha már egymás zsebében turkálunk...)Mennyi az, amennyit tisztán adózatlanul a zsebébe kap?

Mindezt úgy, hogy kap kórházi fizetést, illetve a kórház felszerelését használja, amit nem Ön termel ki a paraszolvenciájából, hanem a mi általunk is fizetett TB-ből van finanszírozva?

Ha Dr. Geréb Ágnes kapna is plusz pénzt (mellesleg csak Alapítványi számlaszám van megadva, amit meg ugye le lehet ellenőrizni, és nem a doktornő zsebébe megy, de ez végül is önnek részletkérdés úgy érzékelem), ez miért fájna Önnek?

Mindezek mellett, valószínű mi "megtévesztett, agymosott, felelőtlen" otthonszülők kicsit többet adnánk az orvosok véleményére, ha megtisztelné ön a kollégáját azzal, ha már egyszer ő is doktor végzettségű, hogy nem gerébágizna, hanem Dr. Geréb Ágnesre hivatkozna. Mert ha Ön nem ad tiszteletet orvosként egy orvosnak, akkor miért várja el tőlünk, hogy "laikusként" fejet hajtsunk az orvosok előtt???

Dr.Steierhoffer György írta...

Kedves Arctalan Hozzászólók! Azt gondolom, hogy mindkettőjüknek szól a válaszpm.

Az általam citált kommenteknek nem a Geréb Ágnes szebébe vándorolt boriték a lényege. Mint ahogy az sem hogy vajon az én zsebembe vándorol e ilyen. Viszont meg kell jegyeznem hogy tarifája csak az útszéli örömlányoknak van meg ezek szerint Geréb Ágnesnek.

lamantine írta...

A kérdéseimre miért nem válaszol, doktor úr? Ha Önt nem érdekli dr. Geréb Ágnes "pénzsóvárgása", akkor miért emeli ki piros színnel az ide vonatkozó (hamis!) állításokat a blogján? (tudom, hogy nem ön írta, de mégis ezt emeli ki!)

Képzelje el, volt szerencsém olyan orvossal találkozni, aki kerek perec közölte,hogyha "hálás" szeretnék lenni, akkor tudjam, hogy mióta a Föníciaiak feltalálták a pénzt, ez nem kérdés, hogy hogyan lehetek...

És több ilyen történet van a tarsolyomban, akik igenis fix tarifával dolgoznak. És nem örömlányok, és nem Geréb Ágnes, hanem dr. szülész-nőgyógyászok...

Akkor csak arra válaszoljon, ha a többi kérdésemre nem kapok választ, hogy miért jó ezen a Geréb Ágnes ügyön Önnek lovagolnia? Nem unalmas még? Mi okoz Önnek ebben örömet? Miféle önigazolást lát abban, ha elítélik? Önnön létének nélkülözhetetlen voltát?

(Nem kötözködésből, tényleg érdekelne a motivációja)

Frits írta...

Dr. Gács Ernő írásához, elsőben

Mindjárt az indítás jó. Azonnal mutatja, hogy nem elfogulatlan, majdhogynem tudományos megközelítéssel vizsgálódik a szerző: "...eszement Geréb féle verziójával."
A "gerébezés" illetlensége, stílustalansága, lebecsülő stb. mivoltáról mások már írtak. A cikk szerzője (Steinhoffer úr sem!) nem érzékeli, ennek szomorú mivoltát.
Én viszont örülök neki, hogy ilyen korán fölismerték az illető személy nagyságát! Seholsem úgy jelenik meg, hogy Dr. McBurney (pont), hanem McBurney. A (szülészeti) műfogások egyikénél sincs ott, hogy "dr.", pedig az esetek 99%-ban orvosok fedezték azokat föl, alkalmazták először stb.
Tehát, dr. Geréb Ágnest a "szakma" máris a klasszikusok sorába emelte!
Így gondolta ezt a kolléga.
Ezzel kapcsolatban fölvetődik az is, hogy --ha már a műfogásoknál tartunk-- azok, akik bevezették azokat, a magyar törvények szerint minimum szakmai szabályszegést követtek el, mert ugye pl. a baba-megforgatási, vállkifejtési stb. műveletek ugye, nem voltak a protokollban.
Ma meg ugye, úgy néz ki a dolog, hogyha egy bizonyos --ilyetén "szabadalmaztatott'-- eljárást dr. Geréb Ágnes követ el, akkor ő bűnös. Sőt! Előre megfontolt szándékkal gyilkolja meg a babát!
Ha más alkalmazza, akkor széttárjuk a kezünket, és azt mondjuk, hogy "mi mindent megtettünk".

Szóval, "eszement" verzió.
Ha jól értem, akkor az otthonszülés az rendben, de a "Geréb-féle", az nem frankó.
Hány otthonszülésnél volt aktívan-passzívan jelen Dr. Gács? (Jelentem, én voltam így is, úgy is. Meg kórházi szülésnél is. Szóval olyan dologról értekezem, amit saját szememmel láttam, sőt csináltam.)
Ha a hozzászólás írója nem másként nyilatkozna máshelyütt, akkor azt hihetnénk, hogy csak azzal a fránya Geréb-félével van baja. De, nem. Az otthonszülés, alapvetően azzal van baj. Ha meg Geréb-féle, akkor meg főleg.
A hozzászólás alapján Dr. Gács még 20 km-es körzetében sem volt otthonszülésnek. Hm.
A nemzetközi irodalmat meg nem ismeri. Hm.
Az egyenlő bánásmódot kifogásolandó kitétele alapján, nem is érti, hogy miért NEM lehet magyarországi statisztikáról, objektív kutatásról beszélni. Hm.
Dr. Gács minden bizonnyal elismerit az "evidence based medicine" elveit és gyakorlatát. Csak az ne Magyarországon történjék! Hm. (Ugye, arról van szó tkp., hogy a "kimenetelek" elfogulatlan, tudományos, statisztikai földolgozása ad igazolást arra, amit tettünk, amit a gyakorlatban folytattunk. Nos, ennek alapján, az otthonszülés SZIGNIFIKATÍVE jobb eredményt mutat, mint a kórházi --ha kell, mellékelem a hiteles, nagy számokon alapuló tanulmányokat. A 'Geréb-féle verzió' meg a világon a legjobbak közé tartozik. Ráadásul. 0 anyai elhalálozás, alacsonyabb, mint 0,1 %-os perin. mort. Csak, hogy a legfontosabbakat említsük. Az 'egyebeket' illetően meg aztán végleg a legjobb eredményekről számohatnánk be, ha szabad lenne (beszámolni).)

Máté Nóra vizsgálatával kapcsolatban pedig megnyilvánul a tudományos megközelítés abszolút hiánya. M.N. nem állította, hogy a kórházban erőszakot követnek el. Pusztán csak azt mondta, hogy előfordul. Biztos ez alatt azt (is) értette, hogy az otthonszülésnél meg nem (annyira). Dr. Gács mindjárt rágalmazásról beszél, holott ennek a fölemlítése éppen őreá vet rossz fényt. Nem pusztán azért, mert rágalmazással rágalmazza meg a másik felet (ez is tipikus magatartás, már-már orvosi eset), hanem azért, mert azonnal a mundér becsületéről kezd el papolni, holott a mundérnak M. Nóra szemében is van becsülete. Senki nem állította azt, amivel Dr. Gács védekezik, hogy az orvosok (ápolók, nővérek stb.) között nincsenek (igencsak) tisztességesek százai.

(folyt. köv.)

Frits írta...

(folyt.)

Hogy érzékeltessem Dr. Gács magatartását egy semleges területről idéznék példát.
Egész Olaszország (a döntő többsége) szégyenkezik, hogy vannak a társadalomnak olyan tagjai mint Schettino (kapitány) úr. Az olaszok viszont örülnek annak, hogy vannak olyanok, mint De Falco kapitány is ugyanakkor. Minden (orvos) társadalom nagyon jólfölfogott érdeke, hogy kivesse magából a schettinokat. Lehet, hogy Amerikából, Hollandiából nézve az "olaszok" ilyenek. De ők látják azt is, hogy a folyamat pozitív irányba indult el, mert a társadalom elhatározta, hogy ilyen irányt követnek. (Magyarországon még ez az elhatározás (is) hiányzik.)

Dr. Gács mélységes felháborodását fejezi ki a "dolgozó nép" nevében. Melyik pártértekezleten hallutuk is ezt?

Mások már megemlítették, miért nincs, nem lehet a Napvilág Születésház honlapján ilyen adatokat közzétenni. A miértjén Dr. Gácsnak (is) el kellene gondolkoznia.
Dr. Gács gondolkodásmódját most igyekszem a legkisebb gyermekeimből kinevelni. "Azért dobtuk be kővel az ablakot, mert a szomszéd Pistike is bedobta." Dr. Gács tegye meg a "kötelezettségét", és ne azzal takaródzék, hogy a másik miért nem tette azt meg. (Ez a magatartás látszik meg a mások által már kifogásolt "ne a más zsebébe kutakodjon" mentalitásban.)

Dr. Gácsnak tán nem kellene --úgy, mellékesen-- schmittesíteni a magyar nyelvet. A tulajdonneveket nagybetűkkel írjuk: Dombóvári Baba-barát Kórház, Napvilág Születésház. Ha "nemecsekezni" akart, akkor az meg itt igencsak övön aluli.

A világnak más tájain az az elv, hogy "a problémák azért vannak, hogy megoldjuk, meg kell találni a megoldást". Nálunk az a gyakorlat, hogy "nem lehet megoldani, mert probléma van". Ez utóbbit képviseli Dr. Gács Ernő --a leírtak alapján.
Kanadában --jóval nagyobbak a távolságok-- megoldják az otthonszülés kérdését, együttműködik a kórház, a bába, a mentő és a hatalom. Hollandiában --jóval kisebbek a távolságok-- szintén. Angliában is, stb. Magyarországon nem. Magyarországon más a nők anatómiai fölépítése. Vagy miért?

(folyt. köv.)

Frits írta...

(folyt.)

Dr. Gács úgy gondolja, hogy a vészhelyzet kialakulásakor 1-2 perc alatt dönteni, cselekedni kell. Miért gondolja, hogy a magyar bábák, vagy konkrétan Dr. Geréb Ágnes nem tud dönteni, cselekedni?
Mondjuk eldöntötte: császár. És akkor azt (is) kell latolgatnia, hogyan magyarázza el a rendőröknek a dolgot, ugyanis azok érkeznek meg előbb, mint a mentő. De, arra is volt, nem egy példa, hogy megérkezett a mentő, de nem azzal a fölszereltséggel, mint amit ő kért, nem olyan képzettségű személyzettel, mint amire szükség volt. Az, hogy a "kórház" nem készül föl azonnal az ő szakvéleménye alapján, az anya fogadására? Hát az is Dr. Geréb hibája!
Ahá! Imígyen lesz, lehet tettestárs akár Dr. Gács Ernőből egy koncepciós perben is!

Dr. Gács a 3. pontban a magzatok védelmére kel. Ez a többi orvosnak is a legfőbb érve. A jog!
A jog alapja az erkölcs. (Kellene, hogy legyen --lásd Hegel, Kant.) Az erkölcsről a magyar jogalkalmazásnak fogalma sincs. A jogi karon az utolsó évben oktatják, hogy kitelljen az óraszám.
A szabadság fogalmáról végleg ne essék szó!
Az anya, a család eldöntötte, hogy otthon fog szülni. Vagy kórházban. Tessék elhinni, hogy megfontolták miért!
Ha választani kell menni, akkor elfogadják, hogy az X pártra, Y személyre adják a szavazatukat. Közben meg kiderül, hogy X gazemberek gyülekezete, Y köztörvényes bűnöző. (Volt már ilyen, ugye?) Mégsem indítanak eljárást a szavazóval szemben, ugye?
Dr. Gács hasonlatával élve, csak azokat kellene szavazóhelyiségbe engedni, akik már fél évet eltöltöttek a Magyar Parlamentben és látnák, hogy...

Ha valaki az otthonszülést választja, arra (statisztikailag bizonyított tény!) még inkább érvényes az, hogy latra vetvén mindent, szabad akaratából azt akarja.
Ebben benne van a "tévedés" lehetősége is! De az is a "szabadság" része! Igen, ők a szabad akaratuk következményeként előálló 'rosszat' is elfogadják, mint lehetséges következményét a szabad választásuknak.
És ezt meg kell akadályozni! Ne döntsenek szabadon!

Ráadásul, s ez is a nemzetközi statisztikákban szerepel, csak tájékozottnak kell lenni a szakirodalomban, az 'otthonszülősök' az átlagnál magasabban képzettek, jobban gondozzák a saját és a babájuk egészégét, felelősségtudóbbak, a jövedelmi kategóriák középső sávjának fölső részébe tartoznak, kevésbé dohányosok, kábítószerezők.
Az 'evidence based medicine'-höz is kapcsolódva, fontos megemlíteni, hogy az otthonszületett gyermekek kevésbé betegednek meg, kiegyensúlyozottabbak, kevésbé szenvednek allergától, stressztől, asztmától.
Ebből meg mi is következik?

Most, itt, ennyit.
Köszönet a figyelemért!

Frits írta...

Dr. Steierhoffer Úr "Arctalansági kifogása" kapcsán...

Magam azért vagyok arctalan, mert nem tudom, hogy miként lehet képet megjeleníteni.
Ha valaki meg azért mert fél, hogy... Akkor az az ország a felelős, amelyikben félni kell, hogy megvalljuk: homokos vagyok, otthon akarok szülni, otthon szültem, jelen voltam, segítettem otthonszülésben, nem olttatom be a gyermekemet, szombatista vagyok stb., stb.

Másik oldaláról vizsgálva a dolgot, pedig az a véleményem, hogy a fénykép, név (hiteles?) megléte nem tántorít el engem attól, hogy CSAKIS a tartalom alapján ítéljek. Felőlem akár Lenin elvtárs képe és neve is lehet a duma mellett!

Tarifa.
Ha kell, neveket is mellékelek...
Az egyik dunaújvárosi nagyüzem (melyik lehet az?) Főhajakend-jének a felesége szült. Nyilván kórházban. Nyilván nem az ügyeletes orvossal...
Az "esemény" után beállítottak a fődoktorúrhoz egy hatalmas "Csemege-kosárral". Celofán borítás, csoki, cuki, kávé stb.
-- Fogadja el hálánk jeléül!
-- Hát, én másra gondoltam...
-- Mire Doktor úr?
-- Hát, 400,000 Forintra!
-- Annyira?
-- Igen.
Ezzel a Főhajakend kitépte a celofánt, benyúlt a konyakos üveg mellé és kivett egy borítékot. Kivette a bennelévő 800000 Forintot, a felét visszarakta, a másik felét a zsebébe, majd azt mondta:
-- Hát, ha 400 ezret akar a doktor úr, akkor itt van! A többit ossza el a munkatársak között!

Szóval van tarifa.
Lehet, hogy Steierhoffer Úrnál nincs, én azt is elhiszem.
Tudom, hogy pl. dr. Schoppernél, OTKI nem volt hálapénz. Mindenki a legjobb ellátást kapta. Ő volt az egyike a kevés kivételnek.

Az, hogy --mint említették mások-- nem határolódik el az ilyenfajta gyalázkodásoktól (dr. Geréb Ágnes ennyi meg annyi százezret kért el...) azt sugallja, hogy nemcsak azzal ért egyet, hogy G.Á. kiszipolyozta a klienseit (akkor is, ha bebizonyították, hogy mennyire nem így van, mennyire nem lehetett így), hanem azzal is, hogy a rendszernek ilyetén kell működnie. Helyén van a paraszolvencia, a más zsebében turkálás, a mások szabad meggyanusítása.

Az orvosi etika nem az Etika része?

Dr.Steierhoffer György írta...

Nekem nagyon erőteljes belső etikai szabályozásom van. Orvosi. Működő.
Ezt nem hagyom lerontani egy szekta szintjére. Emiatt vannak közöttünk súrlódások.

lamantine írta...

Doktor úr a kérdéseimre tudna válaszolni?

Szerintem jelen pillanatban nem fontos, hogy ki vagyok én, nem pocskondiáztam, nem sértettem meg a becsületét, csak kérdéseket tettem fel, laikusként egy tömegből, ami gondolom nyilvános blogként megengedett.

Érdemes várnom, kapok választ a kérdéseimre?

Dr.Steierhoffer György írta...

Már válaszoltam. Az általam citált kommenteknek nem a Geréb Ágnes szebébe vándorolt boriték a lényege. Mint ahogy az sem hogy vajon az én zsebembe vándorol e ilyen. Viszont meg kell jegyeznem hogy tarifája csak az útszéli örömlányoknak van meg ezek szerint Geréb Ágnesnek.

Frits írta...

"Nekem nagyon erőteljes belső etikai szabályozásom van. Orvosi. Működő."

Nekem meg --többek között-- hites tolmácsi etikám van.
Tessék megmondani nekem, hány gyenge hites tolmácsi etika ér föl egy erős orvosival?

Hogy a szinvonalnál maradjunk. A VIII. kerületi örömlánynak is van etikája (meg a rablónak, sőt a norvég tömeggyilkosnak is). Működő.

"Ezt nem hagyom lerontani egy szekta szintjére."

Szóval Ön kijelenti, kerek-perec, hogy az Ön működő, orvosi etikája egy magasabbrendű valami, ami nem tud lealacsonyodni a "mi" szintünkre.
Hüm-hüm.
Ezt ugye nem sértésnek szánta? Doktor úr!

A blog címe után egy idézet van, ami talán nem annyira pontos mint az alábbi "szakértőé". De fogalmazzunk úgy, hogy másként írja le ugyanazt:

kb. 'Ős patkány terjeszt kórt miköztünk, a meg nem gondolt gondolat, belezabál, amit kifőztünk, s emberből emberbe szalad...'

Ugye ez is lehetne az Ignorancia értelmezése?

"Emiatt vannak közöttünk súrlódások."

Hát, igen! Pontosan emiatt.

De térjünk vissza, a tárgyilagossághoz. A tényekhöz.
Ne tegyünk úgy, mint a mai napon a "Független" Bíróság!
Konkrét választ kérnék, konkrét kérdésre!

Tanulmányozta-e Doktor úr az otthonszülésről szóló szakirodalmat?
Ha igen, akkor melyek azok?
Csak tőszavakban.
Adott esetben annyit, hogy egyetért-e a végkövetkeztetéssel, vagy sem.

Így talán elkerülhetjük a súrlódásokat. Csak a témáról. Szigorúan csak tárgyilagosan. Tudományosan.

Előre is köszönöm!

Dr.Steierhoffer György írta...

A hazai és a nemzetközi médiában 2010-ben széleskörű társadalmi vita bontakozott ki az otthonszülés magyarországi helyzetéről úgy, hogy az eddigi tervezett hazai intézeten kívüli gyakorlatról semmilyen megbízható, hiteles adat nem áll rendelkezésre. Az érzelmileg túlfűtött, kevés konkrétumot tartalmazó viták során számos – a közvéleményt megtévesztő – téves adat, csúsztatott értelmezés hangzott el, egyes megszólalásokban az intézeti szülés elleni hecckampány elemei is megjelentek.

lamantine írta...

Na akkor egy utolsó esély, aztán feladom...
Úgy érzem nem én beszélek el ön mellett doktor úr...

Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni:

Miért jó ezen a Geréb Ágnes ügyön Önnek lovagolnia?

Nem unalmas még?

Mi okoz Önnek ebben örömet?

Miféle önigazolást lát abban, ha elítélik? (frissítés: hogy elítélték)
Önnön létének nélkülözhetetlen voltát?

Dr.Steierhoffer György írta...

Megnyugtatom, hogy naprakész vagyok, már ami szülészet és nőgyógyászat szakirodalmát illeti. Az otthonszülést előnyben résszesitők és népszerűsitők az intim,háboritatlan otthoni környezet előnye mellett a korábban megjelent magánkiadványokra, közleményekre hivatkoznak. Tudománnyosan elfogadott prospektív,véletlen besorolásos , kontrollos tanulmány etikai szempontok miatt nehezen kivitelezhető. A kis esetszámú retrospektív kohorsztanulmányok csak a megszületés helye sszerint végeztek összehasonlitást.Nem tesznek különbséget kis és nagy kockázatú csoportok, a szülő nők kórház iránti attitűdje, iskolázottsága,etnikai hovatartozása, a szülészeti előzmények, a terhesgondozáson való megjelenés gyakorisága,a beszállitás körülményei között. Az otthonszülés során fellépett szövődmények miatt beszállitott és kórházban szült nők eredményeit is a kórházi szülések rovására számolták el, így alábecsülik az otthonszülés kockázatait és felbecsülik az utóbbiak eredményeit. Ezt a fajta szakirodalmat ismerem de nem vonok le belőle messzemenő következtetéseket.

Frits írta...

"A hazai és a nemzetközi médiában..."
Ha ez nekem lenne válasz, akkor túl is léphetnénk rajta. Én szakirodalmat szerettem volna látni.
A "média" --éppen Magyarországon-- oly méretű marhaságokat hord össze, hogy annak a szintjére tényelg ne süllyedjünk le. Ha valaki nem ért hozzá, akkor az éppen a magyar média.
Rendben?

"...széleskörű társadalmi vita bontakozott ki..."
És azt szólaltatták meg, aki kedves volt a cikk szerzőjének.
Pl. nyílt TV vita (kellő adásidővel) nem adatott meg.

"...az otthonszülés magyarországi helyzetéről úgy, hogy az eddigi tervezett hazai intézeten kívüli gyakorlatról semmilyen megbízható, hiteles adat nem áll rendelkezésre."
Adatok igenis vannak, csak a hivatalos kurzus nem kívánja azokat közzétenni és főleg nem tudomásul venni annak tartalmát.
Pedig a nagyszámú szülésszám (kb.3800 szülés) és a közben eltelt hosszú idő (kb. 25 év) már igen komoly statisztikai alapot biztosít.
Ezek az adatok elérhetők.
"Érzelmi túlfűtöttség nélkül szemlélhetők".

"Az érzelmileg túlfűtött, kevés konkrétumot tartalmazó viták során számos – a közvéleményt megtévesztő – téves adat, csúsztatott értelmezés hangzott el,..."
Amik elhangzottak adatok, azokat számon lehet, és kell kérni.
Konkrétumot kérek!
Hivatkozni, hivatkoztak mindenféle külföldi tanulmányra.

"...egyes megszólalásokban az intézeti szülés elleni hecckampány elemei is megjelentek."
Hol? Mire gondol itt, Doktor Úr?
Konkrétan!

Magyar adatok nem állnak rendelkezésre --állítja Ön.
Igen jó lenne, ha lennének megbízható adatok, mondjuk a kórházi szülésekkel kapcsolatban.
De kutatók, orvos-kollégák, statisztikusok stb. sem tudnak bizonyosat állítani egy-egy szülés lefolyásáról.
Vagy azért, mert nem részleteznek olyan tételeket, amik pl. szociológiai tanulmányok alapját képezhetnék a szülést illetően, vagy pedig azért, mert a szigorúan vett, kötelező adatok fölvitele hiteltelen. Emiatt a földolgozáskor hihetetlen "hátraszaltókat" kell véghöz vinni, hogy a pontatlanságokat korriálják. Ha akarják. És ekkor beleszól az akarat kérdése. Az aki földolgoz, annak milyen akarata van? Ki irányítja az ő "független" kezét?
Tudom, hogy ehhöz hozzájárul a kórház finanszírozási rendszere is. (Ambuláns szülésért a TB egy garast nem fizet. Ami nettó gazemberség a kórházzal szemben.)
Az orvos, --még ha a legtisztességesebb is-- akkor is kényszerítve van, kényszerítve érzi magát, hogy még és még "találjon" beavatkozási lehetőséget a teljesen egészséges szülő anyán, mert így tudja "kompenzálni" a TB egyébként is orcátlanul alacsony térítését.
A Doktor Úron is találnék bármikor, még én is, olyan szimptómákat, amiket kezelni lehetne. Mindenkin van vagy húsz --ugye ezzel is egyetérthetünk.
A szülő nő meg ráadásul nincs is olyan helyzetben, állapotban, hogy a normális --tudatvezérelte-- ellenállása meglegyen.

Frits írta...

Doktor Úr!

Én arra kértem, hogy KONKRÉTAN idézzen szakmai hivatkozásokat.

Gondolom, hogy a február 11-én 1:22-kor tett bejegyzése alapvetően hozzám szólt.

Nincsenek kétségeim, hogy a szülészet-nőgyógyászati szakirodalomban otthon van. Azt majd máskor tárgyaljuk.
Én az OTTHONSZÜLÉSRŐL kérdeztem, mert itt most arról lenne szó.

A dízelautó kipufogócsövében a nyomásviszonyok változásából adódó rezgések, valamint azok fölharmonikusainak változása miként hat vissza a hengerből eltávozó gázok ürítésére, ez bizony egy közlekedésmérnöki kérdés. Ez egy nagyon fontos kérdés, és csak nagyon képzett, okos személyek tudják művelni. Kétségtelenül köze van az autószereléshöz, de nem az a szint. Az autószerelő meg más titkokat tud, amit a mérnök nem, vagy nemigen.
Szóval lehet, hogy Ön ért a szülész-nőgyógyászathoz, annak egyik formájához --egy szemernyi kétséget nem táplálok ezzel szemben--, de nem biztos, hogy a másikhoz szakértőként hozzá tudna szólni. Ez nem kisebbíti az Ön kvalitásait!
(Hogy megint egy olyan dolgot említsek, amihöz "mindenki" ért: Még a Ferrari és Trabant -szerelők sem kicserélhetők! Ugye egyetértünk?)

"...magánkiadványokra, közleményekre hivatkoznak..."
Hát, hogy kapásból említsek KONKRÉT dolgokat: Mondjuk Marsden Wagner könyveit, tudományos kutatásait, a WHO-ban összeállított, kiadott vizsgálatait nem sorolnám a "magánkiadványok" kategóriájába.
Tovább is van, mondjam még?

"Tudománnyosan elfogadott prospektív,véletlen besorolásos , kontrollos tanulmány etikai szempontok miatt nehezen kivitelezhető."
Doktor Úr olyant kér számon, amiről tudja, hogy nem kivitelezhető. Az emberek nem kísérleti nyuszik. Főleg a szülésük során nem kívánnak kettősen vak próbának alávetni magukat, pusztán a Tudomány gyönyöréért. Főleg nem (kellően) nagy számban!

A tudományosan elfogadottra meg van bőségesen elegendő példa. Friss adatokkal.

Tényleg! Még nem válaszolt egy igen fontos kérdésemre!
Elfogadja, hiszi-e az "evidence based medicine" elvét, gyakorlatát?
Egy egyszerű igen/nem választ várok!

Az orvostársadalom (a magyar) elvárja, hogy egy tanulmány többszörösen is leellenőrzött legyen.
Amikor viszont média-szintű üzengetésekbe bonyolódnak bele, akkor (is) olyan cikkekre hivatkoznak, amelyek hitele nemhogy kétséges, hanem kétségtelenül hamis.
De térjünk vissza!

Szóval a magyar orvosok társadalma, az SZNK főleg csak a COHRANE tanulmányoknak hisz.
Csak megjegyezném, hogy pl. az angol Szül.Nőgy.Kamara nem tartja szükségesnek okvetlenül a Cohrane tanulmányokat ahhoz, hogy röviden, tömören, egyértelműen nyilatkozzék az otthonszülést illetően.

Nos, segítek, vannak Cohrane tanulmányok az otthonszülést illetően.

"A kis esetszámú retrospektív kohorsztanulmányok csak a megszületés helye sszerint végeztek összehasonlitást."
Ez nem igaz. Párszázezer esetet (sic!) földolgozó tanulmányok is vannak. Nem tudta?
Nemcsak a megszületés helye szerint végezték az összehasonlítást. Szerepelt benne az is, hogy pl. kábítószerezett-é valaha a mama, dohányzik-e, melyik jövedelemkategóriába esik, egyedülálló-é, primi- vagy pluripara stb., stb. Persze azt is, hogy lett-e hámsérülése, gátrepedés, utólagos kezelése stb., stb.

Ezért is lehet belőlük többszintű következtetéseket levonni.
Hitelesek. Nagyszámú alapadatra, hosszú időre vonatkoznak.

Az előzőekben megjegyzettekhöz is hozzátartozik, hogy a magyar bejegyzések a szülés folyamán elvégzett műveletekről, kezelésekről, beadott szerekről, annyira megbízhatatlan (mert maguk az orvosok ilyen-olyan érdeke így kívánja...), hogy sem tudományosan, statisztikailag, sem szakmailag nem használhatók semmire.

Frits írta...

(folyt. a mai napon 1:22-kor bejegyzettekhöz)

"Nem tesznek különbséget kis és nagy kockázatú csoportok, a szülő nők kórház iránti attitűdje, iskolázottsága,etnikai hovatartozása, a szülészeti előzmények, a terhesgondozáson való megjelenés gyakorisága,a beszállitás körülményei között."
Mint említettem, tesznek különbséget.
Melyik az a cikk, amelyikben Ön nem talált ilyen részletezést?
Konkrétan!

"...a szülő nők kórházi attitűdje..."
Már bocsánat, de ezt hogyan kell érteni?
Az Új Zélandon otthonszülőknek sincsenek ellenérzései a kórházzal szemben. (A magyaroknak sem --csak ezt nem akarja elhinni. Nem ördögöt látnak a kórházi orvosban, hanem szakavatott segítőt, akihöz egy adott esetben kell és lehet fordulni.)

"Az otthonszülés során fellépett szövődmények miatt beszállitott és kórházban szült nők eredményeit is a kórházi szülések rovására számolták el, így alábecsülik az otthonszülés kockázatait és felbecsülik az utóbbiak eredményeit."
Ezt most úgy, ahogy van, soroljuk a népi hiedelmek közé! A mostani, hiteles kutatások nem így kezelik a kérdést.
Hol talált ilyent?
Konkrétan!

"Ezt a fajta szakirodalmat ismerem de nem vonok le belőle messzemenő következtetéseket."
Címet, szerzőt, megjelenés helyét, idejét kérném!

Csak hogy érzékeltessem a dolgot: Igazán nehéz meghatározni, hogy mi a születés helye (egyszerűsítsük csak le: kórház, vagy otthon).
Mivel nem Magyarországon vagyunk, ezért az embereknek van szabad akarata.
Hétfőn otthon akar szülni, kedden kórházban. Erre csütörtökön megszül, és mit ad Isten, otthon. Vagy fordítva.
Hová soroljuk ezt?
Statisztikus, kutató legyen a talpán, aki erre jó választ tud adni.
Hát, jön a gordiuszi csomó! Az lesz a születés helye, amit az anya a várandósság mondjuk 37. hetében mond.
Hogy ez a kórházi statisztikát javítja, vagy rontja, nem törődünk vele, mert így statisztikailag ezt a fontos elemet kiiktattuk.
Kész! Punkt um!

További részleteket is megtárgyalhatunk, ha Doktor Úr konkrét cikkeket idéz, nevez meg.
Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egy-egy tanulmány, cikk vonatkozásában mindketten (talán mindannyian!) azt mondjuk, hogy kidobható a kukába!

Tehát, azokra a komoly tanulmányokra lennék elsősorban kíváncsi, amelyeket Ön, Doktor Úr az otthonszüléssel kapcsolatban már (alaposan) tanulmányozott.

Előre is köszönettel!

Dr.Steierhoffer György írta...

Elég legyen most csak két legutóbbi tudományos közleményre felhívnom a figyelmét.

a Lancet tavalyelött júliusban sszerkesztőségi közleményben hívta fel a figyelmet : "Csak óvatosan az otthonszüléssel" Az Amercican Yournal of Obstetrics and Gynecology 2010 szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint-12 vizsgálat közel félmillió szülést felölelő adatainak elemzése alapján - "a kis kockázatú csoportban a tervezett otthon és a kórházban zajlott szülések esetén az otthonszülőknél kétszer ( a fejlődési rendellenességgel születtek kizárása után háromszor ) nagyobb az újszülöttek halálozása a gyakoribb légzészavarok és a sikertelen újraélesztések miatt,mely a nem megfelelő képzettségnek és a kórházi felszerelések hiányának tudható be. " - Az otthonszüléseknél az anyai halálozás is 2-3-szor nagyobb a kórházi szülésekhez képest.

Nagyon elgondolkoztató prospektív kohorsztzanulmány jelent meg a British Medical Yournal 2010 november 2.-i számában...A szülésznők által felügyelt kis rizikójú, otthon kezdett,majd szövődmény miatt kórházba került szülések esetén négyszer nagyobb volt az esély arra, hogy a csecsemő maghal,mint azokban az esetekben ahol a szülés eleve kórházban zajlott orvosi felügyelettel. Ez az adat azért is elgondolkoztató,mert az első gyermeküket otthonszülő holland anyák közel fele végül különböző okok miatt kórházban köt ki......

Frits írta...

"a Lancet tavalyelött júliusban sszerkesztőségi közleményben hívta fel a figyelmet : "Csak óvatosan az otthonszüléssel" Az Amercican Yournal of Obstetrics and Gynecology 2010 szeptemberi számában megjelent tanulmány szerint-12 vizsgálat közel félmillió szülést felölelő adatainak elemzése alapján..."

Igen, helyben vagyunk.
A szerkesztőségi cikk maga nem tudományos közlemény.
A cikk Wax-nak a "tudományos" cikkére hivatkozik.
Ugye, erre gondolt Doktor Úr?

Én azt a cikket le is fordítottam magyarra. Nemcsak azt, hanem a róla szóló kötetnyi irodalmat, amelyek alapján annyi köze van a valósághoz, mint amennyire a 'köztársasági elnöknek' "forradalmian új és egyedi" a doktorátusi dolgozata...

Sajnos, nem a vicc kategóriája a fönti kijelentés!

Lássuk, miért? (Röviden)
Vágjunk a közepébe!
Doktor Úr is fölemlíti, mint érvet a Wax-tanulmány hitelessége mellett, hogy mekkora adathalmazra alapozódik a 'tanulmány'.
Wax (2010 májusa, AJOG) metaanalízist hozott össze vagy 12 tanulmány alapján.
A saját kutatásának (lásd az előző kutatásait!) eredményei igencsak megkérdőjelezhetők. Legalábbis így tett a tudományos világ.

Nos, legalább a hivatkozási rendszere tisztességes a kutatásnak, és így megállapíthatjuk, honnan lett a végső szám úgy félmillió körüli.
Ha a legnagyobb számosságút vesszük elő, akkor a sorban a 10. (a hivatkozásban a 16-os számú) ugrik elő, és Ank de Jonge nevével fémjelzett. Ő az, aki több, mint 320 ezer otthonszülést vetett össze több, mint 160 ezer kórházi szüléssel.
Ez a tanulmány megfelel minden tudományos követelménynek.
Ugye, pont ennek hatására tett hárommondatos, de határozott, egyértelmű és fontos nyilatkozatot az angol SzNK.
Mi tartalmaz ez a nyilatkozat?

Ebből adódik egy számosság, ami 480 ezret tesz ki.
Szóval ez adja a Wax 'tanulmány' gerincét!...
Most ne menjünk mélyebben Ank de J. tanulmányába! Álljunk meg csak a végkövetkeztetésnél! Ha mélyebben belemegyünk, méginkább előtűnnek az otthonszülés előnyei --tudományosan bizonyítottan.)
Nos, azt állíthatja (az Angliában (is) diplomázott szerző, hogy a legfontosabb végkimenetelt illetően (neonat. mort.), az otthonszülés jobb eredményeket mutathat föl a kórházival szemben. A kettő között a különbség NEM SZIGNIFIKÁNS! --teszi hozzá a szerző(gárda).

A 7. és 12. kutatás azért ugrik az ember szemébe, mert ugyanaz a szerzője: Patricia Janssen et. al.
A két tanulmány esetleges átfedéseit Wax nem vizsgálta, és innen is származhattak később hibák --de lépjünk túl ezen az "apróságon"!
Nos, ha Pat Janssen legutóbbi tanulmányát vesszük --a föntiek miatt-- figyelembe. Az kb. 13 ezer esetről szól. 5 év (!!) időintervallumot fölölelve.

Figyelem! már elértük a félmilliós számot!

A 2009-ben (CMAJ) megjelent cikk ugye, az ilyen jellegű tudományos kutatások között éppen a forradalmian új módszeréről kell, hogy ismert legyen.
Megintcsak maradjunk a végkövetkezteténél! (A többi itt is az otthonszülés előnyét húzza alá.)
A perin. mort. tekintetében az otthonszülés a kórházi-szülésznőssel szemben jelentős különbséget mutatott ki, és ez a különbség STATISZTIKAILAG SZIGNIFIKÁNS!
A kórházi-szülésznős és a kórházi-orvosos szülések között is van különbség a bábás javára, de itt a különbség nem szignifikáns.

Anyai elhalálozásról nem számolnak be. (!)

Frits írta...

(folyt.)

Következésképpen, az otthoni-bábás születések és a kórházi-orvosos szülések között tehát még nagyobb az eltérés az otthoniak javára.

A föntiek alapján, mindenkinek egyértelmű --anélkül, hogy a részletekbe belemenne--, hogy a Wax által adott eredmények csak hamisak lehetnek.
Doktor Úr! Miként lehet egy 550 ezres tanulmány végkimenetele annyira negatív, amikor 500 ezer pozitív. A többi tanulmányt ne is vizsgáljuk! (Egyelőre...)
Úgy "fekete dobozként" vizsgáljuk először! Mi a 'bemenet' és mi a 'kimenet'?
Szóval lehetetlen!

A tanulmányt nagyon sok, megsemmisítő kritika érte. Emiatt át is dolgozta a szerző azóta, de az sem segített.
Rossz statisztikai eszközöket alkalmazott, rosszul táplálta be az adatokat a programba, rossz metodikával választotta ki a 12 tanulmányt, rosszul elemezte azokat --állítják legalább huszan. Elismert tudományos kutatók.
Többek között az a kutató is, akire hivatkozott: Ank de Jonge.
Tudományos formában kikérte magának...
Részletekbe menően szedték ízekre Wax 'kutatását'.

Menjünk tehát a forrásokhoz, és vegyük alapul az alap-forrásokat! Vegyük górcső alá Ank de Jonge és Patty Jansson tanulmányait!
(Több eredményt elérünk tehát, ha 12 tanulmányt egyesével végigolvassuk, mintha Wax szörmedvényével vesződünk.)
Hajlandó ebbe belemenni, Doktor Úr?

Frits írta...

"a kis kockázatú csoportban a tervezett otthon és a kórházban zajlott szülések esetén az otthonszülőknél kétszer ( a fejlődési rendellenességgel születtek kizárása után háromszor ) nagyobb az újszülöttek halálozása a gyakoribb légzészavarok és a sikertelen újraélesztések miatt,mely a nem megfelelő képzettségnek és a kórházi felszerelések hiányának tudható be. " - Az otthonszüléseknél az anyai halálozás is 2-3-szor nagyobb a kórházi szülésekhez képest."

Ezek a Wax-féle végkövetkeztetések. Ha a cikket magát végig-elemezzük, akkor máris kiderül, hogy erősen téves egy ilyen végkövetkezteté levonása, de most maradjunk az egyszerű módszereknél!
Rendben, nevezzük az 1,98-at 2-nek, a 2,87-et háromnak!
Namármost, ennek alapján, a bábák amint látták (???), hogy a baba "nem 100-as" (anomalous), hát mindjárt gondosabban jártak el vele. Ugye, csak így jöhetett létre a 2 a 3-hoz arány?
Azt meg már meg se említsük, hogy a rendellenességgel született baba kategóriája meghatározatlan Wax esetében (nyúlszáj, Botalli átkötés, nem záródó pitvari sövény, hat ujj, Down-kór, Crie du chat, rejtett heréjűség...).

Na, meg csatoljunk vissza az előzőekhöz! 500.000-nél láttuk, hogy az otthonszülést látták jobbnak (perin.mort.). Ezek szerint a fönnmaradó 50.000 ben a bábák "szándékos emberölést" követtek el. (Csak, hogy a hites, magyar és főleg független bíróságot/ügyészséget idézzük...)

Szóval a fönnmaradó 10 tanulmányt el se olvassuk! Az ott szereplő 17.000 otthonszületett csecsemőnek 'szándékosan kitekerte a nyakát a bába'! Mondjuk. (Mondja a jogszolgálat Mo-n.)
Hát, ekkor sem adódhat ilyen végeredmény.
Egyetértünk?

Szándékosan fogalmaztam ilyen durván. Csak, hogy még érzékletesebb legyen Wax állításainak képtelensége.

Egyetérthetünk, hogy a Lancet által javasolt --azóta igencsak megbánták-- Wax statisztika csak a bajt okozza, csak a sötétséget terjeszti?

Más.
Melyik a fontosabb, egy angliai általános orvosi lap szerkesztői ajánlása, vagy a szakmailag mégiscsak kompetensebb Angol Szülészeti-Nőgy. Kamara nyilatkozata:
'Ank de Jonge tanulmányára hivatkozva, támogatjuk az otthonszülést, melynek módozatait a saját kutatásaink majdani eredménye alapján fogunk esetleg korrigálni.'
Gyönyörű papíron, gyönyörű megfogalmazásban --nyilván nyelvtanilag hibátlanul--, egyértelműen és világosan, határozottan. Aláírásokkal és pecséttel.

Frits írta...

Hja! És még egy "apróság" Wax kavarásával kapcsolatban!

Wax úr nemes egyszerűséggel otthonszülésnek vette a nem tervezett otthonszülést, a rohamosan beinduló szülést stb.

Vannak szabad emberek. Másutt, nem Magyarországon... Ezek úgy döntenek, hogy ők maguk hozzák világra gyermeküket. Se bába, se orvos, se a szomszéd esztergályos...
Még honlapot is lehet az interneten találni róluk.
Legyen nekik!
Ha ők ezt akarják, ám legyen!

Én nem osztom a véleményüket, de hagynám, hogy csinálják.

Szóval én arról beszélhetek csak itt, hogy az otthonszüléshöz szakértő, magasan képzett és jól fölszerelt bába szükséges.

Az inuit indiánok elhatározták, hogy nem vonulnak be a több száz kilométerre lévő kórházba. Inkább vállalják a gyermek (anya)-halandóságot.
Az amish-ok kb. ugyanúgy. Ők többségében az injekciót, vérátömlesztést is elutasítják.

Wax az ő esetüket is belevette a statisztikai maszatolásába!
És erre lehetne hivatkozni?

(folyt. köv.)

Dr.Steierhoffer György írta...

Kedves Frits!

Angliában a Birthplace in England Research Programme eredményei már év elejére várhatók.Én is kiváncsi vagyok rá.

Köszönöm a kritikai összefoglalását még ha azzal nem is mindenben értek egyet. Agy pár dolgot szeretnék leszögezni

a WHO szerint a szülő nőnek joga van eldönteni, hol és hogyan hozza viláégra gyermekét., de nincs joga arra,hogy magzatát veszélyeztesse.

A különböző országok szülész-nőgyógyász szakmai szervezetei azonban eltérően foglalnak állást az otthonszülésről.( és nem a hálapénz befolyásolja a véleményeket )

Az Amerikai Orvoszsövetség( AMA ) ,az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium ( ACOG ) biztonsági megfontolásokból,meggyőző tudományos bizonyitékok hiányára hivatkozva eellenzi az otthonszülést.Véleményük szerint az otthonszülés választása esetén az anyának fontosabb a szülés folyamata,mint gyermekének egészsége Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ( AAP )- a szülés utáni szövődmények elhárithatósága miatt - a kórházi szüléseken kivűl csak a kórházak területén kialakitott születésházakat tartja elfogadhatónak( jómagam is!)

Franciaországban a kórházi szülések jelentős részénél nincs jelen orvos,de az orvosok nagy többsége biztonsági okból nem támogatja az otthonszülést

OLaszországban a kórházi szülész-nőgyógyászok szövetségének álláspontja szerint a szülő nőket le kell beszélni az otthonszülésről.


Angliában kis kockázat esetén az orvosok és bábák támogatják az otthonszülést.

Hollandiában - a világon egyedülálló módon - népszerű az otthonszülés. A hollandoknál ismert az igen magas perinatalis mortalitás ( 10-11 ezrelék ) és az európai országok közül itt a legmagasabb az anyai halálozás is.

Miért is lenne példanélküli a Magyar Szülésszeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Nőorvos Társaság ajánlása mi szerint sz intézetekben kialakitott otthonos körülmények között, a szövődmények azonnali ellátására alkalmas intézeti szülést támogatja és javasolja?

Dr.Steierhoffer György írta...

El kell ismerni, hogy az orvostudomány nem egzakt tudomány de számos esetben tapasztaltam, hogy referenciaként holosztikus bábák munkásságára hivatkoznak az otthonszülés hívei. Ez mennyivel
autentikusabb az orvos szakmai tudományos lapokban megjelent közleményeknél?

Dr.Steierhoffer György írta...

És befejezésül egy kolléganő kommentje, amivel maximálisan egyet értek : " Azt hiszem, ami miatt Geréb Ágnest személy szerint igazából elutasitom az a belátás, az önvizsgálat teljes képtelensége. Mindenki kezei között halt már meg beteg. Mindannyiunknak van parcellája a temetőben. És mindannyian végiggondoltuk egy-egy ilyen esetben-nem feltétlenül csak halál esetén, hogy mit csináltunk rosszul, mit kellett volna másképpen, stb. Így válik belőlünk egyre jobb orvos. Ez az, aminek a nyomát sem látom benne. Meg van győződve a saját igazáról,"

Frits írta...

Tisztelt Steierhoffer Úr!

Megtisztelésnek veszem személyreszóló válaszát!

Sajnos, arra még nem válaszolhatok egyrészt azért, mert most nagyon sok tennivalóm akadt, másrészt mert még az előző megjegyzéséhöz is volna hozzáfűznivalóm.

"Nagyon elgondolkoztató prospektív kohorsztzanulmány jelent meg a British Medical Yournal 2010 november 2.-i számában...A szülésznők által felügyelt kis rizikójú, otthon kezdett,majd szövődmény miatt kórházba került szülések esetén négyszer nagyobb volt az esély arra, hogy a csecsemő maghal,mint azokban az esetekben ahol a szülés eleve kórházban zajlott orvosi felügyelettel. "

Igen, Evers és tsai tanulmányát is ismerem, olvastam részletesen.
Olvastam azonban a tanulmányt ért súlyos kritikákat is.
Evers statisztikai földolgozásának egyik alapadatát annak az Ank de Jonge-nak a kb. 530 ezres tanulmánya képezi, aki aztán megsemmisítő kritikát adott Evers munkáját illetően. (Talált, süllyed...)
Ugye, ennek a de Jonge tanulmánynak a hatására jelentette ki az angol SZNK, hogy teljes mellszélességgel kiállnak az otthonszülés mellett. (Megvan ez a nyilatkozat?)

Nemcsak de Jonge szedte szét atomjaira Evers tanulmányát, és bizonyította be, hogy rossz módszerrel dolgozott, és helytelen következtetéseket vont le.
Igaz, hogy megjelent a publikáció a neves angol lapban, de a minőségért ők sem vállalhatnak garanciát.
Akik viszont 'konyítanak' a szakmához (pl. SZNK), nem rohant nyilatkozatát visszavonni, sőt, de Jonge kapott megerősítést!

Csak egy elemet emelnék ki --a rövidség végett.
Evers rajzolt a térképre egy saját maga által meghatározott sugarú kört. Megteheti --ezzel nincs baj.
Ez a kör átmetszett egy sor olyan körzetet (szóval szabálytalan formájú "kört"), amelyek egy-egy bába-praxishoz tartoztak.
Nem valószínű, hogy szándékosan tette, csak elképzelhető, hogy tapasztalatlan volt (még nagyon fiatal).
Nos, a periférián szereplő, igencsak számos(!) körzetek esetében belevette a számításába az adott (átmetszett körzet) komplikációit, anélkül, hogy az adott körzet születésszámát (adott esetben arányosítva) hozzáadta volna a viszonyítási alaphoz.
Szóval, pestiesen, a frankót kihagyta, a selejtet belevette.

Alapvetően persze az a baj a szerzővel, hogy elkapta a 'szenzációs lelet' kórsága.
Ön is tudja, hogyha egy vizsgálat eredménye, 3-5-15 százalékkal eltér az előző vizsgálatokétól, akkor legföljebb a "sárga" lámpácska gyúl ki. Ám ha 50-100-200%-os eltérést tapasztalok a(z orvosi) vizsgálat, tudományos kutatás végeredményénél, akkor mindenkinél ki kell, hogy gyulladjon a "piros" lámpácska.
'Nem a készülékben van a hiba?'

Ön is erősen zokon venné (joggal), ha a rendőrség kiküldene egy vaskos bírságot, mert 150 km/h-val ment csúcsforgalomban a Nagykörúton. Nem lehet. Ki van zárva!

A programba való betáplálás hibáit, a konfidencia intervallumok kiszámításának eltéréseit stb. ne is részletezzük!

Maradjunk meg megint a "fekete doboznál"! Ez az 'input', ez az 'output'. Ha eredményként az jön ki, hogy az Ön autóját 0,18 mm-es, vagy 68 cm-es átmérőjű kötéllel kell vontatni, akkor Ön azonnal más üzletbe megy, pedig a dologhoz nem sokat konyít (föltételezem). És igaza van!

Szóval, Evers tanulmánya a kuka kategóriája!
Ne nekem higgyen, hanem a róla megjelent kritikáknak!

Dr.Steierhoffer György írta...

Igen. A szülésekkel kapcsolatosan vannak különféle statisztikák és van a saját tapasztalat. Saját tapasztalatom mondatja velem, hogy csak óvatosan az otthonszülésekkel.

Dr.Steierhoffer György írta...

Van egy 2011-es német állásfoglalás is :

http://www.rabeneltern.org/index.php/wissenswertes/geburt-wissenswertes/1378-erhoehte-risiken-bei-hausgeburten-ueber-die-tendenzioese-interpretation-wissenschaftlicher-daten


hivatkoznak az angolokra is :


http://www.rabeneltern.org/index.php/wissenswertes/geburt-wissenswertes/1378-erhoehte-risiken-bei-hausgeburten-ueber-die-tendenzioese-interpretation-wissenschaftlicher-daten

ajaj eszembe jut egy szivaros angol híresség mondása :))

Frits írta...

"Ez az adat azért is elgondolkoztató,mert az első gyermeküket otthonszülő holland anyák közel fele végül különböző okok miatt kórházban köt ki......"

Pontosítsunk.
Egyrészt azt kérném, hogy adja meg a fönti állítás forrását!
Ha ez az Evers és tsai tanulmányból került ide, akkor nem muszály, mert az azt ért kritikák nem teszik alkalmassá arra azt, hogy akár részleteiben is fölemlíthető legyen.

Az általam utoljára tanulmányozott irodalom a 34%-ot adta meg az otthonszülés arányának, az összes szülés számához viszonyítva. Az is közismert, hogy csökkenő tendenciát mutat.
Ez viszont inkább szociológiai, mint orvosi kategória; A több generáció óta itt élők között az otthonszülések aránya kb. 70%-os, amivel együtt jár az egy családban születő gyermekek csökkenő száma. A más kultúrákkal bíró csoportok esetében akár 80%-ot is eléri a kórházi szülések aránya. (Szabad eldönteni.) Ehhöz pedig az egy családban születő gyermekek 20-30%-al magasabb száma járul még hozzá.
Ez adhatja, a kutatók szerint, a magyarázatot a csökkenő otthonszülések számát illetően.

Másrészt, Ön ugye azért van, hogy azokban az esetekben segítsen, amikor a bába kompetenciája véget ér. Az a jó, ha a bába tudja, hogy mikortól kell átadnia a helyét Önnek.
Teljese fölösleges, hogy az orvos a magasabb szintű megoldási képességét a hétköznapi dolgokra fecsérelje el.

Hogyan kerül ez ide?
Úgy, hogy Hollandiában az emberi élet nagyon nagy becsben van.
A szülés rendben lezajlott, de mintha több lett volna az elvesztett vér mennyisége mint a limitként megadott érték. A gátrepedés, hüvelyi (hám) sérülés nem gond, mert a bába el tudja látni. Adott esetben, megvarrja ő.
Ha a legkisebb esélye van, hogy "post partum", valami föllépett, fölléphet, a bába betelefonál, a kórház fölkészül és elrendezi a dolgot (adott esetben a bába jelenlétében, aktív segítségével).
Ezért nem kell vészharangot kongatni. Tehát meg kell azt is nézni, hogy miért ment be a szülő nő a kórházba!

A legfontosabb persze, hogy ő otthon megszülte a gyermekét, békében, boldogságban, úgy, ahogy ő akarta. A bába (és a dúla) ott volt, mert ők az anya SZOLGÁLATÁBAN állnak.
(Méginkább így van ez Angliában. Az anya, a család a legextrémebb dolgokat is kérheti, a SZOLGÁLÓ SZEMÉLYZET legföljebb fölhívja a figyelmét a veszélyekre. Ha ő úgy dönt hogy..., akkor annak a döntésnek megfelelően cselekszik a bába. És nem kényszeríti a törvény sem egyiket, sem másikat semmire sem.)

A primi és pluri-para kérdésbe egyelőre --most részletezés nélkül--Pat Janssen tanulmányára hagyatkoznék.

Az utolsó megjegyzés már-már politikai jellegű.
A most elítélt bábák közül, a másodrendű vádlott K. Ágnes azért került a t. bíróság (nemecsekesen) elé, mert volumenpótlást végzett egy kivérzéshöz közeli állapotba került anyánál.
Annak rendje és módja szerint ugye, őt is bűnösnek mondták ki.
Holott minden szakkönyvben --kérem, erősítsen meg Doktor Úr!-- az áll, hogy a sokk elkerülése végett éppen ez a teendő.
Az már csak hab a tortán, hogy a kiérkező mentő, nem "esetkocsi" volt (pedig azt kérték!), hogy a kiérkező mentős nem tudott vénát szúrni (nem volt képes rá!).
Nehéz ezt mondani, de úgy tűnik, hogy az anya életét a bába mentette meg.

Szóval, ha a kórház nem az otthonszülés ellen áll ki, hanem a(z otthon) szülés fölébe helyezkedik, mint olyan, aki a komplikációk megoldásában van otthon, akkor minden a helyére kerül.

Sőt, ezt még alig merem leírni is! Akkor az is egyértelművél válik, hogy az orvosnak nyújtott nyomorúságos (lealacsonyító, erkölcstelen stb.) 150 (talán 200) eFt nem arányos az általa nyújtott szolgáltatással.
Ő ennél sokkal többet nyújt! Ne tessék őt (hivatalból!) meglopni!

Frits írta...

A febr. 12. 0:49-kor tett bejegyzéshöz.

Tisztelt Steierhoffer Úr!

A holisztikus szemléletet most, egyelőre hagyjuk ki a játékból!
Ott biztosan nem jutunk gyorsan közös nevezőre.

Sok kérdést tettem már föl Önnnek, tudom, de a kardinális kérdésekre nem kaptam választ. Úgy igyekeztem megfogalmazni a kérdést, hogy igennel, vagy nemmel lehessen válaszolni.

"Evidence based medicine"
igen/nem?

Elfogadja-e Doktor úr, hogy bizonyos egyértelműen BIOLÓGIAI folyamatokat a tudatalattink vezérel?
igen/nem
(Ha pontosításra vár, akkor példát is hozhatok, hogy egyértelműbb legyen, mire gondolok.)

Azért igyekszem a kettőnk közötti nyilvános beszélgetést olyan területen tartani, ami Önnek 'ismert pálya', hogy elkerüljem az egymás melletti 'elbeszélést'.
Maradjunk az egzakt tudományos munkák és bizonyítások síkján!

A holisztikusságot illetően, most csak annyit amit Dr. Világhy írt le cikkében: (nem pontosan idézve) a mai orvosok hagyták elveszni azt a tudásanyagot amit a bábák több évszázadon keresztül összegyűjtöttek. (Én is csak a honlapjáról olvastam le...)
Hozzáteszem, nagyrészt holisztikusan.

Úristen! Mi az, amit elvesztettünk? Nem lehetne-é azt még megmenteni? Nem hiányzik az (majd) nekünk?

Frits írta...

A febr. 12. 5:51-kor tett bejegyzéshöz

Doktor úr! Sajnos a német cikket nem ismerem, de el fogom olvasni.

A benne lévő első hivatkozást sem láttam még --beismerem--, és örülök neki, hogy rámutatott.

Tehát, a német cikk első hivatkozására rákattintva a végkövetkeztetést olvastam csak végig.
Sajnos, a cikk teljes tanulmányozása szükséges --hogy ne essünk a magyar mértéket megadó hozzászólók csapdájába--, azért is, hogy megértsem mit értenek az egyes kategóriák alatt.

Mellékesen: Milyen jó, hogy nekik nem csak 'otthonszülésük' van, hanem --ha jól értem, így elsőre-- akkor 'születésházuk', 'szülőotthonuk' is a kórház, klinika stb. mellett (és közben)!
Ember legyen a talpán, aki helyesen lefordítja ezeket magyarra!

"Conclusions: The results support a policy of offering healthy women with low risk pregnancies a choice of birth setting. Women planning birth in a midwifery unit and multiparous women planning birth at home experience fewer interventions than those planning birth in an obstetric unit with no impact on perinatal outcomes. For nulliparous women, planned home births also have fewer interventions but have poorer perinatal outcomes."

Jól értem?

Következtetés: Az eredmények azt a politikát támogatják, amelyik az alacsony kockázatú, egészséges anyáknak megadja a lehetőséget a szülés körülményeinek megválasztására.

Ez az első mondat! (Most tekintsen el Doktor úr a fordítás hevenyészett mivoltától!)
Szóva a cikk --amire a német (újság) cikk hivatkozik-- azt mondja VÉGKÖVETKEZTETÉSKÉNT(!), hogy HAGYJUK MEG AZ ANYÁKNAK A VÁLASZTÁS JOGÁT!.

Nosza!

Mit jelent a cikkben a "midwifery unit", azt főleg a cikk olvasata nélkül nem mondanám meg. Egyszerűen bába-praxisnak fordítom most --jobb híján. S így Az "obstetric unit" most itt nálam szülészeti intézménynek fog fordítódni.

Jön a második mondat:
Azok az anyák, akik bába-praxis révén kívánják világra hozni gyermeküket, illetve az otthonszülő pluriparák kevesebb beavatkozással kell, hogy számoljanak, mint azok, akik szülészeti egységben szülnek, azzal, hogy (ez a választásuk) nincs kihatással a szülészeti kimenetelekre.

Hát, ez sem egy szép, magyar mondat!
De! Azt állítja a szerző, hogy az első két csoport nem kockáztat, sőt nyer a (kórházi?) csoporttal szemben.

Hát, akkor nem ezt kéne csinálni?

Ám jön a harmadik mondat. "A keserű leves".

Tehát a primiparák, akik otthonszülést terveztek, ugyan kevesebb beavatkozással számolhatnak, de rosszabb perinatális kimenetellel.

Szóval, a különbség nem 2 meg 3-szoros, mint amit a magyar SZNK által szentírásnak tekintett, Wax-tanulmány állít (és ugye, láttuk, hamisan!), hanem éppenhogycsak, valamennyire. Mindenesetre nem annyira hogy vészharangot kellene kongatni!
Az első mondat nem erre enged következtetni!
Ismétlem, el kell olvassuk a cikket, mert az ördög ugye, a részletekben lakozik.

Ám, így, első nekifutásra úgy tetszik, hogy az angol nyelvű cikk az otthonszülés létjogosultságát támasztja alá.

Nyilván, --főleg az orvostudományban, a gyógyászatban-- nagyon ritka a "jó választás".
Inkább úgy kell fogalmaznunk, hogy "most a jobb, vagy a balkezemet harapjam meg?".

Szóval, már megint az egyén szabadságához jutottunk el --filozófiai szinten. Ha 'így' dönt, akkor esetleg EZ lesz a (káros) következmény, ha 'úgy', akkor meg AZ.
A fontos tehát, hogy választhasson, és akkor bármilyen következmény az ő szabad választásának folyománya. És azzal lesz boldog!

Még egy apróság!
A hollandok közismerten garasosak.
Azért támogatják az otthonszülést, mert az OLCSÓBB, UGYANOLYAN BIZTONSÁGI SZINT MELLETT!
Azzal együtt, hogy a bábát megfizetik: kb. 3500-4000 EUR, meg kifizetik a dúlát is, meg azt is, hogy a kórházak (külön szerződés nélkül is) ott állnak a háttérben, készenlétben.
Merthogy a doktor urak nem 500 Eurót visznek haza nettóban (ez kb. 150 eFt)...
Szóval azzal (is) spórolni kell!

Frits írta...

(A febr. 12. 0:36 -kor tett bejegyzéshöz)

Tisztelt Steinhoffer Úr!

Az Ön által idevett németnyelvű cikk hivatkozását már elmítettem --bár még nem volt időm elolvasni azt sem.
Ott ugye, az összefoglalás végkövetkeztetését taglaltuk: SZABAD LEGYEN MEGVÁLASZTANI A SZÜLÉS FÖLTÉTELEIT, HA AZ ANYA ALACSONY KOCKÁZATÚ, mert így A KIMENETELI KOCKÁZATOK MEGNÖVEKEDÉSE NÉLKÜL (sic!!) csökken a beavatkozások száma.
(Tudván ugye, minden beavatkozás sok --mondjuk iatrogén-- következményt vonhat maga után...)

Most is csak arra futotta időmből, hogy a németnyelvű cikknek az első pár bekezdését elolvassam.

Az illető személy, NŐGYÓGYÁSZ ebben a cikkben éppenséggel mélységes fölháborosását fejezik ki az angol cikk tendenciózus fölhasználásával szemben, Németországban.
A két szakmai csoport (Szülészek és Szülészeti segítők Német Szövetsége, ill. Nőgyógyászok Szakmai Egyesülete) MEGHAMISÍTVA az eredeti adatokat, következtetéseket --mondja a működési engedéllyel rendelkező, nőgyógyászati gyakorlatot folytató, német szülésznő orvos(!!!).

Ezen tudományos tisztességtelenséggel szemben emeli föl igencsak erősen szavát Dr. Ulrike Bös.
(Akinek a vezetéknevét itt, akár Böse-nek is írhatnánk, fordíthatnánk --csak a vicc kedvéért jegyeztem meg...)

A tegnapi írásomhoz kapcsolódva, azt tenném hozzá, hogy az angol viszonyokat mintegy elmagyarázva Ulrike Bös pontosítja, hogy mit is jelentenek az angol fogalmak "obstetric unit" stb.
Így mostmár én is világosabban látom eme fogalmakat, szóval ha fordításra adom a fejemet, akkor talán egyszerűbb dolgom lesz.

Úgy tűnik, hogy a Doktor úr által idézett két cikk nemhogy az ottonszülés veszélyeit, károsságát taglalják, hanem éppen ellenkezőleg! MINDKÉT CIKK tkp. AZ OTTHONSZÜLÉS LÉTJOGOSULTSÁGÁT ERŐSÍTI MEG!

Az egyik kijelenti --most csak így sommásan fogalmazok, mert az elején vagyunk a dolognak, és időm sincs--, hogy az otthonszülés, meg a 'szülőotthonban' szülés nem veszélyesebb, mint a kórházi.
Figyelem! Az 'obstetric unit' (mostmég általam még nem teljesen pontos fogalma) a kórház MELLETT tevékenykedő (mondjuk ugyanannak a kertnek az egyik, meg a másik sarka...) szülészeti egység, ami nem föltétlenül a mi szülészeti osztályunkat takarja, hanem sokkal inkább a hajdanvolt (s azóta is vissza-visszasírt) 'Szülőotthont'.
Az a gyanúm, hogy pl. "csaszáros" műtő nélküli...

Szóval a magyarra ilyen durván, "kórházi" szülésre fordítottam egyelőre, az "obstetric unit"-ot.

Maradjunk meg most csak a biztos dolognál!

Az tuti, hogy Bös asszony nagyon pipás a hazug implementáció miatt!
Meg is indokolja, hogy miben és miként vétkezett súlyosakat a fönti két, szakmai társulás.

Ha gondolja, Doktor úr, akkor örömmel lefordítom a cikkeket Önnek.
Említettem, hogy többek között, van tolmács-diplomám, még a "régi szép időkből", az ELTE-ről. Meg gyakorlatom olasz-német-angol-francia-magyar-holland bírósági tolmácsolás/fordításban. (Egyszerűbb esetekben meg tudok küzdeni a finnről való fordítással is.)

Mindazonáltal hálás vagyok, hogy föllelte az angol tanulmányt és az arra hivatkozó német (újság)cikket.
Az angol cikket az Oxfordi Egyetem National Perinatal Epidemiology Unit osztályán dolgozó kutató (orvos?) nevén jegyezték, a német cikket meg egy gyakorló szülészorvos.
Egyikükről sem állítható, hogy az otthonszülés "hipnotikus álmában" ringatnák magukat.
Nézzük mindig csak a tényeket! Maradjunk szigorúan kritikusak és tudományosak! Ez ennek a két(?) személynek az attitűdje.
Éppen ezért kértem Önt, Doktor Úr, hogy maradjunk ezen a területen. Ellenőrizhető adatok, (megismételhető) eljárások, elfogadott vizsgálati módszerek (Cohrane-közeliek).

(folyt. köv. ui. nem lehet több, mint 4096 karakter...)

Frits írta...

(folytatás)

Van egy sanda gyanum.
Lehet, hogy az általam idézett Angol Sz.N. Kamara által, de Jonge tanulmányára hivatkozva, kiadott nyilatkozat éppen erre az oxfordi tanulmányra várt, a szövegben lévő "zárójeles" kitételében.
Ha lehet, utánanézek!

Doktor Úr! Olvasta az említett, Angol SZNK nyilatkozatot?
igen/nem

Ha nem, akkor szerezzem be én, Önnek?
Talán megvan a fordítása is. Ha kell, elküldhetem Önnek azt is.

Kérném, hogy az előző eldöntendő kérdésekre is adjon választ!

Tudom, hogy nem abból áll az élete, hogy itt válaszolgat, tehát türelemmel várok.

Tisztelettel:
Frits ter Amstel

Frits írta...

Doktor Úr!

ajaj eszembe jut egy szivaros angol híresség mondása :))

Mondja el! Imádom az ilyenfajta idézeteket!

Tisztelettel:

Frits ter Amstel

Frits írta...

Kiegészítésként az általam leírtakhoz (Wax tud. hamisítása).

"Namármost, ennek alapján, a bábák amint látták (???), hogy a baba "nem 100-as" (anomalous), hát mindjárt gondosabban jártak el vele. Ugye, csak így jöhetett létre a 2 a 3-hoz arány?"

Az, hogy a babánál valami nem frankó, az ugye általában a szülés után derül ki.
Ha előtte, akkor nem alacsony kockázatú, tehát, nem az "akár otthon is szülhetne" kategória, amit viszont a tisztességes kutatók, mint összehasonlítási alapot határozták meg.

"Azt meg már meg se említsük, hogy a rendellenességgel született baba kategóriája meghatározatlan Wax esetében (nyúlszáj, Botalli átkötés, nem záródó pitvari sövény, hat ujj, Down-kór, Crie du chat, rejtett heréjűség...)."

Ennek kapcsán még egy apróság elkerülte a figyelmet!
Az 'anomalous' kategóriába eső babák (Cri du Chat & Co.) nagy százalékban nem is élik túl a perinatális kort.
Ebből következően, ami itt most fontos számunkra, hogy a 2-es és 3-as szorzó közötti olló még inkább kitágul.
Hogyan lehetséges ez? Ezt a kérdést sem tette föl magának Wax úr, és azok sem (lásd magyar SZNK), akik szentírásnak vették a hivatkozott statisztikai szemfényvesztést.

Doktor Úr hivatkozik a különböző állásfoglalásokra is, amelyekre --ha időm engedi-- egyenként vissza is térek.
Nos az amerikai SZNK is --mit ad Isten!-- ugyanennek a Waxnak alapján mondta ki az otthonszüléssel való szembenállását.
Maradjunk itt, egy pillanatra!
A pluralizmus az egyik. Mintha több ilyen kamara is lenne ebben az apró országban... De most hagyjuk is ezt!
Maradjunk ott, hogy ők úgy látják, hogy az osz. veszélyesebb. Nem értünk vele egyet, de fogadjuk most itt el!
Azért még nem törvényileg tilos!
Azért még nem vezettetik rendőrrel elő (!!) az otthonszült anyát, vagy a bábát. Nem citálják bíróság elé őket!
Azért sem, mert úgy bukna el a vád a bíróságon mint a pinty! És a vádlók fizethetnének több tízezer dollárt a sértettnek...

Szóval az egyén szabadságához nem mernek nyúlni!

Másutt azt mondja, hogy vétettek a törvénnyel szemben! (Mars a dutyiba!)
Itt nem a jogról van szó! (Ha valamiről, akkor éppen a jogtalanságról --de ezt most hagyjuk!)

Ha a jog pl. becstelenséget vár el tőlünk (itt arról van "csak" szó, hogy rossz a törvény: 'A vakok határozták meg a világoskék fogalmát'), akkor is a jog szerint kell eljárnunk?
Ha a törvény azt mondja --volt sajnos ilyen ugye?--, hogy be kell jelenteni, hogy hol bújkál a zsidó, ki merte leköpni Sztálin elvtárs képét, ki tervez disszidálást stb., stb.
Akkor, az eddigiek alapján joggal föltételezhetem Önről, Doktor Úr, hogy nem menne bemószerolni a szomszédját.
Szóval ÖN, EGY TÖRVÉNYSZEGŐ lenne!

Itt, a szomszédomban laknak a rokonai azoknak, akiket ilyenfajta "törvénysértés" miatt vittek, némi verések garmada után, a KL-be. Nem is jöttek vissza...

Említenék még ennek kapcsán, egy hazudozó, csaló, közokirathamisító, fasiszta, hazaáruló,(ember)csempész fickót is: Giorgio Perlasca.
Valamikor 2000 táján (többek között) a Magyar Parlament fölállva tapsolta meg őt, mint az "Igazak" érdemérem tulajdonosát.
Őt, aki annyi törvényt szegett meg, amennyit az akkori BTK össze se tudott foglalni. A törvény szerinti büntetése kb. 3000 év lett volna. Letöltendő!

Dr.Steierhoffer György írta...

Otthonszülés a jog és a szakma tükrében

Dr. Martini Jenő ügyvéd és szülész-nőgyógyász szakorvos

Martini Ügyvédi Iroda és Magyar Orvos-Jogász Interdiszciplináris Társaság

A mozgalom elindítójának és jogászainak álláspontja, médiakampánya

Az utóbbi hetekben az otthonszülés szinte az egész honi írott és elektronikus média érdeklődésének középpontjába került. Az írásoknak hangzatos címeket adtak, mint „Otthonszülés büntetéssel” (Népszava), „Szabadon szülni, szabadnak születni”(Népszabadság). Tudósítottak arról, hogy az e mozgalmat támogató és segítő szakemberek megalakították a „Független Szülészeti Szakmai Kollégiumot”, ami jogilag csak egy civil szervezet, egyesület, és akiknek a szülésről alkotott véleménye,szemlélete és gyakorlata eltér a jogszabály által létrehozott Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumétól.

Véleménye mindenkinek szabadon lehet bármiről, de a nem jogkövető magatartást a polgári- és a büntetőjog egyaránt szankcionálhatja.

Felidéződtek bennem az elmúlt 10 év szülészeti vonatkozású kártérítési és büntető ügyei, marasztalásai, és ezért részben saját ügyvédi és szülész-nőgyógyász szakorvosi véleményemet kinyilvánítva, részben az általam képviselt Magyar Orvos-Jogász InterdiszciplinárisTársaság nevében -szokásom ellenére- reflektáltam a fenti írásokra.

Nem lepett meg, hogy reflexiómmal nem találkoztam az említett lapokban.

Sőt a fentieket követően a Népszabadság „A jogászok szerint nem tilos otthon szülni”című írásában dr. Ádám Györgyre, mint a „hazai műhibaperek legismertebb ügyvédjére”, dr. Geréb Ágnes jogi képviselőjére hivatkozva kijelentik, hogy „egyetlenhazai jogszabály sem tiltja az otthonszülést”. Az idézetek a lapból valók, mely tájékoztat arról is, hogy ebben az Emberi Jogi Iroda fiatal jogászai egyetértenek.

A világhálón találkoztam dr. Geréb Ágnes által alapított Alternatal Alapítvány honlapjával (www.szülés.hu), mely magyar és angol nyelvű változatban célul tűzi ki, hogy az otthonszülés vonatkozásában a várandósok élhessenek önrendelkezési jogukkal. Bár deklarálja, hogy nem akar ösztönözni az otthonszülésre, a laikus számára profi módon ezt teszi.

Céljai megvalósítása érdekében, petíciót fogalmaz meg, aláírásra ösztönöz, sajtókampányt folytat, és végső esetben tömeges demonstráció szervezését tervezi. Dr. Geréb Ágnes a HVG 2001, 09. 29.-i számában kifejti, hogy „a szüléskísérés nem orvosi munka”, és szerinte az ő története nem róla, hanem azokról szól, idézem:„akik otthonukban, orvosok, infúzió, beöntés, végső soron felesleges beavatkozásokés stressz nélkül, családjuk körében szeretnék világra hozni gyermeküket. Ismét eszembe jutott, hogy hány szülész kollegát kellett védenem olyan vádpontban, hogy a szülés észlelése folyamán a szülésznő tevékenységének kellő ellenőrzését elmulasztotta.

Dr.Steierhoffer György írta...

Továbbá eszembe jutott az is, hogy az előzőkben említett ügyvéd kollega hány kártérítési pert indított a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel történt szülés észlelés, CTG regisztrátum elmaradása vagy értékelése, a császármetszés késői elhatározása, vagy attól számítottan a magzat kiemeléséig eltelt idő miatt. Adott esetben hogyan kérné mindezt számon az otthonszülés esetén?

Talán együtt sikerül a megalapozatlan hecckampány megállítása. Köszönöm a lehetőséget, hogy az otthonszülés mozgalmát elindítókkal,támogatókkal, mellette érvelőkkel szemben –de a személyeskedés mellőzésével-nézeteimet, jogi álláspontomat az alábbiakban kifejthetem, amit adott esetben velük szemben nyílt vitában is vállalok. Célom: szülész kollegáim marasztalásának megelőzése, és a gravidák tájékoztatása körében az otthonszülés jogellenességére, anyai- és magzati veszélyeire a terhesgondozást végző kollégák figyelmének felhívása.

Biztatónak tartom, hogy van olyan betegjogi civilszervezet, a Konszenzus Betegjogi Társaság, mely álláspontomat osztja, és nyílt vitában szintén vállalja.

Dr.Steierhoffer György írta...

Jogi megközelítésem

A személyhez fűződő jogokat (közte az élet, a testi, épség, egészség) a polgári- és a büntető törvénykönyv, valamint speciális normaként az egészségügyi törvény(tájékoztatáshoz, önrendelkezéshez, ellátás visszautasításához való jog) is védi. A jogok azonban csak társadalmi rendeltetésükkel összhangban gyakorolhatók.

Az ember szabadságjoga csak addig terjed, amíg mások jogait, jogos érdekeit nem sérti. Ezeknek megfelelően az önrendelkezési jogot egyes esetekre nézve törvény korlátozhatja, és korlátozza, melyek körében külön-külön értékelendő az anyának a magzata és önmaga feletti rendelkezési joga.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) 17. § (2)bek a) pontja a következőket mondja ki:„A beteg beleegyezésére nincs szükség abban az esetben, ha az adott beavatkozás vagy intézkedés elmaradása mások - ideértve a 24. hetet betöltött magzatot is - egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti.” Szakmai kérdés: Az otthonszülés súlyosan veszélyezteti-e a magzatot? A „Graviditás” szó önmagában „nehézséget” jelent, és ez nem a terhessúly többletére, hanem a terhességgel kapcsolatos várható nehézségekre, problémákra utal. A terhességgel kapcsolatosan a célszerű meghatározás-Amerikában is általánosan elfogadottan- a következő:„Amikor a terhesség során az anyai szervezetben kialakuló sokrétű változásokra gondolunk, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a határ az egészség („normál”) illetve a betegség között elmosódik terhesség alatt, és olyan kis állapotromlás, amely nem terhes állapotban még alig járna következménnyel, viszont terhesség alatt már olyan patológiás állapotok előfutára lehet, amely súlyosan veszélyezteti az anya, vagy amagzat, vagy mindkettő életét.”

A terhesség „betegségre” jellemző paraméterei: Hasi szervek eltolódása, ureter dilatatio, fokozott vénás nyomás, fokozott alapanyagcsere, fokozott aldosteronsecretio, só-víz visszatartás, csökkent CO2, vér hyper-alvadékonyság (!), fokozottvér volumen, csontvelő hyperplasia, fokozott veseátáramlás, fokozott glomeruláris filtratio, fokozott máj metabolizmus, glucosuria, stb.

Tehát a terhesség ugyan egy sajátos biológiai jelenség, de magában hordozza a legsúlyosabb szövődmények, akár az élet elvesztésének kockázatát is.

Jelenleg a Földön a WHO adatai szerint évente 600 000 nő hal meg terhességgel kapcsolatosokok miatt.

Márpedig egy élettani folyamatban nem lehet meghalni, tehát a terhesség egy sajátos biológiai folyamat, amelynek még „normális” esetben is számos kórélettani sajátossága van. Köztudott, hogy az élet legveszélyesebb szakasza a perinatalis időszak. Ugyanakkor nem vitás, hogy a szülések egy része akár otthon, spontán, akár orvosi beavatkozás nélkül is minden anyai és/vagy magzati probléma nélkül egészséges újszülött világrajövetelével érhet véget, azonban ezt a lefolyást, eredményt előre megjósolni, garantálni egyetlen szülés esetében sem lehet. „Tudni kell, hogy nem létezik olyan módszer, amellyel teljes bizonyossággal meglehetne előre mondani individuálisan, hogy a terhesség, illetve a szülés során előfordul-e szövődmény vagy sem.

Dr.Steierhoffer György írta...

Ha előfordul, az gyakran egyik pillanatról a másikra történik, amikor azonnali, minden késedelem nélküli beavatkozásra van szükség teljes személyi-tárgyi-intézményi (konzíliumi) háttérrel, és ilyen esetekben az anya és/vagy a magzat életét csak sürgős intézetbe szállítás mentheti meg.

Még szövődménymentes szülés ellátása sem egyszemélyes munka az esetek döntő többségében.Az otthoni szülések visszaállítása Magyarországon a technikai felkészültség, a kórházi sűrűség, a lakásviszonyok, a hiányos infrastruktúra mellett nem javasolható, és bevezetése még jelentős többletráfordítások esetén is veszélyeztetné a szülések biztonságát, és kockáztatná az édesanyák és újszülöttjeik egészségét, életét.”( Idézet a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 1999. 02. 26.-iállásfoglalásából )


A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot ( más szakmai kollégiumokkal együtt ) az Egészségügyi törvény 247. § (2) bek. m.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az 52/1999. /XI. 12./ EüM rendelet hozta létre, és egyben meghatározta feladatát és működését.A fentiekben felhívott miniszteri rendeletből következően kizárólagos szakmai kompetenciájába tartozik annak elbírálása, hogy az otthonszülés súlyosan veszélyezteti-e a magzatot. Állásfoglalása szerint pedig az otthonszülés súlyosmagzati kockázatot, veszélyhelyzetet jelenthet, melynek és az Eü. tv. már idézett 17.§ (2) bek. a) pontjának összevetésével kimondható, hogy

a terhes nőt az otthonszülés választásában az intézeti helyett magzati érdekből, nem illeti meg az önrendelkezési jog, így a szülészeti ellátás visszautasításának joga sem!

A hazai szülészetnek a születés körüli halálozásban, illetve károsodásban elért óriási eredményei az intézeti szülésekhez, az ottani intenzív észleléshez, a megelőző szemlélethez, a szülész orvosok lelkiismeretes, a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel végzett eljárásaihoz, a szakmai szabályok szigorú betartásához, a szakfelügyelet jó működéséhez kötődtek.

Dr.Steierhoffer György írta...

Természetesen az otthonszülés veszélyeztetheti az anya életét is.

Még intézetben sem sikerült az anyai halálozást nullára csökkenteni. Az orvos erre tekintettel sem állapodhat meg abban előre a terhessel. A terhes asszony viszont nem saját veszélyeztetése miatt, hanem az Eü. tv. fentiekben már felhívott törvényhelyére tekintettel nem élhet intézeti szülésével kapcsolatban önrendelkezési jogával.Az otthonszülést képviselő jogászoknak az egészségügyi törvényre való hivatkozása meglapozott-e? Ők azt állítják, hogy csak életfenntartó vagy életmentő beavatkozásokat nem utasíthatja vissza a terhes asszony, de az intézeti szülést az Eü. tv. alábbi törvényhelyére figyelemmel igen.

Az Eü. tv. 20. § (6) bekezdése szerint a beteg nem utasíthatja vissza az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást, ha várandós és előre láthatóan képes a gyermek kihordására. Az előzőkkel összevetve csak azt jelenti, hogy ez az eset még kivétel azon lehetőségek alól is, amikor a beteget ilyen beavatkozásokkal kapcsolatban törvényi kivételként megilletné az ellátás visszautasításának joga.

Konkrétan: Együttes feltételként –a 117/1998. (VI. 16.) Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelő formai és tartalmi követelmények mellett- visszautasíthatja az életfenntartó vagy életmentő beavatkozást akkor, ha olyan súlyos betegségben szenved, amely gyógyíthatatlan, és megfelelő ellátás mellett is rövid időn belül halálhoz vezet, azonban ha terhes, és még képes a gyermek kihordására még ilyen esetben sem teheti meg.

Az otthonszülés híveinek e törvényhelyre történő hivatkozása tehát megalapozatlan.

Az otthonszülést szorgalmazó, abban előre megállapodó orvos, egészségügyi szakdolgozó felelőssége

Az Eü. tv. 119-120. §-a az egészségügyi szolgáltatások minőség-biztosítása körében többek között kötelező jogerővel írja elő a következőket:

• „A minőségi rendszer magában foglalja a minőségi követelmények meghatározását, ezek teljesítésének ellenőrzését, értékelését, szükség szerint tanúsítását és a folyamatos minőségfejlesztést.

”• „Az egészségügyi szolgáltatást kizárólag jogszabályban meghatározott személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező szolgáltató nyújtsa.”

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásának személyi és tárgyi minimumfeltételeit a 21/1998. /VI. 3./ NM rendelet határozza meg. Az egészségügyi vállalkozások létesítéséről, működésének engedélyezéséről, szakmai ellenőrzéséről, külön jogszabályban (30/1989. /XI. 15/ SZEM rendelet) meghatározott személyi feltételiről,felelősségbiztosításáról a 113/1989. (XI. 15.) MT rendelet szól. A működési engedélyek kiadása az Állami Tisztiorvosi Szolgálat hatáskörébe tartozik, melyet a jogszabályi feltételek fennállása estén annak illetékességgel bíró szerve ad ki.

Dr.Steierhoffer György írta...

Az otthonszülés vezetésére, vagy az érintett szóhasználatával „kísérésére” az ÁNTSZ senkinek, sem orvosként, sem bábaként engedélyt nem adott ki, és az előzőkben felhívott jogszabályok figyelembevételével nem is adhat ki.

Az ilyen tevékenységre történő vállalkozás tehát jogellenes. Természetesen az otthon viharosan zajló szülésnél, amikor intézetbe szállításra már nincs idő, az elsősegélynyújtása minden orvos, és szülésznő kötelezettsége.

Továbbá az Eü tv. 119. §-a kötelező erővel kimondja a következőket is:„Az ellátás során érvényesüljenek a jogszabályban foglalt, vagy egyéb szakmai szabályok, így különösen a tudomány mindenkori állását tükröző és bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, ezek hiányában a módszertani útmutatókban közzétett szabályok, a szakmai irányelvek vagy módszertani útmutatók hiányában a széleskörben elfogadott szakirodalomban közzétett szakmai követelmények;”A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai állásfoglalásai, a hivatalos szülészeti egyetemi tankönyvben és protokollban fogaltak az Eü. törvény fentiekben idézett törvényhelyéből eredően a szülészeti foglalkozás szabályainak tekintendők. Megsértésük foglalkozási szabálysértésnek, továbbá a szintén az Eü.tv-ben előírt legnagyobb gondosság és körültekintés (ami így szintén törvényből eredő szakmai szabály is) be nem tartásának minősül.

A szakma előbb utalt szabályai a vajúdó meghatározott algoritmus szerinti megfigyelését, észlelését, és magzati nem megnyugtató-, veszélyállapot esetén meghatározott orvosi beavatkozást írnak elő, melyben az időfaktornak meghatározó szerepe lehet.A fentiek ellenére sokszor még kórházi körülmények között, a magzati állapotra következtetni engedő magzati szívhangok és szülőfájások folyamatos gépi ellenőrzése, és annak regisztrátumon dokumentálása, és egyéb vizsgáló eljárások mellett is –figyelemmel a kockázatok arányosítására- nehéz döntési helyzetben van a szülést vezető orvos a megelőző célzatú császármetszés elhatározása körében.

Dr.Steierhoffer György írta...

Az otthonszülésre történő felkészítés, és annak „kísérése” vállalása tényén kívül Dr.Geréb Ágnes több, a bevezetőben idézett, hivatkozott kijelentése e szakmai szabályoknak nem felel meg.Egy vele készült interjúban nevezett orvosnő azt elismerte, hogy az otthon természetes úton megindult, és általa vezetett szüléseknél egyes esetekben léptek fel olyan komplikációk, amikor a szülőnőt további ellátásra intézetbe kellett szállítatnia. Ez időt igényel. Csak szerencse kérdése, hogy szállítási idővel okozat iösszefüggésben lép-e fel szövődmény. Utalok itt a mentőszolgálat problémáira is.

Megkérdezném tőle szívesen azt, hogy mit tesz, ha a vállalt szülései között tér és idő ütközés áll fenn?

Mit tesz például egy köldökzsinór előesésnél, vagy ha szülés alatt, de még a magzat megszületése előtt súlyos abruptio placentae által kiváltott vérzés, kísérő DIC, vagy súlyos post partum vérzés lép fel?

Az utóbbival összefüggésben csak megemlítem, hogy nézetével ellentétben a WHO állásfoglalása szerint a lepényi szak aktív vezetése biztonságosabb, mint a várakozó. S lehetne sorolni tovább a kérdéseket.

Amennyiben a foglalkozás szabályaiba ütköző tevékenysége során, azzal okozati összefüggésben adott helyzetre és személyre, szülőre és/vagy magzatra nézve konkrét veszélyhelyzet lép fel, az már önmagában, minden káros eredmény nélkülmegvalósítja a Büntető Törvénykönyv 171. § (1) bekezdésében kodifikált foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetést, ami 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Amennyiben akár anyai, akár magzati maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoz, úgy az már e bűncselekmény minősített esetét képezi, és három évig terjedő-, ha pedig halál következik be, az már 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az otthonszüléssel okozati összefüggésben álló kár (anyai és/vagy magzati egészségromlás, halál) esetén a polgári jogi, kártérítési felelősség önmagában a kár bekövetkezésével megáll, hiszen az otthonszülés vállalása eleve felróható jogellenes magatartás. A felróhatóság alól kimenteni nem tudja magát.


Társaságunk, és ügyvédi irodám, valamint a Konszenzus Betegjogi Társaság mindenben egyetért a hivatalos, a miniszteri rendelet által létrehozott Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és Magyar Orvosi Kamara vonatkozó véleményével, döntésével (kamarai tagság felfüggesztése), ugyanakkor őszintén aggódik a két marasztalt orvosért. Kívánom, hogy az ügyből okuljanak, melyre sajnos jelenben semmi nem utal, és akkor további ilyen eljárásuk –a „Független SzülészetiSzakmai Kollégium” és jogászaik véleménye ellenére is- akár büntetőjogi felelősségre vonáshoz vezethet.

Frits írta...

Tisztelt Steierhoffer Úr!

Tényleg nagyon kevés szabadidővel rendelkezem.

Csak úgy tudunk alkotó módon, továbblépni, ha egy föltett kérdésre megadjuk a választ, azt kielemezzük, megállapodunk valamiben, és megválaszoljuk a fölmerülő következő kérdést.

Bocsásson meg, hogy mindjárt kitérek, más irányba.
Amikor a fölsőfokú francia nyelvvizsgámra készültem, akkor egy ismerősöm elmondott egy "tuti" módszert, amit ő alkalmazott. Néztem, mert hát, finoman szólva is kevesebbet tudott franciául, mint én, és neki meglett a "Rigója".
Megtanult egy kétperces szöveget szóról-szóra. A halottszállító lovaskocsiról. Utánanézett annak is, hogy minek hivják a ló fülére aggatott pom-pomot franciául. Amikor megkezdik a beszélgetést veled, akkor egy mondattal át kell kötni a dolgot és már mondhatod is a bemagolt szöveget. Garantált ötös.
És tényleg, a szatellitekről kérdezték. Erre elmondta, hogy a szatellitről látható a Notre-Dame. Előtte áll a halottaskocsi, és a lovak fülén a pom-pom... És elhadarta a halottszállításról szóló betanult rizsát.
Csillagos ötös!
Nekem ez nem megy!

Nekem a DOTE anatómia vizsgáján, föltették a kérdést, hogy pl. nervus maxillaris. Hát, annyit tudtam róla, hogy a lúdtalp és a fogszuvasodás között húzódik...
És akkor elmondtam mindent, amit tudtam, de az anatómiát tanító zseniális tanárnő, prof. csak mosolygott: Arra nem válaszolt, amit kérdeztem.
UV --jogosan.

Frits írta...

Pillanatnyilag nem értünk el a joghoz, a jogászhoz, de még a törvényeknél sem vagyunk.

Még ott sem tartunk, hogy a jog alapját képező filozófiai bázist megalapoztuk volna.

Hogy miért a német jogot tanultam inkább, mint a magyart, azt majd egyszer talán elmesélhetem. Nem valami rózsás fényt vet a magyar joggyakorlatra...

Nos, nagyrabecsült ügyvéd úrral volt alkalmam személyesen is találkozni. Nagyon sok olyan ponton meg tudtunk egyezni, amihöz itt még messze nem érkeztünk el. Élmény volt vele tárgyalni.

Mint kiindulási alapot idézi a magyar SzNK nyilatkozatát. Széleskörű nemzetközi kitekintést is ad mellé, mely országokban mit nyilatkoztak az SZNK-k.
Ezekre még visszatérünk.

Az amerikai SZNK ellenzi az otthonszülést.
Rendben van. IGAZA VAN! Ő ezt így látja.
Ezért még az otthonszülés nem tilos. Nem indítanak eljárást a szülőkkel szemben! Nem tartóztatják le (föl) a bábát, mert eleget tett egy SZABAD EMBER kérésének!

Lásd: Egy várandós anya kontra Magyar Állam, Strassbourg. Egyértelműen az anyának adtak igazat: ha nem biztosítják a jogát, akkor az állam mulaszt. Pont.

Íme, az egyik cikk róla:
http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/otthonszules-magyarorszagot-elmarasztalta-strasbourg
Nem kívánom, hogy bárki is egyetértsen a cikk megfogalmazásával. Énnekem tetszik, de ez mindegy!
Pusztán a tény a fontos: Magyarországra kötelező érvénnyel kimondott JOGERŐS ítéletről van szó.

Kanada ellenezte az otthonszülést, majd azt mondta, hogy elméletileg a dolog veszélyes, ezért mondtuk ki a negatív álláspontunkat. De NÉZZÜK MEG RÉSZLETEIBEN, miről van szó! Ez történt, kutatásokat folytattak, éveken át. Ennek eredménye az lett, hogy az otthonszülés KEVÉSBÉ VESZÉLYES, Kanadában!, tehát támogatják.
Lásd: Evidence Based Medicine!

Tehát két lehetőség van:
1. Vagy ellenezzük, kamarai szinten az otthonszülést, de tudomásul vesszük, hogy mások másként látják,
2. Vagy elfogadjuk a nemzetközi kutatások meggyőző, bizonyító erejű eredményét, és SZNK szinten is kimondjuk az otthonszülés támogatását.

Nem látok harmadik lehetőséget.

Frits írta...

Tisztelt Steierhoffer Úr!

Nos, visszatérnék az SZNK-k állásfoglalására.

Az amerikaiak a WAX tanulmányra hivtkozva fogalmazták meg ÁLLÁSPONTJUKAT. Ami nem az Isteni Ige!
Itt mindjárt akkor van gond, amikor azt hiszik valakik, hogy az ő véleményük lehet csakis a jó.
(Ma már tudjuk, hogy a 2x2 sem teljesen tuti...)
De, most hagyjuk ezt!

Szóval a Wax tanulmányt nem említette meg Ön, és nem adta meg a föltalálási helyét, pedig vártam.
Nos erről kiderült, hogy finoman szólva, TUDOMÁNYTALAN.
Ha kívánja, akkor azt mondom, hogy "megvezette" az amerikai SZNK-t.

Emezek hitelt adtak Wax-nak és mondták, ami a kutatás végereménye:
KÉTSZERES, meg HÁROMSZOROS veszély! És egyéb szemenszedett csalások.
Én csak egyetértek Doktor Úr, az erős kritikát megfogalmazó, szakavatott kutatók véleményével!!

Tehát az amerikai SZNK egy hiteltelen statisztikára alapozta véleményét. A magyar SZNK meg ugyanerre a tanulmányra, meg az amerikai SZNK véleményére alapozva mondta ki ellenvéleményét, amelyik még szigorúbban fogalmaz, mint az amerikai (!).

Ön idézett ide egy német cikket, Doktor Úr! Ez a cikk mondja, hogy a német SZNK meghamisítva vette át a kutatási eredményeket egy hiteles angol kutatásból.
Bös doktornő nagyon jól megindokolja súlyos vádjait.
Tőle függetlenül is, ugyanerre az álláspontra helyezkedem.

Tehát a német SZNK nem egy rossz tanulmány alapján helyezkedett szembe az otthonszüléssel, hanem --mondjuk azt, hogy rosszul értelmezte azt.

Szóval, mielőtt megbeszélhetnénk mindazt, ami ezen állásfoglalások következménye, vizsgáljuk meg azt, hogy miből következtek ezek az állásfoglalások.

Azaz, térjünk vissza a már régebben föltett kérdéseimre:
1. Az Ön által idézett angol kutatás eredményei azt bizonyítják-e hogy az otthonszülés rosszabb statisztikával bír?
2. Az Ön által idézett német kritika (Bös doktornő) megállja-é a helyét? Azaz, tévesen/rosszul/meghamisítva vették-é át az angol kutatás eredményeit a német SZNK állásfoglalásához?
3. Az általam átadott British Columbiai kutatás eredményei (erre miért nem hivatkozott, amikor kérdeztem a mai kutatások felől?) hitelesek-é? Meggyőzőek-é?
4. Az angol kutatás ellenőrzött kutatás volt-é (peer review)?
5. A BC kutatás is "peer review" kategóriába soroltatott?

Egyszerű, igen-nem válasz is elegendő.

Köszönettel:
T.F.

Frits írta...

Tisztelt Doktor Úr!

"Igen. A szülésekkel kapcsolatosan vannak különféle statisztikák és van a saját tapasztalat. Saját tapasztalatom mondatja velem, hogy csak óvatosan az otthonszülésekkel."

A különféle statisztikákból CSAK AZT kell tárgyalni, amelyik megbízható, komoly, lehetőleg nagyszámú esetet és hosszabb időt dolgoz föl.
Egyezik a véleményünk?
Igen-nem

Saját tapasztalat.
Hány otthonszülésnél volt Ön ott aktívan?
És hánynál passzívan?
Pusztán két számot kérnék!

Frits írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Evidence Based Medicine (továbbiakban: EBM)

Ön azt mondta legutóbb, hogy elismeri ezt az elvet, sőt gyakorolja is azt. Sajnos, nem sokan mondhatják el ezt, ma Magyarországon! Őszinte elismerésem!

Nos, akkor, ha dr. Geréb Ágnes kb. 3800-as szülésszámát vizsgáljuk, akkor mi adódhat az EBM alapján?

A 3800-as szám egy kellő számosságú statisztikai alap. Ezzel egyet kell, hogy értsünk!
A fönti számosság kb. 23 évet ölel föl. Ez már még komolyabb vizsgálat lehetőségét biztosítja.
Jobban vizsgálható a tendencia.
Ezzel is egyet kell értenünk!

A hosszabb idő azt is lehetővé teszi, hogy vizsgáljuk pl. azt, hogy az első otthonszületettek gyermeküket otthon kívánják-é megszülni?
Ez talán csak szociológiai kérdés, elismerem.

Ami viszont fontosabb, hogy ezen fiatalok/fölnőttek egészségi állapota, pszichés magatartása, tanulási készsége, fizikai, szellemi erőnléte, ellenállóképessége pontosan mérhető.
Ha mindezek alapján az adódna, hogy ezen gyermekek/fölnőttek az átlagnál magasabb szintet produkálnak, akkor kijelenthetjük-é azt, hogy annakidején a szüleik jó döntést hoztak a szülés helyét illetően?
Doktor Úr, elfogadná egy ilyen vizsgálat eredményét, mint bizonyítást?
Ez nem lenne más, mint az EBM alkalmazása.
Igen-nem

Ugyanez a vizsgálat elvégezhető a szülési kimenetelek tekintetében is, úgy az anyára (gátrepedés, hüvelyi sérülés, fertőzés stb.), mint a gyermekre vonatkozólag (APGAR, sárgulás, súlyvesztés-visszanyerés, szoptatás időtartama, gyermekbetegségek, s azok súlyossága, allergia, asztma, idegsérülés, bénulás stb.)
Ha ezek az eredmények jobbat mutatnak, mint az átlag, akkor elfogadható-e az a kijelentés, hogy "Az otthonszülés, várhatóan kis kockázatú anyák esetében, érvényes választási lehetőség kell, hogy legyen."?
Igen-nem

Köszönettel:

Tarján Frigyes

Dr.Steierhoffer György írta...

Kedves Frigyes!

Üzenetet küldtem a facebook-on.

Steierhoffer