2012. február 21., kedd

Nem lehet szülészorvost fogadni

2012. február 21.

A soproni kismamák csak szülésznőt választhatnak, orvost nem. A helyi nőgyógyászok nem szívesen áldozzák fel az éjszakájukat.

Nem fogadhatják fel a soproni kismamák a helyi kórház nőgyógyászait, szülésznőt azonban választhatnak maguknak. Főleg fáradtságukra való hivatkozással döntöttek így a soproni szakorvosok. Ezentúl nem kötnek szóbeli megállapodást a terhes nőkkel arról, hogy a nap bármelyik szakában, szabadidejükben is bemennek hozzájuk a kórházba levezetni a szülésüket.

Az elhatározás mögött részben az húzódik meg, hogy a soproni nőgyógyászok között kevés a fiatal, az idősebbek pedig nem szívesen áldozzák fel éjszakájukat. A magánrendeléseiket általában nem adják fel, de arra már nem vállalkoznak, hogy folyamatosan készenlétben álljanak, s ne tudjanak hosszabb időre elutazni otthonról.

Indoklásukban a bizonytalan jogi hátteret is megemlítik. Előfordulhat, hogy megfogadott orvosként éppen közvetlenül az ügyelet utáni pihenőnapjukon kell bemenni a szülő kismamához, márpedig ilyenkor semmiféle orvosi munkát nem vállalhatnak. Amennyiben az ebben az időben levezetett szülésnél bekövetkezik bármiféle komplikáció, akkor is számolniuk kell a jogi következményekkel, ha nem hibáztak, s kellő gondossággal járnak el, mondják a doktorok.

A döntésről – annak névtelen megerősítésén kívül – nyilatkozót nem találtunk, a soproni kórház osztályvezető főorvosa éppen múlt hét végén mondott le, ő már nem tartotta magát illetékesnek, utódja pedig – egyelőre csak megbízottként – csak tegnap vette át a szülészet irányítását.

Megkérdeztük Nagy Sándor megyei szakfőorvost, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosát, hogy mi az ő álláspontja, s várható-e hasonló intézkedés a kisalföldi megyeszékhelyen. Az osztályvezető szerint ők azt szeretnék elérni, hogy a kismamák elsősorban a kórházi osztályhoz ragaszkodjanak, ne feltétlenül egyik vagy másik orvoshoz. Megemlítette: Ausztriában ez a gyakorlat jól bevált. Az Egyesült Államokban pedig 4-5 tagú orvoscsoportok dolgoznak, velük szerződik a szülő nő. Így garantálják neki, hogy a bizalmába fogadott csapat egyik tagja biztosan jelen lesz a szülésénél.

– A győri kórház szülészorvosait továbbra is megfogadhatják a kismamák – jelentette ki az osztályvezető. Megkérdeztük, felkészült-e a magyar egészségügy arra, hogy az olyan intézményekből, ahol nincs lehetőség megállapodni a szülésszel, esetleg tömegesen más kórházba mennek a terhes nők világra hozni a gyereküket. Nagy Sándor utalt arra: a szülés nem esik az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát hatálya alá, vagyis a kórház mindegyikért megkapja a pénzt az egészségpénztártól. Az osztályok kapacitása azonban határt szab a felvehető kismamák számának.

Győrben egyébként évente 2300 újszülöttet segítenek a világra. A folyamatban lévő intézményátszervezések után várhatóan legalább 300-800 új szülést kell levezetniük.

Hajba Ferenc

Forrás: NOL

Nincsenek megjegyzések: