2012. március 27., kedd


A 2000. évi II. törvény súlyos defektusa, mely születése óta tisztán látható, a finanszírozási szabályok teljes mellőzése. Vízfejű szörnyszülött.

Adott egy törvény, hozzá egy végrehajtási rendelet, melyek pontosan (nagyjából pontosan) szabályozzák, hogy egy adott földrajzi terület orvosi alapellátásának kötelezettsége kit terhel, hogy lehet ezt megkapni, hogyan lehet eladni, visszavonni.

Ugyanakkor a kötelező állami alapfeladat átvállalásához nem rendeli hozzá kötelező jelleggel az állami forrásból történő finanszírozást.

Sem az EbTv., sem a 43/1999 Kr. egy szót nem szól a praxisjogról, és az Öotv. sem a pénzről. Vélhetően szándékos jogalkotói kavarásról van szó.

Hogy a téma még nehezebb legyen, a praxisjog személyhez, természetes személyhez kötött vagyoni értékű jog, a finanszírozási jogszabályok viszont a szolgáltató, tehát egy jogi személlyel kapcsolatos pénztári feladatokat tárgyalnak.

Az Öotv. január 1-i módosítása ezért egyetlen lépéssel sem vitt minket közelebb a lassan 15 éves problémák megoldásához.

Nyilvánvaló, ha valaki állami közfeladatot, egészségügyi szolgáltatást törvényi, közigazgatási határozati kötelezéssel lát el, akkor az OEP köteles őt finanszírozni. Az OEP azonban nem olvas, nem ír más jogszabályt, mint a finanszírozási csomagot, és nem AKAR tudomást venni az Öotv. létezéséről sem.

Sipákolnak, hogy nekik az EbTv a biblia. Hát tisztelt jogalkotók, itt kellene rendet tenni.

Addig nincs biztonságos, vállalható önálló orvoslás, amíg ez a terep átláthatatlan, vagy a jogértelmezés zavaros. A finanszírozás annak jár, akit a munka elvégzésére törvény kötelez. Mindehhez semmi közük az önkormányzatoknak. Ők a felesleges harmadik.

Jó lenne tudni, hogy ilyen ostobák a minisztériumban, vagy ilyen gonoszak?

KOMMENTEK:


1. Dr. Ugrai Tamás 2012. 03. 27. 10:55
  • Ha más is érti mindezt az olvasók közül, kérem hogy jelezze. Értékesek a visszajelzések. Minél több jön ugyanis, annál kényelmetlenebb a másik oldalnak (ÁNTSZ, MOK, OEP, OALI, önkormányzatok) hallgatniuk, egyre nagyobb és nyilvánvalóbb kakiban úsznak!Mindennap bejárnak a blogra, naponta többször is olvasni, tanulni, hogy az elmúlt 12 évben mit csináltak rosszul. Senki se felejtse el, hogy rohamosan fogynak az alapellátó orvosok!

  • A hatóságok - hivatalok hallgatása, késlekedése egyben gyilkosság is, hiszen sok, munkában kínlódó beteg orvos élete függ tőle. Mennének pihenni, és élni még azt a keveset, ami van nekik. Figyelem hatóságok - hivatalok! Lépnetek kell, nem érdemlik meg a 30 - 40 éve szolgáló orvosok ezt a véget! Rajtuk keresztül a lakosság sem! Alapellátás nélkül égbe szöknek az egészségügyi kiadások. Tehát a hallgatásotok - halogatásotok mérhetetlen gazdasági pazarlást is előre vetít.

  • Ide is beteszem a tegnapi hozzászólásomat, "Giulió ha gondolod egészítsd ki és tedd ki a blogra! Ezzel a gondolkodással befejeződött a Te ügyed is a bíróságon!
    Egycsapásra megszűnik minden önkormányzati - ÁNTSZ - Pénztár mutyi, és a praxisalap is megnyithatóvá válik. Nem kell a szerencsétlen öreg félhalott orvosoknak a rendelőben meghalniuk. A lényeg a következő, ha gyorsan rendet akarunk csinálni:

  • Minden megye ÁNTSZ-ének el kell rendelnie, hogy valamennyi alapellátásban dolgozó orvosa (közalkalmazottak kivétel) mutassa be az adásvételi szerződését, vagy ha 2000-ben alanyi jogon kapta meg a praxist, akkor a MOK papírját. Igazolja le minden orvos, hogy övé a praxis! Ez igazolja ugyanis a személyhez fűződő tulajdonjogot. Látni kell, hogy az ÁNTSZ jogengedély nem, mert a licence elmebeteg teóriával (horgászengedély) pont a jogszerzést ugrották át.

  • Semmi köze ehhez a működési engedélynek, önkormányzati, Pénztár szerződéseknek, megállapodásoknak. Akinek van adásvételi szerződése ill. MOK papírja az maradhat, akinek nincs azt ki kell vágni onnan, és az eredeti utolsó jogtulajdonos orvost előkeríteni és visszaültetni. Az adhatja ugyanis csak el a tulajdont.

  • Másképp az állam ki lesz fosztva a "kakukktojás " orvosok által! Képzeljétek csak el: lelép a "kakukktojás" orvos a praxisalapból lenyúlt 4 millióval, és ezután előáll az eredeti tulajdonos, és kéri, sőt követeli az államtól az Ő 4 millióját. Mivel Ő a valódi tulajdonos, jogosan követel, és ha perre viszi az állam kétszer fizet. Kamill szerint legalább 1000 praxisban nem a tulajdonos ül.
    Ugye érthető?"

    Giulio történésze
    2012. 03. 27.
    Tökéletesen. A baj az, hogy ezzel lebukik a maffia. Ők. Ezt ők bűnözték 10 évig. Ki kell verni belőlük.


    Dr. Ugrai Tamás
    2012. 03. 27.

  • Pontosan. Tegnap beszélt Giulió az OALI-val, és megemlítette a nevemet is. Egyből avarodott lett a hangjuk! Azt mondta a jogászuk, Grósz, hogy ez egy bonyolult ügy.

NEM BONYOLULT! Miért? Mert betöltött praxisban semmi keresnivalója nincsen az ALI-nak.

  • A "bonyolultság" abban van, hogy jönnek ki ebből a jogsértésből - közigazgatási bűnözésből: egy praxisra pakolnak több orvost. Nálam mindkét praxisomban ezt tette az OALI. Füredi doktor pedig azt mondta a Környei peremben, hogy szerinte ez így jogszerű. Sőt még azt is, hogy szerinte én nem jól értelmezem az Önálló Orvosi Törvényt.

  • Kérdésem: nem kéne nekik is elolvasni, és megérteni végre a törvényt? Öreg orvosok százainak halálát okozza ugyanis a jelenlegi OALI-s közokirat hamisítások. Én le vagyok jelentve az APEH-nél, az OTH-nál, hogy Környén kereső tevékenységet folytatok. Ugyanakkor az OALI 2009. júniusban képzési szerződést kötött Dr. Bublovics Péterrel betöltetlenség címen. Előtte 5 nappal küldték vissza azt a DVD lemezemet, amin a Környei falugyűlésen elmondtam, hogy 2008. december közepén megvásároltam a praxist. Nyilvánvalóan megnézték! Ezért "bonyolult" részükre az én ügyem.

  • Összesítsünk: ÁNTSZ, MOK, OALI, Pénztár, önkormányzatok nem értik 12 éve az Önálló Orvosi Törvényt. Vagyis azt, hogy az egészségügyi alapellátási önkormányzati jogkör és a területi ellátási önálló orvosi tevékenységi jogkör nem konkurál egymással! Ugyanakkor ez meghatározza valamennyi most említett hatóság - hivatal jogi mozgásterét. Könnyű ezek alapján kitalálni hogyan. Az önkormányzatok a folyamatos egészségügyi alapellátási feladatuknak csak a területi ellátási kötelezettségüket birtokló önálló orvossal tehetnek eleget, mert csak egy tulajdonos lehet. Ellenkező esetben törvényt sértenek, közigazgatási bűnözők és minden hatóság - hivatal, aki ebben segédkezik. Na ezért fog Giulió a helyén maradni! Ugye ez is kristály?

Nincsenek megjegyzések: