2012. március 22., csütörtök

Potenciális interakciók

a gyógynövények és a

gyógyszerek között

2012. március 20.



Az elmúlt években azonban történt néhány esemény, amely komoly figyelmeztetésül szolgált arra nézve, hogy a természetes anyagok, ezen belül a gyógynövények fogyasztása korántsem veszélytelen. A véletlenül, vagy szándékosan a gyógyteákba kerülő adalékok óriási veszélyt jelentenek, különösen azok számára, akik ezeket az esetenként engedéllyel ne rendelkező termékeket különböző ellenőrizhetetlen helyekről, "kínai" piacokról, interneten keresztül szerzik be.

A 90-es évek közepe óta a természetes anyagok, köztük a vitaminok, növényi anyagok felhasználása ugrásszerűen nőtt. Egy FDA által készített kimutatás szerint az észak-amerikai lakosság mintegy 40%-a fogyasztja e termékeket napi rendszerességgel. A felhasználás magasabb a nők, mint a férfiak körében, különösen a városokban. A viszonylag olcsó termékek ártalmatlanságát és hatékonyságát lépten-nyomon hangoztató hirdetések, a készítmények törzskönyvezésével, klinikai kipróbálásával kapcsolatos relatíve engedékeny álláspont, egyrészt növeli az érdeklődést, másrészt a különböző termékek, elsősorban a gyógynövények tömeges megjelenését eredményezi.

A gyógynövények és gyógyszerek közötti interakciók hasonló pharmacokinetikai és pharmacodynámiás mechanizmusok útján alakulnak ki, mint a gyógyszerkölcsönhatások, így befolyásolhatják a gyógyszerek és az egyéb természetes anyagok felszívódását, mikroszomális gyógyszermetabolizmusát. Pl. a számos fogyasztóhatású teában, termékben jelenlevő aloe (Aloe vera), senna (Senna alexandria) hashajtás révén csökkentheti a gyógyszerek inesztinális áthaladási idejét, felszívódását. A megfázás tüneteinek enyhítését célzó zink jelenléte fluorokinolonokkal, tetracyclinekkel kelátot képezhet, ezzel csökkenti ezek antibiotikus vérszintjét. Az orbáncfű intestinalis P-glycoprotein képzést indíthat meg, amely csökkenti a P-glycoprotein szubsztrátok, így a digoxin felszívódását. Azáltal, hogy gátolja a májban, gátolja a CYP3A4, azon mikroszomális gyógyszermetabolizáló P-450 izoenzim, aktivitását, amely részt vesz a HMG-CoA gátlók (statinok) metabolizációjában, grapefruitlé rendszeres fogyasztása jelentősen fokozhatja e készítmények vérszintjét, toxicitását. Azáltal, hogy fokozza a CYP3A4 aktivitását, az orbáncfű csökkenti azon gyógyszerek vérszintjét, hatását, amelyek ezen izoenzim részvételével bomlanak el a szervezetben (indinavir, cyclosporin).

A továbbiakban, alfabetikus sorrendben röviden szólunk azokról a gyógynövény hatóanyagokról, amelyekről az irodalom alapján feltételezhető, hogy egyes gyógyszerekkel interakciót adhatnak. Elnézést kérünk az olvasóktól, amiért közleményünkben készítmények helyett hatóanyagokról beszélünk. A különféle hatóanyagok ugyanis sokféle készítményekben szerepelnek, ezek felsorolása lehetetlen, egyesek kiragadása pedig hátrányt jelenthet azokkal szemben, amelyeket nem említünk.

Angelica sinesis (angyalfű)

Az Angelica sinesis ősidők óta használt kínai gyógynövény, amelyet széles körben használnak menopausalis tünetek kezelésére. Legalább hat kumarin származékot tartalmaz. Interakciót okozhat a warfarinnal, a jól beállított betegekben meghosszabbíthatja a prothrombin időt. Vérzésveszély növelő antithrombotikus hatását a vérlemezke aktivitás és agrregáció gátlás is fokozza. A cyclooxigenáz aktiváció és trombocita aggregáció gátlásáért valószínűleg a komponensként jelenlevő nátrium ferulat felelős. Az Angelica sinesis photosensitisaló hatású psoralent és bergaptent is tartalmaz, ha együtt adják szulfa- vagy quinoloon antibiotikumokkal, fokozhatja azok fototoxikus potenciálját.

Coenzym Q10

Az ubiquinon néven ismert Coenzym Q10-et napjainkban egyre szélesebb körben használják szívelégtelenségben, arrhythmiás panaszok, egyéb cardiovascularis rendellenesség esetén. Gátolhatja a warfarin antikoaguláns hatását; több közlemény is beszámol róla, hogy a warfarinal stabilizált prothrombin idő jelentősen megnyúlt, ha a betegek Coenzym Q10-et kezdtek szedni. A Coenzym Q10 szerkezetileg a K2 vitaminhoz hasonlít, ez magyarázhatja warfarinnal adott pharmakodinámiás interakcióját.

Echinacea (Kasvirág)

Az Echinacea-t (Echinacea angustifolis, Echinacea pallida, Echinacea purpura), amely parlagfűhöz hasonló növény, a meghűlés és influenza kezelésére ajánlják elsősorban, in vitro vizsgálatok szerint gátolja a CYP3A4-et, ezáltal fokozhatja azon gyógyszerek vérszintjét, toxicitását, amelyek szintén ezen izoenzimek útján metabolizálódnak (alprazolam, kalcium csatorna-blokkolók, proteáz gátlók). Ugyancsak CYP2A4 gátló grapfruitlé fogyasztása tovább fokozhatja az echinacea készítmények fenti interakciójának veszélyét. Az echinaceák adása immunmodulátoros hatásuk miatt immungátló kezelés alatt álló betegekben ellenjavallt.

Ephedra (Csikófark)

Az ephedra tartalmú készítmények, legfőbb összetevőjük az ephedrin, vagy pseudoephedrin révén nem szelektív adrenerg agonista hatással rendelkeznek. A stimulátoros hatású termékeket asthma kezelésére, testsúlycsökkentésre, energiafokozásra, a szexuális teljesítmény fokozására javasolják. Kölcsönhatást fejthet ki a nem-cardioselectiv bétablokkolókkal, ezáltal pressor hatást fejthetnek ki. Egyes anaestheticumokkal fokozhatja azok arrythmogén hatását, ezért műtét előtt az ephedra tartalmú készítmény alkalmazását be kell fejezni. Ephedra és coffein együttes alkalmazása (pl. a serkentő hatás fokozását célzó kombinációs készítményekben) akár letális cardiovascularis reakciót is okozhat.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagymát hyperlipaemia, magasvérnyomás, cardiovascularis megbetegedések enyhítésére ajánlják. Egészséges személyekben a fokhagyma szignifikánsan csökkentette a saqunavir vérszintjét, ezért alkalmazása proteáz inhibitor kezelés alatt álló HIV betegekben nem ajánlott. Gátolja a vérlemezke aggregációt, és alkalmazásához csatlakozóan leírtak postoperatív vérzést és spontán spinális epidurális haematomát. Antikoaguláns hatása révén interakciót okozhat warfarinnal.

Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbért szintén kiterjedten használják, pl. tengeri betegség és arthritis tüneteinek enyhítésére. A thromboxan synthetase gátlása útján csökkentheti a thrombocyta aggregációt, warfarinnal együtt alkalmazva fokozott vérzésveszélyt okozhat. Együttes alkalmazás esetén ezért a betegek prothrombin idejét rendszeresen ellenőrizni kell.

Ginkgo biloba (ginkó)

Széles körben használatos növény, pl. a szellemi aktivitás, gondolkodás serkentésére, Alzheimer (-szerű) tünetek, claudicatio intermittens esetén. A ginkgo alkaloidák GABA agonista tulajdonságokkal, benzodiazepin receptorokra kifejtett aktivitással rendelkeznek. Gátolhatják a thrombocyta aggregációt, a máj mikroszomális CYP2C9 izoenzim gátlása révén gátolják a warfarin metabolizmusát. Emiatt és a gingko vérlemezke adhaesiót gátló hatása miatt a termék warfarinnal való kombinációja akár súlyos vérzést is okozhat. Leírtak subduralis haematomát, subarachnoidalis vérzést, spontán hyphaemát olyan betegekben, akik a ginkgo-t aspirinnel, vagy ergotaminnal alkalmazták.

Ginseng (Panax)

Az ázsiai, amerikai ginseng (Panax ginseng, Panax quinquefolius) számos gyógyászati készítmény alkotórésze, felhasználása szintén széleskörű (pl. jóllét, immunrendszer serkentése, energia fokozás stb.). Irodalmi adatok szerint 2. típusú diabetesben szenvedőkben csökkentheti a vércukor, a haemoglobin A1c szintjét. Ha együtt használják inzulinnal, orális antidiabetikumokkal hypoglycaemiát okozhat.

Hydrastis canadensis (Kanadai aranygyökér)

Kiterjedt alkalmazásának indokoltságát megerősítő klinikai vizsgálat nem található az irodalomban. Elterjedt, hogy felhasználása megnehezítheti az illegális drogok vizeletből történő kimutatását. Más termékekkel, elsősorban kasvirággal kombinálják és használják meghűlésben, az immunrendszer serkentésére. In vitro megfigyelés szerint gátolja a CYP3A4 izoenzimet, ezáltal fokozhatja az ezen izoenzimen metabolizálódó gyógyszerek vérszintjét. Erre utaló klinikai megfigyelést azonban nem közöltek.

Melatonin

Az endogén hormon melatonint számos gyógytermékben, gyógyszerben használják hosszú repülőutak, egyéb körülmények során jelentkező alvászavarokban. A fluvoxamin jelentősen fokozza a melatonin vérszintjét, ezáltal komoly szédülést okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyes, ha valaki melatonin és fluvoxamin mellett még valami egyéb szedativ hatással rendelkező gyógyszert is szed (pl. diazepamm haloperidol). Interakciót okozhat nifedipinnel, csökkentheti annak vérszintjét, ezáltal fokozhatja a betegek vérnyomását, pulzusszámát. Különösen olyankor jelent potenciális veszélyt, ha a melatonin mellett fluvoxamin és egyéb szedativum is alkalmazásra kerül.

Hypericum perforatum (Orbáncfű)

A hypericum perforatum tartalmú gyógyszereket világszerte használják enyhe depresszió, el- és átalvási zavarok befolyásolására, valamint feszültségoldó gyógytermékekben.

Az utóbbi években számos közlemény, ill. bejelentés hívta fel a figyelmet arra, hogy a hypericum perforatum interakciót adhat indinavirral és egyéb gyógyszerekkel (pl. ciclosporin, warfarin, theophyllin, digoxin, egyes antidepresszánsok, migrén ellenes szerek, orális fogamzásgátlók). A hypericum perforatum azáltal, hogy izoenzim indukciót okoz a cytochrom P450 rendszerben, csökkentheti, ill. megvonása esetén hirtelen fokozhatja az interakcióban érintett gyógyszerek vérszintjét, hatását, toxicitását. HIV fertőzöttekben a proteáz inhibitor indinavirral a hypericum perforatum úgy okoz interakciót, hogy fokozza a 3A4 izoenzim aktivitását, ezáltal csökkenti az indinavir plazma szintjét. Klinikailag ennek azért van igen nagy jelentősége, mert a szubterápiás indinavir plazmaszint rezisztencia kialakulásához, a terápia hatástalanságához vezethet. Bár egyelőre nem tudni, hogy hasonló mechanizmussal kell-e számolni az egyéb proteáz inhibitorok esetében is, az Európai Gyógyszerügyi Hivatal ellenjavallja a hypericum perforatum tartalmú készítmények alkalmazását a proteáz inhibitorokkal kezelt betegekben. A készítményre leírt interakciók száma folyamatosan nő, emiatt több országban, így hazánkban is újraszabályozták az orbáncfű tartalmú gyógyszerek és egyéb készítmények felhasználhatóságát. A kérdést néhány európai ország (pl. Svédország, Anglia, Hollandia) gyógyszerügyi hatósága külön is megvitatta és elhatározta a hypericum perforatum tartalmú készítmények alkalmazási előírásának, betegtájékoztatójának az interakciók elkerülését, szolgáló módosítását.

Következtetés

A gyakorlatban a gyógynövények okozta interakciók lehetőségére leginkább a warfarin alkalmazása esetén, kell gondolni. Komoly, akár életveszélyes cardiovascularis reakciók alakulhatnak ki ephedra tartalmú készítmények (ephedrin, pseudoephedrin) és serkentők (pl. coffein) együttes alkalmazásával; ilyen kombináció Magyarországon nincs forgalomban. Az orbáncfű tartalmú készítmények esetében több interakciós potenciálra is gondolni kell, az orvosnak ismernie kell ezeket, és fel kell hívnia rá a betegek figyelmét.

Az ismertetett egyéb interakciók inkább figyelmeztetést, mint komoly veszélyforrást jelentenek Azonban a probléma indokoltságát jelzi, hogy a WHO a közelmúltban irányelvet bocsátott ki, melyben felhívja a figyelmet a gyógyhatású növények nemkívánatos hatásainak lehetőségére, a nemkívánatos hatások felismerésének, bejelentésének fontosságára. Az irányelv részét képezi a "Herbal ATC Index", ill. a "Herbal ATC Classification" melyekből megtudhatjuk az egyes gyógynövények ATC szerinti hovatartozását.

Eredeti cikk: Dr. Elek Sándor Sándor

Forrás: Medicus Universalis




Nincsenek megjegyzések: