2012. március 18., vasárnap

Az egészségügyi szolgáltatók

kártérítési felelőssége

2012. március 16.

Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelősségével kapcsolatos pereknek, az esetleges mulasztás vizsgálata mellett egyenrangú része a kártérítés összegszerűségét meghatározó eljárás.


A kártérítés számítása


A kártérítés iránti kereset akkor van jól előterjesztve a felperesi oldalon, ha a károsult mellett kártérítést kér minden közeli hozzátartozója. Természetesen a károsult érvényesít magasabb kártérítési összegeket és a hozzátartozók arányosan kevesebbet. Az eljárás során a károsultak vagyoni és nem vagyoni kártérítést kérhetnek.

A nem vagyoni kártérítés az életminőség, az életvitel megváltozása miatt pénzbeli követelés, míg a vagyoni kártérítési igények közé a különböző kiadások, költségek tartoznak. Kártérítés a múltra nézve ítélhető meg egy összegben, és a vagyoni kártérítések az ítéletet követően a jövőre havi járadék formában is.

A károkozás (károsodás bekövetkezte) napjától kezdve a kifizetésig a kártérítések után késedelmi kamatokat is kell fizetni, aminek mértéke tízéves pereskedés esetén könnyedén meghaladhatja a 100%-ot.

Látható tehát, hogy a magas kártérítési összeget mindig úgy kell értelmezni, hogy azt a perben felperesként szereplő valamennyi fél nyeri együttesen, az mindegyikük vagyoni és nem vagyoni kártérítési igényéből áll, illetve jelentős része annak a késedelmi kamat is.

Magas-e a nem vagyoni kártérítés?

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint nem, halálesetnél az elhunyt életkorához viszonyítják az összeget, aktív életkorúak halálakor 10-12 millió, míg más életkoroknál arányosan kevesebb. Súlyos maradandó károsodások esetén jelentősen magasabb a nem vagyoni kártérítés, 15-22 millió forint között, míg más egészségkárosodások esetén arányosan kevesebb. Látható tehát, hogy a nem vagyoni kártérítések tőkeösszege, ha azt egy személy nyeri, nem kirívóan magas, itt elképzelhető a jövőben jelentősebb emelkedés az uniós hatások miatt.


Magas-e a vagyoni kártérítés?


Klasszikus kártérítési tétel többek között a jövedelem-kiesés (ez akár havonta több millió is lehet) többletközlekedéssel kapcsolatos kiadások, különböző rehabilitációs kezelések költségei, az emelkedett rezsiköltségek, a gyógyszerkiadás, gondozási költségek még akkor is ha azt a hozzátartozók nyújtják és részükre tényleges megbízási díj kifizetésére nem kerül sor.

A vagyoni kártérítésekből képzett jövőben fizetendő járadék az évek során emelkedhet és ennek érdekében újabb eljárások is indulhatnak, ami örök kapcsolatot eredményez károsult és kórház között.


Milyen módon csökkenthető az összegszerűség?


A mulasztással elvett túlélési vagy gyógyulási esély mértékét, ha az alacsony, a nem vagyoni kártérítés csökkentésével kell értékeltetni. Egyértelmű felelősség esetén csak az összegszerűség vitatása esetén jóval rövidebb ideig tartanának a perek.

Nincs akadálya annak, hogy részletekben történő fizetésre kerüljön sor. Abban az esetben, ha ítélet jogerősen megállapította a kórház felelősségét, előre is el lehet kezdeni kártérítést fizetni, így csökkenthetők a kamatterhek. Amennyiben annak anyagi feltételei rendelkezésre állnak, a havi járadék összegét a jövőre nézve célszerű egyösszegben megváltani.

Klasszikus segítség lehetne a hatékony szakmai felelősségbiztosítás uniós követelményeknek megfelelő biztosítói helytállási összegekkel. Tudomásul kell venni, hogy a kártérítések összegszerűsége azonos szintű védekezést vár el az egészségügyi szolgáltatóktól, mint kártérítési felelősség jogalapjának vitatása, hiszen nemcsak az nem mindegy, hogy fizet-e a szolgáltató kártérítést, hanem az sem, hogy mennyit.

Dr. Simon Tamás - ügyvéd

Forrás: Orvosok Lapja

Nincsenek megjegyzések: