2010. december 5., vasárnap

Az otthon szülés margójára

Elnézést kérek mindenkitől, akinek elege van a témából, de úgy gondolom, történt valami olyasmi amit nem hagyhatok szó nélkül, ha már annyit foglalkoztunk az otthonszüléssel, illetve ennek eszement, Geréb féle verziójával. Konkrétan arról van szó, hogy Geréb Ágnes pártfogói Máté Nóra vezetésével (www.mindenszules.hu) meghirdettek egy akciósorozatot, amelynek címe: "16 akciónap a nők elleni erőszak ellen".

Ezen akciónapok keretén belül vannak meghirdetve programok, amelyek a jelenlegi magyar szülészeti ellátásról szólnak. Ezzel egyértelművé tették álláspontjukat, miszerint a jelenlegi magyarországi intézeti szülészeti ellátás nem más, mint a nők elleni erőszak egyik megnyilvánulása.

Ez az állásfoglalás akár a rosszindulatú rágalmazás fogalmát is kimerítheti, de nem szeretnék messzire menni, pusztán a magam részéről szeretném kifejezni mélységes felháborodásomat a becsületesen dolgozó, a várandósok és újszülöttjeik érdekében igen komoly áldozatokat hozó szülészorvosok, szülésznők, védőnők, egyéb egészségügyi dolgozók érdekében, védelmében.

Máté Nóra ombudsmani állásfoglalás kíséretében egy hónapja erőszakosan ostromolja a szülészeti intézményeket, hogy a szülészeti ellátással kapcsolatos dokumentumaikat küldjék meg számára és/vagy hozzák nyilvánosságra intézetük honlapján, mivel azok közérdekű dokumentumoknak vélelmeztettek az ombudsman által. A már említett honlapon (www.mindenszules.hu) létrehoztak egy listát, amelyen 79 szülészeti intézmény szerepel és itt lehet elvileg megtekinteni a szóban forgó tájékoztatókat, nyilatkozatokat.

Idáig persze nem érdekes a dolog, érdekessé onnantól válik, hogy észrevesszük, miszerint a napvilág születésház nem szerepel a listán, így a szerintük nők elleni erőszaktól mentes szüléssel kapcsolatos dokumentumok elérését nem tartották szükségesnek.

De ne legyünk kicsinyesek, keressük meg a napvilág születésház honlapját és csodák-csodája itt sem találunk ilyetén dokumentumokat. Vannak ugyan hivatkozások ilyesmire, de ha rákattintunk, viszakerülünk az eredeti oldalra mindenféle tájékoztató és nyilatkozat tanulságos olvashatósága helyett.

Van még egy érdekes dolog a már említett honlapon: céljaik között említik az anya-baba barát szemlélettel működő szülészeti ellátást.

Hivatalosan anya-barát kórházak még nincsenek Magyarországon, de baba-barát intézmények már hivatalosan is vannak. A baba-barát kórházaknak nagyon komoly feltételeknek kell megfelelniük, ezek jó része olyan, ami "a nők elleni erőszak ellen" van.

Érdekes módon a honlapon, habár menüpont erre vonatkozóan létezik, de erre kattintva üres oldalra bukkanunk, amely egyrészt igen sértő az ekként működő intézmények számára, másrészt és ez a fontosabb(!) hamisan tájékoztatja a honlap látogatóit - azt sugallva, hogy Magyarországon nem is léteznek ilyen szülészeti intézmények.

Végezetül ismételten és hangsúlyozottan szeretném kifejezni azon véleményemet, hogy aki a jelenlegi magyarországi szülészeti ellátást (minden hibája ellenére) a nők elleni erőszaknak vélelmezi, az olyan fokban elfogult, hogy érdemi tárgyalásra képtelen.



Dr. Gács Ernő
Dombóvári Baba-barát kórház
osztályvezető főorvosa


Máté Nóra kérésére közzéteszem a tegnapi hozzászólásomra írt válaszát:


"Tisztelt Dr. Gács Ernő!

Először is néhány pontosítást tennék a tények tisztázása végett, megkérem, hogy tegye fel ezt oda ahol ezt az üzenetet közzétette, vagy küldje el a linket, hol lehet hozzászólni, mert nekem most nincs kapacitásom ezután nyomozni.

1. Nem Geréb Ágnes pártfogóinak csapata vagyunk, hanem a Mindenszülésért Mozgalom, tehát a kórházi és a kórházon kívüli szülészeti ellátás jobbá tételéért tevékenykedünk. Véleményünk szerint nagyon fontos a két rendszer, a kórházi és a kórházon kívüli ellátórendszer közötti átjárhatóság biztosítása. A kórházon kívüli szülészeti ellátás szabályozásával egyidejűleg a kórházi szülészet átalakítására is szükség van, ezt az álláspontot képviseltük 2008-2009-ben a Medgyaszai Melinda akkori egészségügyi szakállamtitkár vezette otthonszülés jogi szabályozásáról folytatott egyeztetéseken. A beadott koncepciónk és a tárgyalási folyamat összefoglalója megtalálható honlapunkon:

http://www.mindenszules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50:jogi-koncepcio&catid=47:beszamolok&Itemid=71

2. A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen programsorozatot nem csak mi szervezzük, ez nemzetközi rendezvény, amelyet világszerte nov. 25. és dec. 10. között rendeznek meg minden évben. Magyarországon 9 éve rendezik ezt meg. A programsorozat honlapja:

http://16akcionap.org/

itt olvasható a szervezők listája.

3. Természetesen az otthonszüléshez kapcsolódó tájékoztatók és nyilatkozatok is nyilvánosak kell, hogy legyenek, amint legálissá válik a bábák működése. Jelenleg nem az, korábban is hatósági attrocitásoknak voltak kitéve, most börtönbe vetik őket. Ilyen feltételek mellett nem elvárható, hogy bárki nyilvánosan felvállalja ezirányú tevékenységét, a nyilatkozatok közzététele pedig ezzel járna együtt.

4. A baba-barát szülészetekkel kapcsolatban teljesen igaza van, nem töltöttük fel tartalommal, csak a honlap tervezésekor felvettünk egy ilyen menüpontot. Most leszedtem, majd ha megtöltjük tartalommal, visszatesszük.
Az anya-bababarát kezdeményezés egy másik szervezethez kapcsolódik:

https://sites.google.com/site/anyaesbaba/


Tisztelettel:
Máté Nóra"


Komment :

A szülészet "veszélyes üzem" A legújabb észak-amerikai metaanalízisek (sok-sok tanulmány összevetése) azt igazolják, hogy a tervezetten otthon született újszülöttek, ugyanúgy az édesanyák korai és késői morbiditása (megbetegedése akár a szülést követően, akár később) gyakoribb. Pedig határainkon túl előre alaposan kivizsgált és válogatott esetekben lehet csak az otthoni vajúdást és szülést vállalni. Vagyis az otthonszülés "még veszélyesebb üzem", mint az intézeti. A fejlett országokban, Hollandia (30 %) és London egyes kerületeinek (6-10 %) kivételével a tervezett otthonszülések -bárki bármit mond- 1 % alatt maradnak, így nálunk is. Nálunk nem az otthonszülés a probléma önmagában, hanem egy kóros küldetéstudattal és szakmai kritikátlansággal rendelkező személy és szűkkörű követőinek ámokfutása a fő akadálya a kérdés szakmai rendezésének, amely 20 éve nem megy. Addig, amíg nálunk az otthonszülést Geréb és köre jelenti, nem is fog menni. Amúgy, ha a szakmai szabályrendszer létre is jönne, az egész dolog a finanszírozhatóságon fog megbukni. Az pedig szemenszedett hazugság, hogy Gerébék ingyen kártékonykodnak.




Nincsenek megjegyzések: