2009. április 26., vasárnap


Szabad-e „hirtelen felindulásból” nagy rendszerekhez hozzányúlni?



Nem, mert társadalmilag életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ellehetetlenülhetnek a legszegényebbek . Magyaroszágon a gyerekes családok jelentős része a szegények között van és a mostani válságintézkedések a helyzetükön tovább rontanak.

A jelenlegi helyzetben eljutottunk oda, hogy Veszprémben két család azzal fordult a gyámhatósághoz, hogy a gyerekeiket vegyék el gondozásba. A magyar törvények szerint csupán anyagi okok miatt ez nem lehetséges. A gyerekek nem emelhetők ki a családokból, hanem ott helyben kell biztosítani számukra a feltételeket. Országos reprezentatív felmérések szerint Magyarországon az emberek 2,3 gyereket vállalnának, de csak 1,1 az átlagos gyerekszületési szám. Merőben más az ideális családról való elképzelés az emberek fejében és más az, amit végül megvalósítanak, megvalósítanak. A magyarok jelenleg családcentrikusak, de mit hoz a jövő?


A minimálbér felvetett 19%-os megadóztatásáról ( Csak így vannak bejelentve de többet keresnek - mondta az ötlet népszerűsítője nem ismerve(?) a Tescoból egy havi munka után hazavitt nettó 57000 Ft-os fizetéseket), a munkanélküliség miatt nem fizetett, elmaradt tartásdijakról és a fogamzásgátlás szegények számára egyre inkább megfizethetetlen költségeiről is kellene beszélni…


„Nem rendszerszerűen van átgondolva a reform, hanem a spórolás érdekében” - hangsúlyozta a szociológus. Ferge Zsuzsa rámutatott: a közgazdász gondolkodás nem elég a szociális döntésekhez. A szakértő szerint el kell fogadni, hogy megszorítások vannak, ugyanakkor a kormányzat nem mérte fel megfelelően a következményeket, például azt, hogy milyen negatív hatásai vannak a válságnak a családokra, vagy milyen következményei lehetnek a támogatások csökkentésének. Kérdés az is, hogy szabad-e „hirtelen felindulásból” nagy rendszerekhez hozzányúlni. Így például a családi pótlék indexálásának kétéves befagyasztása még elfogadható, de a megadóztatása, vagy a jogosultsági életkor leszállítása már problémákat vet fel - fűzte hozzá.


A társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken”


„Válságalap létrehozására lenne szükség azoknak a családoknak a megsegítésére, amelyek fölül elárverezik a lakást, a Gyermekszegénység Elleni Programiroda egyik javaslata szerint, melyet a Bajnai-csomaghoz készítettek - írja a Népszabadság. A Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok által jegyzett javaslatokból kiderül: bár nem vitatják, hogy a gazdasági válság és a recesszió miatt szükséges a kiadások radikális csökkentése, ám úgy gondolják, a sérülékeny társadalmi csoportokat annál inkább óvni kell a további szegényedéstől. ”


Ferge Zsuzsa társadalmi állapotainkról


Ferge Zsuzsa: a társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken. A kormány ötletszerűen, a szakemberekkel való egyeztetés nélkül nyúl hozzá a szociális rendszerekhez - mondta Ferge Zsuzsa szociológus szombaton az MTI-nek.A szakértő szerint számítani kell arra, hogy a megszorítások és a válság miatt nő majd az alkoholizmus és az öngyilkossági arány, és egyre több gyermek kerülhet állami gondozásba Magyarországon. „Nem rendszerszerűen van átgondolva a reform, hanem a spórolás érdekében” - hangsúlyozta a szociológus. Ferge Zsuzsa rámutatott: a közgazdász gondolkodás nem elég a szociális döntésekhez.


A szakértő szerint el kell fogadni, hogy megszorítások vannak, ugyanakkor a kormányzat nem mérte fel megfelelően a következményeket, például azt, hogy milyen negatív hatásai vannak a válságnak a családokra, vagy milyen következményei lehetnek a támogatások csökkentésének. Kérdés az is, hogy szabad-e „hirtelen felindulásból” nagy rendszerekhez hozzányúlni. Így például a családi pótlék indexálásának kétéves befagyasztása még elfogadható, de a megadóztatása, vagy a jogosultsági életkor leszállítása már problémákat vet fel - fűzte hozzá.

A társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken

Ferge Zsuzsa úgy vélte: az olyan kurtítások elfogadhatóak, amelyek a rendszert meghagyják, csak „takarékra állítják”, azok viszont nem, amelyek úgy változtatják meg a rendszert, hogy érzékelhető a kapkodás. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a válság és a megszorítások miatt mennyivel nő majd a szegénységben és a mélyszegénységben élő családok és gyermekek aránya Magyarországon. Az eddigi számítások azt mutatják, hogy a reálkereset-csökkenés, a munkanélküliség növekedése és a megszorítások következtében a társadalom felének jövedelme átlagosan 20-25 százalékkal csökken - hangsúlyozta a szociológus.


„Nincs olyan mélyszegénység, amely ne lehetne még mélyebb” - jellemezte a helyzetet Ferge Zsuzsa. A 2008-as adatok szerint a társdalom 5-7 százaléka él mélyszegénységben Magyarországon, köztük kétszázezer gyerek. Az eddigi tapasztalat az, hogy ezekben a súlyos helyzetekben gyakoribb a pszichés betegség, az alkoholizmus, és nő az öngyilkossági arány. Egyre több család bomlik fel, és szaporodik az állami gondozásra szoruló gyerekek száma - mutatott rá a szakértő.


***

Válságalap létrehozására lenne szükség azoknak a családoknak a megsegítésére, amelyek fölül elárverezik a lakást, a Gyermekszegénység Elleni Programiroda egyik javaslata szerint, melyet a Bajnai-csomaghoz készítettek - írja a Népszabadság. A Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok által jegyzett javaslatokból kiderül: bár nem vitatják, hogy a gazdasági válság és a recesszió miatt szükséges a kiadások radikális csökkentése, ám úgy gondolják, a sérülékeny társadalmi csoportokat annál inkább óvni kell a további szegényedéstől.


Nincsenek ugyan pontos adatok arról, hány gyerek és szülő fölül árverezik el a lakást a közeljövőben, de a szociális szektorban dolgozó szakemberek úgy becsülik, tízszer annyi lesz a kilakoltatás, mint tavaly. Több tízezer család van bajban, akik nem a devizahitelek miatt kerültek ilyen helyzetbe, hanem azért, már régóta nem bírják fizetni a közüzemi vagy egyéb tartozásaikat - mondta Ferge Zsuzsa, aki külön is kiemelte azt a céget, amely „uzsorakamatra ad legális kölcsönöket a legkiszolgáltatottabbaknak”. A szociológus közölte: ebben a hónapban csak a IX. kerületben 300 kilakoltatásról tudnak. Egy másik javaslat szerint az uniós forrásokat át kellene csoportosítani, és gazdaságilag ésszerű közmunkaprogramokat indítani belőlük. Úgy vélte, a válságnak át kell rendeznie a forráselosztást is; ha megszorítás van, legalább az unió segítségével enyhíteni kellene a fájdalmakon.

Nincsenek megjegyzések: