2009. július 30., csütörtök


Nyakig papírban a háziorvosok: rövidebb a vizsgálat, mint a papírmunka


Egy tavalyi jogszabály a háziorvosokat is kötelezi, hogy január 1-jétől elszámolási nyilatkozatot adjanak a betegeknek. A háziorvosok „kártyapénzt” kapnak, így nem állapítható meg, hogy mennyibe került a társadalombiztosításnak egy vérnyomásmérés, vagy torokvizsgálat.

— Lassan annyi az adminisztrációnk, hogy nem jut időnk a betegekre — mondta keserűen dr. Árus Tibor városi háziorvosi szakfelügyelő főorvos. Ezt erősítette meg dr. Sonkoly Iván, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei alelnöke is.

— A betegek a kórházakban, klinikákon és a járóbeteg-szakrendeléseken olyan elszámolást kapnak, amelyen rajta van, hogy egy adott vizsgálatért, beavatkozásért mennyit fizet az intézménynek a társadalombiztosítás. Ez a háziorvosoknál nem így működik. Mi a betegforgalomtól és a vizsgálatok számától függetlenül, a bejelentett betegek után kapunk pénzt. Egy tavalyi jogszabály január 1-jétől számunkra is előírja a „számlaadási” kötelezettséget.

Amiről mi „számlát” tudnánk adni, ugyanazokat az adatokat tartalmazná, mint a vizitdíjért adott nyugta. Teljesen felesleges: fogy a papír, a tinta, a betegre fordítható idő és a várakozók türelme. Az egészségügyi törvény módosítása tartalmazta a háziorvosi elszámolási nyilatkozat eltörlését, de az államfő visszaküldte a törvényt a parlamentnek. Vagyis hivatalosan kötelező a számlaadás. A nyilatkozatokból viszont kitűnik, nem büntetik meg a háziorvost, ha mégsem ad — mondta dr. Sonkoly Iván.

— Adunk nyugtát, számítógépes nyilvántartást vezetünk. Megírjuk a betegbeutalót, a receptet. Kikeressük a fogadó intézmények és a betegségek kódjait. Ha házhoz megyünk, dupla az adminisztrációnk. Amit ott kézzel leírunk, a rendelőben még számítógépre kell vinni. A beteggel való találkozásunkból a legrövidebb idő a vizsgálat, a többi papírmunka. A háziorvosok többségének nincs lehetősége két asszisztenst alkalmazni. Az orvosok is keményen kiveszik részüket a papírmunkából — mondta dr. Árus Tibor.

A betegeket nem érdekli, mennyibe kerül a vizsgálat


A betegek többsége a hírekből értesült, hogy a háziorvosoknak számlát kell adni a vizsgálatokról. Békéscsabán és Békésen rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint a páciensek nem várják el, hogy még egy papírt nyomjanak a kezébe.
— Így is van elég adminisztráció — summázta véleményét a békéscsabai Nagy Jánosné. A többség leginkább csodálkozva nézett, amikor az elvileg bevezetett „papírosról” kérdeztük.

Nincsenek megjegyzések: