2011. szeptember 28., szerda

11-09-28 - írta Giulio

A szegedi orvosi kamara, és a NOSZA alapítvány kálváriája:

"Alapítványunk a kötelező MOK megszűnése előtt (2006) annak városi szervezetétől a hatályos jogszabályoknak megfelelően, az alapítvány céljaival egyező felhasználásra adományt kapott.

Az akkori (és jelenleg is regnáló) országos vezetés az elmúlt 4 évben ügyészségi, rendőrségi feljelentések sorozatát tette az adományozó városi szervezet, és az adományt elfogadó alapítvány ellen.

Bűncselekmény hiányában elmarasztalás nem történt. A pénz fillérre megvan. Senki nem használta fel.

Így azután Éger és bandája polgári peres eljárást indított az alapítvány ellen.

Ez ugyanaz az erkölcsös MOK, akiről itt én a blogon írogatok, válogatott disznóságokat. Amiket elkövettek. Mert jól nyalnak, és nyilván van megfelelő politikai támogatásuk, ami simán begyűrűzik a mára csaknem teljesen függő helyzetbe került bíróságokra is.

A bíróság JÓ ERKÖLCSBE ÜTKÖZŐNEK ítélte azt, hogy az alapítvány elfogadta az adományt.:-)

Keresünk olyan alapítványokat, akiket hasonló okból perbe fogtak és elítéltek. Fellebbezünk!"


Jó lenne látni, olvasni, hogy egy szögedi bírónő hogyan definiálja azt a fajta jóerkölcsöt, amibe az elmített adományozás ütközik. És vajon ez a jó erkölcs térben és időben hol érhető tetten, hogyan definiálható? A bírónő saját, egyéni erkölcséről van szó? Megtudhatnánk többet is az ő erkölcsi koordináta rendszeréről?

Mert általános, egyetemes jó erkölcs per definitionem nem létezik, ugye.

Szögedi specialitás? Hol olvashatjuk?

Miért van az, hogy Szegeden az ügyvédek nem mernek képviseletet vállalni a MOK ellenében, a bíróság "rejtett" érintettségére hivatkozva? Szeged bolsevik, vagy nem?

A "jó erkölcs" szerintem a létező legtágulékonyabb gumióvszer, minden hülye csipa belefér.:-)))

El kellene felejteni. Ugyanaz a kalap xar, mint az un. orvosi etika. Pár embernek jó pénzt hoz, hogy pofázik róla, de mindenki olyat ír, amilyet akar.

Az erre, tehát a "jó erkölcsre" illetve azzal történő ütközésre alapozott összes bírósági ítélet magyarra fordítva azt jelenti, hogy az eljáró bírónak fogalma sincs az egész ügyletről, menekül a korrekt, szabatos jogszabályi indokolástól. És az ügytől is.

Vélhetően közvetett módon érvényesülő megrendelésre dolgozik, ami megfoghatatlan. Bizonyíthatatlan. Csak büdös. A szaga bizony nyilvánvalóvá teszi.

Természetesen, ha meglesz mindez írásban, az egészet közzéteszem. Szokás szerint.

Álljon itt elrettentő példaként egy komplett idióta szófosás az Alkotmánybíróságtól, jelezve a téma megítélésének teljes instabilitását, és a parttalan hülyeség érvényesülésének legalizálását.:-)

801/B/2002 AB határozat

A „jóerkölccsel ellentétes viselkedés” tartalma tekintetében az EJEB respektálja az állami bíróság által hozott ítélet meghatározását, amely szerint a jóerkölccsel ellentétes viselkedés olyan magatartásként határozható meg, amelynek jellegzetessége, hogy azt az érintett személy kortárs honfitársainak nagy többsége inkább rossznak, mint jónak tartja.

Na kérem szépen, ezt egy darab buggyant bíró honnan is szopja ki???

(Hashman és Harrup c. Nagy-Britannia ügyben 1999. november 25- én kelt ítélet, no. 25594/94, § 38.).
Az igen kiterjedt német bírósági gyakorlatban a jóerkölcsbe ütköző szerződés tilalma lényegében a jogrend alapvető elveit (pl. az igazságosság és méltányosság,a jóhiszeműség és tisztesség, stb.), értékeit tagadó jogügyletek tiltását jelenti.
-----------------------------------------------------------------------------------


EZ persze így sui generis és in toto is hülyeség, de a konkrét esetben teljességgel alkalmazhatatlan.:-)

Ennyit a magyar bírók csúcskategóriájának szellemi képességeiről.

Ki a tököm méri meg azt, hogy az elbírált konkrét magatartást a honfitársak (10 millió magyar) aktuális többsége az adott időpontban milyennek tarthatja????

A bíróság? Minden ügyben népszavazást kellene kiírni? Vagy egy árva demens, netán alkoholista bíró a pocakjára csap és kimondja a tutitársadalmijóerkölcsöt.:-)))

A bíró Isteni magasságokba helyezheti saját magát. Menjenek a sunyiba.:-)

Akkor inkább ÉN mondom meg mi erkölcsös és mi nem. Jobban tudom, ezt állítom. Cáfolja meg valaki.

Ez a jogi/etikai dilettantizmus egészen egyszerűen elképesztő...
És ezek alkotmányjogászok, nem utcaseprők.
Vagy inkább mégis...


komment
  • 1. drKL 2011. 09. 28. 21:51

    nekem a jó erkölcsömbe ütközik,hogy valaki 4x annyit keressen fel annyi munkával,mint én?
    hol van ez a biróság,oda szivesen fordulnék...
    azt még nem tudom, hogy az is ütközik-é-e a jóerkölcsömmel, hogy annyi órabérért készenlétezek,mint a hómunkás...
    az viszont biztosan ütközik a jóerkölcsömmel, hogy egy sikeres 5 perces újraélesztésért kapok 80 állami forintot,viszont ha nem sikeres,és esetleg perre viszik a dolgot,az alap kártérités 10 millió..

2011. szeptember 24., szombat

Nagyon aktuális


Tisztelt Dr. Steierhoffer György!

Az Egészség Joga Alapítvány immár ötödik alkalommal rendezi meg Felértékelődött felelősség címet viselő konferenciáját, amely a múlt évi együttgondolkodás sikerére építve ismét a Magánorvosok Országos Szövetségével karöltve kerül megrendezésre. Bemutatni és egyben megvitatni kívánt témáinkat ez évben is aktualitásuk és kiemelt fontosságuk hívta életre. Rendezvénysorozatunk vezérgondolata, hogy lehetőséget biztosítson az orvostársadalom és az egészségügyi joggal foglalkozó jogászszakma közötti színvonalas, építő diskurzus kialakításához.

Az egészségügyi szolgáltatók szakmai felelősségével kapcsolatos kártérítési felelősség bírói gyakorlata az elmúlt 20 év során már-már eljutott az objektív felelősség szintjére, de ugyanazon szolgáltatás kapcsán a büntetőjogi felelősség vizsgálata gyakorlatilag semmit nem változott. Fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők szemszögéből kerüljön áttekintésre az egészségügyi szolgáltatással összefüggő büntetőjogi felelősség jelenlegi helyzete, illetve, hogy közösen találjunk választ a jövő kihívásaira.

A reklám kérdése ma már nem pusztán etikai, vagy marketingstratégiai kérdés csupán. Létjogosultságához nem fér kétség, a mikéntjével azonban csak kevesen vannak tisztában. Az érvényben lévő szabályozás ismertetésével, a szüntelenül megújuló kommunikációs trendek bemutatásával ehhez kívánunk segítséget nyújtani az egészségügyi szolgáltatások piacára fókuszálva.

Égető, és az egész egészségügyi szektort érintő kérdés az érdekérvényesítés hatékonyságáról beszélni. Politikai állásfoglalás nélkül is tudnunk kell képviselni érdekeinket a mindenkori központi irányítás előtt éppúgy, mint az egészségügy szereplői közötti együttműködésben. Példaértékű tapasztalatokért nem kell a szomszédba mennünk, hiszen sikeres lobbisták mutatják be tevékenységüket, módszereiket.

Hisszük, hogy előadásaink olyan gondolatébresztő hatást gyakorolnak majd, amely nemcsak feltárni lesz képes az érintett kérdéseket, hanem válaszokat is eredményez.

Szeretettel várjuk az egészségügyben dolgozó orvosokat, vezetőket, az egészségügyi szolgáltatókat és jogi képviselőiket, bírákat, ügyészeket, ügyvédeket, igazságügyi orvos szakértőket, valamint az államigazgatásban dolgozó egészségügyi vezetőket is.

A konferencia részletes programját az alábbi linkre kattintva megtekintheti:
program letöltése

Üdvözlettel:
Egészség Joga Alapítvány

Cím: 2100 Gödöllő, Remsey Krt. 21. I/3.
E-mail:info@egeszsegjoga.hu
Programinformáció: Szakács Eszter 06-30-300-1094

Jelentkezéshez kérem, kattintson ide!

konferencia jelentkezéshttp://www.medetjur.hu/http://www.maoosz.hu/http://www.egeszsegjoga.hu/bemutatkozas/index.html

2011. szeptember 22., csütörtök


Beteg társadalom vagyunk

Interjú dr. Varga Gáborral







Készítettünk egy felmérést Győrben az egészségügyet igénybe vett betegek között. Kiderült, hogy az összes fekvőbeteg 54 százaléka alkoholproblémával küzd – mondta dr. Varga Gábor a szakmai kollégium addiktológia tagozatvezetője.

– Hogyan látja szakmája helyzetét?

Nincs rózsás helyzetben. A pszichiátria szétvált a neurológiától, évekig önállóságáért ment a harc. Az addiktológia ráépített szakvizsgaként önállósodott, az alkohológia és a narkológia és az összes szerfüggőség tudományaként. Az országban összesen 170- en tettek addiktológia szakvizsgát, de mindössze 100-an praktizálnak. Addiktológiai betegek kezelésére 95 aktív addiktológiai ágy és 400-450 krónikus ágy van az egész országban. Ezen kívül megelőző szolgálatok, hálózatok és civil szervezetek dolgoznak a betegekért. Ilyen például a Területi Általános Megelőző Addiktológiai Szakszolgálat, a TÁMASZ, mely korábban plusz pénzeket kapott munkájáért, de ma már nem kap ilyen támogatást. Jelenleg a teljesítményfinanszírozás mellett a gondozási bázispénzből élnek, de ez év végétől az is megszűnik, ezért kétséges a jövőjük – láttatta a jövőt dr. Varga Gábor a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály főosztályvezetője

– Milyen az alkoholbetegek ellátórendszere?

Készítettünk egy felmérést Győrben az egészségügyet fekvőbetegként igénybe vett betegek között. Kiderült, hogy az összes fekvőbeteg 54 százaléka alkoholproblémával küzd. Ötven százalékban az alkoholfogyasztás az oka a közlekedési baleseteknek, s az alkohol immunrendszert gyengítő hatása miatt a különféle betegségeknek is, mint pl. az epilepsziának, az egyes gasztroenterológiai betegségeknek, a hasnyálmirigy gyulladásnak, a májráknak, az ideggyulladás miatti látásproblémáknak, a vérképzőszervi betegségeknek, a felső légúti daganatoknak (ezen daganat típus 90 százalékban alkoholfogyasztók és dohányosok között fordul elő). Ugyanis a lymphociták jó daganatsejt felismerő funkcióját tönkre teszi az alkohol első bomlásterméke. Óránként 7 gramm alkoholt tud lebontani a máj károsodások nélkül. Ha ennél többet fogyaszt az illető, pl. 8 grammot, akkor már szabadgyökök szabadulnak fel és rontják az immunrendszer működését.

A túlzott alkoholfogyasztásnak döntő szerepe van a magyar lakosság egészségi állapotának romlásában. Ismert, hogy az ellátórendszer nem arányos az egészségromlás volumenével. Míg a jól prosperáló Svájcban magánklinikák működnek az alkohol megvonására. Magyarországon az előítéletek is akadályozzák az alkoholbetegek terápiára való hajlandóságát. Továbbá nem igazán alkalmas az ellátórendszer az alkoholbetegek kezelésére, pl. a demens betegekkel kell sok kórházban egy osztályra helyezni őket. És mivel mindig az akut betegeknek van elsőbbségük, ezért először a heveny pszichiátriai betegek kapnak kezelést, és háttérbe szorulnak a szenvedélybetegek. Hiányolom a tisztán csak addiktológiai osztályokat. Ezek működéséhez kell kidolgozni programokat.

Jellemző, hogy például 300.000 drogbetegre 300 rehabilitációs hely van. Nehézkes a gyógyszerelés is, mert pl. minden gyógyszeréért fizetni kell az alkoholbetegnek, ezekre a szerekre nem jár legtöbbször semmilyen támogatás vagy alig van kedvezmény. Nagyon jól bevált a beültetett gyógyszer, használatukkal tíz évig absztinensek voltak a betegek, visszailleszkedtek a társadalomba, dolgoztak. De mivel kicsi a gyógyszer árrése, a nagykereskedők már nem hozzák be az országba ezeket az intolerancia szereket. Így ezek az alkohol és a drog éhséget csökkentő gyógyszerek több mint 30.000 forintba kerülnek havonta a betegnek. Külföldi példák más megoldásokat mutatnak. Horvátországban például a heroinfüggők szintetikus heroin készítményt kapnak, melyet dekriminalizációs célból kiválthatnak nagyon kedvezményesen. A szubsztitúciós kezelésekre emellett más készítményt is használnak.

Magyarországon minimum 3000-5000 heroinfüggő van, s 800-1500 főnél kellene alkalmazni a szubsztitúciós terápiát, azaz a heroinéhes receptorok lekötését. A horvátországi terápia során a biztosító a beállított grammig fizeti a pótszert. Ha Magyarországon is alkalmaznánk ezt a megoldást, a betegek 50 százalékát kellene beállítani erre a terápiára, ahol 8 gramm kedvezményesen jár, e feletti pótszer ára pedig 16 grammot figyelembe véve hetente 8500 Ft lenne, azaz havonta 35000 Ft az absztinenciáért. Vannak olyan vélekedések, hogy az alkohol-és a drogfüggőnek ne fizessen a TB a kezelésért, fizessen ő maga, mert önmaga az oka betegségének. Véleményem szerint morális alapon nem lehet rangsort állítani a betegségek között. A zsíros étkezés, a dohányzás ártalmai is ugyanolyan súlyos betegségeket okoznak, mint az alkoholizmusé. Nem beszélve arról, hogy az alkoholforgalmazásnak óriási nemzetgazdasági haszna van, az 1990-es években 800 milliárd forint volt. Ennek egy részét terápiára kellene fordítani. Svájcban például akoholtized van, Magyarországon, ha jól tudom a 11. drogstratégia készült el, de előfordulhat, hogy nem fogják elfogadni, mert akkor cselekedni kellene és egyúttal finanszírozni a prevenciót.

– Melyek a legsürgetőbben megoldandó feladatok?

Javaslatokat tettünk az ellátórendszer működésére, az elvekre, a nagytérségenkérinti ellátóközpontokra. Javasoljuk, hogy legyen a nagytérségi központokban önálló addiktológiai osztály, a kisebb osztályok pszichiátriáin pedig addiktológiai részleg. A nagytérségi központok addiktológiai osztályai jogosultak lennének a heroin megvonásra, az intravénás használók terápiájára, a kettős kórképek kezelésére, vagy pl. a várandós droghasználók elvonási tüneteinek speciális kezelésére.

Viszont máig is hiányzik a negyedik progresszivitási szint, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI). Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter megszüntette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), ismertebb nevén a Lipótot, mely nemzetközileg tekintélyes kutató, oktató, szakmaszervező, terápiás intézet volt. Utcára került 250 orvos és 800 beteg, melynek társadalmi visszhangja alig volt.

– Hogyan képzeli el az addiktológia szakma jövőjét?

Ezt az intézetet más, kisebb struktúrában pótolni kell. Az OPAI lenne ez az intézet, melynek helyszínét és profilját ki kell alakítani. Ez az intézet lenne a legritkább addiktológiai betegségek ellátó központja is a pszichiátriai betegségek mellett, emellett részt venne nemzetközi kutatásban is. Ma a társadalomnak nagy kihívás a drog-, alkohol-, és játékszenvedély, melyre reagálni kellene a medicinának, átalakítani a hagyományos struktúrákat. Az OPAI-ban magasszintű diagnosztikai és laborháttér kell és vegyes funkciókra tanszéki csoportokat kellene létrehozni. Át kell szervezni a modern addiktológiai szakmát. A jövő egy országos karmester funkciójú intézmény létrehozása az addiktológiai szakma számára is. Továbbá meg kell erősíteni a félutas intézményekben a drog rehabilitációt, a szenvedélybetegek ellátó összes területeit. Sokat segítene a betegeken, ha munkahelyi központú rehabilitációkat is igénybe vehetnének. Nyugaton a cégek fizetnek az alkoholprevenciós programokért a munkatársaknak, melyekre itthon is volt próbálkozás. Ezeknek egy komplett stratégia részeként kell összeállni mint nemzeti addiktológiai programnak és finanszírozási hátteret is kell biztosítani kormányszinten.

– Hogyan lehetne megelőzni a kábítószer-használatot?

Vajon miért fordul elő narkóéhség a társadalomban? Nem túlzás az állítani, hogy beteg társadalom vagyunk, állandó a teljesítményvezéreltség, és a társadalom tagjai nem vagy csak nehezen bírják elviselni a kudarcot. Meg kell tanulni veszíteni is, 2.-nak, 3.-nak lenni a dobogón, elfogadhatóan. Belenyugodni, hogy akkor is jól csináltam, ha a 2. vagy 3. helyezést értem el. A társadalom egyes tagjaiban nagy a vágy és kicsi a tehetség, mely anémiás állapotot teremt. Ebben az állapotban az egyén úgy érzi, hogy a törvényes utak és vágyak közötti rést vagy távolságot csak az alkohol tudja betölteni. Továbbá túl sok az éhes, vágyódó ember, aki ki van éhezve vágyaira s ezért narkóval változtat tudatot, valósít meg álmot. Használja a tudatmódosító szereket, ha túl távoli a valóság a vágyaitól. Magyarországon kevés az embereknek a megküzdési stratégiájuk, a kemény hétköznapokban sokan most tanulják. Akik az utcára kerülnek, azok azt hiszik, hogy jön állam bácsi és segít nekik. A mentálhygiénének, az öngondoskodásnak kell a segítségükre sietni, hogy elérhető, reális célokat kövessenek vagy tűzzenek ki. Olyan mikroközösségeket létesítsenek, melyek pszichésen is támogatják tagjaikat.

– Mi a tagozat és a tanács feladata?

Megrajzolni az ellátórendszer vágyott struktúráját, meghatározni a progresszivitási szinteket, megírni a terápiás protokollokat, kidolgozni a terápiás modelleket a motivációs technikákra alkalmassá téve.

– Mi a véleménye a Semmelweis Tervről?

Jó általános váz, melyre rá kell rakni a szakmaspecifikus stratégiákat. Például elképzelhetetlen, hogy 3-4 évet várnak rehabilitációra a drogbetegek, hogy az alkoholbetegek nagy része kiszorul az ellátásból a teljesítményvolumenkorlát miatt.

Tervünk, hogy bővítsük a szakmai kollégium nemzetközi kapcsolatait a környező országokkal, mint Horvátországgal, Csehországgal, Romániával. Továbbá előrébb lépnénk a pszichoedukációban a mentálhigiénikusokal és a nővérekkel is együtt dolgozva. Ehhez fejleszteni kell az orvos képzési anyagokat is. Ma a diplomás nővér többet tud addiktológiából, mint az orvos. Az orvosi szakmán belül minden szakterületnek foglalkozni kellene az alkoholizmus szövődményeivel is. Az általános és a középiskolákban mindenkinek tanítani kellene a lélek működését, például a konfliktuskezelést, de akár a hitelfelvétel kockázatait is.

– Kérem, ismertesse röviden szakmai életrajzát és ejtsen néhány szót családjáról, hobbijáról!

A pécsi orvostudományi egyetemen végeztem 1977-ben. Végzéskor pszichiátriai témájú államvizsgát tettem és a bukovinai székelyek alkalmazkodási problémáit kutattam. Az egyetemi évek után biostatisztikával foglalkoztam, pedagógusok, bányászok neurózisát kutattam, elsajátítottam a pszichoterápia elemeit és az autogén tréning vezetését. Majd a győri Petz Aladár Megyei Kórház pszichiátriáján dolgoztam és neurológiai szakvizsgát is tettem. Majd addiktológiai szakvizsga következett és 33 éven át dolgoztam pszichiátriai osztályon, ebből közel 20 évet osztály és centrumvezetőként. Érdekelt az egészség-gazdaságtan és 15 évvel ezelőtt elvégeztem a közgazdaságtudományi egyetemet. A Széchenyi István Egyetem Egészségtudományi Tanszékén vagyok főállású tanár, továbbá oktatok a Nyugat-Európai Egyetemen a Wesley lelkészképző intézetben is. Szakmai témáim a pszichodrámavezető-képzés, a hadseregben végzett krízisintervenció, a humán segítők kiválasztási és kiképzési technikája.

Négy szakkönyvem jelent meg, az ötödik a krízismenedzsment (válságkezelés) témájáról. Szűkebb kutatási területeim a krízisintervenció, a telefonszolgálat, az öngyilkosság kutatása, a szervezetek, intézmények válságmenedzselése.

Három gyermekem van, egy fiú és két lány. A fiam Londonban építészmérnök, a nagyobbik lányom közgazdász a fővárosban, a kisebbik három hónapos.

Az idő nagyobbik részében Győr mellett lakunk egy gerendás faházban és onnan járok Budapestre dolgozni szinte naponta. Kedves elfoglaltságaim a síelés, vitorlázás, kenuzás, kertészkedés. Szívesen szervezek csoportokat kiránduláshoz, sporthoz, örömmel járok Erdélybe, akár szervezetfejlesztési tréningeket is tartani intézeteknek. Több alapítványban kuratóriumi tag vagyok és különböző egyesületekben önkéntesként dolgozom, jómagam is létre hoztam néhányat. Komolyan hiszek a civil szektor fontosságában.

2011. 09. 13.

Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok:
A munkahelyi drogprevenció Magyarországon csekély
A rehabilitáción spórolna a főváros
Civilizáció és betegségei – személyes konferenciabeszámoló
Készen van a nemzeti drogstratégia tervezete
A gyermek-addiktológiai ellátás megteremtését sürgeti az ombudsman
11-09-22 - írta Giulio


http://www.ema.europa.eu/docs/hu_HU/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/000703/WC500021146.pdf


EMA hivatalos tájékoztató:

Miért engedélyezték a Gardasil forgalomba hozatalát?
A CHMP megállapította, hogy a Gardasil alkalmazásának előnyei meghaladják a kockázatokat, és
javasolta a gyógyszerre vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását.

"Miért engedélyezték a Gardasil forgalomba hozatalát? A CHMP megállapította, hogy a Gardasil alkalmazásának előnyei meghaladják a kockázatokat, és javasolta a gyógyszerre vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását." 2006.

------------------------------------------------------------------------------------

De mégiscsak valami gáz lehet...

http://bolsonweb.com/diariobolson/detalle.php?id_noticia=26094

"The SANE Vax team believes the solution is simple. Gardasil™ does not meet the specifications the manufacturer put forth to gain approval for the use of their HPV vaccine. Therefore, Gardasil™ use should be discontinued until such time as the manufacturer can either remove all residual HPV DNA from the vaccine, or prove the residual HPV rDNA attached to the aluminium adjuvant poses no health risks when injected into the human body."

Nem eldönteni akarom a kérdést, hanem felvetni. Hazánkban ugyanis minden olyan hír, ami a védőoltások esetleges veszélyességére utalhat, tabu.

Sem a hivatalos sajtó, sem az érintett szakorvosok, szakemberek nem nyilatkoz(hat)nak ezekben a kérdésekben.

Hasonló DNS/RNS fragmentum bakik több védőoltásban is előfordulnak.

A döntést a nem kötelező védőoltások esetében mindenkinek saját magának kell meghoznia. Tanuljatok nyelveket.:-)

Amíg csak magyarul tudtok, itthon mindent belétek nyomhatnak. Jó drágán.

2011. szeptember 21., szerda

Szorul az adóhurok a tanárok és

az orvosok nyaka körül

2011. szeptember 21.

Tovább szorítja az oktatásban és az egészségügyben dolgozók nadrágszíját a kormány a jövő évre bejelentett adóintézkedésekkel. Az egészségügyi dolgozók átlagosan havonta nettó 6 ezer, az oktatásban foglalkoztatottak pedig 5 ezer forintot veszítenek. Havonta 8-9 ezer forint bérkompenzációt kellene kapniuk ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon a zsebükben, mint az idén. Az infláció miatt így is több mint 4 százalékkal kevesebbet ér majd a fizetésük.

Jövőre véglegesíti a kormány a 16 százalékos, egykulcsos adórendszert. Ennek egyik lépése, hogy teljesen megszűnik az 1,27-szeres szorzóval számolt szuperbruttósítás, vagyis már csak a bruttó bér után kell megfizetni az adót. Ez az intézkedés minden munkavállaló számára kedvező.

Az alacsonyabb keresetűeknek azonban rossz hír, hogy egy lépésben megszűnik az adójóváírás. Jelenleg havonta 12 100 forint alkalmazotti kedvezményt lehet érvényesíteni bruttó 180 ezer forintos jövedelemig teljes összegben, 260 ezer forintig pedig folyamatosan csökkenő mértékben.

További intézkedés, hogy a mostani 7,5 százalék helyett jövőre már 8,5 százalékos egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot kellene fizetniük a munkavállalóknak. A járulékemelés minden adózó számára többletterhet jelent.

Bruttó 213 400 forintig még a gyermekesek is rosszabbul járnak

A tervezett változtatások összességében azt jelentik, hogy jövőre mindenkinek csökken a nettó bére, aki bruttó 213 400 forintnál kevesebbet keres - derül ki Angyal József okleveles adószakértő, matematikus számításaiból. Azok is kevesebbet kapnak kézhez, akik gyermekkedvezményt is igénybe tudnak venni.

A médiában elterjedt az a helytelen kommunikáció, amely szerint azok járnak rosszul a jövő évre tervezett adóváltoztatásokkal, akik nettó 140 ezer forintnál kevesebbet keresnek. Csak gyermekkedvezmény nélkül igaz, hogy idén a bruttó 213 400 forintból nettó 140 ezer marad. Egy gyermek utáni adókedvezmény esetén azonban már 149 ezer forint, két gyermeknél 159 ezer, három gyermeknél pedig 176 ezer forint a nettó marad 213 400 forintos bruttó jövedelemből.

A Széll Kálmán Terv szerint jövőre sem emelkedik a köztisztviselői, közalkalmazotti illetményalap. A nettó keresetek csökkenését utólagos bérkompenzációval ellensúlyoznák.

Több ezer forintos mínusz az egészségügyben és az oktatásban dolgozóknál

Az egészségügyi dolgozók az idei év első felében átlagosan havi bruttó 173 486 forintot kerestek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ebből az idén - gyermekkedvezmény nélkül - megközelítően 120 ezer forint marad. Jövőre viszont ez több mint 6 ezer forinttal kevesebb lesz. A bruttó béreket átlagosan csaknem 10 ezer forinttal kellene emelni ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetés - számol Angyal József.

A szellemi foglalkozásúak jövedelme átlagosan havi bruttó 189 ezer forint volt a humán-egészségügyi ellátásban. Ebből jövőre 4500 forinttal kevesebb marad, mint az idén. A különbséget 6800 forintos béremeléssel lehet kiküszöbölni.

A fizikai foglalkozásúak átlagosan bruttó 118 641 forintos fizetéséből 85 870 forint az idei nettó bér, ami jövőre csak 77 709 forint lenne. Esetükben 12 460 forinttal kellene emelni a bruttó jövedelmet, hogy a pénzüknél maradjanak.

Az oktatásban az első félévben 185 800 forint volt a bruttó átlagbér, ebből jövőre több mint 5 ezer forinttal kevesebb maradna, amit csaknem 8 ezer forintos bruttó béremeléssel lehetne korrigálni.

Az ágazatban foglalkoztatott fizikai dolgozók idei átlagos havi keresete alig több mint bruttó 100 ezer forint. Az érintettek nettó fizetése csaknem 9 ezer forinttal csökkenne jövőre. Ahhoz, hogy ezt megússzák, havonta 13 ezer forinttal kellene növelni a bruttó bérüket.

Még a szellemi foglalkozásúak is valamelyest rosszabbul járnak, mint az idén: a 203 ezer forintos átlagos bruttó jövedelemből havonta 1900 forinttal marad kevesebb az adóváltozások miatt.

A bérkompenzáció idén csak mérsékelte a keresetkiesést

Az idei első félévi kereseti adatok azt mutatják, hogy az oktatásban és az egészségügyben a a bérkiegészítéseel sem sikerül teljes egészsében ellentételezni a nettó bérek csökkenését. Mindkét ágazatban havonta átlagosan 10 ezer forinttal kaptak kevesebbet kézhez, mint egy évvel korábban azok, akiknek még nincs gyermekük, vagy már befejezte a középiskolát, és nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt.

Vagyis az érintettek fél év alatt összességében 60 ezer forinttal kevesebbet kerestek, az év egészét tekintve pedig több mint 100 ezer forintot buknak.

Tovább mélyül a jövedelmi szakadék

A pénzügyi, biztosítási területen, valamint az információ, kommunikációs ágazatban dolgozók - az idei évhez hasonlóan - a 2012-re tervezett adóváltoztatásokkal is jól járnak.

A pénzügyesek bruttó keresete az idei első félévben átlagosan havi 387 599 forint volt. Ebből az idén 241 ezer forint marad, jövőre pedig csaknem 254 ezer forint. Ugyanekkora bruttó jövedelemből 2010-ben még csak 227 ezer forintot vihettek haza a dolgozók. Két év alatt tehát az ágazati átlagjövedelem szintjén 27 ezer forinttal több maradt az érintettek zsebében.

A pénzügyi szférában azonban nem ritka a havi bruttó 1 millió forintos fizetés sem. Ebből jövőre 33 ezer forinttal több marad. Idén ugyanekkora bruttó fizetésből 136 ezer forinttal több maradt, mint tavaly. Az érintettek két év alatt összesen havonta 166 forintot nyertek az adóváltozásokkal.

A legnagyobb adózó 2010-ben összesen 1,4 milliárd forintot keresett, aminek a túlnyomó része munkajövedelemből származott. Az érintett magánszemély idén havi 20 millió forintot keresett azzal, hogy a felére, 16 százalékra csökkent az adókulcs. Ezt jövőre havi 4 millió forinttal fejelheti meg, ha egy fillért sem nő a fizetése.

Forrás: Pénzcentrum

2011. szeptember 18., vasárnap

Gary Taubes:


Ártalmas-e a cukor?

Forrás: Is Sugar Toxic? By GARY TAUBES, New York Times, 2011, április 13.

Fordította: Mezei Elmira

2009. május 26.-án Dr. Robert Lustig (gyermek endokrinológus) előadást tartott "Cukor: a keserű igazság" címmel. Az előadás az év júliusában felkerült a Youtube-ra. Azóta több mint 800.000-en nézték meg, és minden hónapban kb. 50.000 új nézője van. Ezek eléggé elképesztő számok ahhoz képest, hogy egy másfél órás előadásról van szó, amelyben Lustig a fruktóz biokémiájának és az ember fiziológiájának aprólékos részleteit tárgyalja.


Lustig a gyermekkori elhízás és hormonrendellenességek vezető specialistája a San-Franciscoi California Egyetemen, ami az USA egyik legjobb orvosi egyeteme. Első tanulmányát a gyermekkori elhízás témájában 12 évvel ezelőtt publikálta. Azóta kezel és kutat ebben a témában.

2011. szeptember 13., kedd


Az autizmus születés körüli és újszülött kori rizikótényezői




USA szerzők szisztematikus vizsgálatot folytattak az autizmus rizikója és a születés körüli, illetve újszülöttkori tényezők esetleges összefüggésével kapcsolatban. Áttekintették a PubMed, Embase, Psicinfo adatbázisokat olyan kutatásokért, amelyek ezzel a témával foglalkoznak.

A vizsgált anyagokból 40 volt alkalmas meta-analízisre. Véletlenszerű modelleket használtak a hatás vizsgálatára.

60 születés körüli és újszülöttkori faktort vizsgáltak meta analízissel. Az autizmus rizikófaktorai közé a következők tartoznak: a magzat abnormális megjelenése, köldökzsinór szövődmények, magzati distress, születés alatti trauma vagy sérülés, anyai haemorrhagia, nyári szülés, alacsony születési súly, kis méret a gesztációs korhoz képest, veleszületett malformáció, alacsony Apgar score, táplálási nehézségek, meconium nyelés, újszülött kori vérszegénység, ABO vagy Rh inkompatibilitás és hyperbilirubinaemia.

Tényezők, amelyek nem függnek össze az autizmus rizikójával: fájdalomcsillapítás, asszisztált hüvelyi szülés (vákuum, fogó), túlhordás, nagy születési súly és a fej körfogata.

A szerzők összegező véleménye szerint nincs olyan faktor, amely önmagában felelőssé tehető az autizmus rizikójáért. Ugyanakkor nagyon széles skálája van azoknak a tényezőknek, amelyek együtthatása fokozhatja az autizmus rizikóját.

Forrás: WONCA
Pediatrics 128(2): 344-355, August 2011
http://www.globalfamilydoctor.com/search/GFDSearch.asp?itemNum=12994

2011. szeptember 10., szombat


Crohn-betegség vagy

colitis ulcerosa?


Az 50 éves férfi beteg 13 éve szenved gyulladásos bélbetegségben, amelyet korábban colitis ulcerosának tartottak, 5-aminoszalicilsav-, szteroid-, később azathioprinkezelést kapott. Nyolc éve sürgősségi műtét során definitív totalis colectomia, majd második ülésben a rectumból mucosareszekció és pouch kialakítása történt. Ismételt szövődmények miatt végül definitív ileostomát alakítottak ki, hat éve ezzel él. Az utóbbi években azonban ismételten jelentkeznek a perinealis régióban sipolyok és tályogok, amelyek megkérdőjelezték az eredeti diagnózis helyességét, és végül Crohn-betegség bizonyosodott be.

Az 50 éves férfi anamnézisében 1998-ig komolyabb betegség, műtét, kórházi kezelés nem szerepelt. Ekkor, 37 éves korában hasmenés, véres székürítés jelentkezett. Endoszkópos vizsgálat történt, amelynek alapján colitis ulcerosát véleményeztek. 5-aminoszalicilsav- (5-ASA) és szteroidkezelést kapott, remisszióba került. 2003 tavaszán perianalis abscessus miatt sebészi ellátása történt.

2003 júniusában kolonoszkópiás kontrollvizsgálatot végeztek egy másik intézményben. A rectumban sipolyjáratot találtak, a colon transversum középső szakaszától orális irányban csőszerű colont láttak. A nyálkahártya itt gyulladt, sérülékeny, fekélyekkel és pseudopolypusokkal tarkított volt. A makroszkópos kép Crohn-betegségre utalt, de a szövettani vizsgálat colitis ulcerosát írt le, súlyos aktivitással. Szteroid-lökéskezelést követően azathioprin adását kezdték el.

2003 novemberében vastagbél-perforáció miatt sürgősségi műtétre került sor. Ennek kapcsán ‒ tekintettel a korábbi szövettani vizsgálat eredményére ‒ total colectomiát végeztek, és ileostomát alakítottak ki. A definitív műtéti megoldás miatt a korábbi terápiát elhagyták.

2004 márciusában pouch kialakítása, a rectumból mucosectomia történt. Az ileostomát meghagyták, azt 2004 májusában zárták.

2004 szeptemberében a perianalis régióban a pouch körül ‒ valószínűsíthetően az ileoanalis anastomosis insuffitientiája miatt ‒ abscessus alakult ki. A tályogot kiürítették, és tehermentesítő ileostomát helyeztek fel.

2005 januárjában a pouchot kiirtották, Koch-rezervoárt és kontinens ileostomát alakítottak ki. Iatrogén bélperforáció miatt reoperációra került sor, sutura és adhaesiolysis történt. A posztoperatív időszakban enterocutan fistula jelentkezett. A szövődményekre való tekintettel a beteg kérésére a Koch-rezervoárt megszüntették, a fistula exstirpatiója mellett definitív ileostomát alakítottak ki.

2006 decemberében anocutan fistula jelentkezett, így 2007 januárjában az ileostoma korrekciója mellett az analis csonk teljes exstirpatiója is megtörtént. 2007 februárjában a perinealis-sacralis sebből jelentkező váladékozás miatt újabb reoperációra került sor.

2010 januárjától rendszeres sebészeti gondozás alatt állt perianalis sipolyok miatt, de ismételt műtétre nem került sor.

A beteg 2010 novemberében jelentkezett osztályunkon. Osztályos felvételekor a perinealis régió fájdalmán kívül panaszt nem jelzett, láza nem volt, széklete az ileostomán át rendszeres ürült, benne vért nem látott.

Fizikális vizsgálata során a sovány küllemű férfibeteg belgyógyászati státuszában kóros eltérés nem volt. Az anusnyílás helyén vonalas heget láttunk, a perinealis régió egésze beszűrt, hyperaemiás, érintésre kifejezetten érzékeny volt, az induráltság egészen a scrotumra húzódott, számos sipolynyílást észleltünk, melyekből genny volt komprimálható (1. ábra).

1. ábra. Perianalis sipolyrendszer.

Laboratóriumi leleteiben emelkedett CRP- (42,4 mg/l) és ferritinszintet (1017 ng/ml), mérsékelt fokú leukocytosist (14,2 G/l) találtunk. Ezeket az eltéréseket akutfázis-reakcióval magyaráztuk.

Bentfekvése alatt CT-enteroklízis és kismedencei MR-vizsgálat történt, empírikus antibiotikus kezelést (ciprofloxacin+metronidazol) indítottunk. A képalkotó vizsgálatok vékonybél-érintettséget nem igazoltak, de praesacralis tályogot írtak le, igen kiterjedt perianalis és perinealis fistularendszerrel (2. ábra).

2. ábra. Praesacralis tályog és kismedencei sipolyrendszer (MR-kép).

2011. január 11-én sebészeti osztályunkon széles feltáró műtét történt, szövettani és mikrobiológiai mintavétellel. A tenyésztéses vizsgálat F csoportú Streptococcus jelenlétét igazolta, célzottan kezdtük ciprofloxacin adását. Rendszeres sebészeti ellátás (nyitott sebkezelés) mellett lassú, de egyértelmű javulást észlelünk.

A beteg anamnézise és a perianalis régió makroszkópos képe alapján a folyamatot Crohn-betegségnek tartjuk a korábbi, ennek ellentmondó szövettani eredmények ellenére. A műtét során vett szövettani minták feldolgozása e feltevést megerősítette. Jelen helyzetben biológiai kezelés indítását tartjuk indokoltnak.

Esetünkkel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyulladásos bélbetegség differenciáldiagnosztikájában a klinikum, a képalkotó vizsgálatok eredményei, az endoszkópos makroszkópos kép döntő jelentőségű. A biopsziás anyag leletének eredménye a legtöbbször nem döntheti el, mi a diagnózis. A helyes kórkép felállítása 2003-ban megtörténhetett volna a megfelelő terápiás konzekvenciával. Igaznak tartjuk a régi mondást: „Az a colitis ulcerosa, melyben sipoly jelenik meg, az Crohn-betegség”.


dr. Dunkel Kinga

Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály, Budapest

(osztályvezető: prof. dr. Banai János)


Köszönöm az MR-képet dr. Cserepes Éva főorvosnak (Honvédkórház, Radiológiai Osztály).


Forrás: http://econsilium.hu./


2011. szeptember 9., péntek

11-09-09 - írta Giulio

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-455662

Fölmerült, hogy azok, akiknek van diplomájuk, a fizetésük egy részét adják egy alapnak, amelyből a következő generációt képzik - mondta az InfoRádiónak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Ez viccnek is rossz, vagy a rádiót kell bezárni, vagy a Réthelyit. Erős őrizet alatt.

Általában is javasolható lenne most már néhány teljesen elszabadult elméjű kormánytag átfogó, alapos elmeorvosi vizsgálata. Addig, amíg nem harapnak.

Az alkalmassági nálunk is kötelező. Elvárom, hogy szűrjék ki a gyakorló elmebetegeket a magaslatról is.





Az ember mint befektetés

2011. szeptember 9.

Tisztelt Bognár Gergely!

Először is, engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a Harvard Egyetemen elnyert posztdoktori kutatói állásához. Nyilván egyetért azzal, hogy ez nemcsak Önnek, hanem Magyarországnak is nagy siker. Sok szerencsét kívánok a munkájához és remélem, hogy külföldi tartózkodásával hozzájárul a magyar tudomány nemzetközi elismertségéhez.

Lenne itt azonban egy apróság. Mivel Ön államilag támogatott egyetemi képzésben részesült és diplomájának kézhez vétele után hét éven belül külföldön vállalt munkát, az új felsőoktatási törvény értelmében vissza kell térítenie egyetemi képzése költségét. A Mellékletben megtalálja, hogy mennyit költött az állam az Ön képzésére. Ezt az összeget 30 napon belül szíveskedjen átutalni a megadott számlaszámra.

Üdvözlettel,
Hoffmann Rózsa
oktatási államtitkár

Nem, nem kaptam ilyen levelet öt évvel ezelőtt, amikor a Harvardra kerültem. Hol volt még akkor a Nemzeti Együttműködés Rendszere! De ha a kormány felsőoktatási törvénytervezete jelenlegi formájában megvalósul, akár postára is kerülhetnek ilyen levelek. Az ember még szinte ki sem józanodott az áhított, de csak titkon remélt külföldi állás vagy ösztöndíj megünnepléséből, amikor az állam már benyújtja a számlát.

Hogy tisztán lássunk: itt nem arról van szó, hogy a diák tandíjával hozzájárul képzése költségéhez. Nem arról, hogy az állam meghitelezi neki az egyetem költségeit, amit későbbi magasabb jövedelméből visszafizet. Hanem arról, hogy egy politikai közösség úgy dönt, hogy a legkiválóbb vagy leginkább rászoruló diákok egyetemi képzését ugyan finanszírozza, de csak akkor, ha azok majd úgymond a közösség javát szolgálják. Ahogy az oktatási államtitkár fogalmazott:

Ha az állam milliókkal támogat meg egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz.

Döbbenetes az a társadalomfilozófiai nézet, amit ez az érv előfeltételez.

Mert például előfeltételezi, hogy aki külföldre megy, az kizárja magát a magyar politikai közösségből.

Nyilván nem az fáj a magyar kormánynak, az idegenbe szakadt hazánkfia nem járul hozzá a közterhekhez. Egyrészt ha ez lenne a baj, felmondhatná a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződéseket. (Az Egyesült Államok például megadóztatja a külföldön élő amerikaiakat.) Másrészt a lakosság nagyobb része már így sem járul hozzá a közterhekhez, mégsem zárja ki őket az állam a politikai közösségből (bár vannak nyugtalanító jelek).

De leginkább azért döbbenetes a törvénytervezet, mert a felsőoktatást olyan befektetésként kezeli, aminek a „megtérülését” az állam akár a szabadságjogok csorbításával is kikényszerítheti. A humántőke fejlesztése kölcsön, amit az adósnak vissza kell fizetnie, ha nekünk nem tetsző célra használja.

És itt értünk el ennek a blognak a szűkebben vett témájához.

A felsőoktatás szűkös jószág, amit a társadalom nem képes mindenkinek biztosítani. Persze nem mindenkinek kell egyetemre mennie — de még így is több egyetemet, főiskolát végzett munkásra van szüksége egy modern társadalomnak, mint amennyit a közösség biztosítani tudna. A felsőoktatás piacosítása (megfelelő diákhitelek és ösztöndíjak mellett) részben megoldás lehet. De sok tehetséges fiatal nem tudna részt venni a felsőoktatásban, ha kizárólag a fizetési képesség vagy hajlandóság döntené el, hogy ki mehet egyetemre vagy főiskolára. Különböző mértékben ugyan, de minden fejlett ország áldoz a felsőoktatásra.

De ha már egyszer egy társadalom úgy döntött, hogy közös forrásaiból részt vállal egy jószág biztosításából, nem tehet különbséget ember és ember között aszerint, hogy kinél térül meg legjobban ez a „befektetés”. Vannak bioetikusok, akik úgy gondolják, hogy ha mondjuk választanunk kell egy kisgyerek vagy egy tizennyolc éves fiatal élete között, akkor a tizennyolc évest kell megmentenünk, mert úgymond „a serdülőkorúak már rengeteg oktatást és szülői gondoskodást kaptak, és ezek a befektetések elvesznének, ha a serdülőkorú nem élhetne teljes életet” (428. o., kiemelés tőlem).

Lehet, hogy adott esetben a serdülőkorú fiatalt kell megmentenünk, de biztosan nem azért, mert különben elveszik a társadalmi haszon. Az emberi élet nem befektetés. Mint egy választanulmányban (40–41. ok.) kollégámmal rámutattunk, ilyen alapon egy 40 éves sebész élete is többet ér, mint mondjuk egy hasonló korú segédmunkásé vagy akár háziasszonyé, hiszen az előbbibe sokkal többet fektetett a társadalom. Még egyszer: az emberi élet nem befektetés, amit az embernek azzal kell meghálálnia, hogy minél hasznosabb tagja lesz a társadalomnak.

Remélem világos, hogy nem azt akarom mondani, hogy a felsőoktatás állami finanszírozása élet-halál kérdése. Csupán a mögöttes társadalomfilozófiai felfogás primitív voltára szerettem volna rámutatni. Jó lenne persze, ha mindenki arra törekedne, hogy minél hasznosabb tagja legyen a társadalomnak. De ezt így, a kormány által elképzelt formájában nem szabad kikényszeríteni.

Címkék: , ,


forrás : http://bioetikablog.hu/2011/09/az_ember_mint_befektetes


2011. szeptember 5., hétfő









Ez vicc? - kinevették a magyar

orvosok fizetését külföldön

2011. szeptember 03.

Hitetlenkedve hallgatta egy nigériai rezidens magyar társai beszámolóját a hazai orvosi fizetésekről.

A napokban szerzett kellemetlen élményéről számolt be egy végzős orvostanhallgató a Napközben műsorában. A fiatal férfi a hazai rezidensek kilátásai kapcsán elmondta, a nemrég egyik végzős, nigériai származású hallgatótársával beszélgetett. Az afrikai fiatalember az egészségügyi dolgozók fizetése felől érdeklődött. „Kicsit hitetlenkedve, értetlenül nevetve kérdezte tőlem, igaz-e, hogy tényleg olyan keveset keresnek a kezdő magyar orvosok, amennyiről ő hallott, mert amennyiben igen, akkor ez csak a vicc kategóriájába tartozhat. Ennél még ők is háromszor-négyszer többet keresnek” – számolt be a beszélgetésről a végzős magyar orvostanhallgató.

A diploma előtt álló fiatalember elmondta még, bár csak felületes ismeretekkel rendelkezik a nigériai gazdaság helyzetéről, de úgy gondolja, a nyugat-afrikai országban sem lehetnek sokkal kedvezőbbek a viszonyok, mint Magyarországon. „Valamiért ott mégis más helyi értéken kezelik az orvosokat, mint nálunk” – tette hozzá a rezidens, aki hazai társaival együtt azzal kénytelen szembesülni, hogy a kezdő orvosok nagyjából nettó kilencvenkétezer forintos fizetéssel indulhatnak neki a pályájuknak.

„Úgy kellenek, mint egy falat kenyér”

Az orvosok helyzetének javítására a közelmúltban intézkedések történtek. Az egészségügyért felelős államtitkárság 2011. július 20-án hirdette meg a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíját, valamint a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíját. A szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az orvosjelölteknek közelmúltban meghirdetett ösztöndíjakon túl is vannak lehetőségek. Például az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a foglalkoztatás támogatására kiírt projektre nyújtott be pályázatot a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Az intézmény mintegy ötvenmillió forintot nyert, így négy szakterületen összesen öt új szakorvost tud alkalmazni – mondta el Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa. „Úgy kellenek, mint egy falat kenyér. Ha maradnak továbbra is, nagyon nagy örömmel látjuk, akár hosszú-hosszú éveken keresztül az intézményünkben őket” – mondta a kórházi vezető, utalva a magyar egészségügyet, így az ő intézményét is jellemző szakemberhiányra.

A megfelelő dolgozói létszám biztosítására irányul ugyan az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal által szakorvosjelöltek számára kiírt Markusovszky Lajos ösztöndíjpályázat is, de első körben a meghirdetett hatszáz helyre csak százhuszonnégyen jelentkeztek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága hamarosan újabb, szélesebb kört érintő pályázatot hirdet szakorvosjelöltek részére.

Papp Magor: kétszázezer nettó éppen csak elégséges

Papp Magor háziorvos, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint egyelőre az a helyzet, hogy az alacsony hazai fizetések miatt az orvosok közül aki tud, csomagol és elmegy külföldre dolgozni – sokan már a egyből a diploma megszerzése után. Papp szerint ennél is nagyobb probléma, hogy öt évre előre láthatóan semmiféle olyan változás nem látszik, amely az orvosok számára vonzóbbá tenné az itthon maradást, tervezhetőbbé tenné az életet. Ehhez tartozik, hogy a nyugat-európai munkaerőpiac korlátlan számú orvost tud felvenni, ami ijesztően gyorsítja az elvándorlást. A külföldi fejvadász cégek hamarabb megtalálják a magyar orvosokat, minthogy a diplomát kézhez vették volna – tette hozzá a rezidensszövetség elnöke.

Papp Magor elmondta még, a fiatal orvosoknak meghirdetett ösztöndíj, amely havi százezer forinttal jár, jelentős segítség a napi megélhetési problémák megoldására, mivel az kezdő alapfizetéssel és az ügyeleti díjakkal együtt nagyjából kétszázezres jövedelmet biztosíthat. Ez már méltányos, de éppen csak elégséges összeg- mondta Papp Magor, aki úgy véli, a gondot az jelenti, hogy semmi biztosíték nincs rá, hogy az ösztöndíj lejárta után, illetve a szakvizsga után az orvosok meg tudnak majd élni. Az ötéves ösztöndíj feltétele, hogy a támogatott orvos legalább tíz évig az állami egészségügyben dolgozzon majd, és ne fogadjon el hálapénzt. Sokan azért nem jelentkeztek az ösztöndíjra, mert bizonytalannak látták, hogy az öt év letelte után hogyan tudnak megfelelni a kötelezettségeknek. Papp Magor elmondta, hogy az államvizsgázók körében 2011-ben készített felmérésekor a megkérdezett rezidensek több mint kilencven százaléka azt mondta, kétszázezer forintos nettó juttatás mellett szerződésben utasítaná el a hálapénzt.

Papp Magor azt mondta, az ösztöndíjra jelentkezők kapcsán az a tapasztalata, hogy azok éltek a lehetőséggel, akik az öt év letelte után – ha már nem kapják a plusz havi százezer forintot - szülői segítséget tudnak igénybe venni. Ők igazából soha nem szorulnának rá, hogy külföldre menjenek. Olyanok is vannak, akik olyan szakterületen helyezkedtek el, ahol várhatóan a szakorvosi fizetés nem közalkalmazotti lesz, hanem jóval afölötti. Tehát mindenki bebiztosította magát, olyanok jelentkeztek az ösztöndíjra, akik biztosítani tudják, hogy öt év után is megéljenek.

Forrás: MR1 - Kossuth, MTV

2011. szeptember 4., vasárnap

A pragmatikus csapda

A pragmatikus csapda az a jelenség, amikor valaki úgy érvel, hogy egy dolog azért igaz, mert működik. Például az asztrológia működik, a számmisztika működik, a gyógyító érintés működik. Hogy "működés" alatt mit is kell itt érteni, nem tisztázott, bár legfeljebb csak annyit, hogy az ember némi valós hasznot érez abból, hogy igaznak hiszi, de attól a haszonssága független marad az igazságtartalmától. Úgy tűnik, ilyen esetekben a "működik" azt jelenti: "elégedett vagyok vele", ami viszont azonos azzal, hogy "jobban érzem magam tőle" illetve hogy "sokmindent megmagyaráz". A "működő" legföljebb a "jótékony hatású" szinonímája, ez viszont igencsak kevés az okozatiság alátámasztásához.

A pragmatikus csapda általános az "alternatív" gyógyászatban, és gyakran post hoc érvelésen alapszik. Például valaki az új mágneses vagy takionikus övvel kúrálja a fájós hátát, rögtön elmúlik a nyavajája, és kijelenteni, hogy a varázsöv űzte el a fájdalmát. De honnan véli ezt tudni? Onnan, hogy működik!

Mikor a szkeptikus rámutat arra, hogy a kliens elégedettsége lényegtelen abból a szempontból, hogy a kérdéses készülék, gyógyszer, vagy terápia valóban felelős-e az eredményért, gyakran ezzel vágnak vissza: Kit érdekel, hogy miért működik, ha egyszer működik? Lehet vitatkozni a teória helyességén, de a kuncsaft elégedettségén nem. Jobban érzi magát a termék használata után, és csak ez számít.

Nem, nem csak ez számít. A tanúvallomások nem helyettesítik a tudományos vizsgálatot, aminek célja, hogy ne áltassuk magunkat olyasmivel, aminek igazsága csak látszólagos. Különösen fontos az állítólagos fájdalomcsillapítók ellenőrzött vizsgálata a placebo hatásból, post hoc hipotézisekből, és regresszív tévedés fakadó önáltatás elkerülése végett. Ha a megkönnyebbülés ténye nem is vitatható, azért az okát még firtatni kell.

Könnyen érthető, hogy a halálos rákban szenvedő páciens az "alternatív" kezelés után jelentkező javulást a kérdéses kezelés csodás hatásának tudja be. Azonban ha ez az "alternatív" módszer valójában nem oka a gyógyulásnak, akkor mások, akik szintén alávetik magukat, hamis reményeket táplálnak. Persze aki mégis belehal a betegségbe, az már nem lehet közöttünk, hogy elmesélje, hogyan járt. Életben maradt szerettei pedig még azt is mondhatják, hogy csak azért nem vált be a módszer, mert elkésve alkalmazták. Az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjuk róla, hogy valóban a terápia volt-e a javulás oka, az a módszer ellenőrzött körülmények közötti vizsgálata. Hiába őszinte egy tanúvallomás, veszélyesen félrevezető lehet.