2010. december 31., péntek







Mindenkinek

Boldog Új Évet !

kivánok







A türelem gyakorlásához tulajdonképpen ellenség szükséges. Ellenségünk tettei nélkül nincs lehetőség arra, hogy kialakuljon bennünk a türelem és a tolerancia. Normális esetben barátaink nem teszik próbára türelmünket; azt csak ellenségeink tehetik meg. Ebből a nézőpontból ellenségünket legnagyobb tanítónknak tekinthetjük, és hálásak lehetünk neki, amiért alkalmat adott a türelem gyakorlására."


(Dalai Láma)




2010. december 30., csütörtök

A szavak ereje: verbális erőszak a

szülészeteken

2010. december 29. szerda

A 16 akciónap keretében decemberben került megrendezésre Verbális erőszak a szülészeteken címmel egy kerekasztal beszélgetés, melynek szakmai vendége Varga Katalin volt, az ELTE PPK Affektív Pszichológiai Intézeti Központjának szakmai vezetője. Miklós Éva beszámolója.

A beszélgetés első részében annak okát próbáltuk megfogalmazni, hogy a szülés résztvevői miért vannak alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással, szándékos-e az esetleges agresszió, illetve kellően motivált-e a szülő nő a vele szembeni agresszió elkerülésére. Arra a következtetésre jutottunk, hogy az agresszió nem szülészet-specifikus, hiszen a hagyományos, megszokott orvos-beteg kapcsolatban eleve a hierarchia alján áll a páciens, így az orvosok esetleges agressziója sem tudatos, mindössze a saját dominanciájukat akarják biztosítani és a rájuk nehezedő felelősség és fenyegetettség miatt kommunikálnak úgy, ahogy.

A szülészorvosok a szülések alatt saját negatív születési mintájukat követik, hiszen a gyengéd születés generációja ma még – kora miatt – nem praktizál, a szülészek és az édesapák a magzattal azonosulnak a szülés során, és azt szeretnék, hogy a baba minél előbb kint legyen.

Egy érdekes ölelés-kísérlet kapcsán beszéltünk a természetes oxytocin hatásairól is; kiderült, hogy a férfiak tudják nyújtani az ölelés által kiváltott nyugalom és összetartozás élményét, ők azonban nem tudnak belőle részesülni, így a férfi szülészek számára máris sok mentséget találtunk az esetleges agresszív viselkedésükre, hiszen mindazt, amire „gyárilag” nem képesek, még az oktatásuk során sem tanítja meg nekik senki.

A szülő nők pedig hajlamosak alávetni magukat egy elnyomó egészségügyi személyzetnek, ha riasztó példákat látnak, kellemetlen élményeket szereztek korábban, félnek a fájdalomtól vagy bármi mástól és negatív szuggesztióik vannak. Már nőiességünkben is kételkedünk, elhisszük a fogyasztói társadalomnak, hogy a szervezetünk nem elég jó, ezért plasztikáztatunk, hajat festünk, mű dolgokkal próbálunk megfelelni, így elhisszük, hogy szülni sem vagyunk képesek külső segítség nélkül, lemondva ezzel a bizalom, a társas támasz megvalósulásáról.

Nagyon fontos lenne, ha bárki számára elérhetőek lennének a pozitív szülés-történetek, és képi világában is láttatnának ilyet a szülésre készülő nőkkel.

Ha a verbális viselkedés tudna alkalmazkodni a szülő nőkhöz, a szüléshez, akkor szép eredményeket lehetne elérni a minél természetesebb szülés felé vezető úton.

Varga Katalin vitaindító előadása után parázsló indulatokkal lett tele a kávéház, hiszen a téma megosztotta a jelenlévőket. Egy édesapa hangot adott annak a véleményének, hogy ameddig a nők eltűrik az uralmat bármilyen élethelyzetben, addig nem is születhet megoldás a szülészeteken előforduló verbális és egyéb erőszakos helyzetekre.

A témával is foglalkozó ajánlott oldalak: www.aktivszules.hu és www.sas-ok.hu

Miklós Éva

2010. december 29., szerda


Mennyei javaslat az OEP költségeinek csökkentésére
A páciensek betegségeinek diagnosztizálása és kikurálása oly nagymértékben megterheli az OEP kasszáját, hogy az már az OEP finanszírozási képességeit meghaladja. Éppen ezért a privatizáció helyett a következő javaslatcsomagot dolgoztuk ki az OEP költségeinek csökkentésére.
1) A OEP alapítson egy kolduló szerzetesrendet, és az orvosképzés a továbbiakban ezen szerzetesrend keretein belül működjön.
Az orvostársadalom szigorúan hierarchikus rendben való tagozódása könnyen illeszthető egy szerzetesrend hasonló alá- és fölérendeltségi viszonyokat tartalmazó struktúrájához, így a jelenlegi rendszernek a szerzetesrendbe való átfordítása könnyen végrehajtható. Az orvos munkájának már most is integráns részét képezi a napi megaláztatások eltűrése, az önkizsákmányolás, a lemondás, az önfeláldozás, a betegellátás problémáinak a saját érdekei elé helyezése, de ezek a jelenségek még csak az elvárások szintjén jelentkeznek, ahelyett, hogy egy szilárd keretbe beépülve a követelmények szerves részét alkotnák.Több évtizedes, masszív hagyománya van, hogy nálunk az orvosok fizetésük jelentős hányadát vatikáni valutában (Isten fizesse meg!) kapják, s emiatt hálapénznek nevezett alamizsnából élnek. Kéregetésből fedezik az új orvosi eszközök, például laparoszkópok vagy inkubátorok beszerzésének költségeit is, ha a régi annyira leromlott, hogy a tovább már nem használható. Éppen ezért a társadalom tudatában a „koldulás” és az „egészségügy” összetartozó fogalmakká váltak.
Ha nem csak évtizedekkel, hanem évszázadokkal, évezredekkel korábbra tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy a gyógyítás tudományának letéteményesei kortól és helytől függetlenül mindig olyanok voltak, akik a transzcendenssel közvetlen kapcsolatot tartottak, s ezt a transzcendens kapcsolatot javasoljuk a jelenleginél jóval alaposabban kiaknázni. Éppen ezért a „közhasznú szerzetesrend”, méghozzá a kolduló szerzetesrend adhatná a leginkább megfelelő szervezeti keretet az orvosok képzéséhez és működéséhez, hiszen ennek már megvan a megfelelő társadalmi beágyazottsága.

2) A szerzetesrend szabályzata szerint a hallgatóknak vállalniuk és szeretniük kell az aszkézist, szüzességi fogadalmat kell tenniük, cölibátusban kell élniük, családot nem alapíthatnak.

Így munkájuktól a zajongó gyermekek nem vonják el a figyelmüket, és nem kell azzal foglalkozniuk, hogyan fogják a családjukat eltartani.

3) A hallgatók és a végzett orvosok kötelezően a kolostorban laknak, ellátásukról a szerzetesrenden belül, saját maguk gondoskodnak.
A nap 24 óráját a betegellátásnak szentelhetik, mivel megszabadulnak a lakásvásárlással, a lakás berendezésével, a lakás fenntartásával kapcsolatos gondoktól, s a világi hívságok sem terelik el a figyelmüket a kötelességeikről. A szerzetesrend tagjai nem alkalmazottak, ezért a Munka Törvénykönyve, különösen annak minimál-bért előíró és munkaidőt korlátozó passzusai sem vonatkoztathatók rájuk. Csakis hivatástudatból dolgoznak, munkájukért a szerzetesrendtől fizetés nem jár, pénzt vagy más juttatást (száraz kenyéren vagy krumplihéjon kívül) a betegektől sem fogadhatnak el. A hálás betegek adományaikat a kolostor bejáratánál elhelyezett urnába dobhatják, de a bevételek szigorúan lekönyvelésre kerülnek, s a KHT.a megfelelő adókat is megfizeti utánuk. A kolostori elhelyezés előnye, hogy a doktorok éjszaka is bármikor elérhetők, az ágyukból kiugraszthatók, és az éjszakai munkáért sem kell külön ügyeleti díjat fizetni nekik.

4) A hagyományos orvosképzést a szerzetesrend a gnosztikus, hermetikus, kora keresztény és buddhista hagyományok, valamint az okkultista irodalom birtokában a következőkkel egészíti ki:

a) A”harmadik szem” megnyitása
A „harmadik szem” megnyitása révén a jó doktor közvetlen kapcsolatba léphet a negyedik dimenzióval, a transzcendenssel, és különleges képességek birtokosává válhat. Folytonosan villódzó, a beteget körbevevő fénypalást formájában látja az aurát, s az aura színösszetételéből, a színek egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből, az aura formájából az orvos felállíthatja a diagnózist. A kórkép felállításának helyességét úgy ellenőrizheti, hogy a szeme egyúttal NMR (MRI)-ként is működik, amellyel a paciens testén végigpásztázva képszeletekben láthatja a test belső, rejtett részeit. A „harmadik szem” megnyitása révén az orvos a szemét Röntgen-üzemmódba is beállíthatja, és a beteg csontvázát is megszemlélheti. Így a diagnózis felállításához szükséges időt és költségeket radikálisan csökkentettük, hiszen nincs szükség vérvizsgálatra, ultrahangra, MRI-re, CT-re, egyéb drága berendezésekre, amelyeknek nem csak a beszerzése, hanem a fenntartása és működtetése is nagyon sokba kerül.
b) Kézrátétellel való gyógyítás
Az orvos a beteget a TAJ kártya átvétele után kézrátétellel gyógyítja. Beállítja a vérnyomását, csökkenti a vércukor szintjét, elmulasztja a gombás, bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzéseit. Feloldja a szorongásait, megszabadítja skizofrén képzelgéseitől. Elmulasztja az epehólyag gyulladását és a derékfájását, megszünteti a veseelégtelenségét és a bélelzáródását, optimális értékre állítja a máj- ill. pajzsmirigy funkcióját. Mintaként Isten közvetlen hozzátartozója, Jézus Krisztus, vagy a szintén isteni leszármazottnak tartott szakrális királyok, például Szent István, Szent László szolgálhatnak. Igyekvő hallgatók a sziklából való vízfakasztást is megtanulhatják, hogy a kolostor víz- és csatornadíja ne a szerzetesrendet terhelje. Szakirodalmi adatok alapján kézrátétellel nem csak az akkut szomatikus és pszichés eredetű panaszok, hanem a vakok, süketek, sánták és nyomorékok is gyógyíthatók. Ezzel a módszerrel nem csak a felhasznált gyógyszereket, hanem a gyógyászati segédeszközöket (bot, szemüveg, hallókészülék, kerekes kocsi, TENA betét, stb.), sőt a méregdrága mozgásszervi implantátumok mennyiségét is minimalizálhatjuk. Ezen kívül a csökkent munkaképességű, leszázalékolt, rokkantosított emberek rehabilitálhatók, újból munkába állíthatók, így a nekik fizetendő nyugdíj sem jelentkezik már az OEP-nél a kifizetendő járulékok között.
c) Távgyógyítás
A hallgatóknak természetesen a távgyógyítás Cayse-féle, Gyurcsok megoldásával kombinált módszerét is el kell sajátítaniuk. Ha a beteg nem tud eljönni, akkor a hozzátartozó elhozza a beteg TAJ kár-tyáját, és az orvos ennek alapján idézi gondolatai közé a paciens virtuális képét, azonosítja és lokalizálja a betegségét. Majd egy megfelelően irányított energiadózissal nem csak a tüneteket, hanem a baj kiváltó okát is megszünteti, és ezáltal a táppénzben töltött napok számának csökkentéséhez is jelentősen hozzájárul.

d) Levitáció
A gépjárművek vásárlásával, javíttatásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségeket úgy elimináljuk, hogy a hallgatók számára kötelező a levitáció elsajátítása. Ha a távgyógyítás nem működne megfelelően, és a doktornak ki kell mennie a beteghez (például baleset esetén), egyszerűen kilevitál hozzá. Azok a hallgatók, akiknek a levitációját sajátságos fény- és hangeffektusok kísérik, némi továbbképzés után átvehetik a rohammentő vagy mentőhelikopter szerepét, és a pacienst elszállíthatják.




e) Teremtés a semmiből
Az ókori tanítás szerint ahhoz, hogy valaki a teret uralhassa, először az időn kell úrrá lennie. Ezért a jó orvosnak Aszklépioszhoz hasonlóan a botjára kell tekernie az Idő Kígyóját, meg kell tanulnia a téridő hajlítását, hogy szükség szerint azt az eszközt, vagy gyógyhatású anyagot materializálhassa, amelyre éppen szüksége van. A nővérek varázsceruzát kapnak, amely életre kelti azon tárgyakat, amelyeket lerajzolnak. Így megtakaríthatjuk az oly drága orvosi műszerek, fecskendők, tűk, varrócérnák, köpenyek, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek, egyéb segédanyagok árát, és az orvosnak orvosi táskát sem kell magával cipelnie. Mintaként a hallgatók számára a modernebb korból a kánaáni menyegző, Jézus Krisztus csodálatos kenyér- és halszaporítása szolgálhat, de a munkájukkal szemben igényesebb doktorok a világot teremtő istenek (a hindu Brahma, a héber Elohim ill. Jahve, az egyiptomi Atum-Ré, esetleg Ptah) utánzására is törekedhetnek

A doktorok 9 évi, az orvoslás minden területén eltöltött gyakorlati idő után szakvizsgát tehetnek. A szakvizsga sikeres letétele arra is feljogosítja a gyógyítót, hogy neve előtt a „doktor” helyett a „szent” kifejezést használja.

Az OEP költségvetés javasolt terápiájának sajnos egy kedvezőtlen mellékhatását is prognosztizálnunk kell. A szentéletű doktorok működése azoknak a mértékadó köröknek minden bizonnyal nem fogja elnyerni a tetszését, akiknek a forgalma és profitja a transzcendens technikát alkalmazó doktorok működése következtében várhatóan drasztikusan lecsökken. Hogy korábbi piaci pozícióikat visszanyerjék, valószínűleg szövetségre lépnek az orvosok likvidálására, majd kimondják a társadalomba belesulykolni kívánt értékítéletet: ezek a doktorok nem kellenek nekünk, mert csak csodákat tesznek, ahelyett, hogy tisztességes orvoshoz méltóan az életüket is feláldoznák a páciensekért. A dolgok szokványos menete szerint a gyógyítókat a modern kor inkvizíciója, a média elé idézik, pellengérre állítják őket, a lakosságot ellenük hangolják, és keresztre feszítik őket. A doktorüldözés miatt várhatóan elég nagy lesz a szerzetesrend orvosainak halálozási rátája, és jelentősen megnő a mártíromsági koefficiensük (a mártírok és a szerzetesrendben valaha élt összes orvos hányadosát mutató viszonyszám).

De az előzőekben felvázolt megoldásnak az a különleges előnye, hogy az OEP még ezt a negatív társadalmi attitűdöt is kihasználhatja a maga számára, és az orvosokat még holtukban is hasznosíthatja. Ugyanis haláluk után a szerzetesrend a testüket és csontjaikat apró darabokra porciózhatja, amulettbe foglalhatja, és a „ Johannita Béla népegészségügyi program ” keretében a lakosságnak prevenciós célból szétoszthatja, vagy gyógyító ereklyeként árusíthatja, s ezáltal is csökkentheti a megbetegedések kezeléséből származó kiadásokat.



Forrás: NoszaDoki.hu

10-12-29 - írta Giulio

"nol.hu

Leos Heger egészségügyi miniszter közölte: amennyiben valamelyik régióban nagyszámú orvos hagyja el a kórházakat, és veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, megpróbálja meggyőzni a régió elöljáróját, hogy emiatt válsághelyzetet hirdessen ki.

"Szükség esetén lehetőség van válsághelyzet kihirdetésére" - nyilatkozta szerdán Prágában a miniszter. A hatályos szabályok szerint válsághelyzetet alapvetően váratlan és nagyméretű katasztrófák esetén lehet kihirdetni."


*********************

Szóval a csehek már betojtak, és a szokásos komenyista dumával jönnek. Hiába, a régi reflexek, ugye.

Pénz helyett fenyegetés.

Nagyon rá lehet faragni. Ugyanis például az orvosok külföldre távozását így sem lehet megakadályozni, viszont jóval indulatosabb körülmények alakulhatnak ki, akár valóban váratlan következményekkel. Nem vagyok járatos a cseh jogban, de azt hazudni, hogy a jelenlegi helyzet például VÁRATLAN lenne, enyhe túlzás. Évek óta mondják az ottani orvosok, most pedig szintén jó előre szóltak. Pénz nyilván ott is van, csak ott is valami hülyeségre költik. Ha nem foci, akkor jégkorong.

Szóval ez nem váratlan, csak nem akarnak ott sem értéken fizetni egy magasan kvalifikált réteget.

Nálunk ugyanez a forgatókönyv várható, a stadionok teljesen berágták magukat a kormányfő agyába, és elviszik azt a pénzt, amit pedig a nagyit gyógyító dolgozókra is lehetne költeni. Ez orvosi szempontból mániás fázisnak tekinthető, monomániásnak.

Mindenesetre a kormánynak el kellene töprengenie azon, hol legyenek a magyarországi orvos-munkatáborok, ahová majd minket is internálnak, nehogy megszökjünk.

Keresztény-Nemzeti orvos-kényszerátnevelő jogállami intézmény.

A(z ingyen) munka szabaddá tesz!

Nagyon jó felirat-javaslat, nem számítok fel érte semmit. És passzol is a stílushoz. Viszont cserébe felső priccset kérek.




2010. december 28., kedd

10-12-28 írta Giulio

Tegnap este fogorvosunknál jártam (azt hiszem, mer magamon kívül voltam), és elmesélte, hogy felmondta a szerződését az önkormányzattal.

Márciustól nem lesz. Ugyanis semmiféle támogatást nem kap, az OEP finanszírozás lehetetlen volta miatt itteni tevékenysége veszteséges. A testület ugyan semmiről nincs tájékoztatva, de valakik már eldöntötték, hogy jobb lesz így. Az ök. indoklása szerint jövőre sokat fog javulni a helyzet, akár nullszaldósra is ki lehet hozni a veszteséget. Kérdés, hogy ki olyan hülye ma, hogy a nulláért dolgozzon?

Gondolom, azok, akik ezt javasolták neki, maguk sem nulla forintért végzik a munkájukat. A fogorvosokról ritkán írok, de az OEP ugyanúgy pofátlanul kizsákmányolja őket, mint a háziorvosokat. Egy foghúzásért például kb. 400 forintot fizetnek, ami az érzéstelenítőt sem mindig fedezi. Bolond, aki ennyiért megmozdul.

Az alapellátásba a fogorvosi ellátás is beletartozik. Biztosítása önkormányzati feladat. Csak pénzbe kerül. Az meg kell másra. Jövőre ez a szelete is megroggyanhat az országban az ellátásnak, s ez leginkább a kisebb falvakat sújtja.

Az öregek például hová menjenek? Kollégám tegnap háznál is húzott fogat, egy súlyos fekvőbetegnél, ahová ő autózott ki, dolgozott rajta 40 percet. Semmiért. Humánumból. Ki, és mikor fogja már végre megmenteni az alapellátást?

A FIDESZ eddig nem sokat gályázott ez irányba. Lassan késő lesz. Közérzetileg már most is késő van. Tessenek olvasni a zárt orvosi portálokat. Már anyázunk rendesen.

-----------------------------------------------

Szabó Ildi kommentje:

"Nem véletlenül jönnek a fogorvosok is (és már a nőgyógyászok is) Svédországba.A sor a pathológusokkal, radiologusokkal, pszichiáterekkel kezdödött, de már a közhiedelemben slágerszakmaként ismert területek képviselői is menekülnek.

Nyugi- annyi azert marad aki a focistákat majd ellátja."

-----------------------------------------------

Ez nagyon fontos meglátás, azért is emeltem ki. A focistákat ugyanis minden körülmények között soron kívül el kell látni, és szerintem itt még nem tett eleget minden elvárásnak a kormány. Nem adnak nekik elég pénzt, az ellátásuk nincs folyamatosra szervezve, mert a sok hülye átlagpolgár ellátása elvonja azokat az energiákat, amit az aranylábú gyerekek ellátására kellene egy igazi futballnemzetnek fordítania.

Persze az is lehet, hogy a Duce pszichopata.:-)

2010. december 26., vasárnap

"Már csak pénzkérdés" - tavasszal

nyithatnak az első születésházak


Áprilistól megnyílhatnak az első születésházak Magyarországon, ezekben hozhatják világra gyermeküket azok, akik nem akarnak kórházba menni, viszont otthonuk sem felel meg a vonatkozó rendeletnek. A minisztérium szerint akár rokonnál vagy ismerősnél is lehet majd szülni, lényeg, hogy az előírásoknak megfeleljen a hely. Az [origo] beszélt olyan orvosokkal, akik belevágnának születésház alapításba, de olyan édesanyával is, aki csak saját házában szülne. Közben a születésházakban fizetendő összegek még homályosak, várhatóan a több százezer forintos magánkórházi tarifákhoz igazodnak majd.


Minden otthon szülést előre jelenteni kell egy kórháznak, amely a szülés tervezett helyéhez képest húsz percen belül elérhető - ez az előírás is szerepel az otthon szülést szabályozó kormányrendelet tervezetében, amelyet hétfőn ismertetett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága. Az áprilistól hatályba lépő jogszabály részletesen megszabja, ki és milyen körülmények biztosításával szülhet a saját otthonában, viszont önmagában a húsz percen belüli távolság kritériuma nagyon sok kisebb városban, illetve vidéken élő ember esetében eleve kizárja, hogy ezt a lehetőséget válasszák. Akik közülük mégsem szeretnének kórházban szülni, azok az áprilistól legálisan megnyíló születésházakhoz fordulhatnak, amelyekben szintén az otthon szülés szabályainak megfelelően fogják levezetni a szüléseket.


Az egészségügyi államtitkárság kérdésünkre nem tudta megmondani, hányan vannak Magyarországon, akik a szülészeti osztállyal rendelkező legközelebbi kórháztól húsz percnyi távolságnál messzebb laknak. Ilyen számítás azért sem készült, mert mint közölték, a tervezet szerint a szülés helyszínének "nem feltétlenül szükséges a lakcím szerinti lakóhelyet választani". "A jogszabálytervezet azt írja elő, hogy megfelelő színvonalú helyszín szükséges, lehet az rokon, ismerős lakóhelye is, amennyiben megfelel többek között a 20 percen belüli háttérintézmény-kritériumnak is" - válaszolta a sajtóosztály, akik egyetértettek azzal, hogy "ha ilyen hely sem áll a kismama rendelkezésére, "választhatja a számára megfelelő születésház szolgáltatásait az intézeten kívüli szüléshez".


Vannak diszkriminatív elemei a készülő kormányrendeletnek, így az, hogy nem államilag finanszírozott az otthon szülés, míg a húsz perces szabály a kórházaktól ennél messzebb élőket rekeszti ki - mondta Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, aki nemrég egy magyar kismamát képviselt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál az otthon szülés miatt indított perben. Az ügyvéd szerint ugyanakkor a rendelet még így is "jobb, mint a semmi, mert véget vet a kérdésben az eddigi káosznak".


Fazekas szerint még a Magyarországot elmarasztaló strasbourgi ítélet is hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalására, amely kimondja, hogy a kórházakban levezetett szülés és az otthon szülés teljesen egyenrangú. Ezért a jogvédő szervezet ügyvédje szerint nincs indok arra, hogy a magyar állam miért nem vette be a finanszírozott körbe, ha valaki intézményen kívül szeretné megszülni a gyermekét, főként, ha közben ugyanúgy fizeti az egészségbiztosítást. "A hozzáállásnak kellene megváltoznia, az otthon szülésre nem szabadna úgy tekinteni, mintha valaki úri kedvéből mondjuk a tetoválását akarná eltávolíttatni" - jegyezte meg az ügyvéd.


"Nagyon jó, hogy elindult valami, tettünk egy lépést, de szó sincs arról, hogy fellélegezhetnénk" - mondta az [origo]-nak nevének elhallgatását kérve egy háromgyerekes édesanya, aki legkisebb gyerekét korábbi rossz tapasztalatai miatt inkább az otthonában hozta világra. Családjával vidéken él, tőlük sem érhető el a legközelebbi kórház húsz percen belül, de nem lenne hajlandó arra, hogy kórház helyett a születésházat válassza. Forrásunk, aki jól ismeri az otthon szülés mellett kiálló szervezetek tevékenységét is, állította: sokan vannak, akik hozzá hasonlóan inkább megszegnék a szabályokat, de ragaszkodnának saját otthonukhoz. "Közösen a bábákra és a szülőkre kellene bízni, nem pedig ilyen akadályokat felállítani"- tette hozzá.


Kórházhoz közel, szomszédok nélkül


A születésház egy harmadik lehetőség, de az itt levezetett szüléseknél is az otthon szülésre vonatkozó feltételeknek kell megfelelni, hiszen ezek is intézeten kívüli szülésnek számítanak - mondta az [origo]-nak Bálint Balázs szülész-nőgyógyász. Szerinte, ha hatályba lépett a kormányrendelet, és sikerül más jogszabályokat is ezzel harmonizálni, "már csak pénzkérdés", hol nyílnak majd meg az első születésházak Magyarországon. Mivel a háttérkórházként megjelölhető intézménynek húsz percen belül elérhetőnek kell lennie, várhatóan a kórházak közelében található házakban jöhetnek létre az első ilyen létesítmények. "Különálló házra van szükség, hiszen szülni nem a legcsendesebb dolog, így nem lehet születésházat berendezni egy panelház ötödik emeleti lakásában" - mondta. Szerinte a működési költségek csökkentése érdekében a szakorvosok ambuláns ellátásra berendezett rendelőikkel együtt fogják üzemeltetni a születésházakat.


"Németországban az terjedt el, hogy a kórházak udvarában, vagy magában az intézmény egyik részében hoztak létre a születésházakat" - mondta. Ezek azonban mégis teljesen mások, mint a hagyományos szülészeti osztályok, "nincs orvosi vizit és gyökeresen más a szemlélet" - jegyezte meg a szakorvos. Bálint Balázs szerint egy születésházat leginkább az országban pár helyen már létező alternatív szülőszobákhoz hasonlóan kell elképzelni, a hangsúly az otthonos, biztonságos légkör megteremtésén van.

A szakorvos szintén azt tervezi, hogy a kormányrendelet áprilisi hatályba lépése után születésházat fog létrehozni, azonban még nem tudta megmondani, milyen árszabással dolgoznak majd. Jelenleg a magánkórházakban minimum 250 ezer forintért vállalják a szüléseket, Bálint szerint elképzelhető, hogy hasonló összeget kérnek majd a születésházakban is. A szülész-nőgyógyász elmondta: tömegesen biztosan nem fognak létrejönni a születésházak, néhány olyan orvosról tud, akik valószínűleg vállalnak majd otthon szüléseket. Hozzátette, hogy rajtuk kívül bizonyára akadnak majd olyan "jó anyagi helyzetben lévő kollégák" is, akik befektetési lehetőséget látnak a születésházakban.


A harmadik gyermekét otthonában világra hozó édesanya kérdésünkre elmondta: a foglalkozásától eltiltott, jelenleg házi őrizetben lévő Geréb Ágnes által létrehozott fővárosi születésházban nincs meghatározott tarifája a szülésnek. Az ide fordulók - akik otthonukban szülnek, de a születésházban járnak felkészítésre a terhesség alatt - elmondása szerint nulla és 50 ezer forint közötti összeget fizethetnek egy Gerébék által létrehozott alapítványnak attól függően, hogy ki mennyit tud erre szánni. Állította, hogy vannak, akik rossz anyagi helyzetük miatt egyáltalán nem fizettek az otthon szülésért, mások - például ő maga is - több részletben tudta rendezni. Szerinte ezt ellensúlyozza, hogy a "tehetősebbek biztosan több támogatást is tudnak adni", ugyanakkor minden családtól csak egyszer kérik el ezt az összeget, függetlenül attól, hogy hány gyermekük születik még után otthon.


Még készül a szabályozás


A születésházakban szabható árakról megkérdeztük az egészségügyi államtitkárságot, de azt a választ kaptuk, hogy a rájuk vonatkozó "minimumfeltétel-rendszer kidolgozása jelenleg folyamatban van". Ugyanakkor hozzátették, hogy a kormánynak nem célja "a szülészeti ellátás születésházakba való irányítása", a születésházak létrehozása csak "a társadalomban felmerülő igényre történő válasz".


A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tagja, Csákány M. György szintén egyetért azzal, hogy lesznek, akik üzleti lehetőséget látnak majd a legalizált születésházakban. Mivel a magánkórházban a szülés pár százezer forinttól 1 millió forintig terjedő összegbe kerül, szerinte ezen a nagyságrenden belül marad majd a születésházakban fizetendő ár is. A szülész-nőgyógyász főorvos ugyanakkor azt is felvetette, hogy a tervezett szabályok könnyen kijátszhatóak lesznek. "A Magyarországon jelenleg létező 75 szülészeti osztály esetében egyértelmű, hol született a gyerek. De ki fogja ellenőrizni, hogy egy lakásban hányan születnek, hiszen megadhatnak más címet is" - mondta.

Csákány M. György szerint az otthon szülések száma pont úgy fog alakulni, mint amikor piacra dobnak egy új gyógyszert: először lesz egy nagy felfutás, többen kipróbálják, majd "rájönnek, hogy nem mindenkinek ez a jó", és visszaesés következik, "végül pedig beáll az igényeknek megfelelő valós szintre". A főorvos szerint 3-4 év lesz, mire éves szinten kialakul, hányan döntenek az otthon szülés mellett, akár saját otthonukban, akár születésházban.


Külföldön szabályozás nélkül is működik


"Egyáltalán nem kellene így túlszabályozni az otthon szülést, csak józan ész kellene" - mondta az [origo]-nak Világhy István szülész-nőgyógyász szakorvos, aki közel harminc év svájci praktizálás után, öt évvel ezelőtt települt haza, és megnyitotta magánrendelőjét az Őrségben. Ahogy Svájcban, azóta Magyarországon is vállalt otthon szüléseket: az elmúlt években tizenöt gyereket segített világra Ispánkon kifejezetten erre berendezett rendelőjében, míg három esetben az anya otthonában vezette le a szülést. 2008-ban azonban - egy védőnő feljelentése alapján - eltiltották tevékenységétől arra hivatkozva, hogy szülést csak fekvőbeteg ellátás keretében, vagyis kórházakban lehet levezetni.

"Azt hittem, itthon is lehet szabadon dolgozni, de nem hagyják" - jelentette ki Világhy, aki részletesen beszélt arról, Svájcban hogyan működnek gond nélkül egymás mellett az állami és privát kórházak, valamint a születésházak, de aki szeretne, az saját otthonában is szülhet. Mint mondta, Svájcban az otthon szülést nem szabályozzák külön törvényekben, hiszen a szakmai előírások, és megszerzett tapasztalatuk alapján a szülészek "pontosan tudják, mit vállalhatnak, és mit nem". "Mellettük diplomás, önálló szüléslevezetésre jogosult bábák is dolgoznak, miközben Magyarországon teljesen megszüntették a bábaképzést"- jegyezte meg. (Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban azt ígérte, hogy az otthon szülés szabályozása után a bábák képzési rendszerét is elkezdi kidolgozni a minisztérium.)

Világhy István szerint az otthon szülés az orvos részéről magasabb szakmai felkészültséget kíván, és el kell tudniuk dönteni, mikor van szükség arra, hogy mégis kórházba kerüljön az anya. Svájcban 681 szülést vezetett le kórházon kívül, ezek közül végül két esetben volt szükség császármetszésre. "Ezzel szemben Magyarországon jelenleg közel 30 százalék a kórházi szüléseknél alkalmazott császármetszések aránya" - mondta az orvos, akit eltiltása óta is megkeresnek várandós nők, akik nem szeretnének kórházban szülni. Ezért tervei szerint az otthon szülésről szóló kormányrendelet áprilisi hatálybalépése után újra vállal majd "természetes szülésvezetést" akár magánrendelőjében, akár a családok otthonaiban.



2010. december 25., szombat

10-12-25 - írta Giulio

A dolog természetéből adódóan, valamint a tagdíjak mértékére tekintettel a hírt teljes terjedelemben idemásolom:

------------------------------------------------------------------------

"Benyújtotta a kötelező egészségügyi kamarai tagságról szóló törvényt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A fő szabályozási elvek szerint a kamaráknak teljes körű, független etikai rendszert kell működtetniük és bővül a minőségbiztosítási feladatkörük.

Az előterjesztés szerint a kötelező tagság 2006-os eltörlésével együtt az egészségügyi kamarák közfeladatainak köre is jelentősen lecsökkent. Az önkéntes kamarai tagságon alapuló működés számos anomáliával is járt, például nem működött megfelelően a szakmai etikai felelősségi rendszer és visszaszorult a kamarák szolgáltató, szakmait támogató szerepköre.

A javaslat fő szabályozási elemei között szerepel a teljes körű kötelező kamarai tagság az egészségügyi kamarákban, a teljes körű, független etikai rendszer működtetése valamennyi hivatásgyakorlót érintően, a kamarák szakmai, minőségbiztosítási feladatkörének bővítése és a szakmai kamarák véleményezési jogkörének kiterjesztése.

A tárcavezető szerint a szabályozási cél a leghatékonyabban a jelenleg működő szakmai kamarák jogfolytonos működése mellett, minimális törvénymódosítással érhető el. Így a kötelező tagságra való visszaállás érdekében szükséges intézkedések megtételében is alapozni lehet a folyamatosan működő kamarákra - teszi hozzá.

A javaslat meghatározza az egy naptári évre eső szakmai kamarai tagdíj mértékét is. Ez nem haladhatja meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara esetében a kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum egyhavi összegének 18 százalékát, a Magyar Gyógyszerészi Kamara esetében a személyi joggal rendelkező gyógyszerész kamarai tagok tekintetében a 60 százalékot, másoknál a 30 százalékot, a Magyar Orvosi Kamara esetében pedig ugyancsak a 30 százalékot.

A szakmai kamaráknak 2011. június és szeptember között új kamarai alapszabályt kell elfogadniuk, emellett legkésőbb 2011. október 31-ig új etikai kódexet kell alkotniuk. (rá)

FH"

-------------------------------------------------------------------------

Elképesztő.

Vajon mire gondolt a miniszer a "független" etikai rendszer kifejezés alatt? Az eddig működő, a hatályos jogszabálytól független rendszer továbbműködtetését?

Emellett érdemes rátekinteni a kamarai tagdíjakra. Eddig is nehéz volt nővért találni a kórházakba. Még ezt is megsarcolni? Ejnye.

Az előkarácsonyi bejgli a jogszabály fogalmazójának úgy tűnik, agyára ment. Az új etikai kódex megfogalmazásakor ajnlom az illetékesek szíves figyelmébe a svéd orvosi etikai kódexet. Rövid, tömöt, a lényeg benne van.


karácsonyi dal


Reményik Sándor:

A karácsonyfa énekel

Ha szűk szoba: hadd legyen szűk szoba.
A szűk szobában is terem öröm,
Gyúl apró gyertya ínség idején,
Óh csak ne legyen sorsom bús közöny,
Óh csak legyek a fény forrása én,
Apró gyermekek bálványozott fája,
Én az idegen, én a jövevény,
Égő fenyőfa, égő áldozat,
Akit az Isten ősi otthonából
Emberek örömére elhozat.
Csak rajzolódjék mélabús árnyékom
Imbolyogjon a szűk szobák falán,
Mindegy, hogy mi lesz velem azután.


karácsonyi dal


2010. december 23., csütörtök

A Kormány
…/2010. (…) Korm. rendelete
az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól


A MedicalOnline kitette a módosított szöveget, ez a verzió került tovább a közigazgatási egyeztetésre. A vastaggal történt kiemelések jelentik a változásokat


A Kormány
…/2010. (…) Korm. rendelete
az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. §-a (1) bekezdésének v) pontjában, az Alkotmány 35. § (1) bekezdésének b) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a Kormány a következőket rendeli el:

1. §
E rendelet alkalmazásában
a) intézeten kívüli szülészeti ellátás: az az egészségügyi szolgáltatás, amelynek keretében a várandós nő a szülészeti- és újszülött ellátást előzetes választása alapján, előre tervezett módon, egészségügyi intézményen kívül veszi igénybe,

b) háttérkórház: a szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott (módosították azt, hogy "a szülés helyszíére vonatkozóan területi ellátási kötelezettséggel rendelkező") fekvőbeteg-gyógyintézet, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot bekövetkezésének észlelése után a helyszínről húsz percen belül beszállítható.


2. §
(1) Intézeten kívüli szülészeti-és újszülött ellátást (a továbbiakban: ellátás), az e tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat.


(2) Az ellátás keretében történő szülési eseményben (a továbbiakban: szülés) szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy legalább két éves szakmai gyakorlattal rendelkező felsőoktatási intézmény alapképzési szakán, illetve főiskolai karán szülésznő szakképesítést, továbbá emelt szintű vagy felsőfokú szülésznő szakképesítést szerzett szülésznő (a továbbiakban: felelős személy) közreműködik.


(3) Az egészségügyi szolgáltatónak az ellátás keretében – minimális személyi feltételként – a (2) bekezdés szerinti felelős személyeket, és újszülött ellátásban jártas gyermekgyógyász (a továbbiakban: gyermekgyógyász) jelenlétét biztosítania kell.


(4) Az ellátás keretében a várandós anya egészségügyi szolgáltatót, illetve felelős személyt (innen kivették azt, hogy "továbbá házi gyermekorvost") választ. Az egészségügyi szolgáltató helyettes felelős személyt jelöl ki.

3. §
(1) A felelős személy az ellátás során a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a szülészeti- és újszülött ellátás szakmai szabályai betartásával jár el és felelős az e rendeletben meghatározott előírások betartásáért

(2) A felelős személyek mindegyikének rendelkeznie kell öt évnél nem régebbi csecsemő-és újszülött, továbbá felnőtt újraélesztés tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal, a 2. § (3) bekezdése szerinti gyermekgyógyásznak csecsemő- és újszülött újraélesztés tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal kell rendelkeznie.

(3) Az ellátás csak olyan helyen történhet, ahonnan az ellátást igénybe vevő nő és az újszülött háttérkórházba szállítható.

(4) Rh-negatív vércsoportú várandós nő esetében – az egészségügyi szolgáltató gondoskodik arról, hogy a szülés várható megindulása előtt – a várandós nő részére a szükséges anti-D ellenanyag vényre történő felírása (innen kivették azt, hogy "és beszerzése") a szülés várható megindulása előtt megtörténjen.

4. §
(1) Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeit és az azt kizáró tényezőket az 1. számú melléklet tartalmazza.
(2) A szülő nő valamint az újszülött háttérkórházba történő szállításának indikációit a 2. számú melléklet tartalmazza.
(3) Az ellátáshoz kapcsolódó tárgyi, továbbá higiénés feltételeket a 3. számú melléklet tartalmazza.

5. §
(1) Az ellátás igénybe vételéről a várandós nő a terhesség betöltött 36. hetéig dönt a 4. számú melléklet szerinti adatlap kitöltésével. Az egészségügyi szolgáltató, illetve a felelős személy (azt kivették innen, hogy "valamint a házi gyermekorvos") közreműködik a 4. számú melléklet szerinti adatlap kitöltésében.

(2) A várandós nő az (1) bekezdés szerinti, kitöltött adatlap egy példányának átadásával – a kitöltést követő legfeljebb 3 napon belül – tájékoztatja a területileg illetékes védőnőt (a továbbiakban: védőnő) arról, hogy az e rendelet szerinti ellátást tervezi igénybe venni.

(3) A felelős személy a várandós nő döntését követő 3 munkanapon belül írásban vagy elektronikus úton értesíti a háttérkórház szülészeti ellátást nyújtó osztályát.

(4) A háttérkórház az értesítés kézhezvételét követő 5 munkanapon belül írásban vagy elektronikus úton tájékoztatja a felelős személyt nyilatkozat tudomásulvételéről.

(5) A várandós nő terhes-gondozása jogszabályban meghatározottak szerint történik.

(6) A felelős személy – a szülés várható időpontját megelőzően legfeljebb két héttel – meggyőződik a szülés helyszíne higiénés feltételeinek megfelelőségéről.

6. §
A várandós anyát az ellátással kapcsolatosan az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 13. § (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl a felelős személy írásban tájékoztatja:
a) az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételeiről,
b) a kórházba szállítás indokairól, és a kórházba szállítás megtagadásának következményeiről.

7.§
(1) Az ellátás csak akkor kezdhető meg, ha a 3. számú melléklet szerinti tárgyi, valamint higiénés feltételek a szülés helyszínén rendelkezésre állnak.
(2) Az egészségügyi szolgáltató köteles gondoskodni
a) a 3. számú mellékletben foglalt tárgyi feltételek meglétéről,
b) az ellátás során keletkező veszélyes hulladék elszállításáról.

8. §
(1) A szülő nőt, és az újszülöttet a 2. számú mellékletben felsorolt feltételek valamelyikének bekövetkezése esetén azonnal a háttérkórházba kell szállítani. A háttérkórházba szállítás – a felelős személy, továbbá a gyermekgyógyász döntése alapján - akkor is kötelező, ha a komplikáció jellege, illetve egyéb előre nem látható ok a szülő nő, vagy az újszülött életét, egészségét súlyosan veszélyeztetheti, vagy maradandó fogyatékosságot okozhat. A felelős személy köteles a szülő nőt, illetve újszülöttet – a mentőszolgálat igénybevételével – a háttérkórházba kísérni és a rendelkezésére álló egészségügyi dokumentációt az ügyeletvezető szakorvosnak átadni.

(2) A háttérkórházba szállítás esetén a felelős személy a háttérkórház szülészeti ellátást nyújtó osztályát – a szállítást megelőzően – haladéktalanul értesíti.

(3) Amennyiben a felelős személy azt állapítja meg, hogy egyéb előre nem látható ok miatt az (1) bekezdés szerinti háttérkórházba történő szállítás a szülő nő, vagy az újszülött életét, egészségét súlyosan veszélyeztetheti, vagy maradandó fogyatékosságot okozhat, akkor őket bármely más szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó fekvőbeteg-gyógyintézetbe kell szállítani.

9. §
(1) A felelős személy a szülés megtörténtéről a várandós nő gondozását végző védőnőt (a továbbiakban: védőnő) haladéktalanul, de legkésőbb 72 órán belül értesíti.

(2) Az újszülött első vizsgálatát a 2. § (3) bekezdés szerinti gyermekgyógyász végzi az első 24 órában.

(3) A szülés befejezését követő 6 órán keresztül az anya és az újszülött felügyeletét a felelős személynek kell ellátnia. A felelős személy, továbbá a gyermekgyógyász a szülést követő naptól számított három napon keresztül az anya és az újszülött állapotát naponta ellenőrzi.

(4) Amennyiben a (3) bekezdés szerinti személyek az ellenőrző vizsgálatok elvégzése során bármilyen rendellenességet észlelnek, az anya és az újszülött háttérkórházba, vagy a 8.§ (3) bekezdése szerinti intézménybe történő szállításáról haladéktalanul gondoskodnak.

(5) Rh-negatív vércsoportú anya esetében a felelős személy gondoskodik a köldökzsinór- és az anyai vér levételéről, és annak megfelelő laboratóriumba történő szállításáról. A laboratóriumi eredmény birtokában az anti-D ellenanyag beszerzéséről és beadásáról a felelős személy gondoskodik haladéktalanul, de legfeljebb a méhlepény távozását követő 72 órán belül, továbbá ezt a tényt az anya gondozási könyvében is dokumentálja.

10. §
(1) A BCG-védőoltás beadása a jogszabályban meghatározott időtartamon belül a területileg illetékes háziorvos vagy házi gyermekorvos, illetve a választott házi gyermekorvos ( a továbbiakban: gyermekorvos) közreműködésével történik.

(2) A veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatainak elvégzéséről, a levett vérminta megfelelő laboratóriumba szállíttatásáról és az eredmények értékelése kapcsán történő intézkedések megtételéről az egészségügyi szolgáltató (a "választott házi gyermekorvos" helyett) gondoskodik.

(3) A védőnő a gyermekágyas nőt és az újszülöttet a 9. § (1) bekezdés szerinti értesítést követő legkésőbb 48 órán belül (nem "a születést követő egy héten belül") meglátogatja.

(4) A védőnő az ellátás egészségügyi dokumentációja alapján meggyőződik arról, hogy a gyermekágyas nő a 9. § (5) bekezdés szerinti anti-D ellenanyagot, az újszülött az (1) bekezdés szerinti védőoltást megkapta, továbbá a 9. § (2)-(3) bekezdése szerinti orvosi vizsgálatok, valamint a (2) bekezdés szerinti szűrővizsgálatok megtörténtek, és az erről szóló megállapításokat a védőnői dokumentációban rögzíti. A védőnő az ellátások elmaradása esetén megteszi a jogszabályban meghatározott intézkedéseket.

11. §
Az újszülött ellátását a születést követő negyedik naptól a gyermekorvos veszi át. A gyermekgyógyász az újszülöttre vonatkozó egészségügyi dokumentáció egy példányát átadja a gyermekorvosnak.

12.§
(1) A felelős személy szülési naplót vezet, amely tartalmazza az adott évben közreműködésével lezajlott szülések sorszámát, időpontját, helyét, a várandós anya személyazonosító adatait, az ellátás során megállapított diagnózisokat és az elvégzett beavatkozásokat, továbbá az újszülött nevét, nemét, testsúlyát, testhosszának, fej- és mellkas-körfogatának értékeit és egészségi állapotát.


(2) A felelős személy a szülés folyamatáról észlelési lapot vezet, amely részletesen tartalmazza a szüléssel és a születést követő 72 órával kapcsolatos egészségügyi eseményeket. Az észlelési lapot a szülést befejezését követően a felelős személynek, valamint a gyermekgyógyásznak alá kell írnia.

(3) A felelős személy újszülött lapot vezet, amely részletesen tartalmazza az újszülöttel kapcsolatos egészségügyi eseményeket, beleértve a 9. § (2) bekezdésében foglalt vizsgálatot is. Az újszülött lapot a felelős személynek, valamint a gyermekgyógyásznak alá kell írnia.

(4) A szülést követő 72 óra elteltével a felelős személy az észlelési lapot és az újszülött lapot aláírásával ellátja és lezárja, továbbá kiadja az ellátásra vonatkozó zárójelentést.

(5) A felelős személy a szülést követő 48 órán belül az újszülött anyakönyvezéséhez szükséges „Vizsgálati lap otthon született gyermekről” nyomtatványt kitölti, vagy a jogszabályban meghatározott, a szülés tényéről szóló igazolást kiállítja.

(6) A 4. számú melléklet szerinti adatlap egy példánya, a szülési naplónak az adott szülési eseményre vonatkozó adatai, az észlelési lap, az újszülött lap és a zárójelentés az egészségügyi dokumentáció részét képezi. Az egészségügyi dokumentációt a felelős személy őrzi meg.


(7) A felelős személy jogszabályban meghatározott módon tesz eleget az ellátással kapcsolatos adatszolgáltatási és jelentési kötelezettségének.

13. §
Az ellátás – e jogszabályban meghatározott a házi gyermekorvosi, védőnői továbbá a háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás kivételével – nem finanszírozott esetnek minősül.

14. §
Ez a rendelet 2011. április 1-jén lép hatályba.

1. számú melléklet a …../2010. (…) Korm. rendelethez
Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételei és kizáró okai

1. Az ellátás csak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén vehető igénybe:

a) a terhesség szövődménymentes,
b) a várandós nő a fogamzás időpontjában betöltötte 18. életévét,
c) első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét nem töltötte be,
d) a terhességi kor a betöltött 37. és 42. hét között van,
e) a magzat koponyavégű fekvésű,
f) a magzat ultrahangvizsgálattal mért biometriai értékei alapján becsült súlya az élettani határértéken belül van.

2. Az ellátás igénybe vételét kizáró tényezők

2.1. Szülészeti és általános kórelőzmény:
a) Olyan anyai, vagy a környezetében előforduló betegségek, melyek szakorvosi konzílium alapján veszélyeztetik a várandós nő , illetve a magzat életét, egészségét.
b) Korábbi szülés(ek)nél: vállelakadás, negyedfokú gátsérülés.
c) Előzetes császármetszés, vagy a méhtesten végzett műtét (pl. myomectomia, hysterotomia).
d) A várandós nő lázas állapota.
e) A várandós nő HIV vagy hepatitis B, C, fertőzése.
f) Drog-dependencia, alkoholizmus, erős dohányzás.
g) Placenta praevia minden formája.
h) A várandós nő minden olyan betegsége, ahol konziliárius orvos császármetszést javasolt.
i) A várandós nő terhességgel, szüléssel összefüggő akut vagy krónikus megbetegedése:
ia) Diabetes mellitus
ib)Hypertónia
ic) Eclampsia, praeeclampsia
id)Anyai szívbetegség
ie)Ritmuszavar
if) Cardiális decompenzáció

j) Ultrahang vizsgálattal valószínűsített köldökzsinór-, vagy egyéb rendellenesség.

2.2. Magzati betegségek, vagy azok fennállásának gyanúja:


a) Intrauterin magzati retardáció.
b) Iker- vagy többes terhesség.
c) 4000 g feletti várható születési súly.
d) A magzat méhen belül elhalt.
e) Magzati fejlődési rendellenesség, ha a magzat neonatológiai ellátást igényel.
f) Magzati oxygénhiányra utaló, kóros NST.
g) RH-alloimmunizáció esetén vagy más vércsoport összeférhetetlenség esetén, ha hematológus/neonatológus szerint az újszülött károsodása várható.
h) Fekvési rendellenesség: medence végű fekvés, haránt- vagy ferdefekvés.
i) Idő előtti burokrepedés, ha a szülés nem indul el spontán 24 órán belül, vagy a magzatvíz meconiumos.
j) Igazolt B típusú streptococcus fertőzés.

2. számú melléklet a …../2010. (…) Korm. rendelethez
Kórházba szállítás indikációi

I. Szülés megindulásakor
a) Aktív genitalis herpes
b) Bárányhimlő, vagy egyéb akut fertőző betegség a várandós nőnél, vagy a környezetében
c) Fekvési rendellenességek
d) Preeclampsia
e) 38 oC feletti láz


II. Szülés alatti

a) 38 oC feletti láz
b) Kóros magzati szívhangeltérések
c) A normálistól eltérő magzatvíz a vajúdás korai szakában (tehát nem csak a mekóniumos)
d) A szülés dinamikája nem megfelelő
e) Előesett köldökzsinór
f) Abruptio placentae vagy placenta praevia
g) Erős vérzés
h) A szülés bármely szakának elhúzódása

III. Postpartum (az anya esetén)

a) Thrombophlebitis vagy thromboembólia
b) Postpartum eclampsia
c) Uterus inversio
d) Postpartum vérzés (szokásos kezelésre nem szűnő)
e) Szülészeti shock előtti állapot
f) Teljesen vagy részben visszamaradt lepény
g) Mély, csak intézeti körülmények között ellátható uro-genitális sérülések (nem csak gátrepedés)


IV. Postpartum (a magzat esetén)

a) Apgar score (1’ 3 alatt, 5’ 7 alatt, 10 perc után is 7 vagy az alatt)
b) Görcsös állapot gyanúja
c) Légzési vagy keringési rendellenességek (RDS, organikus szívzörej)
d) Jelentős fejlődési rendellenesség (azonnali orvosi beavatkozást igényel)
e) Adaptációs zavar minden formája:
ea) súlyos izomhypotónia
eb) nagyfokú sápadtság
ec) az az újszülött, aki tartós lélegeztetést igényel
ed) cyanosis

3. számú melléklet a …../2010. (…) Korm. rendelethez

Tárgyi és higiénés feltételek

1. Eszközök

1. A magzati szívműködés regisztrálására alkalmas, Doppler elven működő szívhang regisztráló
2. Stetoszkóp, újszülött stetoszkóp
3. Vérnyomásmérő, felnőtt és újszülött mandzsettával.
4. Hordozható szívó berendezés
5. Episiotomiás ollók, köldökellátáshoz olló
6. Szuturás tálca (csipesz, olló, kocher, tűfogó)
7. Öntelődő lélegeztető ballon újszülött vagy gyermek és felnőtt méretben reservoirral
8. Maszkok a ballonhoz újszülött, csecsemő és felnőtt méretekben
9. Legalább 2 l űrtartalmú oxigén palack reduktorral
10. Laryngoscop újszülött-, csecsemő- és felnőtt méretű lapocokkal
11. Egyszerhasználatos tracheatubusok
12. Egyszerhasználatos braunüle-ök csecsemő- és felnőtt méretekben
13. Infúziós szerelék
14. Fecskendők, tűk (több méretben)
15. Nem steril kesztyűk
16. Steril kesztyűk
17. Steril szívókatéterek újszülött méretben az újszülött ellátásához Újszülött méretű gyomorszonda
18. Köldökcsat
19. Izolációs takaró
20. Fertőtlenítő oldat
21. Steril gézlapok
22. Fonalak szuturához
23. Hólyag katéter
24. Kémcsövek vérvételhez, többféle (pl. alvadásgátlóval), szállító doboz
25. Veszélyes hulladék tárolására alkalmas gyűjtő
26. Kéz-és egyéb testfelületek, valamint a berendezés fertőtlenítésére alkalmas szer
27. Tiszta, száraz törlők, törölközők
28. Glucometer stixekkel

2. Gyógyszerek:
1. Oxytotikus hatású szerek (Oxytocin, ergot alkaloida)
2. Helyi érzéstelenítők (Lidocain, Bupivacain)
3. Epinephrin (adrenalin) - legalább 5 amp.
4. Infuziós oldatok: min 2000ml, krisztalloid 1000 ml kolloid
5. 0,9%-os NaCl ampulla 5 db
6. Terbutalin aerosol
7. 4,2%-os NaHCO3

3. Higiénés feltételek:
1. A vajúdás, illetve a szülés idejére a szülő nő és az újszülött számára elkülönített, szükség szerint fűthető helyiség
2. Vízöblítéses WC
3. Kád vagy zuhanyfülke és kézmosó, folyó hideg-meleg vízzel
4. Az újszülött számára tiszta , száraz cserélhető lepedő

4. számú melléklet a …../2010. (…) Korm. rendelethez
Adatlap
a tervezett, intézeten kívüli szülés választásához

I. Személyes és egyéb adatok

I. 1.Várandós nő
a) neve:
b) TAJ-száma:
c) lakcíme, telefonszáma:
d) szülés választott helyszínének címe:
e) szülés várható ideje:
d) az értesítendő hozzátartozó neve, telefonszáma:

I. 2. Egészségügyi szolgáltató
a) neve:
b) székhelye (telephelye):
c) működési engedélyének száma:
d) egyéb elérhetősége (telefonszám, faxszám, email-cím stb.):

I. 3. Felelős személy
a) neve, telefonszáma:
b) működési nyilvántartásának száma:

I. 4. Helyettes felelős személy (a felelős személy akadályoztatása esetén)
a) neve, telefonszáma:
b) működési nyilvántartásának száma:

II. Egészségügyi szolgáltató nyilatkozata(i)

II. 1. A jogszabályban előírt tárgyi és személyi feltételeket a szülés idejére biztosítom.

III. Felelős személy nyilatkozatai

III. 1. A szülés választott helyszínén a jogszabályban előírt higiénés feltételek fennállásáról meggyőződtem, azok meglétét igazolom.

III. 2. A várandós számára az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény előírása szerinti tájékoztatást megadtam.

IV. A várandós nő nyilatkozatai

IV. 1. A [egészségügyi szolgáltató neve] által nyújtott, intézeten kívüli szülészeti ellátást kívánok igénybe venni.

IV. 2. Az intézeten kívüli szülészeti ellátás igénybe vételének feltételeivel tisztában vagyok.

IV. 3. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény előírása szerinti tájékoztatást írásban megkaptam.

Kelt:
Egészségügyi szolgáltató
Várandós nő
Felelős személy
p.h.*

Helyettes felelős személy
p.h.**
Az adatlapot négy példányban kell kitölteni!!!
* csak orvos felelős személy esetén kell lepecsételni
** csak orvos helyettes felelős személy esetén kell lepecsételni

2010. december 22., szerda





Karácsonyi ének

Mért fekszel jászolban, ég királya?
Visszasírsz az éhes barikára.
Zenghetnél, lenghetnél angyalok közt:
mégis itt rídogálsz, állatok közt.

Bölcs bocik szájának langy fuvalma
jobb tán mint csillag-ür szele volna?

Jobb talán a puha széna-alom,
mint a magas égi birodalom?

Istálló párája, jobb az neked,
mint gazdag nárdusok és kenetek?
Lábadhoz tömjén hullt és arany hullt:
kezed csak bús anyád melléért nyult…

Becsesnek láttad te e földi test
koldusruháját, hogy fölvetted ezt?
s nem vélted rossznak a zord életet?
te, kiről zengjük, hogy ťmegszületettŤ!

Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.

( Babits Mihály )

Ezúton szeretnék minden kedves olvasómnak Békés, Boldog Karácsonyt kívánni!








A szex, a fájdalom és a szerelem az emberi lét korlátait feszegető tapasztalások.
Csak az ismeri az életet, aki ismeri ezeket a határokat.
Minden más felesleges időpocsékolás, unalmas ismételgetés, öregedés és halál anélkül, hogy az ember megtudná mit keres ezen a földön.


( Paulo Coelho )





2010. december 21., kedd

Áprilistól szabályozottan lehet

otthon szülni

2010. december 21.

Több ponton szigorította az egészségügyi államtitkárság az intézeten kívüli szülés szabályait rögzítő rendelettervezetet, amelynek végleges verzióját hétfőn, Geréb Ágnes születésnapján mutatták be. Előírták a kötelező két éves szakmai gyakorlatot, amellyel az otthon szülésből - legalábbis eleinte - kiszorulhatnak azok a bábák, akik eddig csak otthon szülésekben vettek részt.

"Nem biztos, hogy mindenki 100 százalékosan elégedett lesz" - mondta az otthon szülést szabályozó, elkészült jogszabály-tervezetet bemutató egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós. Szerinte ugyanakkor egy minden fél számára "vállalható kompromisszum" született az egyeztetések lezárultával.

Az államtitkár azt mondta: ő minden vitás kérdésnél a "feszesebb", azaz szigorúbb megoldást választotta a biztonságot szem előtt tartva. A várhatóan jövő április 1-jén hatályba lépő jogszabályt a későbbiekben felül fogják majd vizsgálni, és ekkor szerinte lehetőség lesz módosítani, ha valami "értelmetlenül szigorúnak" bizonyul.

A csak otthon szülésben tapasztalt bábák kiesnek

Az otthon szülésben - úgynevezett felelős személyként - szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő működik közre, mondja ki a tervezet. Tehát nemcsak orvos, hanem bába is kísérhetné a szülést. A bábának felsőfokú szülésznő szakképesítéssel kell bírnia a tervezet szerint, és az új változatba bekerült előírásként az is, hogy a bábának legalább kétéves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie.

Ez az egyik legfontosabb különbség az éppen Geréb Ágnes születésnapján bemutatott, az államtitkárság részéről végleges verzió és az egyeztetések korábbi szakaszában, december elején bemutatott változat között.

Ezzel kapcsolatban információink szerint az otthon szülést pártoló szervezetek az egyeztetések során felvetették, hogy bajosan tudnák igazolni szakmai gyakorlatukat azok a bábák, akik eddig kizárólag otthon szüléseknél segédkeztek, tehát ők így - egyelőre - kirekesztődnek az otthon szülésekből. Szócska a hétfői sajtótájékoztatón azt ígérte: a bábákra vonatkozó képzési követelmények szabályozását jövőre elkezdik, ekkor tisztázzák majd a szakmai gyakorlat kérdését is.

A felelős személynek - tehát a választott szülész-nőgyógyásznak vagy bábának - rendelkeznie kell olyan bizonyítvánnyal, amely igazolja, hogy öt évnél nem régebben részt vett újraélesztési tanfolyamon. A felelős személyen kívül még egy olyan embernek jelen kell lennie a szülésnél, akinek van ilyen bizonyítványa.

35 helyett 40 év a korhatár

A rendelettervezet részletesen szabályozza, ki szülhet intézeten kívül, melyek a tárgyi és higiéniás feltételek, mik a kizáró okok, és mikor kell a szülés közben mégis kórházba menni. Ezek a részletszabályok több ponton szigorodtak az első verzióhoz képest. Hosszabb lett az előírt eszközök, műszerek, gyógyszerek és higiéniás követelmények listája. Bekerült például a tervezetbe, hogy tiszta, száraz, cserélhető lepedőt is biztosítani kell az újszülött számára.

Viszont az új változat kissé bővítette azoknak a nőknek a körét, akik előtt nyitva áll az otthon szülés lehetősége. Először szülő nők esetében már nem 35, hanem 40 évben húzza meg a korhatárt a rendelettervezet. A többi alapfeltétel maradt a régiben, akkor szülhet otthon egy nő, ha a következő feltételek mindegyik teljesül: szövődménymentes a terhesség, a várandós nő a fogamzás időpontjában betöltötte a 18. évét, terhességi kor a betöltött 37. és 42. hét között van, a magzat koponyavégi fekvésű, és a magzat becsült súlya kisebb, mint négy kiló.

A kizáró okok közt szerepelt még a korábbi tervezetben a nő akut vagy krónikus megbetegedése, ez az új változatban úgy módosult, hogy már csak a terhességgel, szüléssel összefüggő megbetegedések tartoznak ide, ezeket a tervezet tételesen fel is sorolja. A kizáró okok listája ugyanakkor bővült az ultrahang-vizsgálattal valószínűsített köldökzsinór- vagy egyéb rendellenességgel. Megmaradt kizáró oknak többek közt a korábbi császármetszés, a várandós anya erős dohányzása, alkohol- vagy drogfüggősége.

Marad a kórház húsz percre szabály

A kormányrendelet tervezete mellékletben felsorolja azokat az eseteket is, amikor azonnal kórházba kellene szállítani az otthon szülő anyát: például akkor, ha a szülés bármely szakasza elhúzódik, erős vérzés kezdődik az anyánál, mély gátrepedés történik vagy a magzatnál rendellenességeket észlelnek. Változás a korábbi verzióhoz képest, hogy az új változat egyértelművé teszi: nemcsak akkor kell mégis kórházba vinni az otthon szülést választó anyát, ha bárányhimlős a szülés megindulásakor, hanem akkor is, ha bármilyen más akut fertőző betegségben szenved ő vagy a környezetében valaki.

A szükséges oltást, valamint a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatait viszont már a házi gyermekorvos intézi. Szócska Miklós szerint ez azért fontos, mert így az otthonszülés integrálva lesz az alapellátás rendszerébe.

A védőnőnek korábban kell jönnie, nem egy héten belül, mint az első változat értelmében, hanem három napon belül kell meglátogatnia a gyermekágyas nőt és az újszülöttet. A védőnőnek kell meggyőződnie arról, hogy a felelős személy és a házi gyermekorvos elvégezte-e az előírt intézkedéseket, a vizsgálatokat, illetve megkapta-e a gyerek a BCG-oltást. A sajtóanyag szerint ez "egy plusz biztonsági elem" a tervezetben.

Az intézeten kívüli szülés legfontosabb alapszabálya a végleges változatban is megmaradt: szükség van úgynevezett háttérkórházra, ahová húsz percen belül beszállítható a nő és az újszülött, ha bármi veszélyhelyzet adódik. A háttérkórházat előre értesíteni kell. Ha előre nem látható okból nem lehetne az anyát a háttérkórházba vinni, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani őt és az újszülöttet.

Nem finanszírozott

A rendelettervezet az otthon szülés helyett az intézeten kívüli szülés fogalmát használja, vagyis a szabályok nem csak a szó szoros értelmében vett otthon szülésre vonatkoznak, hanem például az úgynevezett születésházak szolgáltatásaira is. A rendelet kizárólag azokat az eseteket szabályozza, amikor a várandós nő előre eltervezi, hogy nem kórházban szeretne szülni. Erről a terhesség 36. hetéig kell döntést hoznia.

Intézeten kívüli szüléssel kapcsolatos ellátást kizárólag erre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat majd. Az intézeten kívüli szülés nem finanszírozott esetnek minősül, kivéve a gyermekorvos, a védőnő és a háttérkórház szolgáltatásait, mondja ki a rendelettervezet.

Szócska a sajtótájékoztatón bírálta a korábbi egészségpolitikát az otthon szülés szabályozásának elmaradásáért, szerinte a dolgot korábban is tető alá lehetett volna hozni. "Az egészségpolitika impotenciájának nagyon komoly felelőssége van" - fogalmazott. Az államtitkár szerint a szabályozástól a kormány azt reméli, hogy hatással lesz majd a népszaporulatra, az volt a céljuk, hogy "a szülés élménye egy vonzóbb élmény legyen". Az elkészült tervezetet hétfőn az államtitkárság közigazgatási egyeztetésre bocsátja. Az államtitkárság korábban azt vállalta, hogy az év végéig befejezik a jogszabály előkészítését.

Bár Szócska azt mondta, hogy ő a vitás kérdésekben a szigorúbb megoldásokat támogatta, volt a tervezetnek olyan korábbi, végül elvetett verziója, amely egyes, lényeges pontokon még keményebb feltételeket támasztott. Ilyen elvetett feltétel volt, hogy az első gyermekorvosi vizsgálatot az első életórában ne a felelős személy, hanem gyermekgyógyász végezze el, ami a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy gyermekgyógyásznak is jelen kell lennie az otthon szüléseknél. A hétfői sajtótájékoztatón - tévedésből - ezt a változatot osztották ki az újságíróknak.

A börtön ablakában

Hétfő reggel jelentette be a Legfőbb Ügyészség, hogy indítványozzák Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának megszüntetését, és helyette házi őrizet elrendelését. Az október 5-e óta előzetes letartóztatásban lévő szülésznő, az otthon szülés legismertebb aktivistája így a karácsonyt valószínűleg már otthon töltheti.

Geréb szabadon engedésének hírére "öröménekléssé" nevezték át a délután ötre meghirdetett demonstrációt a Nagy Ignác utcai bv-intézménynél. A szervezők, a Szülők a Szabad Szülésért és a Születésház Egyesület közleménye szerint több százan mentek el a börtön elé, hogy születésnapján énekkel - többek között Palya Bea Szülésdalával és A börtön ablakában című dallal - köszöntsék Gerébet.

Az MTI tudósítója négyszázra becsülte a megjelent szimpatizánsok számát. Elment a börtönhöz Szalóki Ági, Palya Bea és Kepes András is. A tüntetők ötvennyolcszor énekelték el egymás után, hogy "Ami jó van a világon, születésnapján kívánom". Azért éppen ennyiszer, mert Geréb 58 éves.

Geréb Ágnes a Képviselői Irodaházban

Egy-két napba beletelik még, mire a bíróság dönt az indítványról, és Geréb ténylegesen szabadul. Addig is a szülésznő fényképeit nézegethetik már a politikusok a Képviselői Irodaházban, ahol hétfőn nyílt meg A szülés valódi természete című vándor fotókiálllítás.

Az épület aulájában kiállított, intézeten kívüli szülésekkor készült fotók újszülötteket, apákat, anyákat, testvéreket ábrázolnak, a kiállítás plakátja szerint "háborítatlan szüléseket". Több képen is feltűnik Geréb alakja, hol egy szülő nő hátát simogatja, hol egy másik asszony kezét szorongatja. "Reméljük, hogy ez a tárlat is segít jobban megértetni célunkat és hozzájárul ahhoz, hogy a szülés helyszínétől függetlenül egyre több családnak lehessen része háborítatlan szülésben, születésben" - áll a plakáton.

Index